صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۰۷ مرداد ۱۴۰۴ - ۰۸:۴۴  ، 
شناسه خبر : ۳۷۹۴۶۱
امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی): در این قضیّه‌ی مهمّی که پیش آمد، در این حادثه‌ی اخیر، ما از جنگ استقبال نکردیم؛ این را همه بدانند. بله، ما رژیم صهیونیستی را سرطان میدانیم، رژیم آمریکا را هم به خاطر پشتیبانی از او، جنایت‌کار میدانیم، امّا ما از جنگ استقبال نکردیم، ما به پیشواز جنگ نرفتیم؛ ولی وقتی دشمن حمله کرد، پاسخ ما کوبنده بود. این را باید همه توجّه داشته باشند، بدانند؛ چون این مطلب مسلّمی است که دشمن میخواهد تشکیک کند در این. 25/04/1404

 pdf

word

 

حرف روز      

  اصلاح پول ملی با کم کردن انتظارات

در جلسه یکشنبه ۴ مرداد، کمیسیون اقتصادی مجلس با حضور رئیس بانک مرکزی و معاونان وزارت اقتصاد برای بررسی اصلاح پول ملی تشکیل جلسه داد و به این جمع‌بندی رسید که لایحه حذف صفر از پول ملی باید مراحل تصویب کارشناسی را طی کند. اصلاح پول ملی در دولت دهم یکی از اصلاحات هفت‌گانه بنیادین اقتصادی بود که فراز و فرودهای زیادی تا مرحله عملیاتی شدن داشت. پس از آن نیز سه دولت صرفاً در حد ارسال لایحه به مجلس و با انجام اقداماتی ناقص، این موضوع را پیگیری کرده‌اند، اما تاکنون نتیجه ملموسی حاصل نشده است.

گفتنی است در دولت دوازدهم، لایحه اصلاح ماده یک قانون پولی و بانکی به مجلس دهم ارسال شد که با اصلاحاتی اندک به تصویب رسید و به شورای نگهبان ارسال گردید. شورای نگهبان با بیان ابهامات و ایراداتی، لایحه را به مجلس بازگرداند.

 این لایحه در مجلس یازدهم که هم‌زمان با دولت سیزدهم بود، مسکوت ماند تا اینکه در دولت چهاردهم و مجلس دوازدهم مجدداً مطرح شد. رئیس مجلس دوازدهم با لایحه اعاده‌شده از شورای نگهبان مواجه شده است. این در حالی است که در فاصله زمانی مذکور و در جریان مجلس یازدهم، قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اصلاح شد و در نتیجه، ضرورت بازنگری در این لایحه نیز افزایش یافت.

چند نکته تحلیلی پیرامون این موضوع، که یکی از مسائل مهم اقتصادی کشور است، بیان می‌گردد:

نخست، اصلاح پول در کشورها، با تغییر نام واحد پولی یا حذف صفرها، سابقه‌ای طولانی دارد؛ به‌ویژه پس از جنگ جهانی، که ۶۳ کشور چنین اقدامی را تجربه کرده‌اند و برخی حتی دو بار این روند را طی کرده‌اند.

در ایران نیز، طی یک فرایند صدساله، ریال واحد پول رایج کشور بوده است، اما در طول سال‌ها، تورم همواره همراه اقتصاد ایران بوده و گاه به‌صورت لجام‌گسیخته رخ داده است. در واقع، تورم‌های پی‌درپی طی سالیان متمادی باعث شده واحد پول کنونی در مبادلات و محاسبات ارزش خود را از دست بدهد و به نوعی به وهن نظام اقتصادی ایران تبدیل شود. حتی در تعاملات با برخی کشورهای عرب منطقه، پرستیژ ایرانیان نیز زیر سؤال رفته است.

بنابراین، برای بازیابی جایگاه ریال، روان‌تر شدن محاسبات و مبادلات هم برای مردم و هم برای بانک‌ها، جلوگیری از چاپ اسکناس‌های بیشتر، تلاش برای حفظ و نگهداری بهتر اسکناس‌های در دست مردم، سهولت در بایگانی و دفاتر حسابداری، و جلوگیری از اطاله دادرسی، انجام اقدامات فوری در این رابطه ضروری است.

از سوی دیگر، نباید سطح انتظارات مردم آن‌قدر بالا رود که چنین تصور شود با اصلاح پول ملی، همه مشکلات اقتصادی و تورم کشور حل خواهد شد.(علی قاسمی)

گزارش روز  

     کریدور داوود یا توطئه‌ای ژئوپلیتیکی علیه ایران؟

کریدور داوود، همان زنگ خطری است که در پسِ حملات اخیر رژیم صهیونی به دمشق و تنش‌های فزاینده در سویدای سوریه به گوش می‌رسد. این کریدور که از شمال شرق سرزمین‌های اشغالی آغاز شده و از جنوب سوریه به مناطق تحت کنترل کردهای قسد در شمال شرق این کشور امتداد می‌یابد، ظاهراً هدفی فراتر از اقلیم کردستان عراق دارد. فرضیه‌ای جسورانه اما نگران‌کننده مطرح است و آن اینکه: آیا این کریدور می‌تواند از طریق ترکیه و زنگزور به کریدور لاجوردی در آسیای میانه متصل شود و به حیفا در سرزمین‌های اشغالی ختم گردد؟ چنین طرحی، اگر محقق شود، رژیم صهیونی را به لولای اقتصادی و امنیتی منطقه تبدیل خواهد کرد؛ جایی که کالاهای چین و هند برای رسیدن به اروپا ناچار به عبور از حیفا هستند!

از جمله شواهدی که در این فرضیه رخ‌نمایی می‌کند، همکاری‌های نزدیک رژیم صهیونی با آذربایجان، مذاکرات سطح بالای ترکیه و رژیم بر سر سوریه، و دیدارهای جولانی با طرف‌های صهیونی در امارات و آذربایجان است که هرکدام از این موارد، نشانه‌هایی از یک پازل پیچیده‌اند. تحرکات نظامی آذربایجان در مثلث مرزی ایرانارمنستانآذربایجان نیز احتمال تلاش برای گشایش زنگزور را تقویت می‌کند. حتی در ترکیه، گمانه‌زنی‌هایی درباره همکاری با رژیم برای جلوگیری از تهدیدات بعدی مطرح شده است. آیا اردوغان حاضر است بخشی از نفوذ خود را به نفع این کریدور فدا کند؟

اما چرا این کریدور برای رژیم صهیونی حیاتی است؟ پاسخ کاملاً روشن است: تسلط بر شریان‌های اقتصادی منطقه. کریدور داوود در کنار کریدور آمریکایی (از هند به حیفا) و کریدور لاجوردی (از چین به حیفا)، رژیم را به دروازه‌بان تجارت جهانی تبدیل می‌کند. این یعنی قدرت چانه‌زنی بی‌نظیر با قدرت‌های شرق و غرب و تضعیف رقبایی چون ایران و روسیه. با این حال، این طرح چالش‌های بزرگی نیز دارد: سوریه چندپاره، فاقد امنیت لازم برای یک کریدور اقتصادی است؛ زنگزور هنوز محقق نشده و ایران و روسیه با تمام قوا در برابر آن ایستاده‌اند؛ ترکیه نیز بعید است به‌راحتی از مسیر بالکان خود به نفع حیفا صرف‌نظر کند.

با این حال، این فرضیه برای ایران هشداری جدی است. کریدور داوود می‌تواند به محمل جدیدی برای تضعیف ژئوپلیتیکی و امنیتی ایران تبدیل شود. حملات اخیر رژیم به ایران، شاید بخشی از استراتژی تضعیف تهران برای جلوگیری از مداخله در مناقشات زنگزور باشد. اما ایران، با تکیه بر قدرت نظامی و مزیت‌های ژئوپلیتیکی بی‌نظیر خود، آماده‌ی خنثی‌سازی این توطئه است. گفت‌وگوهای جدی با ترکیه برای جلوگیری از همکاری این کشور با رژیم صهیونی، ضروری است. همچنین، ایران باید طرحی ایجابی و فراگیر ارائه دهد که با همکاری کشورهای قدرتمند، بر اساس واقعیت‌های اقتصاد سیاسی منطقه، هر توطئه‌ای را عقیم کند. لحظه‌ای که ایران به چنین همکاری راهبردی دست یابد، جهشی تاریخی در انتظارش خواهد بود. هوشیاری و اقدام به‌موقع، کلید پیروزی است!(حسن نوروزی)

خبر ویژه 

     تلاش مشکوک باکو برای پیوستن به پیمان ننگین ابراهیم

شبکه هفت تلویزیون رژیم صهیونی مدعی شد جمهوری آذربایجان قصد دارد به «پیمان ابراهیم» بپیوندد؛ توافقی که به ابتکار آمریکا و برای تثبیت نفوذ رژیم اشغالگر در منطقه طراحی شده است. این شبکه صهیونیستی با استناد به یک منبع نزدیک به محافل سیاسی تل‌آویو، از تلاش باکو برای پیوستن به این پیمان خبر داده است.به گزارش این رسانه، «استیو دینز» سناتور جمهوری‌خواه آمریکایی در نشست اخیر کمیته روابط خارجی سنا، ضمن تمجید از مناسبات علی‌اف و تل‌آویو، قراردادهای گازی و نظامی میان دو طرف را عاملی برای تعمیق روابط دانسته است. وی همچنین از دیدارش با سفیر رژیم صهیونیستی در باکو و عمق روابط دو طرف ابراز خرسندی کرده است.این ادعاها در حالی مطرح می‌شود که آذربایجان با نادیده‌گرفتن افکار عمومی مسلمانان و در همراهی آشکار با رژیم اشغالگر، در حال ایفای نقش خطرناک در مهندسی ژئوپلیتیک منطقه است؛ نقشی که با منافع امت اسلامی و آرمان فلسطین در تضاد آشکار است  .

