تاریخ انتشار : ۰۸ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۵۷  ، 
کد خبر : ۳۰۹۰۳۴

حکم فرهاد رهبر برای ۳۱ امام‌جمعه!

پایگاه بصیرت / مطهره شفیعی

(روزنامه آرمان – 1396/10/26 – شماره 3518 – صفحه 3)

«نمازجمعه جاى دعوت به حق و در نظر گرفتن مصالح مسلمین است و تعرض به خرده‏ریزها، از شأن ائمه جمعه خارج است.» دیدگاه بنیانگذار انقلاب اسلامی درباره نمازجمعه چنین بود که ائمه جمعه باید در خطبه‏ها و منابر کوشش کنند آرامش در کشور برقرار باشد و از هر سخنى که موجب نگرانى مردم و تفرقه شود، خوددارى کنند. تحقق آنچه امام برای اثرگذاری نمازهای جمعه در نظر داشت نیازمند برنامه‌ریزی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه است که اخیرا با انتصاب حجت‌الاسلام علی اکبری به ریاست این ستاد به نظر رسید که اصلاحاتی در راه است و جوان‌گرایی در ائمه جمعه و همچنین دعوت از تفکری که سال‌ها از حضور در پشت تریبون نماز جمعه محروم بود در راس تصمیمات قرار خواهد گرفت اما از شواهد چنین بر می‌آید که تصمیمات اخیر خالی از اشکال نیست مانند«انتصاب ائمه جمعه 31 استان به عنوان عضو هیات امنای استانی دانشگاه آزاد» بر اساس مصوبه 721 دوم آبان‌ماه سال 91 شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره هیات‌های امنای استانی دانشگاه آزاد اسلامی ائمه جمعه استان‌ها و استانداران عضو هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی هستند اما فرهاد رهبر سعی کرد این نقش را پررنگ کند.

عدم همخوانی وظایف دو جایگاه

وظیفه مشخص شده برای ائمه جمعه تبیین موضوعات روز و ارایه راهکارهایی برای حل مشکلات کشور، سوق دادن جامعه به سمت ارزش‌گرایی و تقویت وحدت در جامعه، دور کردن جامعه از نفاق و دشمنی‌ها، تبیین دقیق و عملی تقوا و تربیت اسلامی در شئون مختلف زندگی فردی و اجتماعی، عدم جهت‌گیری‌های سیاسی و... است. از سوی دیگر باید به وظایف هیات امنا دقت داشت که سنخیتی با وظیفه ائمه جمعه ندارد به عنوان نمونه می‌توان از تعیین خزانه دار برای هر واحد دانشگاهی مستقر در استان، تعیین حسابرس برای هر واحد دانشگاهی مستقر در استان، جذب کمک‌های مالی و امکانات برای هر واحد دانشگاهی در استان، نظارت بر اجرای صحیح و کامل آیین‌نامه‌های مالی و معاملاتی، آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و دانشجویی دانشگاه‌ و ...، تعیین ظرفیت پذیرش دانشجو و... که هیچ یک از این وظایف با وظایف ائمه جمعه همخوانی ندارد و مشخص نیست بر چه اساس حکم عضویت در هیات امنای استانی دانشگاه ازاد برای ائمه جمعه صادر شده است.

تبعات ورود ائمه جمعه به امور اجرایی

یکی آز آفات وارد شدن ائمه جمعه به حوزه اجرایی ، حقوقی و سیاسی این است که پذیرفتن سمت عضویت در هیات امنای استانی دانشگاه ازاد ائمه جمعه رادر خطر گرفتار شدن به این آفت وارد می‌کند. آنچه این خطر را پررنگ‌تر می‌کند به صادر کننده احکام باز می‌گردد یعنی فرهاد رهبر! خبرگزاری‌ها در 24 دی ماه نوشتند‌:« فرهاد رهبر، رئیس دانشگاه آزاد با صدور احکام جدیدی تمام امامان جمعه را به عضویت هیأت‌ امنای این دانشگاه در استان‌هایشان منصوب کرد.» او در حالی چنین انتصاباتی را داشت که حضور خود در راس دانشگاه آزاد با اما و اگرهای زیادی همراه بود. پس از رحلت آیت‌ا...هاشمی هم همین فرهاد رهبر بود که روند هاشمی‌زدایی در دانشگاه آزاد آغاز شد یعنی فرهاد رهبر منویات سیاسی خود و جریان سیاسی اصولگرا شکست خورده که متعلق به آن است را در اداره دانشگاه آزاد دخیل کرد. از سوی دیگر باید توجه داشت که او در مراسم معارفه خود تاکید کرد:«برای به دست آوردن اقتدار علمی دو شرط علم و ایمان لازم است از همین رو سوق دادن فضای دانشگاه به سمت علم و دینداری در صدر برنامه‌های دانشگاه آزاد اسلامی است.»ظاهرا فرهاد رهبر از مدت‌ها پیش برای انتصاب ائمه جمعه برنامه داشته که اینچنین گفته است.

