تاریخ انتشار : ۱۹ شهريور ۱۳۸۸ - ۰۸:۴۴  ، 
کد خبر : ۴۲۸۹۵
بررسی ناامنی‌های سیستان و بلوچستان از دیدگاه صاحبنظران

عامل ناامنی عدم اعتماد به مردم است


گروه سیاسی – در پی حوادث اخیر در استان سیستان و بلوچستان و فضای ناامنی موجود در استان،‌ خبرگزاری کار ایران اقدام به برپایی میزگردی با عنوان "بررسی ناامنی‌های اخیر در استان سیستان و بلوچستان" کرد که مدعوین و مصاحبه‌شوندگان با بررسی ریشه این حوادث، مهم‌ترین اقدام در حل این معضل را اعتماد به مردم بومی آن منطقه ‌دانستند.
متن این میزگرد در پی می‌آید:
وزیر کشور دولت اصلاحات گفت: حس همگرایی بین مسئولان و مدیرانی که در استان سیستان و بلوچستان هستند، باید تقویت شود و از به کارگیری مدیرانی که مردم نسبت به آنها حساسیت دارند و به یک گروه خاصی وابسته هستند، اجتناب شود. عبدالواحد موسوی لاری در خصوص مسایل اخیر استان سیستان و بلوچستان گفت: اگر با برخی از ناامنی‌ها در مناطق مختلف کشور برخورد جدی صورت نگیرد، امکان پدید آمدن فضایی به وجود خواهد آمد که احساس عدم امنیت بر آن حاکم است.
موسوی لاری با بیان این مطلب که باید نگاه به مقوله امنیت، نگاه سخت‌افزارانه نباشد، افزود: ریشه اتفاقاتی که اخیراً در استان سیستان و بلوچستان بوجود آمده است. باید به طور صریح و روشن و شفاف شناسایی و با عوامل آن برخورد شود وزیر کشور دولت اصلاحات مردم مناطق مرزنشین را انسانهایی بسیار وطن دوست خواند و گفت: مهمترین عام لایجاد امنیت پایدار بویژه در مناطقی مثل استان سیستان و بلوچستان،‌ اعتماد به مردم بومی همان مناطق است که مطمئنا این اعتماد جواب خواهد داد.
موسوی لاری با حساس خواندن مدیریت در مناطقی مثل سیستان و بلوچستان گفت: مدیری که در این مناطق حضور پیدا می‌کند، باید به تمام جنبه‌ها نظر داشته باشد و از فرصت‌های موجود به بهترین نحو بهره ببرد. وزیر سابق کشور ادامه داد: به نظر من باید افرادی رد این مناطق مشغول به کار باشند که همه گروهها، گرایش و حتی مذاهب نسبت به حضور آنها احساس یکسانی داشته باشند، به طوری که روی همگرایی بین گروه‌ها و اقشار تاکید بیشتری شود. استاندار استان سیستان و بلوچستان در دولت اصلاحات، نیز به محرومیت‌هایی اشاره کرد که سالهاست گریبانگیر این استان است. وی گفت: سیستان و بلوچستان استان محرومی نیست بلکه محروم نگه داشته شده است، درصد بالای بیکاری، فقر گسترده به خاطر عدم توجه در گذشته و پراکندگی جمعیت از جمله عوامل این محرومیت است.
امینی، بزرگترین دلیل محرومیت این استان را عدم توجه رژیم گذشته به این قسمت از کشور دانست و گفت: به خاطر سیاست‌های خاص آن دوره و دوری از مرکز، این استان تبدیل به محروم‌ترین استان کشور شد اما پس از پیروزی انقلاب با توجهی که به این استان صورت گرفته – به عنوان مثال درصد باسوادی از کمتر از 35 درصد به بیش از 70 درصد رسید – و با وجود تلاش‌هایی که صورت گرفته است، ‌هنوز مشکلاتی وجود دارد.
وی ادامه داد: بزرگ‌ترین مشکل استان،‌ مشکل بیکاری است که به خاطر عدم سرمایه‌گذاری‌های زیربنایی در این استان – که جوانترین استان کشو راست – رخ داده است و اگر برای حل این مشکل اقدامی صورت نگیرد، تبدیل به معضل بسیار بزرگی خواهد شد. امینی برداشت‌های نادرست از سوی اشخاص مختلف درباره این استان را نادرست ذکر کرد و گفت: به طور اشتباه هر نوع عمل خلافی مانند مواد مخدر که در این استان رخ می‌دهد، به مردم استان سیستان و بلوچستان نسبت داده می‌شود، در حالی که بسیاری از این موارد توسط افرادی خارج از توده مردم این استان رخ می‌دهد و از این لحاظ مردم این استان مظلوم واقع شده‌اند وی ادامه داد: شعور بالای مردم این استان باعث شده مطالبات خود را از بحث‌های کلان کشور جدا کنند و ما شاهد بودیم که در انتخابات گذشته مشارکت مردمی بیش از 93 درصد بوده است.
استاندار سابق سیستان و بلوچستان درباره اختلافات قومی و قبیله‌ای گفت این بحث، حرف توده مردم نیست و قومیت‌های مختلف در این استان سالیان سال در کنار هم زندگی کرده‌اند، معدود افرادی سعی می‌کنند به این اختلافات دامن بزنند. وی ادامه داد:‌ زندگی اقوام مختلف حول محور جمهوری اسلامی یک حسن است و این امتیازی است که در ایران وجود دارد اما برخی از افراد سعی می‌کنند حساسیت‌های قومی را بین توده مردم زیاد کنند. امینی درباره چالش‌های موجود در این استان و راهکارهای حل آن گفت: قضاوت در مورد این استان باید از ساده‌انگاری به دور باشد. هر تصمیمی برای حل مشکلات سیستان و بلوچستان،‌ بدون شناخت این استان کمکی به حل مشکلات نخواهد کرد و اگر مسایل اجتماعی حل نشود، تبدیل به مسایل سیاسی و بعد از آن امنیتی خواهد شد.
وی ادامه داد: مسئولین و تمام کسانی که از این استان شناخت دارند، با هر گرایش و اختلاف‌نظری بر یک امر مشترک اتفاق نظر دارند و آن اینکه از افراد افراطی و وابسته به قوم یا قبیله خاصی نباید در پست‌های بالای دولتی استان استفاده کرد. سردبیر هفته‌نامه صبح زاهدان هم گفت:‌ مردم استان سیستان و بلوچستان شایسته اعتمادند و باید در برقراری امنیت از وجودشان بهره گرفت. عادل مزاری گفت: بارها گفته‌ایم نگاه به این استان نباید نگاهی متفاوت باشد،‌ این استان سرشار از توانایی‌هایی است که هر کدامش به تنهایی برای توسعه استان کفایت می‌کند اگر تدبیر همراهش باشد این فعال سیاسی، مطبوعاتی استان سیستان و بلوچستان ادامه داد:‌ نگاهی که می تواند منجر به توسعه استان شود، ‌خود یک نگاه توسعه یافته است، نگاهی است که فراتر از قومیت، قبیله و بخشی‌نگری به مسایل استان نگاه می‌کند و دنیا را فقط از دریچه چشم خود نمی‌بیند. مزاری به مشکلات اساسی استان سیستان و بلوچستان اشاره کرد و گفت:‌ یکی از بزرگترین مشکل این استان عدم درک دست توانمندیها و نقاط قوت استان از سوی مسئولان است. در حالی که استان در مقاطع مختلف بالقوه آماده یک جهش بزرگ به سوی توسعه بوده است، ‌ابر و باد و مه و خورشید و فلک دست به دست هم دادند تا این توسعه محقق نشود.
کرد ادامه داد: البته انصاف دهیم که پس از انقلاب در این استان خیلی کار شده است و به جرات می‌توانم بگویم که نسبت به سایر استانهای محروم، توجه بیشتری به سیستان و بلوچستان شده است.
کرد نیز برشمردن برخی از مشکلات استان گفت: ما بیش از هزار کیلومتر مرز مشترک با کشورهای همسایه داریم که این امر با توجه به نوسانات چند دهه اخیر در این کشورها که عموما نا آرام بوده، به داخل کشور منتقل شده و بر معادلات استان هم تاثیر گذاشته است.
وی با سیال خواندن مرز در این استان گفت: به لحاظ این که ایران از هر دوی این کشورها غنی‌تراست و همواره جاذبه از فقر به غنی است،‌ باعث شده تا تاثیرپذیری و در نهایت آسیب‌پذیری ما در این تعامل بیشتر باشد.
نماینده سابق زاهدان در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این نکته که نباید مرز را عادی تلقی کنیم، گفت: اینجا خاکریز اول فرهنگی ماست که مورد تهاجم قرار گرفته است و نیاز به توجه بسیار بیشتری است.

برچسب ها: امنیت پایدار
نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات