اتحاد با قدرتهای برتر جهان، یکی از راهبردهایی است که کشورها برای تقویت امنیت و ایجاد بازدارندگی در برابر تهدیدات خارجی به آن رو میآورند؛ اما آیا این اتحاد بهتنهایی کافی است؟ برای پاسخ به این پرسش، باید عوامل گوناگونی را در نظر گرفت. قدرتهای برتر، مانند ناتو معمولاً دارای ارتشهای قدرتمند و فناوریهای نظامی پیشرفته هستند و میتوانند در صورت نیاز از متحدان خود حمایت کنند.
«سیدمرتضی محمودی» سخنگوی فراکسیون مقاومت مجلس در گفتگو با خبرنگار صبح صادق با اشاره به ضرورت تحقق بازدارندگی در دولتهای مدرن، گفت: «حرکت به سمت تحقق این مؤلفه از طریق روشهای گوناگونی صورت میپذیرد؛ اما مطمئناً ابعاد آن به میزان قدرت نظامی، امنیتی یک کشور بازمیگردد. کشورهایی میتوانند موفق به ایجاد بازدارندگی بشوند که از لحاظ نظامی و امنیتی از قدرت بالایی برخوردار باشند.»
سخنگوی فراکسیون مقاومت افزود: «افزایش قدرت نظامی و تجهیز نیروهای مسلح یکی از محورهای بازدارندگی به شمار میآید؛ کشوری که در این زمینه قدرتی نداشته باشد، از میزان بازدارندگی پایینی برخوردار خواهد بود. ارتقای تجهیزات دفاعی و هجومی یک کشور مانع از طمع یک کشور بیگانه به خاک آن کشور خواهد شد.»
وی ایجاد بازدارندگی اطلاعاتی و امنیتی را دومین محور بازدارندگی یک کشور برشمرد و درباره آن توضیح داد: «این مؤلفه یکی از وجوه مهم بازدارندگی یک کشور به شمار میآید. استفاده از ابزارهای روز اطلاعاتی و همچنین طرحهای امنیت اطلاعات میتواند یک کشور را از همه جهات ممکن در موقعیت برتر قرار دهد.» این عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها تأکید کرد: «داشتن دست برتر در حوزه اطلاعات و امنیت این ظرفیت را دارد که دشمنان کشور را در بنبست سیاسی قرار داده و مانع از واردکردن هر گونه آسیب به کشور شود.» وی پشتوانههای مردمی و اراده اجتماعی یک کشور را سومین محور بازدارندگی یک کشور دانست و درباره آن گفت: «این محور در مقایسه با دو محور دیگر از اهمیت دوچندان برخوردار است. پشتوانههای مردمی و سرمایههای اجتماعی یک دولت میتواند در مقابل دشمنان بازدارندگی خوبی را ایجاد کند.»
محورهای بازدارندگی ایران کدامند؟
سیدمرتضی محمودی با تأکید بر بازدارندگی قوی ایران در سطح بینالملل، پشتوانه مردمی را اصلیترین محور بازدارندگی کشورمان معرفی کرد و گفت: «در حال حاضر ایران در مورد تکیهگاههای مردمی از پایگاه بسیار قوی و مستحکمی برخوردار است. این مؤلفه همیشه یکی از مهمترین محورهای بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران بوده و خواهد ماند. نمازجمعه نصر و اقامه آن به امامت رهبر معظم انقلاب، نمونه عینی و دقیقی از نقش پشتوانههای مردمی در بازدارندگی ایران به شمار میآید. داشتن پایگاه اجتماعی قوی بسیاری از معادلات دشمن را به هم میریزد.»
سخنگوی فراکسیون مقاومت، داشتن نیروی اطلاعاتی قوی را دومین محور بازدارندگی ایران دانست و درباره آن توضیح داد: «بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و در طول چهار دهه گذشته ما شاهد اقدامات خوب، مؤثر، چشمگیری از سوی دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی بودهایم. در حال حاضر دشمنان ایران، ما را در این حوزه جزء کشورهای قوی میدانند. اشراف اطلاعاتی نسبت به توطئههای دستگاههای اطلاعاتی خارجی و عملکرد گروههای تروریستی همگی جزء نقاط قوت کشور ما به شمار میآید.»
وی توانمندی نظامی را سومین عامل بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران معرفی کرد و گفت: «هر یک از محورهای مذکور در جایگاه خود از اهمیت بالایی برخوردار است، اما با این حال بازدارندگی از منظر نظامی در مقایسه با دیگر مؤلفهها اهمیت ویژه خود را دارد؛ چرا که این موضوع در رأس بازدارندگی کشور قرار میگیرد. ما باید به ابزارهای نظامی مجهز شویم که دشمن در هر سطحی بخواهد با ما روبهرو شود، ما بتوانیم در همان سطح به او پاسخ دهیم.»
محمودی خاطرنشان کرد: «کشور ما در معرض تهدیدهای بسیار زیادی قرار دارد و به دلیل اینکه دشمن نتواند اقدام نظامی علیه ما کند، باید ظرفیت بازدارندگی خود را بالا و بالاتر ببریم. ما اکنون در موقعیتی قرار گرفتیم که حتماً باید خود را قوی و مستحکم کنیم.»
سخنگوی فراکسیون مقاومت تصریح کرد: «بازدارندگی یعنی مانور و سازماندهی قدرتمان بهگونهای باشد که دشمن نتواند ابعاد و ظرفیت آن را محاسبه کند. با توجه به جغرافیای کشورمان و وضعیت موجود در منطقه، باید به دنبال تقویت بازدارندگی برای دفاع از منافع ملی جمهوری اسلامی ایران باشیم.»
سیاست شکستخورده
محمودی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا اتحاد و ائتلاف با کشورهای قدرتمند خارجی میتواند برای کشورها بازدارندگی ایجاد کند، گفت: «این موضوع بههیچوجه نمیتواند برای کشورهای مستقل جهان بازدارندگی ایجاد کند؛ در حال حاضر وضعیت فعلی رژیم صهیونیستی گواهی محکم برای تصدیق این امر است.»
سخنگوی فراکسیون مقاومت مجلس افزود: «در حال حاضر رژیم صهیونی بیشترین حمایتها را از طرف ابرقدرتهای غربی دارد، اما باز هم میبینیم که یک جنبش منطقهای که یکی از بازوان جمهوری اسلامی ایران است، توانسته این رژیم را با چالشهای امنیتی سختی مواجه کند؛ لذا با توجه به این نکته اتحاد با غرب را نمیتوان بهمنزله یک عامل بازدارنده در نظر گرفت.»
وی در پایان گفت: «حتی قویترین اتحادها نیز نمیتوانند جایگزین قدرت نظامی داخلی یک کشور شوند. داشتن ارتش قوی، تجهیزات نظامی پیشرفته و نیروی انسانی آموزشدیده، از عوامل اصلی بازدارندگی است. توجه به کشورهایی مانند اوکراین، رژیم صهیونیستی و حتی کشورهایی مانند عراق و افغانستان میتواند تا حدودی این گزاره را تأیید کند.»