همواره یکی از مهمترین دغدغههای رهبر معظم انقلاب به عنوان عالیترین مقامات کشور، حل مشکلات مردم و پیگیری مسائلی بوده که اصلیترین مطالبات مردم از دولتمردان و مسوولین به شمار میرود. این موضوع به قدری نزد ایشان حائز اهمیت است که همواره در دیدارهای رسمی و غیر رسمی که با دست اندرکاران و مسولان نظام اسلامی دارند بر پیگیری مشکلات مردم تاکید دارند، اما به تازگی ایشان یکی از اصلیترین مشکلات مدیریتی کشور که به زعم نگارنده مانع بهره وری و توسعه بیشتر و تحقق مطالبات مردم شده است یعنی کمبود پیگیری را به مدیران و مسوولان تذکر دادند.
کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی در طول سالهای گذشته بارها بر این موضوع تاکید داشتهاند که نه تنها در کشور کمبود قانون نداریم بلکه با مازاد قانون و قوانین تو در تویی مواجه هستیم که بعضا به جای کار راه اندازی و تسهیل امور، گرههایی بر کارها میزنند که باز کردن آن خود یک ابر پروژه است. این موضوع به قدری مهم است که رهبر معظم انقلاب اسلامی طی دیداری که با برخی از دست اندرکاران نظام اسلامی داشتند بدین مورد اشاره کردند که از کمبود قانون رنج نمیبریم، ضمن اینکه طرحهای خوبی نیز وجود دارد، اما علی رغم تصویب طرحهای خوبی که میتوانند سازنده باشند به دلیل بی توجهی به مقوله مهم «پیگیری»؛ طرحها و قوانین خوب نصفه نیمه روی زمین مانده و به بهره وری لازم نمیرسند از این رو خواستار پیگیری کردن مسوولان درزمینه اجرای قوانین و طرحهای خوب شدند.
لازمه پیگیری شناخت مطالبات مردم است
در این موضوع تردیدی نیست که لازمه «پیگیری» مطالبات مردم شناخت از نیازهای متنوع اقشار مختلف جامعه است از این رو آنچه به نظر میآید در سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی مستتر بود اینکه لازم است مسوولین ارتباط مستقیم و رو در رویی با مردم داشته باشند و به این موضوع قائل باشند که باید پاسخگوی مردم باشند. در این صورت است که مسوولین با شناخت از مشکلات و معضلات جامعه میتوانند در راستای بررسی و پیگیری مسائل و مشکلات شهروندان اقدامات لازم را بر حسب قوانین مصوب، زیر ساختهای موجود و طرحهای مناسب به منصه ظهور برسانند.
صدای مردم باید شنیده شود
صدای مردم باید شنیده شود. این مهمترین موضوعی است که جامعه را از التهابها و مشکلاتی که میتواند خسارت زا باشد دور کند. مسوولینی که دیدارهای منظم و رو در رو بدون واسطه با مردم داشته باشند بی شک صدای واقعی نیازهای مردم را میشوند و به درستی میتوانند مشکلات آنها را پیگیری و رفع کنند.
به نظر میرسد موضوع مطرح شده از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی در خصوص «پیگیری» مشکلات مردم با وجود قوانین وطرحهای خوب مسوولین را به این موضوع نهیب میزند شاید با رفع موانع موجود زمینهها را برای ارائه خدمات مطلوب به جامعه فراهم کنند.
پیگیری صادقانه مشکلات جامعه بر مسوولان واجب است
خدمت رسانی به جامعه با برنامهریزی منسجم ممکن میشود از این رو انتظار میرود مسوولین با گام گذاشتن در مسیر خدمت صادقانه و بدون چشمداشت به مردم یکی از مولفههای مهم پیگیری را عملیاتی کنند، زیرا چنین رویکردی است که میتواند زمینه ساز رفع اصلیترین مشکلات مردم در سال ۱۴۰۴ شود.
سکانداران مردمی مشکلات جامعه را پیگیری میکنند
به نظر میرسد برای حل مشکلات مردم باید سکان امور کشوربه دست دلسوزان بیفتد، بدون نگاه حزبی و جناحی؛ اگر این مهم محقق شود با توجه به وجود قوانین موجود در زمینه اشتغالزایی، رونق تولید، تقویت زیرساختها و رفع مشکلات مردم و به خصوص رفع نیازهای محرومین بخصوص در استانهای کم برخوردار گامهای بلندی برداشته میشود.
با پیگیری مشکلات مردم است که مسوولین متوجه شکافهای درآمدی، شکافهای طبقاتی، معضلات فرهنگی و نابرابری در عدالت آموزشی میشوند. به واسطه پیگیری مسائل جامعه است که مشکلات احصاء و رفع میشود بنابراین آنگونه که رهبر معظم انقلاب فرمودند علی رغم اینکه برگزاری جلسات، تصمیم گیری و شوق و ذوق مدیران برای حل مسائل جامعه خوب است، اما پیگیری مسائل تا به سرانجام رسیدن آنها و عدم واگذاری انجام کار به ردههای پایین و توجه به انجام کار با نظارت و رصد مستمر از جمله خصائص مدیران مردمی و دلسوزی است که به تقویت سرمایه اجتماعی بها میدهند.