محمدجواد لاریجانی مدیر پژوهشگاه دانشهای بنیادی در نشست «شهید رئیسی رئیس جمهور تراز حکمرانی ولایی»، گفت: ۳۰ سال با ایشان همراهی داشتیم و انصافاً نیرویی نخبه و محصول ولایت و از رویشهای انقلاب بود.
وی با بیان اینکه ماهیت حکومت ما ولایی است و اخلاقیات آن هم باید از این مفهوم استخراج شود چون ولایت چهره سیاست در منطق و مکتب اهل بیت است، اظهار داشت: نظام جمهوری اسلامی مظلوم است چون ماهیتش برای همه ما خوب جا نیفتاده است و عقلانیت پایه جمهوری اسلامی منبعث از ولایت است.
لاریجانی با بیان اینکه اسلام دین ما اسلام دین بخش خصوصی نیست بلکه همه جهات زندگی را در خود دارد، گفت: فضائل و رذائل در زندگی جمعی ظهور اصلی خود را دارند و از این جهت رذیلت و فضیلت دروغگویی و راستگویی در زندگی افرادی چون شهید رئیسی نمود بیشتری دارد.
وی با بیان اینکه رهبر انقلاب در جلسهای با حضور جمعی از فعالین علمی فعالیت علمی را مصداق «جهاد علمی» دانسته و این را فتوا و حکم فقهی قلمداد کردند، گفت: حضرت امام (ره) با ولایت را برای ما باز کرد و این مثل «بصیرت» بود که بعد از فتنه ۸۸ آن را بازکرد و همچنین بحث «تبیین» را بعد از فتنه ۱۴۰۱ مطرح کردند.
لاریجانی با اشاره به اینکه مردم نباید اینطور شود که با دیدن یک نارسایی در اصالت حکومت شک کند در حالی که در غرب با وجود نارساییها کشی در ماهیت لیبرال دموکراسی شک نمیکند، تصریح کرد: اعتماد مردم به سیستم خیلی مهم است ولی مهمتر از همه مشارکت است و امروز دموکراسیهای مدیریت دنیا مشارکت را توسیع دادند و انواع و صحنههای مختلفی دارد.
لاریجانی با اشاره به اینکه سهیم بودن مردم از ویژگیهای اخلاقی حکومت ولایی است، اظهار داشت: حکومت ما از نظر پایه مستقر است ولی چرخ دندههای آن نیاز به روغنکاری دارد. در کشورمان باید نهادی شاخصهای حکومت خوب را تعیین کند.
مدیر پژوهشگاه دانشهای بنیادی با بیان اینکه شهید رئیسی اهل مشورت بود و میزان مشورت ایشان بعد از ریاست جمهور مقام معظم رهبری بیسابقه بود، بیان کرد: برای مثال شهید رئیسی در یک جلسه درباره سیستم قضا در اسلام صحبت میکرد، انصافاً هم بهروز و هم قاطع جواب میداد.
لاریجانی با اشاره به اینکه اساس فتنه ۸۸ انقلاب رنگین بود و مکین طراح آن بود و هدفشان این بود که انتخاب از صندوق به کف خیابان برود، گفت: این انقلاب با سینه سپر کردن رهبر انقلاب شکست خورد و در ۱۴۰۱ تئوری انقلاب بی سر داشتند و تلاششان این بود که دو سه تا از قوانین کلیدی آن را بکشند. یکی از قوانین حدود فرهنگی، دیگری شرب خمر و سوم کیفرزدایی از زنا بود و شهید رئیسی ابعاد این طراحی را خوب متوجه شده بود