جایگاه ائمه جمعه

به نظر می‌رسد حضور ائمه جمعه در هیات امنای استانی دانشگاه آزاد به نوعی بی توجهی به جایگاه آنهاست چرا که شان و جایگاه ائمه جمعه بسیار بالاتر از همراه شدن در مسایل سیاسی که بوی جناحی و حضور در دسته بندی‌هاست چرا که در این صورت شرط بی‌طرفی که لازمه تقویت وحدت در جامعه است از آنها سلب خواهد شد. حضور در هیات امنای استانی دانشگاه آزاد یعنی به‌طور طبیعی حضور در مناصب اجرایی یک نهاد سبب حمایت بی‌چون و چرا از آن نهاد خواهد شد که در نتیجه در انتقاد از عملکرد بسته می‌شود که این مولفه با اصول نیازمند برای ائمه جمعه چندان همخوانی ندارد یا در موضوع دیگری مانند انتخابات بعید است مدیران دانشگاه آزاد حمایتی از کاندیداها نداشته باشند که در این صورت احتمالا باز هم امام جمعه با مجموعه مدیران دانشگاه آزاد همسو می‌شوند و کاهش اعتبار و اعتقاد به جایگاه نمازجمعه از جمله تبعات این رویکرد است. مهمتر از همه آنکه استقلال آنها به زیر سوال خواهد رفت.

دو هدف احتمالی از احکام صادره

به نظر می رسد رئیس دانشگاه آزاد با انتصاب ائمه جمعه 31 استان به عنوان عضو هیات امنای استانی دانشگاه آزاد دو هدف را در نظر داشته است. نخستین هدف بستن در انتقاد از دانشگاه آزاد از طریق تریبون نماز جمعه است چرا که او تصور آن را دارد که با صدور حکم برای ائمه جمعه آنها را به نوعی همراه خود کرده است بنابراین در همین راستا انتقاد جدی به دانشگاه آزاد نخواهد شد. از سوی دیگر ظاهرا این نگاه ولو دور وجود دارد که فرهادرهبر تصور آن را دارد از طریق انتصاب 31 ائمه جمعه به عنوان عضو هیات امنای دانشگاه آزاد از پشتوانه خوبی برخوردار خواهد شد که احتمال دارد اگر خودش کاندیدا نباشد می‌تواند آرای کاندیدایی که موافق او نیست را کاهش دهد. نمی‌توان اهداف سیاسی در این انتصابات را به کلی نادیده گرفت بلکه می‌توان اذعان داشت این اهداف وجود دارد و یا لااقل باز تاب سیاسی خواهد داشت. اکنون با حضور علی اکبری در راس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه باید منتظر واکنش او بود.

انتصاب‌های دنباله‌دار...

با بررسی عملکرد فرهاد رهبر می‌توان این نتیجه را گرفت که او تاکنون در 3 مرحله رفتارهایی داشته که نشان می‌دهد در تلاش برای رسیدن به هدف مشخصی است. نخست اینکه برایند تغییرات پس از رحلت آیت‌ا... هاشمی به هاشمی‌زدایی در دانشگاه آزاد مشهور شده است. پس از آن بود که حکمی برای محمدباقر قالیباف صادر کرد و اکنون هم 31 امام جمعه را به عنوان عضو هیات امنای استانی دانشگاه آزاد منصوب کرد. می‌توان این گمانه را مطرح کرد که گروه اصولگرا قصد استفاده از ابزارهای خود در انتخابات مجلس دارد، بنابراین از اکنون درصدد جذب حامیان از یک سو و طیف اصولگرا از سوی دیگر است. در این مسیر خواسته یا ناخواسته هم با هاشمی زدایی مانع ترویج تفکر رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام شد.

http://www.armandaily.ir/fa/news/main/210407

ش.د9604506

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات