تاریخ انتشار : ۱۶ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۲:۱۰  ، 
کد خبر : ۳۰۰۱۲۹

اوضاع فلسطين در دوران آمريکاي ترامپ (بخش دوم و پاياني)

(روزنامه اطلاعات ـ 1395/12/11 ـ شماره 26671 ـ صفحه 12)

مشروعيت‌بخشي به شهرک‌سازي‌ و تير خلاص به مذاکرات سازش

قانونی که پارلمان رژیم صهیونیستی آن را تصویب کرد و به شهرک‌سازی در کرانه باختری وجهه قانونی بخشید، تنها تهدیدی علیه فلسطینی‌ها نیست بلکه محکومیتی برای جامعه جهانی است که آن‌ها را فریب داد و وادارشان کرد تا اسرائیل را در بیش از ۸۰درصد خاک فلسطین به رسمیت شناخته و به طور کلی در مقابل "کفتارهای اسرائیلی" آنها را تنها گذاشت.به گزارش ایسنا، روزنامه مستقل رأی الیوم در سرمقاله خود آورده است: این مصوبه که در مرحله سوم و نهایی از سوی کنست (پارلمان اسرائیل) تصویب شد به منزله تیر خلاصی به راهکار تشکیل دو کشور و دفن توافقنامه اسلو بود که به لغو تشکیلات خودگردان فلسطین منجر شده و نیروهای امنیتی فلسطین را به نیروهای مزدور رسمی که محافظ شهرک‌سازی و شهرک‌نشینان هستند، تبدیل می‌کند.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در کنفرانس مطبوعاتی در پاریس گفت:این قانون تجاوزی علیه مردم فلسطین است و فلسطینیان در مقابل نهادهای بین المللی در برابر این قانون مقاومت خواهند کرد. صائب عریقات، دبیر کمیته اجرایی ساف نیز تهدید کرد که به محض صدور قانون دیگری درباره انتقال سفارت آمریکا با هر سفارتخانه دیگری به قدس اشغالی، تشکلات خودگردان فلسطین دیگر اسرائیل را به رسمیت نخواهد شناخت.این اظهارات عباس و عریقات هیچ ارزشی ندارد و تهدیداتشان توخالی و اظهاراتی بی‌معناست. از زمان امضای توافقنامه اسلو بسیاری از این صحبت‌ها را در میان هیاهوی رسانه‌ای و سیاسی و جوایز نوبل و دست دادن‌ها در مقابل دوربین‌ها شنیده‌ایم .سؤالی که اینجا مطرح است اینکه عباس، مشاورانش و مسئولان تشکیلات خودگردان و سفرایش طی دو مرحله قبلی کجا بودند؟ در مقر ریاست تشکیلات خودگردان به خواب رفته بودند یا مشغول بازی بودند؟ چرا تظاهراتی در سراسر کرانه باختری برگزار نشد؟ یا کمپین دیپلماتیکی در تمامی پایتخت‌های جهان به راه انداخته نشد؟محمود عباس اخیرا کنفرانسی را برای جنبش فتح برگزار و هر که را خواست از این جنبش برکنار و هرکه را که خواست در انتخاباتی صوری تعیین کرد. وی در این کنفرانس اعلام کرد که آن‌ها مقاومت مردمی را برای مقابله با اشغالگری اسرائیل و اقدامات سرکوبگرانه و شهرک‌سازی‌های آن در پیش گرفته‌اند. ما از محمود عباس و اطرافیانش می‌پرسیم که این مقاومت کجاست؟ و چرا در مقابل شهرک‌سازی و سرقت اراضی فلسطینیان در طول دوره‌ای که این قانون مورد بررسی بود، مقاومت نکرد؟ یا اینکه این مقاومت در جهان دیگر یعنی در آخرت آغاز خواهد شد.

بارها شنیده‌ایم که تشکیلات خودگردان فلسطین می‌خواهد به نهادهای بین‌المللی و به ویژه دادگاه کیفری بپیوندد تا جنایتکاران اسرائیلی را تحت پیگرد قرار دهد. ما دیدیم که عباس اوراق و اسناد پیوستن به این دادگاه‌ها را امضا می‌کند اما امروز غافلگیر شدیم از اینکه می‌بینیم این اسناد به هیچ وجه ارائه نشده و تنها نمایش از قبل آماده شده‌ای برای فریب دادن مردم فلسطین بوده است.ما تردید داریم از اینکه محمود عباس بخواهد به دادگاه کیفری برود. همچنین شک داریم که بخواهد در صورت انتقال سفارت آمریکا به قدس دیگر اسرائیل را به رسمیت نشناسد. همه صحبت‌هایی که در این باره شده تنها "طبل توخالی" است. ما بسیار خوشحال خواهیم شد اگر محمود عباس ثابت کند که ما اشتباه کرده‌ایم.

واکنش به قانون مصادره اراضی

محافل بین المللی با انتقاد از قانون جدید کنست رژیم صهیونیستی که مجوز مصادره اراضی و مشروعیت بخشیدن به شهرک‌ها در کرانه باختری را میدهد، خواستار لغو آن شدند. به گزارش خبرگزاری قدس (قدسنا) ، کنست رژیم صهیونیستی قانون مشروعیت بخشیدن به شهرک‌های صهیونیست نشین و مصادره اراضی کرانه باختری در این راستا را با اکثریت 62 رای موافق در برابر 52 رای مخالف به تصویب رساند. این قانون که برای نخستین بار از زمان تاسیس رژیم صهیونیستی، قوانین این رژیم را بر اراضی کرانه باختری تطبیق داده زمینه مشروعیت بخشی به تقریبا 50 شهرک صهیونیست نشین غیر قانونی را که 4000 واحد مسکونی در آنها واقع شده‌اند، فراهم می کند و به شهرک نشینان صهیونیست اجازه بقا در اراضی را که مالکیت آنها متعلق به شهروندان فلسطینی است، می دهد.کشورهای مختلف جهان و محافل بین المللی در واکنش به این قانون نژادپرستانه و ضدحقوق بشری رژیم صهیونیستی موضع گرفته اند. البته کشورهای عربی همچنان در سکوت کامل قرار داشته و واکنشی به سلب آشکار حقوق فلسطینیها نشان ندادهاند.

درخواست مکزیک و فرانسه برای لغو قانون

فرانسوا اولاند،رئیس جمهوری فرانسه تاکید کرد: قانون مورد اشاره راه را برای الحاق اراضی بیشتر فلسطینی به اسرائیل فراهم می‌کند و خواستار لغو آن از سوی کابینه نتانیاهو هستیم.وزارت خارجه مکزیک نیز با صدور بیانیه ای از کابینه نتانیاهو خواست که قانون مصادره اراضی را لغو کرده و به قطعنامه‌ 2334 شورای امنیت پایبند باشد.وزارت خارجه مکزیک با ابراز تاسف شدید از تصویب این قانون در کنست، تاکید کرد: این قانون به شهرک‌های اسرائیلی در اراضی که متعلق به فلسطینیها است مشروعیت میبخشد.مکزیک فعالیتهای شهرک سازی رژیم صهیونیستی در قدس و کرانه باختری را مانع اصلی در برابر تحقق صلح در منطقه و راه حل دو دولتی دانسته است.

همچنین مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از رژیم صهیونیستی خواست از اجرای قانون جدید کنست صهیونیستی که اجازه مصادره اراضی فلسطینیان به منظور ساخت شهرک‌های صهیونیستی را می‌دهد، خودداری کند .فدریکا موگرینی تاکید کرد: اتحادیه اروپا تصویب قانون اخیر را که به اسرائیل اجازه مصادره اراضی جدید در کرانه باختری را می دهد، محکوم می کند.وی افزود: این قانون با مشروعیت بخشی به مصادره حقوق ملکی فلسطینیان و صدور مجوز مصادره اراضی شخصی فلسطینیان در مناطق اشغالی، حد و مرزها را نادیده گرفته است.موگرینی تاکید کرد: تصویب این قانون به منزله وضع قانون جدید درباره وضعیت حقوقی اراضی فلسطینی در مناطق اشغالی است که این مساله در حیطه اختیارات اسرائیل نیست.قانون جدید کنست در حدی خطرناک بوده که ابومازن با وجود همکاری نزدیک با صهیونیستها مجبور به واکنش درباره آن شده است.

رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین قانون جدید مصوب کنست رژیم صهیونیستی را مجوز سرقت اراضی شخصی فلسطینیان به منظور احداث شهرک‌های صهیونیست نشین و توسعه شهرک‌های موجود توصیف کرد.وی افزود: این قانون به صورت غیر قانونی، به شهرک سازی‌ها در سراسر اراضی اشغالی سال 1967 فلسطین از جمله بخش شرقی قدس مشروعیت می بخشد .ابومازن تاکید کرد: مقامات فلسطینی به تحرکات خود در دادگاه‌های بین المللی به منظور حمایت از موجودیت و بقای فلسطینیان در سرزمین خود ادامه خواهند داد .وی بیانیه‌های اخیر دولت صهیونیستی درباره احداث هزاران واحد مسکونی در اراضی اشغالی سال 1967 فلسطین را نوعی تجاوز به ملت فلسطین دانست و تاکید کرد که مقامات فلسطینی در تمامی محافل بین المللی مخالفت خود با این بیانیه‌ها را اعلام خواهند کرد.در همین حال،جنبش مقاومت اسلامی حماس نیز ضمن مخالفت شدید با تصویب قانون "مشروعیت بخشی به شهرک سازی" رژیم صهیونیستی، آنرا نوعی تروریسم سازمان یافته و عربده کشی رژیم صهیونیستی و نیز تداوم تجاوزات آشکار این رژیم علیه ملت فلسطین در سرزمین خود دانست. سخنگوی حماس هدف از این قانون را تحمیل واقعیت‌های بیشتر و تغییر خطرناک ترکیب جمعیتی به منظور نهادینه کردن ارکان نژاد پرستانه و تندروی یهودی و بی توجهی به تمامی قوانین و قطعنامه‌های بین المللی دانسته است.

حماس شهرک سازی را غیر قانونی دانسته و بر عدم مشروعیت رژیم صهیونیستی بر روی حتی یک وجب از خاک فلسطین تاکید کرده است.حماس حمایت و پشتیبانی آمریکا و سکوت جهان عرب و جامعه بین المللی در کنار سیاست‌های تشکیلات خودگردان فلسطین علیه مقاومت و عدم اتخاذ هر گونه اقدامی از سوی آنها برای مقابله با این تجاوزات را باعث جسورتر شدن دشمن صهیونیستی برای ارتکاب جنایات و تجاوزات بیشتر دانسته است .«محمد الهندی» عضو دفتر سیاسی جهاد اسلامی با اشاره به قانون اخیر کنست رژیم صهیونیستی که اجازه مصادره اراضی و مشروعیت بخشی به شهرک‌های صهیونیست نشین غیر قانونی را می دهد، افزود: وقتی تشکیلات خودگردان نمی تواند از املاک و اراضی فلسطینیان حمایت کند، باید کنار برود و عرصه را برای مقاومت خود مردم در برابر اشغالگران و حمایت آنها از اراضی و دارایی‌های خود فراهم کند.وی افزود: تشکیلات خودگردان باید از تعقیب و بازداشت مبارزان فلسطینی در کرانه باختری در راستای خدمت به رژیم اشغالگر قدس که اقدام به مصادره اراضی و تخریب منازل فلسطینیان می کند، خجالت بکشد.مراجعه تشکیلات خودگردان به دادگاه کیفری بین المللی ما را به یاد توهمات قبلی این تشکیلات می اندازد.این عضو دفتر سیاسی جنبش جهاد تاکید کرد : رژیم صهیونیستی هر روز به شهرک سازی و تصویب قوانین نژاد پرستانه ادامه می دهد و تشکیلات خودگردان هم اقدام به تعقیب و بازداشت مبارزان مقاومت می کند و سپس دست به دامن موسسات بین المللی می شود تا حقوق ملت فلسطین را بازپس بگیرند. اگر ما خودمان کمکی نکنیم و از حقوق‌مان دفاع نکنیم و در صف یکپارچه مقاومت قرار نگیریم، دیگران حقوق ما را رعایت نکرده و از ما دفاع نخواهند کرد.

از طرفی،«هایم برشیث» معتقد است که نزدیکی ترامپ به اسرائیل تهدیدی برای صلح جهانی است و انتقال سفارت ایالات متحده به قدس می‌تواند تبعات وخیمی برای واشنگتن داشته باشد.پروفسور «هایم بِرِشیث» (Haim Bresheeth) در محافل آکادمیک چهره ای شناخته شده است. او استاد مطالعات فرهنگی و رسانه در دانشکده علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه لندن بوده و تاکنون چند کتاب موفق نوشته که از معروف ترین آنها می توان به «جنگ خلیج فارس و نظم جدید جهانی» اشاره کرد که به چندین زبان ترجمه شده است.هایم برشیث در زمینه فیلمسازی مستند هم آثار قابل توجهی ساخته که از مهم ترین آنها می توان بهState of Danger برای شبکهBBCاشاره کرد که یکی از معروف ترین فیلم‌های مستند درباره انتفاضه اول فلسطینیان است. برشیث عضو کمپین تحریم کالاهای صهیونیستی است. خبرنگار مهر در گفتگو با وی به بررسی اظهارات ترامپ در خصوص رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به بیت المقدس پرداخته است که در ادامه می آید.

* ترامپ اعلام کرده قصد دارد سفارت آمریکا در تل آویو را به بیت المقدس منتقل کند. علت و پیام این انتقال چیست؟

** سیاست‌های ترامپ درباره فلسطین و اسرائیل توسط دامادش، «کوشنر» تدوین می شود؛ کوشنر یک یهودی تندرو و شدیدا طرفدار توسعه ساخت و سازهای غیرقانونی در کرانه باختری است .او شخصا و از طریق سازمان ترامپ پول زیادی برای توسعه این ساخت و سازها پرداخت کرده است. دومین کسی که در این زمینه بر ترامپ تاثیر می گذارد میلیاردر یهودی، «شلدون آدلسون» است؛ فردی که مثل خانواده ترامپ از طریق کازینوهایش ثروتمند شده است. آدلسون ثروتمندترین و دست و دلبازترین حامی ساخت و سازهاست و نیز صاحب روزنامه اسرائیلی «هایوم» (Hayom) که حامی اصلی نتانیاهو و راست افراطی در اسرائیل است. ترامپ از دانش کافی برای درک ماهیت تضاد فلسطین و اسرائیل برخوردار نیست و نمی داند یا اهمیتی نمی دهد که این تضاد، یک تضاد استعماری است و مثل سایر سفیدپوستان خودشیفته اسلام هراس، از استعمارگران در مقابل مردم بومی حمایت می کند.دیدگاه او نسبت به دنیا تنگ نظرانه است و دشمنی‌اش با اعراب و مسلمانان، خود به خود فلسطینیان را در نظر او به دشمن بدل می کند. ترامپ با انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به بیت المقدس، یعنی کاری که از روز نکبت (روز تاسیس اسرائیل) در سال ۱۹۴۸، هیچ کدام از روسای جمهوری آمریکا با آن موافقت نکردند، ضربه محکمی به سازمان ملل می زند و نشان می‌دهد که او باور ندارد اسرائیل به طور غیرقانونی بیت‌المقدس را اشغال کرده است. طبق معاهده ۱۸۱که در نوامبر ۱۹۴۷تصویب شد و فلسطین را بین دو دولت فلسطین و اسرائیل تقسیم کرد، بیت المقدس منطقه‌ای بین‌المللی است که توسط سازمان ملل محافظت می شود. بنابراین، اشغال بیت المقدس توسط اسرائیل و انتقال سفارت خانه به آن غیرقانونی است. ترامپ با انتقال سفارت آمریکا به بیت‌المقدس، این پیام را به جهانیان می‌دهد که به قضاوت جامعه بین الملل که از طریق سازمان ملل ابراز می شود اهمیتی نمی دهد و آن را رد می کند .

* آیا انتقال سفارت بر روابط آمریکا با کشورهای اسلامی تاثیری خواهد گذاشت؟ و اگر پاسخ مثبت است، چگونه؟

** همانطور که همه مسلمانان می دانند، مسجدالاقصی که در بیت المقدس واقع است، بعد از مکه و مدینه، سومین مکان مقدسِ مسلمین است. ترامپ، که به نظر می آید دشمن اسلام و اعراب باشد، با انتقال سفارت به بیت المقدس در واقع می‌گوید که برای مسلمین و مسیحیان این شهر حقی قائل نیست. این اقدام شاید مشکلات زیادی برای آمریکا در خاورمیانه ایجاد کند و اعتراضاتی را علیه واشنگتن و تل آویو کلید بزند و دشمنی مردم را بیش از پیش نسبت به آمریکا و اسرائیل بر انگیزد.

* رژیم صهیونیستی ادعا می کند یک دولت دموکراتیک است، ولی همزمان روی هویت یهودی تاکید می کند و بنیان موجودیتش روی اشغالگری استوار است. نظر شما درباره این تناقض چیست؟

** اسرائیل هیچگاه یک دولت دموکراتیک نبوده و اکنون حتی در تئوری هم خود را دموکراتیک نمی داند کنست حدود سه سال قبل این تعریف را کنار گذاشته بود و اسرائیل اکنون خود را یک دولت یهودی می خواند که علنا غیردموکراتیک است. اسرائیلی که دارای اقلیتهای دینی است و همزمان ادعا می کند هویتش را صرفا از یک دین می‌گیرد، نمی‌تواند دموکراتیک باشد. اسرائیل از زمان تاسیسش در ۱۹۴۸، هرگز دموکراتیک رفتار نکرده و همیشه نسبت به فلسطینیان عرب تبعیض روا داشته و تا سال ۱۹۶۶، یک حکومت نظامی داشته است.حتی پس از آنکه حکومت نظامی ملغی شد، فلسطینیان ساکن در اسرائیل، که حدود ۲۲ درصد جمعیت را شامل می شوند، هرگز از حقوق شهروندی برابر با یهودیان برخوردار نبوده اند و این وضع اکنون از هر زمان دیگری بدتر شده است. در سال‌های اخیر، کنست قوانینی تصویب کرد که اکثر حقوق را از اعراب اسرائیل[اعراب 48] سلب می کند. آنها حتی دیگر زبان عربی را به عنوان یکی از زبان‌های رسمی اسرائیل قبول ندارند. فلسطینیان ساکن در مناطق دیگر فلسطین همچنان تحت اشغالگری یک ارتش ظالم زندگی می کنند، بدون حقوق مدنی و سیاسی.

* برخی می گویند هیچکس در حزب کارگر اسرائیل نیست که بتواند با نتانیاهو رقابت کند. نظر شما در این باره چیست؟

** حزب کارگر چند سال پیش نام خود را به «کمپ صهیونیست» تغییر داد تا نشان دهد ارتباطی با چپ ندارد. حزب کارگر به عنوان قوی ترین حزب اسرائیل، همانی بود که روز نکبت را رقم زد و ۷۵۰هزار فلسطینی را از خانه‌هایشان آواره کرد و حتی پس از پایان جنگ هم اجازه نداد به خانه‌هایشان برگردند. اکنون که آنها قدرت را از دست داده اند، چنین وانمود می کنند که مسئول جنایات گذشته، دست راستی‌ها بودند، اما وقتی به حقایق تاریخی رجوع کنیم به این نتیجه می رسیم که احزاب راست و چپ اسرائیل مواضع مشابهی در قبال مسئله فلسطین دارند. بنابراین، اگر کاندیدای آنها در مقابل نتانیاهو قدعلم کند، بازهم شاهد تغییر در سیاست‌های ضد فلسطینی رژیم نخواهیم بود. جامعه اسرائیل طی سالهای اخیر به شدت راستگرا و ناسیونالیست و زنوفوبیک (متنفر از خارجی‌ها) شده است.

http://www.ettelaat.com/new/index.asp?fname=2017\02\02-28\20-10-52.htm&storytitle=%E3%D4%D1%E6%DA%ED%CA%20%C8%CE%D4%ED%20%C8%E5%20%D4%E5%D1%98%9D%D3%C7%D2%ED%9D%20%E6%20%CA%ED%D1%20%CE%E1%C7%D5%20%C8%E5%20%E3%D0%C7%98%D1%C7%CA%20%D3%C7%D2%D4

ش.د9504227

نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات