صبح صادق >>  جبهه >> گزارش
تاریخ انتشار : ۲۰ آذر ۱۴۰۲ - ۱۵:۳۶  ، 
کد خبر : ۳۵۴۰۹۹

نبردهای فاطمی(س)

پایگاه بصیرت / حسن نوروزی/ گروه جبهه
نام مبارک حضرت زهرا(س) در جبهه‌ها و در بین رزمند‌گان هشت سال دفاع مقدس یک نام ویژه بود. هرجا عملیات‌ها به مشکل می‌خورد، توسل به حضرت زهرا(س) راه‌گشا می‌شد؛ نیرویی معنوی که توان و قدرت نیرو‌ها را قوت می‌بخشید و راه را برای پیروزی هموار می‌کرد؛ حتی در شرایطی که شواهد و قرائن نشان از شکست داشت. عشق رزمنده‌ها به مادر سادات همچون عشق یک فرزند به مادر خود بود و عجیب که حضرت زهرا(س) نیز در میدان نبرد برای رزمنده‌ها مادری کرد و در مهلکه‌های سخت و حساس جنگ به یاری آمد. به مناسبت آنکه در ایام فاطمیه هستیم، مروری داشتیم بر برخی عملیات‌هایی که با رمز مقدس «یا زهرا(س)» آغاز شدند:
 
عملیات بدر
عملیات بدر با رمز مقدس «یا زهرا(س)»، در ۲۰اسفند۱۳۶۳ کلید خورد. این عملیات هم‌زمان با اولین سالگرد عملیات آبی‌ـ خاکی خیبر انجام شده و اهداف آن عبارت بود از: دست‌یابی و تسلط بر جاده العماره‌ـ بصره ، راه‌یابی به مرکز اصلی هور‌های غرب دجله، تسلط بر شرق دجله همراه با انهدام نیرو. طی عملیات بدر، علاوه بر تلفات سنگینی که به دشمن وارد شد، بیش از ۵۰۰ کیلومتر مربع از منطقه هور به تصرف نیرو‌های خودی درآمد، «شهید عباس کریمی»، دلاور مردی که پس از شهادت حاج همت در خیبر، به فرماندهی لشکر ۲۷ محمد رسول‌الله(ص) منصوب شد، در ۲۴اسفند۱۳۶۳ در همین عملیات بر اثر اصابت ترکش خمپاره به سرش به شهادت رسید. «مهدی باکری» نیز از دیگر شهدای بنام این عملیات است.
 
بیت‌المقدس ۲
عملیات بیت‌المقدس ۲ در ۲۵دی۱۳۶۶ با رمز مبارک «یا زهرا(س)» آغاز شد. فرماندهی این عملیات که از نوع تک‌گسترده بود، بر عهده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود. در این عملیات بیش از دو هزار و ۵۰۰ نفر از افراد دشمن کشته و زخمی و ۷۸۵ نفر از افراد دشمن به اسارت درآمدند. در نتیجه این عملیات، غنایم زیادی نصیب نیرو‌های اسلام شد. نیرو‌ها در این عملیات می‌بایست از رودخانه قله چولان عبور می‌کردند. تیم راپل پادگان امام علی(علیه‌السلام) تهران در شرایط بسیار سخت و خطرناک و به‌صورت ابتکاری پلی بر روی رودخانه خروشان نصب کردند که طول آن به بیش از ۲۰۰ متر و ارتفاع تا لبه آب رودخانه بیش از ۴۰ متر بود. طرح‌ریزی عملیات افتخارآفرین فتح‌المبین از اواسط آبان ۱۳۶۰ آغاز شد و فرمان حمله با رمز «بسم الله الرحمن الرحیم، بسم الله القاصم الجبارین و یا زهرا(س)» صادر شد.
 
فتح ۷
یکی از مهم‌ترین و کاری‌ترین حمله‌های نامنظم در جنگ، عملیات «فتح‌۷» بود که طی آن نیروهای خودی تحت امر قرارگاه برون‌مرزی «رمضان» با رمز «یا فاطمة‌الزهرا(سلام‌الله علیها)» روز ۷تیر‌۱۳۶۶ وارد عمل شدند. نیرو‌ها با انهدام ساختمان مرکزی پارازیت و دکل مخابراتی و پست برق، شهر سیدصادق عراق را به مدت چند ساعت تحت کنترل خود گرفتند و در همین فاصله به تخریب ساختمان‌های دولتی پرداختند. همچنین طی این حمله به پادگان‌ها و یگان ضدشورش عراق خسارات سنگینی وارد آمد و شش پایگاه حفاظتی اطراف شهر سیدصادق نیز منهدم شد. این عملیات خسارات جبران‌ناپذیری بر ارتش عراق وارد آورد.
 
فتح‌المبین
با پیروزی عملیات طریق‌القدس و قطع ارتباط زمینی یگان‌های عراق در دو منطقه غرب دزفول و غرب رود کارون، زمینه مناسب برای عملیات در هریک از این دو منطقه فراهم شد. طرح‌ریزی عملیات افتخارآفرین فتح‌المبین از اواسط آبان ۱۳۶۰ آغاز شد و فرمان حمله با رمز «بسم الله الرحمن الرحیم، بسم الله القاصم الجبارین و یا زهرا(س)» صادر شد. در این عملیات، رزمندگان اسلام موفق شدند ضمن زخمی‌کردن و به هلاکت رساندن ۱۰هزار نفر از سربازان دشمن، تعداد دو هزار و ۲۰۰ نفر از آنان را به اسارت خویش در آورند و هفت فروند هواپیمای دشمن را سرنگون و ۶۰ دستگاه تانک عراقی را منهدم کنند و منطقه‌ای به وسعت ۶۵۰ کیلومتر مربع در محور‌های عملیاتی شوش و دزفول را از وجود دشمن پاک کنند.
 
کربلای ۵
شکست در عملیات «کربلای ۴» بحران بزرگی برای فرماندهان جنگ ایجاد کرده بود؛ اما به هر صورت عملیات کربلای ۵ در وضعیت بسیار دشوار طراحی و بلافاصله در ۱۹دی۱۳۶۵ با رمز مبارک «یا زهرا(س)»، با هدف تصرف شلمچه در ساعت یک بامداد آغاز شد. در این عملیات رزمندگان اسلام با پشتیبانی و حمایت آتشبار‌های سنگین از مواضع خود خارج شدند و چون صاعقه بر سر دشمن فرود آمدند. رزمندگان اسلام با عبور از موانع بسیار دشمن، مواضع عراق را از سمت شمال در معرض هجوم قرار دادند و تا ۲اسفند۱۳۶۵ به اهداف اصلی خود دست یافتند. در این عملیات بیش از ۹۰هزار تن کشته و زخمی از رزمندگان دشمن بر جای ماند و دو هزار و ۳۸۵ نفر هم به اسارت در آمدند. پیروزی ایران در این منطقه شمارش معکوس پایان جنگ را در پی داشت.
 
کربلای ۶
عملیات «کربلای‌۶» تلاشی برای آزادسازی منطقه شمال «سومار» و «نفت‌شهر» بیش از هر زمان دیگر برای ایرانی‌ها اهمیت داشت؛ چراکه حدود شش سال از جنگ می‌گذشت و هنوز این مناطق تحت اشغال عراق بود. با تداوم عملیات کربلای ‌۵ در شلمچه، زمان اجرای عملیات در نفت‌شهر بیش از پیش ضرورت یافت. از این رو، عملیات «کربلای ‌۶» روز ‌۲۳دی‌۱۳۶۵ با رمز «یا فاطمه زهرا (س)» توسط ارتش جمهوری اسلامی به اجرا درآمد. در صورت موفقیت این عملیات، از فشار دشمن در جنوب کاسته می‌شد و پیش‌روی رزمندگان در منطقه شرق بصره تسهیل می‌شد، اما این گونه نشد و فرماندهان این عملیات به دستاوردهای موجود آن بسنده کردند. در این عملیات که به وسعت‌۱۰۰ کیلومتر انجام شد، بلندی‌های شمال شرقی «نفت‌شهر» آزاد و پل‌های ارتباطی منطقه رودخانه «کنگاگوش» به تصرف ارتش خودی درآمد.
 
نصر ۷
عملیات «نصر »۷  در ۴مرداد۱۳۶۶ با رمز «یا فاطمةالزهرا (س)» در منطقه عمومی «سلیمانیه» عراق به اجرا درآمد. این عملیات که به تصرف و انسداد معبر ضدانقلاب در غرب کشور منجر شد، شامل منطقه‌ای به وسعت ۳۰ کیلومتر مربع می‌شد. تهاجم وسیع نیرو‌های خودی سبب شد که علی‌رغم هوشیاری نسبی دشمن تمامی اهداف عملیات در مرحله نخست به دست آید. مرحله دوم آن نیز پس از اجرای آتش توپخانه روی مواضع دشمن از دو محور آغاز شد. نیرو‌های ایرانی پس از سه ساعت درگیری اولین قله را به تصرف درآورده و جاده آسفالت سردشت‌ـ قلعه دیزه و پاسگاه مرزی بلفت را در دست خود گرفتند. در این عملیات، چهار فروند چرخ‌بال، ده‌ها قبضه خمپاره‌انداز، ده دستگاه تانک و نفربر، پنجاه دستگاه خودرو و مقداری زیادی سلاح سبک و نیمه‌سنگین دشمن منهدم شد. همچنین یک تیپ و هفت گردان عراق از بین رفت و کشته‌ها، زخمی‌ها و اسرای عراق به هزار و ۲۸۵ نفر رسید.
 
والفجر ۵
عملیات «والفجر ۵» ساعت ‌۲۴ روز ۲۷بهمن‌۱۳۶۲ با رمز «یا زهرا(س)» در منطقه کوهستانی، حدفاصل شهرهای مهران و دهلران به اجرا درآمد. نیروهای عمل‌کننده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دو مرحله با هدف آزادسازی بلندی‌های منطقه وارد عمل شدند. در همان ساعات نخست، ده‌ها کیلومتر مربع از خاک ایران آزاد و به تسلط نیروهای ایرانی درآمد. در مرحله دوم نیرو‌های اسلام توانستند در ۳۵کیلومتری بزرگراه بغداد‌ـ بصره است پیش‌روی و مستقر شوند. در این مرحله نیز چهار تیپ کوهستانی عراق به‌طور ۱۰۰درصد و تیپ ‌۵۰ زرهی لشکر ۱۲ بیش از ۵۰درصد منهدم شد و دشمن با دادن سه‌هزار و ‌۷۷۰ تن کشته و زخمی و اسیر در طی شش پاتک سنگین عقب‌نشینی کرد. در مجموع دو مرحله عملیات، منطقه‌ای به‌گستردگی ‌۱۱۰ کیلومتر مربع آزاد شد و ۴۰ دستگاه تانک و نفربر، مقداری سلاح سبک و نیمه‌سنگین، دو فروند چرخ‌بال، ده‌ها دستگاه خودروی نظامی و ۱۰ انبار مهمات دشمن منهدم و ده‌ها دستگاه تانک و نفربر، شماری خودروی نظامی و انواع سلاح‌های سبک و نیمه‌سنگین به غنیمت رزمندگان سپاه پاسداران درآمد. نیرو‌های ارتش عراق ناباورانه در برابر تهاجم قوای ایرانی غافلگیر شدند و لشکر گارد را وارد میدان کردند. این شتاب‌زدگی و بی‌توجهی کامل درخصوص منطقه باعث محاصره لشکر گارد توسط رزمندگان سپاه و بسیج شد و با وضعیت ذلت‌باری به هلاکت رسیدند.
 
والفجر ۶
نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ساعات باقی‌مانده تا عملیات بزرگ خیبر و برای انهدام‌بخشی از توان جنگی قوای دشمن، عملیات «والفجر ۶» را طرح‌ریزی کردند تا در منطقه مرزی «چزابه» به اجرا درآید. حمله در ساعت ‌۲۳:۲۰ دقیقه شامگاه ‌۲اسفند‌۱۳۶۲ و با رمز «یازهرا(س)» به مرحله اجرا درآمد. در محور تنگه چزابه نیروهای سپاه موفق به شکستن خطوط دفاعی دشمن شده و تا سحرگاه که نبرد به جنگ تن‌به‌تن کشیده شد، محور جاده سوبله به چزابه، تحت سلطه نیروهای ایران درآمد. با آغاز عملیات خیبر در منطقه «هورالهویزه» و «هورالعظیم» عملیات دو روزه والفجر ۶ به اتمام رسید.
 
والفجر ۷
عملیات انجام‌نشده «والفجر ۷» قرار بود در سال ۱۳۶۳ در مناطق زید و کوشک در شمال ایستگاه حسینیه انجام شود که به علت موقعیت منطقه و استحکامات دشمن و از همه مهم‌تر، به علت رهاکردن آب در منطقه توسط دشمن، امکان اجرای آن به‌وجود نیامد.
 
والفجر ۸
در ساعت ۱۰:۲۲ روز ۲۰بهمن۱۳۶۴ با رمز «یا فاطمةالزهراء» توسط فرماندهی کل سپاه «والفجر ۸» آغاز شد. یگان‌های نیروی زمینی سپاه و بسیج، تهاجم خود را با یورش به استحکامات دشمن بعثی از محور‌های مختلف آغاز کردند و برجسته‌ترین و پیچیده‌ترین عملیات جنگی جمهوری اسلامی ایران با هدایت فرماندهی سپاه و پشتیبانی سازمانی متشکل از نیروی زمینی، هوایی و دریایی سپاه و نیروی هوایی ارتش و نیرو‌های جهاد سازندگی به اجرا درآمد. دشمن در بازپس‌گیری منطقه فاو تمام توان خود را به کار گرفت؛ اما هر بار تلفات سنگین و جبران‌ناپذیری را متحمل می‌شد. حدود یک سال جزیره فاو تحت تصرف نیرو‌های ایرانی بود که بعد از آن با عملیات‌های مختلف ایران از این منطقه خارج شد.
نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات