محمد آرام معاون ارزی بانک مرکزی امروز در برنامه تلویزیونی میز اقتصاد در خصوص مرکز مبادله و بازار ارز تجاری گفت: فلسفه وجودی مرکز مبادله این است که سیاست گذاری، تنظیمگری و نظارت که بر عهده بانک مرکزی است، از عملیات بازار منفک بشود. وی افزود: در ساختار جدید که متناسب با بانک مرکزی است مرکز مبادله عملیات بازار را بر عهده خواهد داشت و بانک مرکزی وظیفه سیاست گذاری تصمیمگری را بر عهده خواهد داشت.آرام در خصوص معاملات طلا گفت: ما در هفته ۳ بار حراج سکه داریم که تاکنون ۱۹۲ هزار نفر موفق شدند در سراسر کشور و در تمام استانها سکه خریداری کنند در در مجموع ۵۹۰ هزار سکه تحویل مردم شده است.معاون ارزی بانک مرکزی در خصوص بازار ارز تجاری گفت: در بازار ارز اتفاقی که در حال رخ دادن است این است که ما از گذشته یک بازار عرض خدماتی داشتیم. در طبقه دیگر بازار تجاری است که وارد کنندگان و صادرکنندگان در آن وارد میشوند این بازار هم به دو قسمت تقسیم میشود یک بازار نیما و یک بازار اشخاص. وی ادامه داد: صادر کنندگانی که تعهد داشتند ارز خود در بازار نیما عرضه کنند و وارد کنندگانی که باید خریداری ارز خود را از بازار نیما انجام بدهند باید در بازار نیما خرید و فروش انجام میدادند و مابقی که مجاز نبودند در این بازار خرید و فروش انجام میدهند در بازار ارز اشخاص معاملات خود را انجام میدادند.
آرام با اشاره به اجرایی شدن گام اول بازار ارز تجاری اظهار داشت: در گام اول از ۲۶ آذر ماه تمام گروههایی که در بازار غیرنیمایی یعنی بازار اشخاص معاملات خود را انجام میدادند در این بازاری که با عنوان بازار ارز تجاری یا توافقی نام گذاشته شده است معاملات خود را انجام میدهند بنابراین صادر کنندگانی که در این بازار ارز خود را عرضه میکنند امکان رفع تعهد برای آنها ایجاد شده است. وارد کنندگان هم ارز خود را خریداری میکنند.
معاون ارزی بانک مرکزی در خصوص ارز پتروشیمی ها و فولادی ها و سایر فلزات رنگین گفت: صادرکنندگان و واردکنندگانی که در نیما هستند تا آخر ماه در نیما معاملات خود را انجام میدهندو از اول بهمن ماه معاملات خود را در بازار ارز تجاری انجام خواهند داد.
وی در خصوص تاثیر بازار ارز تجاری بر روی تورم گفت: قیمت تمام شده ارز برای واردکننده تغییر معناداری نخواهد کرد. چون سامانه نیما فقط سامانه اطلاع رسانی بود و وقتی نرخ اعلام میشد تضمینی برای اینکه در همان نرخ معامله انجام شود وجود نداشت.
آرام ادامه داد: وقتی ساختار ایجاد میشود بین وارد کننده و صادرکننده قرارداد ایجاد میشود و ضمانتهای حقوقی و اجرایی برای آن به وجود می آید. دوره رفع تعهد ارزی برای صادرکنندگان زمان مشخصی دارد. صادرکننده اگر بتواند با نرخ بالاتری محصول خود را بفروشد به اقتصاد کشور کمک میکند و این کمک پایدار است. اگر صنعت پتروشیمی با نرخ بهتری محصول خود را بفروشند این امکان سرمایهگذاری را ایجاد میکند در سالهای بعد برای کشور ارزآوری میکند و به توسعه پایدارتری میرسیم.
وی درباره تاثیر قیمت بازار ارز توافقی بر روی بازار ارز آزاد گفت: برای رسیدن به اینکه آیا تاثیر قابل توجهی بر روی قیمت ارز آزاد داشته است باید مطالعه تجربی دقیق انجام شود تا قضاوت علمی کنیم.آرام بیان کرد: عوامل مختلفی میتواند اثرگذار باشد من جمله عوامل روانی. بعد از این که بازار شکل گرفت ما به یک پایداری قیمت میرسیم و این پایداری قیمت نیاز به سرمایهگذاری دارد ولو اینکه در کوتاه مدت یک تاثیر قیمتی داشته باشیم ما داریم یک بهبودی ایجاد میکنیم.