(روزنامه ايران – 1396/05/21 – شماره 6566 – صفحه 4)
نجفی در صفحه شخصی اینستاگرام خود از تعهدش به مردم تهران نوشت و گفت: «به شهروندان تهران تعهد میدهم تمام تلاش و قدرتم را برای ایجاد شرایط مطلوبتر برای زیست شهری آنها به کار خواهم گرفت. انشاءالله سعی خواهم کرد از همه امکانات در شهرداری و خارج از شهرداری استفاده کنم تا دو خواست اصلی شهروندان محقق شود؛ یکی ایجاد آرامش که جنبههای معنوی و روانی شهروندان در زندگی شهری را شامل میشود و دوم آسایش که جنبههای فیزیکی و مادی آنها را در بر میگیرد.»
به گزارش خبرنگار «ایران»، محمد علی نجفی در حالی پنجشنبه این هفته، شهردار تهران شد که 3 رقیب همدورهای اش، در دقیقه 90 میدان رقابت را به نفع او ترک کردند. «الهه کولایی»، در نامهای زودتر از رأیگیریها، انصراف خودش را اعلام کرد، «حسین مرعشی» که پیش از رأیگیری از الویری رئیس سنی شورا خواست تا نام او را در رأی گیریها شرکت ندهند و در نهایت «محسن مهر علیزاده» که در واپسین ثانیهها، خبر انصرافش، به یکباره شبهه یکدست شدن رأی نجفی را بالا برد. افشانی هم که قبلاً انصراف داده بود.
البته خبر انصراف «کولایی» و «مهرعلیزاده» از داخل جلسه رأیگیری که به شکل غیر علنی برگزار شد، بارها از سوی برخی اعضا توییت شده بود. با این حال گفته میشود که «مهرعلیزاده»در رأی گیریها شرکت کرد، اما به علت کسب تنها دو رأی، ترجیح داد خبر انصرافش، پررنگتر از خبر شکستش باشد! البته نقل قول دیگری هم میگوید که برخی اعضا طی تماسی تلفنی، پیش از شمارش آرا از او خواسته بودند که تصمیم «ماندن» یا «رفتنش» را اعلام کند که او ظاهراً گزینه دوم را انتخاب کرده است! اما این کناره گیریهای دیرهنگام، موجب شد تا وقتی درهای اتاق مسجد جامعی بعد از شمارش آرا پس از یک ساعت انتظار به روی خبرنگاران پشت در نشسته باز شد، الویری، رئیس سنی شورا در برابر این دو اعتراض جدی خبرنگاران قرار بگیرد که چرا میل به انصراف در دقایق پایانی اتفاق افتاده و چرا باید بر خلاف شعار شورای شفاف، نتیجه رأیگیری از پشت درهای بسته اعلام شود! او البته به این دو سؤال پاسخ روشنی نداد و سعی کرد با اعلام خبر برد «نجفی» در یک رقابت یکطرفه، جو را به سمت دیگری هدایت کند!
(بعد از پایان جلسه 2 ساعته دفاعیات «مهرعلیزاده»، شوراییها پس از 2 ساعت تأخیر به دفتر مسجدجامعی رفتند تا رأی گیریها را پشت درهای بسته دنبال کنند، در این مدت که تقریباً یک ساعت به طول انجامید، خبرنگاران همچنان در انتظار خبری از نتایج رأیگیری بودند، «سکوت طولانی»، «صدای صلوات» و «کف زدنهای نهایی»، تنها چیزی بود که خبرنگاران را از پشت درها به وجد میآورد!)
اول شهریور، آغاز کار شورا و شهردار جدید
الـویــــــــری همچنیـن در جمـــــــع خبرنگاران گفت که در نخستین جلسه پنجمین دوره شورا در ابتدای شهریورماه، رأیگیری قانونی برای انتخاب شهردار تهران انجام خواهد شد و کاندیدای نهایی شهرداری در آن روز به عنوان شهردار تهران معرفی میشود. الویری گزارش کوتاهی هم از چگونگی انتخاب شهردار تهران داد! او البته گفت که محمدعلی نجفی پس از تشکیل شورای شهر در اول شهریور و پس از سوگند اعضای شورای شهر، انتخاب رئیس و هیأت رئیسه شورا و رأیگیری رسمی در صحن علنی شورای شهر به عنوان شهردار به وزارت کشور معرفی میشود.
بر اساس بخشنامه مورخ 19 مرداد ماه وزیر کشور، پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا در سراسر کشور، در اول شهریورماه، به طور همزمان فعالیت خود را آغاز میکنند.
انصرافهای دیر هنگام چرا؟
زمانیکه خبر انصراف 3 رقیب محمد علی نجفی در دقایق پایانی اعلام شد، افکار عمومی در برابر این سؤال قرار گرفت که چرا وقتی قرار به انصراف و کنارهگیری است، وقت شورا و مردم باید صرف شنیدن برنامههای چند ساعته شده و چرا اساساً یک نامزد باید وقت زیادی را صرف تدوین برنامه خود کند؟
مرعشی به این سؤال اینطور پاسخ میدهد: «بنده از اول هم گفته بودم که اگر کسی داوطلب جدی مسئولیت شهرداری باشد، بنده تمایلی به نامزد شدن ندارم، تا اینکه وقتی متوجه شدم که نجفی تمایل به شهردار شدن دارد، از الویری خواستم تا بنده را در رأیگیری شرکت ندهد.»
او درباره اینکه چرا با نامزد شدن نجفی، از دور رقابتها کنار نرفت و این انصراف را به دقایق پایانی موکول کرد، به «ایران» میگوید: «چون ممکن بود که در نیمه راه، کنار بکشد. من نمیخواستم دوستان را تنها بگذارم. دیروز هم برخی اصرار داشتند که من کنار نروم، ممکن بود رأی من هم از نجفی بیشتر شود، اما گفتم مشروط به اینکه کسی نباشد و این مسئولیت را نپذیرد، شهردار خواهم شد. معتقدم اگر کسی داوطلب مسئولیت باشد، باید مسئولیت روی دوش خود او گذاشته شود.»
مرعشی درباره توانمندیهای نجفی هم اینطور پاسخ داد: «ایشان مدیر جامعی است، تجربه شورا هم داشته و مناسب این سمت هستند.»
او درباره اینکه احتمال دارد نجفی میانه راه کنار کشیده و محسن هاشمی جای او را بگیرد، هم میگوید: «شورا از قبل هم تأکید داشت که کسی از داخل شورا شهردار نشود، وگرنه ما همه روی محسن هاشمی اصرار داشتیم و هنوز هم او را بهتر از هر کسی برای این پست میدانم.اگرچه خود او اعلام کرده، آمادگی شهردار شدن ندارد.»
شرایط را برآورد کردم انصراف دادم
الهه کولایی، دیگر نامزد انصرافی شهرداری هم درباره اینکه آیا اعضا پیش از این روی گزینه نجفی اجماع کرده بودند، به «ایران» میگوید: «هیچ نمایشی در کار نبود و فرآیند انتخاب شهردار هم طبق تصمیم منتخبان اجرا شد. از ابتدا هم چون آقایان «مرعشی» و «نجفی» دیدگاه کاملاً نزدیکی بههم داشتند، این تصور وجود داشت که مرعشی برنامهای ارائه نخواهد داد. اما در مسیر تحولاتی رخ داد که اعضا تصمیم گرفتند از بین 5 نفر یک نفر را به عنوان شهردار انتخاب کنند و کار به مرحله سوم نرسد!»
او درباره انصرافش در دقایق نهایی و صرف وقت زیاد برای بررسی برنامهاش از سوی منتخبان شورا هم اینطور توضیح میدهد: «ما 3 نفر براساس برآوردی که قبل از رأیگیری داشتیم، انصراف دادیم و شورا توانست نجفی را به اتفاق آرا انتخاب کند. من معتقدم در این روند، ضمن اینکه فرصت انتخاب افراد مختلف پیش آمد، اما با توافق نامزدها، فرآیندی منسجم و یکپارچه شکل گرفت. بههرحال فرآیند دموکراتیک، فرصتهایی را فراهم میکند که بتوان ایدهها و دیدگاههای متفاوت را در مورد مسأله مورد نظر، مطرح کرد. از نظر من حضور نامزدهای مختلف، مجالی بود برای طرح دیدگاههای متفاوت درباره مدیریت شهری و اینکه هشدار بدهیم که مسأله انسان در ابعاد شهر دیده شود.بنابراین باید نگاه فرآیندی به این موضوع داشته باشیم و صرفاً به نتیجه نگاه نکنیم.»
او درباره دلیل انصراف خودش هم میگوید: «وقتی شرایط را بررسی و مشاهده کردم که آرایی که در شورا وجود دارد به تثبیت دیدگاه من در شهر منجر نمیشود، با کنارهگیری خودم فرصت را برای اجماع روی یک نامزد و نمایش وحدت اصلاحطلبی فراهم کردم. هرچند عدهای سعی در شبهه افکنی داشتند.»
کولایی درباره انتخاب نجفی هم میگوید: «بدون شک یک نفر قادر به حل و فصل مشکلات تهران نخواهد بود. ایشان با توجه به شدت بحرانها در تهران باید یک تیم قدرتمند از مدیران با تجربه شهر را بهکار گیرد.»
بودجه شهرداری با برنامههای توسعه و عمران باید منطبق باشد
پیروز حناچی، معاون شهرسازی و معماری وزیر راه و شهرسازی درباره اینکه مهمترین مشکل تهران در حال حاضر چیست و محمد علی نجفی باید از چه طریقی بر این مشکلات فائق آید، به «ایران» میگوید: «من فکر میکنم اگر بودجه شهرداری تهران را با برنامههای توسعه شهر تهران منطبق کنیم، بخش عمده مسائل حل میشود، بنابراین بودجه شهرداری باید براساس طرح جامع و اهداف طرح جامع صرف شده و خارج از آن، هزینهای انجام نگیرد. در واقع این موضوع، راهبردیترین و ایده آلترین کاری است که میتوان در کوتاه مدت انجام داد.»
وی ادامه میدهد: «در حوزه ساخت وساز هم باید مطابق طرحهای توسعه و عمران پیش رفت، مثل احیای محور تاریخی و فرهنگی شهر تهران که از لالهزار شروع شده و تا نزدیک جنوب بازار تهران ادامه مییابد.»
حناچی درباره انتخاب نجفی هم به عنوان شهردار تهران میگوید: ایشان مدیر با برنامهای است و پتانسیل بالایی دارد. بههرحال کسی که رأی 21 نفر را کسب میکند و میتواند نظر 21 نفر را جلب کند، قطعاً فرصت استثنایی برای شهر تهران است.»
شهردار تهران از انتخاب معاونین قویتر از خود ترسی نداشته باشد
سید حسین هاشمی، استاندار تهران هم با بیان اینکه ما در دوره فعلی شورای شهر تهران در حوزه نظارت خلأ داشتیم و شورا باید به وظایف ذاتی خود عمل و نظارت مؤثری را اعمال کند، به ایسنا میگوید: «شهردار هم باید با تمام دستگاههای ذیربط در شهر تعاملی مؤثر داشته باشد، قانون را محور قرار دهد و از انتخاب معاونین قویتر از خود ترسی نداشته باشد. به این ترتیب تفویض اختیارات را انجام میدهد و خود بر امور شهر نظارت خواهد کرد.»
مجید فراهانی یکی از منتخبان شورای شهر پنجم هم در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سؤال که بزرگترین چالش شهردار تهران چیست، میگوید: «بزرگترین مشکل شهردار تهران مسأله مالی و اقتصاد شهری است که امروز در تهران حاکم است، بودجه سالانه شهرداری تهران ۱۸ هزار میلیارد تومان است و بیش از ۴ برابر بودجه شهرداری تهران بدهی دارد و این در حالی است که بیش از ۷۰ درصد بودجه شهرداری نیز از طریق فروش تراکم تأمین میشد و با توجه به رکود در حوزه ساختمان عملاً ۷۰ درصد درآمدها با مشکل روبهرواست.»
http://www.iran-newspaper.com/newspaper/BlockPrint/195146
ش.د9602133