▼ حرف روز
سفر نماینده ویژه در شرایطی ویژه
سفر مهم و شجاعانه «دکتر عباس عراقچی» همزمان با نماز جمعه نصر و درست چند روز پس از عملیات تاریخی «وعده صادق۲» نقطه آغاز سفرهای مقامات رده بالای جمهوری اسلامی ایران به لبنان و سوریه در وضعیت سرنوشتساز منطقه به شمار میآید. گام دوم را «دکتر محمدباقر قالیباف» برداشت؛ او در حالی که خود هدایت هواپیما را بر عهده داشت،در میان دود و آتش ناشی از حملات رژیم صهیونیستی وارد لبنان شد.حالا سفر نماینده ویژه رهبر معظم انقلاب اسلامی به سوریه و لبنان در شرایطی ویژه انجام شده است. «دکتر علی لاریجانی» پیشتر و در وضعیت سرنوشتساز سال 1397 و در اسفند همان سال به عنوان نماینده رهبر معظم انقلاب به چین سفر کرد و پیام رهبری را به رئیسجمهور این کشور تقدیم کرد. بنابراین، آنچه سفر لاریجانی به لبنان و سوریه را درخور توجه ساخته و بازتابهای فراوانی به همراه داشته، این است که او نماینده رهبر معظم انقلاب و حامل پیام معظمله برای مقامات سوری و لبنانی بوده است. شاید نقطه اوج ماهیت و هدف سفر دکتر لاریجانی به کشورهای سوريه و لبنان آن زمانی بود که او در میان خبرنگاران اعلام کرد که «سفر ما به لبنان برای این بود که بگوییم در همه شرایط از ملت لبنان و مسئولان لبنانی حمایت میکنیم؛ ما به دنبال حل مشکلات هستیم؛ در حالی که نتانیاهو کارها را خراب میکند و شما باید دوستان و دشمنان را تشخیص دهید.» از این رو بسیار اهمیت دارد که اهداف سفر ویژه نماینده ویژه را در صدر رسانهها نشاند و بر مواضع معتبر و واقعبینانه جمهوری اسلامی ایران برای حل مسائل منطقه تکیه کرد. حرف ایران اسلامی در زمینه حل و فصل چالشهای کنونی منطقه روشن و منطقی است؛ تمامیت ارضی،منافع سیاسی و خواست مردم کشورهای منطقه باید محترم شمرده شود.
جمهوری اسلامی ایران چه در شرایط صلح و چه در روزهای سخت،حمایتهای خود را از ملتهای مظلوم منطقه و خاصه تفکر مقاومت استمرار میدهد. کار هوشمندانه جمهوری اسلامی ایران منطبقسازی برنامههای سیاست خارجی خود با منافع ملتهای منطقه است. از این منظر خط دخالت جمهوری اسلامی در کشورهای منطقه که برخی رسانههای وابسته به جریان غربی و عبری در آن میدمند، نسبتی با واقعیتهای موجود ندارد. ایران ثابت کرده است در سالهای پرالتهاب بحران در سوریه و هماکنون لبنان، دنبال چیزی خارج از اراده ملتها و دولتهای سوریه و لبنان نیست. حضور مسئولان ایران اسلامی در لبنان و سوریه دربرگیرنده یک پیام تعیینکننده دیگری نیز هست و آن، اینکه بر اساس تجربیات،جبهه مقاومت و خاصه ایران اسلامی از هیچ رخداد و منازعه،جز با فتح و نصرت خارج نشده است؛ چالش کنونی نیز از قاعده پیشین مستثنی نیست.
(عزیز غضنفری)
▼ گزارش روز
راه نجات اقتصاد ایران چیست؟
تردیدی وجود ندارد که مسئله مهم اقتصاد ایران «تحریم» است؛ اما موضوع مهمتر چگونگی پاسخ به این مسئله است. نیاز به یادآوری نیست که تجربه برجام و مذاکره در گذشته به ما نشان داده است، مادامی که آمریکا تحریم را اثرگذار میداند، آن را با مذاکره بر نمیدارد و اگر هم بردارد، مانع از انتفاع ایران خواهد شد.
از این منظر مذاکرات گذشته برای ما یک درس است که تلاش برای کم اثر کردن تحریم باید در اولویت باشد. در واقع راه برداشتن تحریم، کم اثر یا بی اثر کردن تحریم است، نه تمرکز بر مذاکره صرف. تحریم وقتی بیاثر شد، تازه امکان مذاکره و برداشتن آن فراهم میشود. دقت شود که منظور رد مذاکره نیست؛ بلکه سخن بر سر اولویتبندی راه حلهاست.
عامل مهم در بیاثر یا کم اثرکردن تحریم، «رشد تولید» است و یکی از مهمترین راه حلهای رشد تولید استفاده بهینه و حداکثرکردن بهرهوری از عوامل تولید (زمین، سرمایه، نیروی کار) است. بر اساس آمار، متوسط سهم بهرهوری در GDP کشورهای در حال توسعه ۳۲ درصد است. بر اساس برنامه ششم توسعه باید بین ۳۰ تا ۳۵ درصد رشد اقتصادی ایران از محل رشد شاخص بهرهوری تأمین میشد، اما رشد این شاخص در سالهای اخیر نزدیک به صفر برآورد میشود.
سخن این است، دولتی که نمیتواند درآمد جدید خلق کند، باید بهینهسازی و بهرهوری و صرفهجویی در پیش بگیرد. خودِ صرفهجویی، یکی از مسیرهای تولید درآمد است. یکی از مهمترین زمینههای موجود برای صرفهجویی، سند دخل و خرج دولت، از جمله بودجه شرکتها و مؤسسههای دولتی است. در سال آینده، مؤسسهها و شرکتهای دولتی تقریباً نصف بودجه را به خود اختصاص دادهاند، در حالی که درآمدها و مصارف آنها به تاریکخانهای شباهت دارد که کمتر فردی از جزئیات آن باخبر است. این بخش هر سال بزرگتر میشود و ابهاماتِ پیرامون آن نیز هر ساله وسعت بیشتری مییابد. جالب اینجاست که غالب این شرکتها نه تنها شفافیتی ندارند؛ بلکه زیانده نیز هستند. ضمن اینکه عمدتاً به دلیل نبود نظارت و کنترل بر آنها منشأ بسیاری از معضلات، همچون هزینههای بالا، رانت، انحصار، حقوق نجومی و ... هستند. غالباً شرکت دولتی درنهایت یا به قیمتگذاری دستوری ختم میشود یا به نظام یارانهای، که هر دوی اینها موجب تضعیف اهرم نظارتی دولت و نشتی منابع میشوند.
قسمت اعظمی از هزینههای شرکتهای دولتی در ردیف مزایای ناعادلانه و قالبهای غیرضروری دیده میشود که ناشی از نبود نظارت و صرفهجویی است. این در حالی است که تنها با ده درصد کاهش این هزینهها، درآمد ۵۵۰ هزار میلیارد تومان در سال آینده نصیب دولت میشود که با آن میتواند قسمت مهمی از کسری بودجه را پوشش و اقتصاد کشور را نجات دهد. (علی محمدی)
▼ خبر ویژه
در آستانه توافق قرار داشتیم، اما...
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه «ما همواره به آژانس یادآور شدیم که نباید جهتگیری داشته باشد و باید بی طرفی خود را حفظ کند. این حقی است که ایران به آژانس تذکر داده است.» درباره فرآیند مذاکرات در دولت گذشته گفت: «در دولت شهید رئیسی مذاکره انجام شد و تا آستانه توافق پیش رفتیم؛ اما طرف مقابل به خاطر مسائل داخلی کشور و اوکراین آن را به هم زد.» «محمد اسلامی» افزود: «در عین حال آژانس ضمن اینکه درباره فعالیتهای ایران گزارش میدهد، خیلی وقتها واژگان افراطی و تند به کار میگیرد و ما صبورانه و بدون هیاهو سعی میکنیم برخورد کنیم و هرگونه جملات تند و غیر واقعی و توأم با فشار را پاسخ میدهیم و برای همه اعضای شورای حکام پاسخهایمان را ارائه میدهیم و این کار به طور مرتب انجام میشود.» اسلامی تأکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران اصلاً به دنبال سلاح هستهای نیست.»
▼ اخبار
موضوعی که قابل مذاکره نیست!
«نبیه بری» رئیس مجلس نمایندگان لبنان، در مصاحبهای با روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «طرح پیشنهادی آمریکا برای آتشبس در لبنان را دریافت کرده است.» او ضمن تکذیب وجود هرگونه آزادی عمل برای ارتش رژیم صهیونیستی در لبنان در این پیشنهاد، تأکید کرد: «آمریکاییها و سایرین میدانند این امر غیرقابل قبول است و حتی اساساً قابل بحث نیست.» نبیه بری تأکید کرد: «ما هرگونه تعرض به حاکمیت خود را نمیپذیریم.» بری همچنین استقرار نیروهای ناتو یا هر نیروی خارجی دیگری در لبنان را در این پیشنهاد تکذیب کرد. بری همچنین فاش کرد: «آمریکا در این متن، پیشنهاد کرده است که یک کمیته نظارت بر اجرای قطعنامه 1701 با حضور تعدادی از کشورهای غربی تشکیل شود، اما این پیشنهاد برای لبنان قابل قبول نیست.»
لاریجانی چرا و از طرف چه کسی به لبنان رفت؟
«علی لاریجانی» در گفتوگو با «المیادین» اظهار داشت: «حامل پیامی برای بشار اسد و همچنین برای آقای نبیه بری بودم. پیامها هم خدمتشان تقدیم شد و پاسخ با خودشان است و در حال بررسی برای پاسخ هستند. ما به تصمیمات و نظرات دوستان خود احترام میگذاریم و ما اینجا هستیم برای حمایت از مقاومت در سوریه و لبنان.» المیادین درباره محتوای این پیام پرسید و لاریجانی گفت: «بهتر است الآن در این خصوص صحبت نکنیم. ادب ارسال پیام اقتضا میکند که درباره آن صحبت نکنیم و به نظر اشخاصی که پیام برایشان ارسال شده احترام بگذاریم؛ اما هدف اصلی از پیامها، پشتیبانی از مقاومت و مردم لبنان و سوریه است.» المیادین پرسید: «این پیام از طرف دولت [حکومت] ایران بوده یا رهبر انقلاب اسلامی؟» که لاریجانی پاسخ داد: «این پیام از جانب رهبر معظم انقلاب اسلامی است.»
آیا رئیس جمهور در جریان بوده است؟
روزنامه «کیهان» در واکنش به خبر دیدار نماینده کشورمان در سازمان ملل با «ایلان ماسک» نوشت: «آیا ملاقات نماینده ایران در سازمان ملل متحد با نماینده ترامپ، به صورت «پنهان» و در یک مکان «مخفی» و خودداری طرفین از اعلامنظر درباره انجام این ملاقات، با اطلاع رئیسجمهور محترم کشورمان صورت پذیرفته یا بدون اطلاع ایشان بوده است؟! اگر با اطلاع ایشان بوده است، اولاً؛ تناقض میان این ملاقات ذلتبار و برخاسته از دیپلماسی التماسی با اظهارات و شعارهای جناب پزشکیان چگونه قابل تعریف است؟! و اگر ملاقات یادشده، بدون اطلاع رئیسجمهور محترم و در بیخبری جناب ایشان صورت پذیرفته، نماینده کشورمان در سازمان ملل با کدام مجوز قانونی به این اقدام دست زده و حیثیت ایران اسلامی و قدرتمند را نزد بیگانگان و اصلیترین دشمن ایران و ایرانیان مخدوش و لکهدار کرده است؟! اساساً چرا اصرار داشتهاند که این ملاقات پنهان و در مکانی مخفی انجام شود؟! و چرا هر دو سوی ماجرا از پاسخ درباره انجام یا عدم انجام آن طفره رفتهاند؟! این ملاقات با مواضع بارها اعلامشده آقای عراقچی، وزیر محترم امور خارجه کشورمان نیز در تناقض آشکار است.»
برای وعده صادق 3 آماده میشویم!
«محسن رضایی» با بیان اینکه انقلاب ما یک پدیده بزرگ با پایه عظیم بود و دشمنان از این انقلاب دست برنمیدارند، گفت: «همان ائتلاف حامی صدام اکنون پشت سر نتانیاهوست. اگرچه جنگ در غزه و لبنان است، اما تا الان شش کشور درگیر جنگ شدهاند. هر چند وقت یک بار، هواپیمای رژیم اشغالگر به کشورهای مختلف حمله میکند، به کنسولگری ما در دمشق حمله کردند و نتیجه آن شد وعده صادق ۱، بعد شهید هنیه را شهید کردند که وعده صادق ۲ را به دنبال داشت و بعد به ایران موشک زدند و ما در حال آماده کردن وعده صادق ۳ هستیم.» عضو مجمع تشخیص تأکید کرد: «عدهای تصور نکنند که اگر اسرائیل بخواهد با ایران دست به یقه شود، ما او را رها خواهیم کرد. ما آغازکننده جنگ نبوده و نیستیم، اما از سرزمینمان دفاع میکنیم. کسانی که در غزه و لبنان میجنگند، از چه دفاع میکنند؟ از کشورهای غرب آسیا. اگر خط لبنان شکسته شود، صهیونیستها سمت سوریه، عراق و عربستان میآیند. فلسطین و لبنان در حال دفاع از تمام کشورهای اسلامی هستند.»
▼ اخبار کوتاه
◄ در حالی که ۴۰۶ روز از آغاز جنگ در غزه میگذرد، ارتش اشغالگر رژیم صهیونیستی در تازهترین آمار خود که با ملاحظات شدید امنیتی و سیاسی و اجتماعی منتشر میشود، اعلام کرد، تاکنون ۷۹۴ سرباز و افسر کشته شده و ۷۸۱ نظامی دیگر مجروح شدهاند. طبق اطلاعیه ارتش رژیم صهیونیستی، در ۲۴ ساعت گذشته ۷ نظامی در جبهه لبنان و ۲ نظامی این رژیم در غزه زخمی شدهاند.
◄ جانشین فرمانده سپاه پاسداران با اشاره به قطعی بودن پاسخ جمهوری اسلامی ایران به اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه ایران اظهار داشت: «انقلاب اسلامی در طول عمر بیش از 45 ساله خود هیچ خباثتی را بی پاسخ نگذاشته و قطعاً به این اقدام رژیم صهیونیستی پاسخی پشیمانکننده خواهیم داد.« «سردار فدوی» افزود: «از اول انقلاب هم خبیثان علیه ما جنگیدند و دشمنی کردند؛ ولی در همه مواقع پیروزی از آن ما بود. خود آمریکائیها که سردمدار این خباثتها در مقابل ما بودند، اذعان میکنند که حتی یک پیروزی هم به دست نیاوردهاند.»
◄ «سردار احمد شفائی» اظهار داشت: «عملیات روز گذشته شهرستان راسک واقع در جنوب استان سیستان و بلوچستان در تداوم رزمایش عملیاتی «شهدای امنیت» انجام شد که در جریان آن چهار نفر از اعضای اصلی تیم تروریستی به هلاکت رسیدند.» سخنگوی رزمایش عملیاتی «شهدای امنیت» نیروی زمینی سپاه افزود: «سه نفر از مجموع چهار عنصر به هلاکت رسیده اتباع خارجی بودند.»
◄ «علیاصغر خاجی» مشاور ارشد وزیر امور خارجه ایران در مصاحبه با خبرگزاری «ریانووستی» گفت: «ایران فعلاً هیچ تصمیمی درباره تغییر تعداد نیروهای مستشاری خود در سوریه نگرفته است.» وی همچنین گفت: «ایران به شیوه و در زمان مقتضی از حق قانونی دفاع از خود در برابر رژیم صهیونیستی استفاده خواهد کرد.»
◄ «میخائیل پودولیاک» مشاور ارشد «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین اعلام کرد: «علیرغم همه مشکلات قانونی و اعتباری توانایی ساخت بمب اتمی را دارد، اما اکنون هیچ فایدهای ندارد، زیرا نمیتوان با بمب اتمی وضعیت خط مقدم را تغییر داد.» او همچنین افزود: «برای تغییر وضعیت جبهه، اوکراین تنها به سرمایهگذاری و تسلیحات بیشتر کشورهای غربی و همچنین دریافت مجوز حمله به عمق خاک روسیه نیاز دارد.»
◄ رهبر انصارالله یمن با اشاره به نقش مهم مقاومت در سرنوشت منطقه، گفت: «یکی از خطراتی که امت را تهدید میکند، آن است که برخی میخواهند مواضع خود را جدای از اصول و ارزشها و قرآن کریم اتخاذ نمایند. وقتی مواضع جدای از اصول و اخلاق اتخاذ شود، دیدگاهها نیز تحت عنوان منافع منحرف میشود.» «سید عبدالملک الحوثی» تأکید کرد: «اکثر رژیمهای عربی در حالی با آمریکا همراه میشوند که میدانند کشورها و دولتهایشان از سوی همین کشور مورد هدف قرار دارند.»