تاریخ انتشار : ۱۰ آذر ۱۳۸۷ - ۰۸:۱۵  ، 
کد خبر : ۶۲۳۶۸
شورای روابط خارجی آمریکا اعتراف کرد:

برنامه هسته‌ای ایران، نظامی نیست


برخی تحلیلگران با اذعان به ناقص بودن اطلاعات آمریکا درباره ایران می‌گویند که هیچ مدرک غیرقابل ‌انکاری مبنی بر ماهیت نظامی برنامه هسته‌ای ایران وجود ندارد.

شورای روابط خارجی آمریکا در تحلیلی نوشت: طی ماههای اخیر برخی تحلیلگران و سیاستگزاران آمریکایی نسبت به کیفیت و موثق بودن اطلاعات آمریکا از ایران ابراز تردید کرده‌اند.

«لیونل‌بینر» نویسنده این تحلیل خاطرنشان می‌کند: با توجه به کم‌ بودن تعداد جاسوسهای واقعی و نبود کنسولگری (آمریکا) در تهران، برخی مسئله موثق بودن مدرک درباره (ادعای) مداخله ایران در عراق و برنامه غنی‌سازی آن را مطرح می‌کنند. از سوی دیگر ایران دسترسی برخی بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برای نظارت بر فعالیتهای غنی‌سازی خود محدود کرده است.

نویسنده می‌افزاید: آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران از طریق هواپیماهای جاسوسی و همچنین اطلاعات به دست آمده از طریق دانشمندان و دانشگاهیان ایرانی که به خارج سفر می‌کنند و یا به خارج از ایران دسترسی دارند و همچنین بازرسان آژانس اطلاعاتی را کسب می‌کند.

بینر تصریح می‌کند: تردیدهای جدی برای موثق بودن اطلاعات آمریکا درباره ایران وجود دارد. کارشناسان هسته‌ای می‌گویند که هیچ مدرک غیرقابل ‌انکاری مبنی بر اینکه ایران در حال توسعه برنامه غنی‌سازی مخفیانه با اهداف نظامی است، وجود ندارد. اکثر اطلاعات تصویری و ماهواره‌ای تصویر ناقصی از اقدامات ایران ترسیم می‌کنند.

برخی می‌گویند که شکاف اطلاعاتی واشنگتن درباره تهران تا حد زیادی شبیه به شکاف اطلاعاتی در زمان پیش از جنگ عراق است؛ اطلاعاتی که ثابت شد دروغ بوده است.

«جوست‌هیلترمن» مدیر پروژه خاورمیانه در گروه بین‌المللی بحران گفت: «آمریکائیها هیچ اطلاعاتی درباره ایرانیها ندارند؛ درست مثل آنکه اطلاعات خوبی درباره عراقیها (پیش از حمله سال2003) نداشتند؛ آنها منابع انسانی و یا مهارتهایی برای آن ندارند.»

در ادامه این مطلب آمده است: هم‌اکنون بزرگترین شکاف در جامعه اطلاعاتی آمریکا ممکن است نبود درک واشنگتن از سیستم تصمیم‌گیری در ایران باشد. «جان‌ولفستال» عضو امنیت بین‌المللی در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌الملل آمریکا گفت: «اطلاعات آمریکا کاملا ضعیف است؛ به‌ویژه درباره با درک آن از چگونگی تصمیم‌سازی و اینکه چه کسی مراکز قدرت در ایران را کنترل می‌کند.»

«مایکل‌لوی» عضو شورای روابط خارجی آمریکا هم گفت: «هیچ اهمیتی ندارد که ماهواره‌های جاسوسی ما چقدر خوب هستند؛ آنها به ما نمی‌گویند که تمایل ایرانیها چیست.»

به گزارش «مهر» نویسنده تصریح می‌کند: مشخص نیست که اطلاعات جامع‌تر چه تاثیری بر سیاست آمریکا نسبت به ایران داشته باشد. ولفستال در این‌باره گفت: «من ترجیح می‌دهم که سیاست خوب و اطلاعات بد داشته باشیم نه اینکه سیاست بد با اطلاعات خوب.»

این در حالی است که دیگران با این گفته توافق‌ نظر ندارند و اطلاعات بهتر را ترجیح می‌دهند، چرا که ممکن است سطح تردید را کاهش دهد و بنابراین بر سیاست آمریکا نسبت به ایران تاثیر بگذارد.

کارشناسان می‌گویند که بدون مدرک مستدل از تواناییهای غنی‌سازی ایران، جلب حمایت برای اقدامات سخت‌تر شورای امنیت و یا حملات هوایی به رهبری آمریکا در کنگره دشوار خواهد بود. این در حالی است که برآوردها از مدت دو تا ده ‌سال برای غنی‌سازی اورانیوم در مقیاس نظامی حکایت دارند، اما این امر نیز به‌ طور کامل مشخص نیست.

لوی در این‌باره تصریح کرد: «اگر ما انتظار داریم تا یک مدرک محکم را پیدا کنیم که بین برنامه نظامی و غیرنظامی(هسته‌ای) فرق قائل می‌شود، برنامه منبع گسترش سلاحهای هسته‌ای ما شکست خواهد خورد، زیرا در صورت انتظار، ممکن است زمان برای دیپلماسی خیلی دیر شده باشد.»

*حمله رئیس اتحادیه عرب به سیاست غرب در برابر ایران

خبرگزاری یونایتدپرس از قاهره گزارش داد که «عمروموسی» رئیس اتحادیه عرب ضمن انتقاد از سیاست غرب در برابر برنامه هسته‌ای ایران گفته است که اعراب به هیچ‌گونه حمله نظامی کمک نمی‌کنند.

بنابر این گزارش، وی به خبرنگاران گفت که منطقه به هیچ برنامه هسته‌ای نظامی نیاز ندارد، اما چرا اینقدر سختگیری نسبت به ایران، و چرا به ما فشار می‌آورند که در مورد برنامه هسته‌ای نظامی اسرائیل ساکت باشیم؟

وی با تاکید بر اینکه اینگونه «معیارهای دوگانه» برخلاف منافع اعراب و به نفع اسرائیل است، افزود: «من حاضر نیستم تا زمانی که شاهد رخدادهای جاری در سرزمینهای اشغالی فلسطین هستیم، با منافع اسرائیلی معامله کنم. نوعی بی‌عدالتی و تحقیر در برخورد با ایران دیده می‌شود.»

دبیر کل اتحادیه عرب همچنین بار دیگر این گزارشهای صهیونیستی را تکذیب کرد که برخی کشورهای عرب خلیج‌فارس با گشودن فضای خود به روی هواپیماهای اسرائیلی برای حمله به ایران موافقت کرده‌اند. وی گفت، این دروغی بزرگ است.

*معاون اروپا و آمریکای‌ وزارت خارجه: جنگی اتفاق نمی‌افتد

معاون اروپا و آمریکای وزیر خارجه به کشورهای موسوم به 5+1 توصیه کرد که این کشورها به میز مذاکره بازگردند.

دکتر سعیدجلیلی، معاون اروپا و آمریکای وزیر خارجه در گفتگویی کوتاه با خبرنگار مهر، مذاکرات 5+1 درباره مسئله هسته‌ای کشورمان را مورد اشاره قرار داد و گفت: بارها به این کشورها اعلام کرده‌ایم که باید برای حل این موضوع به میز مذاکره بازگردند.

وی در پاسخ به این سئوال که پاسخ طرف‌های غربی به توصیه تهران برای بازگشت به میز مذاکره چه بوده؟ افزود: این را باید از آن‌ها بپرسید!

جلیلی درباره جوسازی‌های رسانه‌های غربی در خصوص حمله احتمالی آمریکا به تاسیسات هسته‌ای کشورمان، ادامه داد: عموما رسانه‌های غربی برعکس این موضوع یعنی لزوم انجام نشدن چنین اقدامی تاکید داشته و کار می‌کنند.

معاون اروپا و آمریکای‌ وزیرخارجه در خصوص احتمال توسل آمریکا به راهکار نظامی علیه ایران، با لبخند گفت: فکر نمی‌کنم جنگی صورت بگیرد.

گفتنی است منوچهرمتکی، وزیرخارجه کشورمان نیز در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای اوگاندایی خود، ضمن دعوت از کشورهای موسوم به 5+1 برای بازگشت به میز مذاکره، از نمایندگان این کشورها خواست تا با اتخاذ تصمیم‌های شجاعانه، مسیر مذاکراتی همه‌جانبه را فراهم آورند.

*لاوروف: هدف شورای امنیت تامین شرایط همکاری ایران با آژانس انرژی اتمی است

وزیر امورخارجه روسیه گفت، هدف بررسی پرونده اتمی ایران در شورای امنیت سازمان‌ملل، تامین شرایط لازم برای همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و حل سیاسی این مساله است.

«سرگئی‌لاوروف» در گفتگویی با خبرنگاران در مسکو، اقدامات گروه 5+1 و «خاویرسولانا» را نیز در همین راستا ارزیابی کرد.

وی افزود: این اقدامات بالا بردن شانس انجام مذاکرات با ایران برای حل پرونده هسته‌ای را دنبال می‌کند.

وزیرخارجه روسیه ضمن مخالفت با هر گونه اقدام نظامی برای حل مساله اتمی ایران، خواستار خویشتن‌داری همه طرفها و متعادل‌سازی مواضع آنها شد و گفت: در مورد مساله کره‌شمالی این راهکار نتیجه داد و باعث خروج بحران کره از بن‌بست گردید.

وی در پاسخ سئوالی در مورد واکنش روسیه به عدم‌ توقف غنی‌سازی اورانیوم از سوی ایران گفت: ما بطور جدی اوضاع پیرامون برنامه هسته‌ای ایران را زیر نظر داریم و مسکو به هیچ‌وجه موافق نقض پیمان «ان.پی.تی» نیست.

*فرانسه: استفاده از زور علیه ایران قابل تصور نیست

سخنگوی وزارت امور‌خارجه فرانسه گفت کشورش معتقد است استفاده از زور برای حل مساله هسته‌ای ایران را نه می‌توان تصور کرد و نه پذیرفت.

به گزارش خبرگزاری شین‌هوا، جان‌باتیست‌ماته‌ئی در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت فرانسه معتقد است استفاده از زور علیه ایران گزینه مناسبی نیست و تلاش‌های جامعه جهانی برای حل مساله ایران باید در چارچوب ماده41 از فصل‌ هفتم منشور سازمان‌ملل که در آن به استفاده از زور اشاره‌ای نشده، باشد.

ماته‌ئی افزود: «نبود توافق بر سر برنامه‌ هسته‌ای در حال حرکت به سوی حل سیاسی و دیپلماتیک مسئله است و استفاده از زور را نه می‌توان تصور کرد و نه پذیرفت.

وی نشست گروه 5+1 در لندن را سازنده ارزیابی کرد و گفت شرکت‌ کنندگان در این نشست در تلاش‌های خود برای تصویب قطعنامه جدید در شورای امنیت با هدف واداشتن ایران به توقف برنامه هسته‌ای خود موفق بوده‌اند، هر چند مذاکرات ادامه دارد.

ماته‌ئی در ادامه گفت: فرانسه امیدوار است مذاکرات به زودی پایان یابد و برای توقف ایران از ادامه فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم اقداماتی بیشتر اتخاذ شود.

با وجود اینکه ایران همواره اعلام کرده برنامه هسته‌ایش صلح‌آمیز و برای دستیابی به منابع جدید انرژی است و به بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه داده از تاسیسات هسته‌ای آن بازدید کنند، اما غرب و در صدر آن آمریکا این کشور را به تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای متهم می‌کنند.

از سوی دیگر بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز اعلام کرده‌اند در بازرسی‌هایشان از تاسیسات هسته‌ای ایران انحرافی به سوی سلاح‌های هسته‌ای مشاهده نکرده‌اند.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات