وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تعبیر مقام معظم رهبری از فضای مجازی که آن را «اول بلاآخر» خوانده اند، از خلق انسان جدید و جهان جدید در این فضا سخن گفت.
به گزارش گروه فرهنگی بصیرت به نقل از خبرگزاری مهر، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامیصبح امروز شنبه ۲۰ آبان در آیین افتتاح یازدهمین نمایشگاه بینالمللی رسانههای دیجیتال که در مصلی تهران برپا شده است رسانههای دیجیتال را اتفاقی نو در زندگی جدید عنوان کرد که میتوان با چند نگاه آنها را مورد بررسی قرار داد.
وی گفت: تصویر اول اینکه ما فناوریهای دیجیتال را در سطح یک رسانه تازه اما موثر ببینیم، تصویر دوم اینکه فناوریهای دیجیتال را در سطح یک انقلاب اجتماعی شبیه انقلاب صنعتی، تحلیل کنیم اما به نظر میرسد رسانههای دیجیتال از این دو سطح فراترند.
وی افزود: اتفاقی که در فضای سایبری پدید آمده آغاز خلق یک انسان تازه و جهان تازه است و این نگاه میتواند بسیاری از مواجهههای ما را تغییر دهد. ما تنها با یک فناوری رو به رو نیستیم ما حتی با یک انقلاب اجتماعی هم رو به رو نیستیم بلکه انسانی تازه و جهانی تازه دارد متولد میشود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامیدر ادامه با قرائت فرازی از سخنان رهبر انقلاب در خصوص فضای مجازی، نگاه ایشان را به این تصور اخیر بسیار نزدیک ارزیابی کرد و گفت: ایشان در یکی از جلسات هیات دولت این تعبیرات را به کار میبرند «فضای مجازی واقعا یک دنیای رو به رشد غیرقابل توقف است. آخر ندارد، هر چه نگاه میکنیم این موضوع اول بلاآخر، فضای مجازی است. هر چه انسان در این فضا پیش میرود، این فضا ادامه دارد.»
صالحی سپس گفت: ما به تعبیر مقام معظم رهبری شاهد یک اول بلاآخر هستیم؛ جهانی تازه و انسانی تازه اکنون هم در جهان و هم در ایران ما شاهد یک مهاجرت فرهنگی هستیم. این مهاجرت فرهنگی تنها در سطح خرده فرهنگها نیست حتی در سطح کلان فرهنگها هم نیست بلکه در سطح ابرفرهنگها و زیست بومهای فرهنگی است.
وی با اشاره به اینکه زیست بوم انسانی و جهانی در حال تغییر است تاکید کرد: همه آنهایی که با امروزِ انسان و آینده انسان سر و کار دارند و تحرک و حیات فرهنگی را در پی دارند، طبیعتا نمیتوانند با این تغییر زیست بوم ارتباطی برقرار نکنند. همه آنچه که امروز به عنوان سپهرهای فرهنگی تلقی میشوند، علامت تغییر انسان و جهان است و تک تک اضلاع آن نشان میدهد که زیست بوم انسانی در حال تغییر و تعویض است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامیگفت: وقتی از نشر دیجیتال صحبت میکنیم باید متوجه باشیم این فعالیت اگر تا دیروز در کاغذ و کتاب و کتابخانه خلاصه میشد و با آن سر و کار داشتیم امروز انسان در فضای نشر دیجیتال فرازمانی و فرامکانی است؛ از ارسطو تا هگل از کتابخانه ملی در تهران تا کتابخانه کنگره همه در فراراه فرهنگ مکتوب قرار دارند.
صالحی همچنین در خصوص تحولاتی که در حوزه بازیهای کامپیوتری و دیجیتال به وجود آمده است، گفت: اگر از بازیها و هنرهای دیجیتال صحبت میکنیم باز هم به این معناست که در این نوع بازیها، بازیگر و بازیساز و بازی بان همه در حال کشف مدام خود و جهان هستند. با هر بازی ما جهانی را میسازیم و کشف میکنیم و خود را کشف میکنیم و جهانهای تازه و خودهای تازه و انسانهای تازه.
وی در خصوص شبکههای اجتماعی هم یادآور شد: وقتی از رسانههای اجتماعی و شبکههای اجتماعی سخن میگوییم، به این معناست که ما هم در حال ایجاد هویتهای تازه و هم در حال خلق فردیتهای تازه هستیم؛ در شبکههای اجتماعی هم فردیتها و هم جمعیتهای تازه شکل میگیرد.
صالحی اضافه کرد: اگر در فضای استارتآپها و تلفن همراه بنگریم میبینیم که در آنجا هم سبک جدیدی از زندگی را تجربه میکنیم. در حوزه دانش دیجیتال فضای سایبری یک جهان سوم تازه خلق کرده است. اگر ما تا دیروز دو جهان آفاقی و انفسی داشتیم، امروز یک جهان سایبری هم پدید آمده است که این هم به آموختن نیاز دارد و هم به تولید دانش.
وی تاکید کرد: طبیعی است که هیچ یک از کسانی که دلمشغولی فرهنگ و انسان را دارند نمیتوانند از این رخداد که به تعبیر رهبر انقلاب اول بلاآخر است، فاصله داشته باشند بلکه باید مواجهههای خود را با آن برقرار کنند.
صالحی فعالان عرصه رسانههای دیجیتال را طلایه داران فرهنگ آینده کشور و جهان عنوان و ابراز امیدواری کرد: برگزاری یازدهمین نمایشگاه رسانههای دیجیتال فرصتی را برای مسئولان فرهنگ و فعالان این عرصه فراهم کند تا فرصتهای این حوزه را بیش از پیش دریابند.
در پایان این مراسم و با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامیاز پنج محصول دیجیتال شامل شبکه اجتماعی فرهنگ یار، مجموعه کتابهای سواد رسانه ای و هوشمند، نسخه دوم بازی بالهای تاریکی، مجموعه نرم افزارهای درسا و شبکه اجتماعی رسانه رونمایی شد.
خبرگزاری مهر
کمال صادقی