حمله اخیر شبه نظامیان محلی تحت حمایت امریکا به یک مسجد شیعیان در بغداد از استراتژی جدید واشنگتن در عراق پرده برداشت. پایگاه اینترنتی ای. پی. اس، در گزارشی در بخش اسپانیایی زبان خود نوشت، واشنگتن با این استراتژی، از خود مردم عراق برای مبارزه با شبه نظامیان هوادار مقتدی صدر استفاده میکند.
دراین گزارش به قلم گارث پورتر مورخ و کارشناس سیاست امنیت ملی امریکا امده است که این استراتژی در عین حال امکان دارد شیعیان را برضد نیروهای اشغالگر متحد کند و جنگی به راه بیاندازد که طی ان حضور امریکائیها در عراق ناپایدار خواهد ماند . پورتر افزود: دقیقا قبل از حمله روز یکشنبه به مسجد شیعیان در بغداد، زلمای خلیل زاد سفیر امریکا در این شهر، در سخنانی حمله برضد شبه نظامیان شیعه را قریب الوقوع خوانده بود.
خلیل زاد در این سخنرانی با بیان اینکه شبه نظامیان تاکنون بطور جدی مورد توجه قرار نگرفتهاند ، این گروه از شیعیان را متهم کرد که افراد بیشتری را در مقایسه با شورشیان قتل عام کرده است. سفیر امریکا در بغداد همچنین روابط میان ارتش مهدی وابسته به صدر را با دولت ایران ، مهمترین نگرانی واشنگتن در حال حاضر توصیف کرده بود. پایگاه ای. پی. اس که به دوازده زبان زنده دنیا، به انتشار گزارشها و تحولات سیاسی روز جهان میپردازد ، در ادامه این گزارش نوشت : به نظر میرسد که اکثر بیست نفری که درحمله بهمسجد شیعیان کشته شدند، از اعضای ارتش مهدی بوده باشند.
به نوشته این گزارش، وزارت امور خارجه امریکا پس از وقوع این حمله ، تاکید کرد که وقوع چنین حملهای ، ضرورت رها کردن نیروهای امنیتی عراق را از کنترل نیروهای فرقهای و قبیلهای مشخص میکند. پورتر، نویسنده گزارش به نگرانی واشنگتن از فعالیت نیروهای هوادار صدر اشاره کرد و افزود: نیروهای صدر به شدت در کانون توجه واشنگتن قرار دارند چون رهبر انها بیشتر از هر شخصیت سیاسی شیعه، با شیعیان ایران رابطه نزدیک دارد.
پایگاه ای .پی .س که که مقر اصلی ان در رم قرار دارد، به نقل از صدر در سفر ماه ژانویه وی به تهران نوشت: ارتش مهدی از منافع عراق و سایر کشورهای اسلامی دفاع میکند ، بطوریکه اگر کشورهای اسلامی همسایه از جمله ایران هدف حملات احتمالی قرار بگیرند، از این کشورها حمایت خواهیم کرد.
پورتر در ادامه این گزارش به واکنش برخی شخصیتهای سیاسی در عراق به حمله اخیر به مسجد شیعیان در بغداد که گفته میشود نیروهای ویژه امریکایی و همراهان عراقیانها در اندست داشتهاند ، اشاره کرد و افزود : وزیرانی که نمایندگی سه حزب شیعه در دولت عراق را برعهده دارند در واکنشی اشکار با هدف جلب حمایت مردمی در مخالفت با امریکائیان، از این حمله ابراز انزجار و ان را جنایت توصیف کردند.
برهمین اساس، ائتلاف اسلامی شیعه با اشاره ضمنی به وابستگی دائمی پلیس و ارتش عراق بهنیروهای امریکائی، خواستار بازگرداندن کنترل امور امنیتی کشور به دولت شد. به نوشته پورتر، رهبران شیعه هراس دارند که واشنگتن با در دست داشتن کنترل امور امنیتی، در بحران سیاست فرقهای در عراق دخالت کند و بدین ترتیب از قدرت شیعیان در داخل دولت بکاهد.
کوثر الخزاعی سخنگوی حزب الدعوه بیست و شش مارس در سخنانی در یک کنفرانس مطبوعاتی به طور اشکار از این نگرانی خبر داد و با هشدار به امریکائیان گفت: درگیر شدن با گروه بزرگ و ذرعین حال ارام شیعه به معنای فرو رفتن در باتلاق خواهد بود. پورتر تاکید کرد که رهبران سیاسی شیعه در عراق به نظر میاید که نمی خواهند کنترل بر شبه نظامیان خود را واگذار کنند ، چون انها را تنها تضمین برای حفظ نفوذ خود در دولت در برابر حملات احتمالی امریکائیان میدانند.
پایگاه اینترنتی ای. پی. اس در بخش دوم این گزارش به فشارها و طرحهای از پیش تعیین شده امریکا بر ضد شیعیان عراق اشاره می کند و می نویسد، هم اکنون در عراق از دومین خیانت امریکائیان به ارمان شیعیان در این کشور سخن به میان میاید. گارث پورتر نویسنده گزارش اظهارات جوست هیلترمن، تحلیل گر مرکز بینالمللی بحران که مقر ان در بروکسل قرار دارد را یاداور میشود و به نقل از وی می افزاید، نخستین خیانت امریکائیان هنگامی روی داد که امریکا شیعیان را در قیام برضد رژیم صدام حسین در اواخر نخستین جنگ خلیج فارس در سال هزارو نهصدو نودو یک مورد حمایت قرار نداد.
این قیام نهایتا با مرگ هزاران غیر نظامی در عراق سرکوب شد . پورتر خاطر نشان میکند که شبه نظامیان شیعه در یک رویارویی احتمالی اشکار با امریکائیها اگر چه از مزیت برخورداری از شمار هواداران بیشتر سود می برند اما در واقع امریکا از شمار سربازان و نیروهای اموزش دیده و مجهزتری برخوردار است و بدین ترتیب میتواند با نیروهای خود این سربازان را پشتیبانی کند.
بر اساس این گزارش ، اصلی ترین نیروهایی که شیعیان در صورت رویارویی احتمالی با امریکائیها در اختیار خواهند داشت ، مبارزان هوادار مقتدی صدر خواهند بود، مبارزانی که مقر اصلی انها در محلهای فقیرنشین و پرجمعیت به نام شهرک صدر در بغداد قرار دارد، محلهای که البته دستکم یک میلیون شیعه در ان ساکن هستند.
پورتر در ادامه این گزارش افزود: سرویسهای اطلاعاتی امریکا سال دوهزار و چهار تخمین زدند که ارتش مهدی متشکل از ده هزار مبارز است اما مسلما شمار انها هماکنون به مراتب بیشتر از این تعداد است چون صدر سال گذشته موفق شد هواداران بسیاری گرد خود اورد . پایگاه ای. پی. اس ، در بخش دیگری از این گزارش مینویسد: شیعیان عراق علاوه بر مبارزان ارتش مهدی میتوانند روی حدود ده هزار شبه نظامی سازمان بدر نیز حساب کنند، سازمانی که پیشتر به سپاه بدر که توسط ایران ایجاد ، اموزش و تامین مالی شده است معروف بود. بسیاری از شبه نظامیان بدر به درخواست، یان جبر، وزیر کشور شیعه عراق به واحدهای پلیس این کشور ملحق شدند.
پورتر در ادامه این گزارش خاطر نشان میکند که اصلی ترین ابزاری که امریکائیها درمبارزه با شبهنظامیان شیعه در اختیار دارند نیروهای ویژه عراقی موسوم به گردان ای. س. و. ف خواهد بود. این گردان متشکل از سیزده هزار سرباز تحت فرماندهی درجه داران کرد قرار دارد. نیروهای ایسوف ای. س. و. ف تحت پشتیبانی وزارت دفاع قرار دارند و به نحو بسیار نزدیکی نیز با نیروهای ویژه امریکا فعالیت میکنند پورتر می افزاید: حرکت مخالفت جویانه گسترده بر ضد شبه نظامیان شیعه به نظر میاید در پی هراس کاخ سفید از وقوع یک فاجعه قریب الوقوع در عراق شکل گرفته باشد، فاجعهای که در ان امریکائیها منافع خود را در خطر خواهند دید.
پورتر تاکید می کند که اجرای یک سیاست تهاجمی بر ضد شبه نظامیان شیعه تلاش ناباورانهای برای بدست گیری مجدد کنترل اوضاع در عراق محسوب میشود اما باید پذیرفت که این استراتژی که به منظور پایان دادن به فعالیت ارتش مهدی طرحریزی شده است می تواند اشتباه بزرگ دیگری در محاسبات امریکا در این کشور به حساب اید . پورتر می افزاید: شبه نظامیان شیعه مهمترین نقش را در یک رویارویی احتمالی با امریکائیها بر عهده خواهند داشت و قادر خواهند بود صدها هزارتن از هواداران خود را به خیابانهای بغداد گسیل دارند. بدون شک نتیجهای که این حرکت گسترده بدنبال خواهد داشت چیزی جز شکست نهایی اشغالگران نخواهد بود.