صبح صادق >>  نگاه >> یادداشت
تاریخ انتشار : ۰۹ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۳:۴۵  ، 
کد خبر : ۳۵۵۷۶۴

نسل‌کشی محرز است

پایگاه بصیرت / مهرداد دهنوی/ گروه سیاسی
دیوان بین‌المللی دادگستری حکم اولیه خود درباره شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی مبنی بر ارتکاب نسل‌کشی در غزه و لزوم اتخاذ اقدامات فوق‌العاده را صادر  و از تداوم جان باختن مردم غزه ابراز نگرانی کرد.
رئیس این دادگاه بین‌المللی تأکید کرد: «دادگاه نمی‌تواند درخواست رژیم اسرائیل مبنی بر نپذیرفتن شکایت آفریقای جنوبی را بپذیرد.»
وی خاطرنشان کرد: «صلاحیت صدور حکم درباره تدابیر فوق‌العاده درخصوص اتهام نسل‌کشی علیه اسرائیل را داریم و آفریقای جنوبی نیز حق اقامه دعوا را دارد و نمی‌توان درخواست اسرائیل درباره رد کردن آن را پذیرفت.»
در این جلسه اعلام شد: «اکنون اعلام نمی‌کنیم که اسرائیل تعهدات مربوط به توافق ممانعت از نسل‌کشی را نقض کرده یا خیر. ما اکنون حکمی در مورد اینکه نسل‌کشی رخ داده یا نداده، صادر نمی‌کنیم؛ بلکه درمورد امکان وقوع نسل‌کشی حکم صادر می‌کنیم.»
این دادگاه همچنین اعلام کرد: «عملیات نظامی در غزه به کشته شدن تعداد زیادی از مردم این باریکه و کوچ اجباری تعدادی دیگر منجر شد. حمله اسرائیل منجر به جان باختن حدود ۲۵ هزار فلسطینی و مجروح شدن ۶۰ هزار نفر دیگر شد.»
دیوان بین‌المللی دادگستری تأکید کرد: «بیش از ۹۳ درصد مردم غزه توان دستیابی به غذا را ندارند. مردم فلسطین مورد حمایت معاهده ممانعت از نسل‌کشی هستند. مردم فلسطین حق دارند که از جنایت نسل‌کشی در امان باشند.»
رئیس این دادگاه بین‌المللی افزود: «بیانیه آژانس آنروا درباره وخامت اوضاع انسانی در غزه را جدی گرفتیم. اوضاع این باریکه به سمت فاجعه حرکت می‌کند. اسرائیل باید اقدامات لازم برای ممانعت از جنایت‌های کشتار علیه یک مجموعه انسانی را اتخاذ کند. دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد که آسیب‌های وارد شده به غیرنظامیان در غزه در حد جنایت جنگی است. اسرائیل باید عدم ارتکاب به جنایت نسل‌کشی از سوی نیروهایش را تضمین و اقداماتی در راستای بهبود اوضاع انسانی در غزه اتخاذ کند.»
این دادگاه همچنین اعلام کرد: «تمام طرف‌های درگیر در غزه باید به قوانین‌ بین‌المللی انسانی پایبند بوده و اسرا را به شکل فوری و بدون قید و شرط آزاد کنند. اسرائیل باید به کشتار و آسیب رساندن به مردم غزه پایان دهد و اقدامات لازم برای فراهم کردن نیازهای انسانی مردم غزه را فورا اتخاذ کند. اسرائیل باید تدابیر لازم برای جلوگیری از تحریک مستقیم به کشتار گروهی را اتخاذ کند. اسرائیل باید متعهد به خودداری از قتل، تعدی و تخریب علیه مردم غزه باشد.»
این دادگاه همچنین اعلام کرد: «گزارش‌های آفریقای جنوبی عاقلانه و منطقی بوده و باید بررسی شود.»
نکته مهم در حکم دیوان بین‌المللی دادگستری این پرونده که باعث پیروزی آفریقا در مقابل رژیم صهیونیستی شده است، شکایت مقابل رژیم صهیونیستی به نداشتن صلاحیت رسیدگی دادگاه بین‌المللی دادگستری به این موضوع و مطرح کردن دفاع مشروع از سوی این رژیم بود که دادگاه بین‌المللی دادگستری دعوای متقابل اشغالگران را رد کرد و با حکم به صلاحیت رسیدگی به این پرونده و تأیید ضمنی ژنوسید(نسل کشی) توسط تلاویو است.
قضات این دادگاه با اکثر استدلال‌های مطرح‌شده از سوی آفریقای جنوبی موافقت کردند و پذیرفتند که برای صدور حکم در این پرونده صلاحیت دارند و اینکه بخشی از ادعاهای مطرح ‌شده از سوی آفریقای جنوبی مصداق تعریف نسل‌کشی طبق مفاد کنوانسیون منع نسل‌کشی به شمار می‌آیند. 
اما بخشی از حکم که باعث ناخرسندی آفریقای جنوبی خواهد شد و سیاسی کاری آژانس درباب موضوع مطروحه را می‌رساند، احتمالاً پاراگراف نهایی حکم است که دستوری برای برقراری آتش‌بس در غزه صادر نمی‌کند. 
این دادگاه از رژیم صهیونیستی به طور مشخص می‌خواهد که اقداماتی مانند رساندن کمک‌های انسانی و ارائه گزارش را ظرف یک ماه انجام دهد. 
در این حکم همچنین تلاویو ملزم شده است، از تمامی اختیاراتش برای جلوگیری از اقداماتی که می‌توانند به نسل‌کشی منجر شوند، جلوگیری کنند.
نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات