گروه احزاب - محمدرضا خاتمي، فعال سياسي اصلاحطلب با حضور در نمايشگاه مطبوعات رو در روي اصحاب رسانه به سوالات آنها پاسخ داد. اگرچه حضور خاتمي در نمايشگاه بي حاشيه نبود و عدهاي تلاش كردند برنامهريزي انجام شده براي بازديد وي را بر هم بزنند اما با اين حال او در نشستي خبري حاضر شد و تحليل خود پيرامون مسائل داخلي و بين المللي را ارايه كرد.
خاتمي با پرونده قضايي عليه خود و شش فعال سياسي اصلاحطلب شروع كرد و در اين باره گفت: پروندهمان ادامه رسيدگي به پرونده همه فعالين سياسي است كه با همان اتهامات و طرز برخوردها دنبال ميشود. از نظر ما اين پروندهاي سياسي است كه به آن برچسب امنيتي زده شده است. اميدواريم جلسه دادگاه علني باشد چون از چند جهت مفيد است. اولين فايده آن به حال قوه قضاييه است چون اگر اين جلسه علني نباشد افكار عمومي قضاوت درستي از عملكرد اين قوه نخواهد داشت. دومين فايده آن اين است كه مردم ميفهمند چه فعاليتهايي جرم است و بايد تا چه حد بهداشتي صحبت و مصاحبه كنند تا گرفتار نشوند. حالا نيز بايد منتظر باشيم، ببينيم اين جلسه علني برگزار ميشود يا خير.
كاركردهاي شوراي عالي اصلاحطلبان
اين فعال سياسي اصلاحطلب در ادامه پاسخگوي سوالاتي پيرامون شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان بود. او با اشاره به روند تشكيل و فعاليت شوراي سياستگذاري اصلاحطلبان نيز گفت: ما از سال ۸۸ در شرايط ويژهاي از وضعيت اقتصادي قرار گرفتهايم و فضا طوري شد كه انجام كار سياسي آسان نبود و تنگناهاي زيادي براي اصلاحطلبان ايجاد شد و در اين راه به اين نتيجه رسيديم كه بايد انتخابات را جدي گرفت و اشكالات موجود بايد برطرف شود كه قطعا حل اين مساله كارسختي بود اما با تمام سختيها نحوه حضور در سال ۹۲ نتيجه داد و اشتباهات استراتژيكي اصولگرايان نيز در موفقيت ما موثر بود.
خاتمي ادامه داد: اين شورا تلاش سه تا چهارسالهاي بود كه نهايتا توانست با كانديداي واحد كه البته اذعان داشت، اصلاحطلب نيست اما برنامههاي اصلاحطلبان را پيگيري ميكند، موفق شود. از سويي ما در انتخابات مجلس در سال ۹۴ نيز با اينكه شرايط را كاملا دموكراتيك نميديديم اما به اين نتيجه رسيديم كه اگر نيروهاي تندرو مجددا مجلس را در اختيار بگيرند تمام زحمات ما به هدر رفته و سم مهلكي براي كشور است. بنابراين ما در همان شرايط مجلس را از تندروي نجات داديم.
روند افزايشي اثرگذاري مجلس دهم
بر اساس گزارشي كه ايسنا از اين نشست منتشر كرد، نايبرييس مجلس ششم گفت: ائتلاف حداكثري و شركت تمامعيار در انتخابات مجلس را در نظر گرفتيم و بحمدالله نتيجه مجلس نتيجه قابل قبولي بود و هدف اصلي ما كه حذف تندروها توسط مردم بود، به نتيجه رسيد و امروز ميبينيم مجلس دهم روز به روز اثرگذاري بيشتري پيدا ميكند.
ائتلاف تا اطلاع ثانوي
خاتمي يادآور شد: سال آينده نيز براي انتخابات قدمهاي زيادي براي بهتر شدن فضاي سياسي برداشته شده اما واقعيت را قبول داريم و استراتژي جريان اصلاحات تا اطلاع ثانوي اجماع و ائتلاف است. وي در ادامه تصريح كرد: انتخابات شوراها نيز به نوعي است كه با اعمال سليقه روبهرو نخواهد شد و احتمال بيشتري وجود دارد تا در آن از نيروهاي كارآمد استفاده شود. شايد كار شوراي عالي سياستگذاري سخت باشد، اما انشاءالله در اين انتخابات نيز عملي خواهد شد. خاتمي در پاسخ به پرسشي در خصوص علت خروج او از شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان، اظهار كرد: من و آقاي ناصري ترجيح داديم در شوراي عالي نباشيم تا ترتيب اين شورا كاملتر شود. چون اينگونه ممكن بود تنوع بيشتري از احزاب در شورا وجود داشته باشند و ترجيح داديم نمايندههاي سليقههاي ديگر نيز در شوراي عالي حضور داشته باشند.
وي افزود: شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان جا را براي احزاب تنگ نميكند و احزاب نفوذ اجتماعي خود را دارند، وظيفه شورا فقط اين است كه بين اصلاحطلبان در انتخابات اجماع ايجاد كند و به طوري تقويت كار حزبي را دنبال ميكند. خاتمي تاكيد كرد: ما ميبينيم كه يك ويديوي چهار دقيقهاي كاري ميكند كه جريان انتخابات تغيير كند كه شايد احزاب و اشخاص ديگر نتوانند به اين سرعت تاثيرگذار باشند. نهايتا بايد گفت شوراي عالي سياستگذاري از احزاب اصلاحطلب و شخصيتهاي حقيقي و حقوقي تاثيرگذار تشكيل شده است.
لزوم انتشار مستند قانوني ممنوعالتصويري
اين نماينده پيشين مجلس در ادامه در خصوص ممنوعالتصويري محمد خاتمي اظهار كرد: ممنوعالتصويري خلاف قانون اساسي است و در قانون مجازات اسلامي نيز چنين موضوعي وجود ندارد و براي قانوني شدن اين موضوع شوراي عالي امنيت ملي بايد آن را تصويب كرده و به امضاي مقام معظم رهبري برسد. خاتمي در پاسخ به فردي كه ادعا كرد اين مصوبه وجود دارد، گفت: اگر اين اتفاق افتاده آن را منتشر كنند. طبق قانون نميتوان هيچ كس را از هيچ حقي محروم كرد به غير از وجود راي دادگاه عادله.
اختيارات روحاني را ميدانيم
اين فعال سياسي اصلاحطلب همچنين درباره مطالبات اصلاحطلبان از حسن روحاني، اظهار كرد: اين مطالبهگري همچنان وجود دارد اما آقاي روحاني نميتواند همه را كنار بزند و افراد را بيرون بياورد، بايد با گفتوگو و مذاكره مطالبات را پيگيري كرد و تاجايي كه من ميدانم اين پيگيريها توسط ايشان انجام ميشود. بايد بدانيم كه رييسجمهور در كشور ما اختيارات مشخصي دارد. ما هم اعتراض و انتقاداتي داريم اما با توجه به شرايط كشور اگر چند وعده آقاي روحاني نيز تحقق پيدا نكرده، نبايد بگوييم آقاي احمدينژاد يا جليلي بيايند و رييسجمهور شوند. با توجه به محدوديتهاي كشور بايد شرايط را درك كنيم و در عين حال مطالبات خود را نيز داشته باشيم.
اين نماينده پيشين مجلس در پاسخ به سوال خبرنگاري در خصوص اينكه آيا گفتمان اصلاحطلبي در حال حاضر وجود دارد يا خير؟اظهار كرد: اگر گفتمان وجود ندارد چرا رهبر اصلاحات ممنوعالتصوير ميشود، از چه ميترسيد؟ از آقاي خاتمي نجيبتر، ملايمتر و اخلاقيتر كسي را داشتهايم؟ اگر گفتماني وجود ندارد، اثرگذاري هم وجود ندارد. اگر فكري را ممنوع كرديد يعني از او ميترسيد. شما هر كس را كه جرمي مرتكب شده در دادگاه علني محكوم كنيد. در سال ۸۸ همه دستگير و محكوم شدند اما چطور است كه فتنه همچنان باقي است؟
ايران و ترامپ
خاتمي همچنين در گفت و گويي كه با جماران داشت درباره انتخابات امريكا و رويكردهاي احتمالي ايران به اين انتخاب صحبت كرد. او گفت: من فكر ميكنم اگر آقاي ترامپ بخواهد صحبتها و شعارهاي انتخاباتي خود را عملي كند، ميتواند براي ما يك فرصت باشد؛ به شرط اينكه ما در داخل تجزيه و تحليل خوبي داشته باشيم و بر اساس منافع خودمان حركت كنيم. اگر براساس سخن رهبري، در سياست خارجي عزت، حكمت و مصلحت را در نظر داشته باشيم. من فكر ميكنم چالشهايي كه دولت جديد امريكا با اروپا، چين و حتي متحدين خود در منطقه ما خواهد داشت، ميتواند براي ما يك فرصت باشد كه در حقيقت دنيا ميتواند تا حدي از نظام يك قطبي خارج شود و در اين صورت، يك نظام چند قطبي هميشه به سود ما خواهد بود تا بتوانيم از فرصتهاي جهاني استفاده كنيم.
عملياتي شدن تهديدهاي ترامپ به ما بستگي دارد
وي تاكيد كرد: اين موضوع احتياج به اين دارد كه ما در داخل كشور خود عاقلانه تدبير كنيم و تصميم بگيريم و نخواهيم در چالشهايي كه در دنيا به راه خواهد افتاد خود را آماج تيرهاي آنها كنيم. البته من فكر ميكنم آقاي ترامپ در اوايل مواضعي خواهد داشت كه ممكن است نگرانكننده باشد ولي اگر ما درست تدبير كنيم فكر نميكنم آن مواضع به عرصه عمل برسد. خاتمي افزود: آقاي ترامپ و تيم سياست خارجي او كه بايد ببينيم چه كساني هستند احتمالا دنبال بهانه خواهند گشت؛ اگر ما اين بهانه را به دست آنها ندهيم براي ما مشكلي ايجاد نخواهد شد. مثلا آقاي ترامپ ميگويد اگر قايقهاي ايراني آن رفتار را داشته باشند من تحمل نميكنم. بنابراين رفتار ما خيلي اهميت دارد كه اين بهانه را به آنها بدهيم يا ندهيم.
وي اظهار كرد: شما ترديد نكنيد متحدان وابسته امريكا در منطقه كه بيشتر از ما نگران روي كار آمدن آقاي ترامپ هستند و هزينههاي سنگيني براي روي كار آمدن خانم كلينتون كردند كه باعث ميشود آقاي ترامپ نسبت به آنها نظر خوبي نداشته باشد، تمام تلاش خود را خواهند كرد كه دوباره ما را آماج حملات امريكا قرار دهند و خودشان را از برنامههايي كه دولت امريكا دارد، دور كنند.
ميتوانيم از پس تيم ترامپ بربياييم
اين چهره سياسي اصلاحطلب گفت: در تيم سياست خارجي ما آدمهايي كه امريكا را خوب بشناسند و آدمهاي ورزيده و داراي تدبير سياسي و كساني كه بتوانند از پس ديپلماسي آقاي ترامپ بر بيايند به اندازه كافي و لازم داريم. اميدوارم شرايط به گونهاي شود كه ما بتوانيم اين وضعيت را به نفع خود تمام كنيم و منافع ملي مان را تامين كنيم و از فرصتهايي كه در چالش امريكا با كشورهاي ديگر ايجاد ميشود بهترين بهره را براي ساختن كشورمان ببريم.
وي در مورد تفاوت ترامپ قبل و بعد از انتخابات اظهار كرد: من معتقدم آقاي ترامپ به حرفهايي كه در مورد سياست داخلي گفته مثل برخورد با مهاجران و مسلمانان عمل خواهد كرد و زندگي براي اقليتهاي درون امريكا سخت خواهد شد. زيرا به نظر من چيزي كه مردم امريكا به آن راي دادند، اينها بود. روحيه كساني كه به او راي دادند اين است و آقاي ترامپ بايد به اين امور پاسخگو باشد و نميتواند آنها را فراموش كند. البته سعي خواهد كرد كه صحبتها و رفتارهاي او كينهتوزانه نباشد. اما دنبال خواهد كرد تا چيزي كه به نظر او امريكايي سفيد پوست، چشم آبي، مو بور كه شهروند اصيل امريكا است شهروند طبقه يك شود. اينكه موفق شود يا نه يك امر ديگري است، اما اين مساله ميتواند باعث چالشهايي در درون امريكا شود كه به دولت امريكا وقت ندهد آن طوري كه دولتهاي ديگر به مسائل خارجي پرداختند بپردازد.
انزواي آمريكا با رد برجام
نايبرييس مجلس ششم در مورد تاثير تغيير رييسجمهور امريكا در برجام نيز گفت: من فكر ميكنم پايههاي برجام به گونهاي ريخته شده كه امريكاييها ممكن است بخواهند حالا كه كنگره و مجلس سنا هم در اختيار جمهوريخواهان قرار گرفته برجام را كنار بگذارند اما اروپاييها و همه دنيا برجام را اجرا خواهند كرد. يعني اگر امريكاييها اين كار را انجام دهند به نوعي خودشان در دنيا ايزوله ميشوند. گرچه اقتصاد دنيا به گونهاي است كه امريكاييها ميتوانند فشارهاي ديگري را بر ما بياورند؛ البته اين فشارها ديگر نميتواند به صورت تحريم و امثال آن باشد و شايد ما در استفاده از بازارهاي پولي كمي دچار مشكل شويم. وي اظهار كرد: من فكر ميكنم اگر امريكاييها برجام را كنار بگذارند به دوران آقاي خاتمي باز خواهيم گشت كه محدوديتهاي امريكا براي ما وجود داشت اما به راحتي با اروپا و آسيا و كشورهاي ديگر رابطه داشتيم و تجارت و سرمايهگذاري ميكرديم و توانستيم به رشد اقتصادي هشت درصد هم برسيم.
http://etemadnewspaper.ir/?News_Id=59838
ش.د9504769