
پايگاه بصيرت،گروه سياسي / مدتي است که تشکيل فراکسيون سومي در مجلس با نام اعتدال بر سر زبانها افتاده است فراکسيوني که طرفداران آن معتقد هستند که مشي اين فراکسيون، "اعتدال" است، ولي به اين معني نيست که حتما همفکر دولت باشند بلکه ميخواهند مسير جديدي را در پيش بگيرند.
در همين راستا خبرنگار پايگاه بصيرت گفتگويي را با دکتر عابد فتاحي نماينده مردم اروميه ترتيب داده است که شما را به خواندن آن دعوت ميکنيم.
در ابتدا از اوضاع و احوال مجلس بفرماييد؟
اخيرا جو مجلس دچار حرکتهاي جناحي شده و يک مقدار سياست زدگيهايي ديده ميشود. نظر شخصي بنده بر اين است که منافع آينده و ملي خود را در آن کم رنگ ميبينم، البته بنده براي تمام نمايندگان احترام قائل هستم چرا که همه آنها خواهران و برادران من هستند، اما احساس ميکنم در شرايط کنوني که دولت يازدهم راي اين مردم را گرفته و در حال حاضر نماد نظام و کشور ما است تمام جناح ها و افکار مخصوصا در مجلس بايد سعي کنيم که دولت را حمايت کنيم زيرا اين دولت برخاسته از راي مردم ما بوده و با حکم تنفيض مقام معظم رهبري بر سر کار آمده است، در واقع مقام معظم رهبري هم اين دولت را قبول دارند و شکست و پيروزي اين دولت شکست و پيروزي ما و ترقي اين دولت ترقي ما است.
چشم همه مردم به ما مسئولين است، آنها جمهوري اسلامي و ولايت را ميبينند. ما نميتوانيم همين طور به راحتي از کنار آنها بگذريم، در نشستي که با بعضي از سران و بزرگان در مجلس داشتيم بنده به آنها گفتم که اين حرکتهاي تندي که داريد را کاهش دهيد و ميخواهيم با آن نمايندههايي که نظرشان به اعتدال نزديک است در فراکسيوني جمع شويم که حتي نام آن هم کاملا مشخص نيست، برخي گفتهاند که اين فراکسيون وابسته به دولت است و مستقيم از دولت حمايت ميشود که اصلاً اينطور نيست ما نه از دولت هستيم و نه وکيل دولت، ما از اداره منافع ملي مردم دفاع ميکنيم، نميخواهيم نگاه ما جناحي باشد بلکه ميخواهيم در حل مسائل کشور در کنار هم همکاري کنيم.
چه ضرورتهايي موجب شد تا دنبال راهاندازي فراکسيون جديد باشيد؟
احساس کرديم که دولت در مجلس خلا داشته و تنها است، ما از دولتي حمايت ميکنيم که نفس نظام و نماد مردم است. به عنوان مثال در رابطه با سوالاتي که از وزرا شده، ما مخالف سئوال نيستيم اما وقتي که نمايندگان ميتوانند به راحتي با وزرا نشست حضوري داشته باشند چرا هر روز ميبينيم سئوال از وزرا مطرح است. هرچند که پرسيدن سئوال حق مردم و نمايندگان است اما بايد در حدي باشد که وزرا هم بتوانند به کار خود برسند و وقتي سوال ميشود وزير بداند که اين سوال واجب و در حيطه منافع ملي بوده است نه اينکه خدايي ناکرده بعضي برادران فقط خودي نشان دهند يا بحثها سياسي باشد. وقتي ميبينيم که در برخي مسائل به دليل اينکه بودجه اجازه نميدهد وزير نميتواند آن مسئله را حل کند ما بايد به دولت خود کمک کنيم. بايد همجهت آنها بوده و در رفع مشکلات کشور همياري کنيم، نبايد بجنگيم چرا که ما همگي هم سنگر هستيم و مسئولين همه ي قوا ميخواهند مشکلات مردم را حل کنند. در اين شرايط بود که احساس کرديم ميتوانيم با راهاندازي فراکسيوني خدمت رساني بهتري را به مردم داشته باشيم.
*مهمترين اهدافي که فراکسيون جديد اعتدال دنبال خواهد کرد چيست؟
ما در اساسنامه اي که فوق العاده به آن اهميت مي دهيم چند نکته مهم را يادآور شديم. اولين اهدافي که داريم حمايت مطلق از رهبري امام خامنه اي و ولايت فقيه است که هر کجا رهبري هستند ما در کنار افکار رهبري باشيم. دوماً در شرايط کنوني، منافع ملي و منافع مردم بايد در اولويت باشد، البته همه فراکسيونهاي مجلس اعم از رهروان و اصولگراها همين اهداف را دارند، اما تنها جايي که يک مقدار اخلاق سياسي ما با آنها تفاوت پيدا ميکند اين است که ما به خاطر نظام و شرايط حساس کشور حمايتي قدرتمندانه از دولت داريم، حمايتي که در خدمت نظام باشد و به حرکت دولت در راستاي اهداف و منافع ملي کمک کند نه حمايتي کوکورانه، چرا که برخي از برادران و جناح هايي در مجلس، کاري ميکنند که دشمن شاد کن است.
ما در يک شرايط تاريخي هستيم و معتقديم شکست، ضعف، ناکارآمدي و ناکامي دولت به کل مردم شريف ايران برميگردد. خيلي از افراد در مقابل نظام ما هستند، استکبار و تمام کشورهايي که امروزه آرزوي از هم پاشيدگي کشور و از بين رفتن امنيت ما را دارند ميخواهند دولت ما که نماد اجرايي نظام است ضعيف شده و مردم از آنها رويگران و گريزان شوند و اطمينان خود را ازدست بدهند. به عقيده بنده اگر ما با هم باشيم ميتوانيم شرايط مطلوبتري را براي رشد کشور ايجاد کنيم تا دولت بتواند مشکلات مردم راحل کند.
* چه تفاوت و مرزبنديهايي بين فراکسيون اعتدال با فراکسيون رهروان ولايت و فراکسيون اصولگرايان مجلس وجود دارد؟
مرزبندي آنها براي ما مشخص است، فراکسيون رهروان ولايت که چارچوببندي آنها از نظر سياسي اصول گرا است انسانهايي بسيار قوي و قدرتمندند که خيلي قابل احترامند، بنده شخصا اهل فراکسيون رهروان هستم و تا اين لحظه هم در فراکسيون رهروان فعاليت ميکنم. اين فراکسيون سومي که در مطبوعات به نام اعتدال آمده اگر مرزبنديها را نگاه کنيد خيلي ضعيف و خيلي کم فراز و نشيباند. بنده معتقدم مجلسيها هميشه يک سويه با ظرفيتهاي صد در صد خود متعلق به حضرت آقا، نظام و شرايط سياسي کنوني کشور هستند. جوابگويي به اين سوالاتي که شما ميفرماييد بسيار سنگين و سخت است.
* اگر اختلافي وجود ندارد پس چرا ميخواهيد اين فراکسيون را ايجاد کنيد؟
بنده فکر ميکنم ما نمايندگان در صحنه سياسي کشور از نظر فکري، عقيدتي و عملي طوري با هم هستيم که واقعا حداقل اختلافات و تفاوتها را داريم اما براي اينکه وجود اين تفاوتها در مجلس بتواند در بعضي جاها خود را نشان دهد، اين نياز احساس شد که فراکسيون اعتدال تشکيل شود، البته در حال حاضر تمام دغدغه ما برگزاري انتخابات هيئت رئيسه مجلس است که در روز هفتم خرداد برگزار کرده و هيئت رئيسه خود را انتخاب خواهيم کرد و سعي داريم که انتخابات هيئت رئيسه بسيار مرتب و منظم باشد.
* نسبت فراکسيون در حال تشکيل با دولت يازدهم چه نسبتي است؟ آيا وابستگيهايي که بين اين مجموعه با دولت وجود دارد با واکنشهايي در مجلس و جريانهاي سياسي همراه نخواهد بود؟
البته صددرصد همراه بوده است خيلي از مطبوعات گفتند که اينها وکيل الدوله هستند و ميخواهند حمايت دولت را داشته باشند و نگاه بعضي افراد به نمايندگاني که قصد تشکيل فراکسيون سوم در مجلس را دارند بيشتر يک نگاه انتخاباتي و سياسي بوده، ولي بنده نميدانم افرادي که در بطن اين فراکسيون قرار خواهند گرفت در آينده چه عملکردي خواهند داشت اما ميتوانم درباره شخص خودم بگويم که وکيل الدوله نيستم، هرجا لازم باشد به شدت از دولت انتقاد خواهم کرد و هرجا براي منافع ملي نياز به کمک باشد کمک خواهم کرد. البته نميتوانم افکار اين دوستاني که در کنار من هستند را بخوانم ولي خدا را شاهد ميگيريم که هدف بنده به غير از اين نيست. ما ميخواهيم با اين حرکت فقط و فقط اين راستيها، درستيها و صداقتهايي که در سياست کلان کشور است را پررنگ تر کنيم.
انتقادات شديدي بر ما است در حالي که ما در کمک کردن به دولت ايرادي نميبينيم چرا که کمک به دولت کمک به مردم، رهبري و تمامي نيروهاي موجود در کشور است و اين کمک سبب مي شود که دولت سرعت عمل بگيرد و به طرف حل مشکلات مردم برود. ما از کمک به دولت وحشت نداريم؛ بله کمک ميکنيم ولي از روي وظيفه شرعي دولت را حمايت ميکنيم نه به اين خاطر که دولت بخواهد به ما چيزي بدهد.
بنده کسي هستم که دوبار در شرايط خاصي وارد مجلس شدم يکي بعد از جريان مجلس ششم بود که به مجلس هفتم با فضاي سياسي سرد وارد شدم و يک بار هم به دنبال انتخابات اخير که ميخواستم در خدمت مردم باشم و وظيفه سياسي خود را انجام دهم. ما وظايف خود را به خوبي ميشناسيم البته اشتباهاتي هم داريم اما به حدي نيست که به ما توهين شود و ما را با کلمات مضحک ياد کنند، قصد ما فقط خدمت به مردم است نه چيز ديگر که اگر امکان داشت همين حالا خودمان را کنار ميکشيديم.
بنده به عنوان چشم پزشکي که 56 سال عمر دارد هر حرفي که به نفع کشور و مردمم باشد همان را ميگويم، اگر امروز نياز باشد که بالاترين انتقادها را از دولت داشته باشم اين انتقاد را انجام ميدهم، به فردا و قيامت ايمان داريم و ميدانم همه چيز ما در اين دنيا نيست. در فراکسيون هم گفتيم که مسئله مهم فعلا انتخابات هيئت رئيسه است که اميدواريم انتخابات راحتي داشته باشيم بالاخره فراکسيون هم تشکيل نشود اتفاق خاصي نميافتد و ما به همان شيوه قبل عمل ميکنيم. مهم آرامشي است که براي انتخابات هيئت رئيسه نياز است.
*شنيده شده که بسياري از نمايندگان که قرار بوده به عضويت فراکسيون جديد در آيند، به دليل فشارهاي وارده انصراف داده اند در اين شرايط پيش بيني ميکنيد چه تعداد از نمايندگان به عضويت اين فراکسيون جديد در آيند؟ آيا اين فراکسيون مي تواند به فراکسيون اکثريت در مجلس در آيد؟
ما انتظار نداريم که در اکثريت باشيم، در حال حاضرهم فکر نميکنيم که به اکثريت برسد ولي ميتوانم بگويم که تعداد ما کم هم نخواهد بود، حالا شايد برادراني انصراف بدهند يا برادراني نتوانند به عضويت اين فراکسيون درآيند. چرا دروغ بگويم هيچ فشاري بر ما وارد نشده، هستند افرادي که نخواستند وارد فراکسيون شوند اما اين به دليل فشار وارده نبوده است.
بنده يکي از فعالين اين فراکسيون هستم و با قدرت ميگويم که تا به حال هيچ احدي به من نگفته که اين کار خطا است، البته ما خودمان صحبت و مشورت کرده و به عقايد هم احترام ميگذاريم و اگر مسير اشتباه باشد حتما تجديد نظر ميکنيم وظيفه ماست که حرفهاي ديگران را بشنويم. اگر ما از منافع ملي، نظام و مردم صحبت ميکنيم وقتي آنها اين منافع را به ما گوشزد کرده و براي ما ترسيم ميکنند وظيفه ما اين است که قبول کنيم. اگر مسير ما درست باشد حتي با 10 نفر و يا تنها هم تشکيل ميدهيم، ولي اگر قرار باشد براي منافع ملي، نظام و مردم ما مشکل ايجاد کند خيلي راحت از همين حالا اين مسئله را دنبال نخواهيم کرد. افراد خيلي شايستهاي در اين زمينه داريم که از من نيکوتر فکر ميکنند و همه آنها هم معتقد بر منافع ملي هستند، اينطور نيست که من بگويم منافع ملي فقط دغدغه بنده است چه بسا افرادي در مجلس هستند که ده برابر و صد برابر بيشتر من اين منافع را مدنظر دارند.
*با توجه به نزديکي انتخابات هئيت رئيسه مجلس فراکسيون جديد برنامه اي براي فعال شدن در اين زمينه خواهد داشت؟ آيا فردي را براي رقابت با آقاي لاريجاني معرفي خواهد نمود؟
فراکسيون ما براي هيئت رئيسه کانديدا نخواهند داشت و به نام فراکسيون، به نام تشکل و به نام افکاري که در حال حاضر داريم کانديدايي معرفي نخواهيم کرد، ولي سعي ميکنيم که در انتخابات فعال باشيم و براي هيئت رئيسه انسانهاي بسيار پاک، خوب و تنومند را بياوريم. ما اصلا کسي را معرفي نکرديم و جالب اين است که از خود رياست فعلي يعني آقاي لاريجاني هم دفاع و حمايت خواهيم کرد و هيچ کانديدايي را در مقابل او ثبت نام نخواهيم کرد.
*آيا فراکسيون اعتدال خود را فراجناحي دانسته و صف بندي اصولگرايي – اصلاح طلبي را برهم خواهد ريخت، آيا نمايندگان اصلاحطلب نيز در اين فراکسيون عضو و نقش آفرين خواهند بود؟
در فراکسيون، چارچوب و ساختمان ما نمايندگان مستقل و نمايندگان نزديک به اصلاح طلب و اصلاح طلب خواهند بود و روابط و احترام بسيار خاصي را به تمامي جناح ها به خصوص اصول گرايان خواهيم داشت.
* تعريفي که از اعتدال داريد چيست؟ نقش و مشي فراکسيون اعتدال در راستاي تقويت گفتمان اعتدالگرايي چه خواهد بود؟
ما هرگونه تندخويي و تندروي سياسي را صحيح ندانسته و اين رويه را به نفع مردم نميدانيم. ما معتقديم که هر دورهاي از زمان شرايط خود را داشته و فرهنگ خاصي را ميطلبد، ما فقط به اعتدال بر ميگرديم و معتقديم درشرايط کنوني جهاني براي اينکه کشورها بتوانند براي مردم خود رفاه سياسي، اقتصادي و فرهنگي ايجاد کنند، رفاهي که همه نيازهاي انسانها را برطرف سازد بايد اعتدال داشته باشند. ما در يک تواضع و عدالت اجتماعي در پيشگاه خداوند، منافعي را براي کشور، نظام و مردم ميخواهيم و با تمام ناهمواريها اعم از اقتصاد، فرهنگ و ... که مردم را تهديد ميکند مخالفت خواهيم کرد. ما طرفدار کشوري آرام با توازن درون کشوري بين استانهاي سي گانه هستيم، توازن اقتصادي و تقسيم عدالت عادلانه در کشور که با اقتدار ملي منافع کشور را حفظ کرده و از چالشهايي که براي کشور ضرر آفرين است اجتناب ميکنيم و سعي داريم مسائل مشترک را با چشم و نگاه مشترک ببينيم و بتوانيم با کمترين تنشها با نيروهاي خودي و بيگانگان در يک کلمه تعادل بسيار خوبي را برقرار کنيم.
تهيه و تنظيم: سيد محمد مشکوة الممالک