محمدرضا خاتمی، فعال سیاسی اصلاحطلب و نایبرئیس مجلس ششم در گفتوگوی مشروحی که با سایت جماران داشته، درباره موضوع اخلاق و سیاست و البته بداخلاقیهایی که با پوشش دین انجام میشود، به گفتوگو پرداخته است.
- اگر ما برای یک عالم دینی یک وظیفه بخواهیم بشناسیم آن وظیفه مبارزه با بدعت است. متأسفانه جوامع دینی ما این رسالت و وظیفه خودشان را از یاد بردهاند و طبعا در این فضا که بزرگان ورود نمیکنند راه برای افترازنندگان باز میشود.
- رسالت اول آن{مبارزه با این بدعتها} وظیفه عالمان دینی است... فعالان سیاسی نمیتوانند اثرگذاری لازم را در این زمینه داشته باشند. زمانی که ما بهعنوان فعال سیاسی این موضوعات را بیان میکنیم؛ اینطور برداشت میشود که چون ما در رقابت با یک جناح سیاسی هستیم این حرفها را میزنیم و حرف ما کاربرد لازم خود را در نگاههای سیاسی از دست میدهد و همین موضوع باعث میشود ما را محدود کنند.
- ما نمیتوانیم جلوی برداشتهای دیگران از سخنان دیگران را بگیریم. حتی در عالم سیاست نمیتوان جلوی این امر را که شخصی از سخن بزرگی مصادرهبهمطلوب کند بگیریم. این موضوعات طبیعی است. در صورتی ما میتوانیم در برابر این سوءبرداشتها بایستیم که همه صاحبنظران و اندیشمندان بتوانند نظر خودشان را بگویند و درحقیقت این تقابل اندیشهها باشد که به مردم بینش و آگاهی تشخیص سره از ناسره را بدهد؛ اما اگر این فضا بسته شود، سخنان سوءاستفادهگران به گوش مردم میرسد.
- نیروهایی که مخالف جمهوری اسلامی و نظام هستند، هیچ پایگاهی در درون کشور ندارند و سازمان عده و عُدهای هم که بتوانند با نظام مستقر جمهوری اسلامی دربیافتند، ندارند. در آیندهای که من نگاه میکنم یک آلترناتیو سیاسی که در ایران بتواند جانشین جمهوری اسلامی شود وجود ندارد.
- به نظرم باید دولت نسبت به تندرویها صبوری کند. مخالفت حق منتقدان است. مخالفان حق انتقاد دارند و حتی حق دارند تخریب کنند. در همه نظامهای سیاسی این موضوع وجود دارد؛ یعنی کوچکترین اشتباه شما توسط طرف مقابل بزرگ میشود. ما باید ماهیت سیاست را درک کنیم و این موضوع صبوری میخواهد و باید بتوانیم عصبانی نشویم و بدانیم که این ماهیت سیاسی است. البته در ایران این موضوعات با بداخلاقیهایی هم همراه میشود که دولت باید با مردم تماس بیشتری داشته باشد.
- این دولت باید به مردم بگوید که اگر هماکنون وضعیت اقتصادی بد است چه چیزی را تحویل گرفته است و چه بر سر مملکت آمده است. حالا که تحریمها لغو شده، دولت باید بگوید که در سایه این تحریمها چه رانتهایی بهوجود آمده بود. من معتقد به افشاگری نیستم؛ ولی فساد سیستماتیک که در کشور ایجاد شده است، چرا اینگونه بوده و درحقیقت نیاز به شفافسازی بیشتری داریم.
- دولت شفافسازی عمومی را انجام دهد و صبوری لازم را هم داشته باشد و درعینحال از ظرفیتهای داخلی استفاده بیشتری کند. درست است که دولت بهخاطر مجلسی که وجود دارد، نمیتواند کابینه را به دلخواه بچیند؛ اما همه سازمان اجرائی کشور کابینه نیست. این همه ظرفیت اجرائی در کشور وجود دارد، دولت میتواند برای پیشبرد مقاصد استفاده کند که به نظرم دراینباره کوتاهی شده که امیدواریم در ادامه این کار از این ظرفیتهای امیدبخش به مردم استفاده کند.
http://www.sharghdaily.ir/News/84412
ش.د9405260