اخبار

واکنش قاطع ایران به دروغ‌پردازی‌های آمریکا

«اسماعیل بقایی» سخنگوی وزارت امور خارجه، ادعای رئیس‌جمهور آمریکا درباره دخالت ایران در مذاکرات آتش‌بس غزه را قاطعانه رد کرد و گفت: «جمهوری اسلامی ایران هم‌صدا با قاطبه کشورها نسل‌کشی در غزه را شدیداً محکوم کرده و از هر روندی که بتواند منجر به توقف جنایات و کاهش آلام مردم مظلوم غزه شود حمایت می‌کند.»وی افزود: «مذاکره‌کنندگان حماس خود به شایسته‌ترین وجه مصالح مردم مظلوم غزه را تشخیص داده و دنبال می‌کنند و نیازی به مداخله طرف‌های ثالث در این زمینه ندارند.»بقایی همچنین این ادعاها را «مطلقاً بی‌اساس» دانست و تاکید کرد: «چنین ادعاهایی نوعی فرافکنی و فرار از مسئولیت و پاسخگویی نسبت به مشارکت آمریکا در جنایات رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین است.»او تصریح کرد: «کشتار ۶۰ هزار انسان بی‌گناه شامل زنان و کودکان، تشدید محاصره نوار غزه، جلوگیری از ورود کمک‌های بشردوستانه و کشتار غیرنظامیان گرسنه و تشنه، بخشی از جنایات رژیم صهیونیستی است که آمریکا در آن نقش دارد.»سخنگوی وزارت خارجه به دولتمردان آمریکایی توصیه کرد: «برای برقراری آتش‌بسی پایدار در غزه و نجات جان غیرنظامیان، ضمن توقف ارسال تسلیحات مرگبار به رژیم اشغالگر، این رژیم را وادار به توقف نسل‌کشی و اجازه ورود کمک‌های بشردوستانه و توزیع عادلانه آن کنند.»

مُهر افتخار بر سینه یمنی‌هاست

سردار سرتیپ پاسدار «احمد وحیدی» مشاور فرمانده کل سپاه با اشاره به راهپیمایی‌های پرشور مردم قهرمان یمن در حمایت از ملت مظلوم فلسطین، اظهار داشت:« ملت یمن نمونه‌ای بی‌نظیر از امتی مقتدر، وفادار و پایبند به ارزش‌های انقلاب اسلامی هستند.»سردار وحیدی با بیان اینکه مُهر بزرگ افتخار بر سینه‌‌‌ یمنی‌هاست، عنوان کرد: «یمنی‌ها ثابت کردند که مدافعان سرسخت حق‌ بوده و در برابر ظلم و تجاوز آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی با عزت و سربلندی ایستاده‌اند. ما به این ملت شجاع و قهرمان افتخار می‌کنیم.»مشاور فرمانده کل سپاه همچنین درباره احتمال انسداد تنگه هرمز در صورت شرارت دشمنان، گفت:« ایران از ظرفیت‌های متعدد و راهبردی برخوردار است و برای هر سناریویی، تمهیدات لازم را پیش‌بینی کرده است؛ همه‌ این ظرفیت‌ها در زمان مناسب مورد استفاده قرار خواهند گرفت».وی تاکید کرد: «ما آماده‌ایم تا متناسب با شرایط، اقدامات ضروری را انجام دهیم.»

آغاز نهضت ملی سواد فضای مجازی

سند «برنامه جامع ترویج و ارتقای سواد فضای مجازی» با حضور نمایندگان «کمیسیون عالی ارتقای تولید محتوای فضای مجازی» و به ریاست «سید محمدامین آقامیری» دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی، به تصویب رسید.«حجت‌الاسلام محمدمهدی تجریشی» دبیر کمیسیون، در این نشست با تشریح مفاد سند گفت: «این برنامه جامع، گامی بنیادین برای تحول آینده فضای مجازی کشور است که بر پایه هم‌افزایی نهادها و نگاه نوین به آموزش کاربران طراحی شده است.»وی تأکید کرد: «هدف از این سند، ایجاد نهضت ملی سواد فضای مجازی برای ارتقای سطح دانشی، بینشی و مهارتی آحاد جامعه، و همچنین حمایت مؤثر از نهادها و فعالان این حوزه است.»این سند که به همت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بر اساس سند راهبردی فضای مجازی جمهوری اسلامی تدوین شده، این وزارتخانه را به عنوان هماهنگ‌کننده ملی و مسئول دبیرخانه اجرایی معرفی کرده است. همچنین مقرر شده تحقق اهداف سند، با مشارکت فعال دستگاه‌های مرتبط و تحت نظارت مرکز ملی فضای مجازی پیگیری شود.تجریشی در پایان اضافه کرد کرد: «برنامه جدید، تلاش می‌کند تا نگاه جزیره‌ای را کنار بگذارد و با رویکردی چندجانبه، سواد فضای مجازی را به زیربنایی برای توسعه مسئولانه کشور تبدیل کند.»

اتصال نوآوران اجتماعی به بدنه حاکمیت

در راستای تقویت نقش فناوری‌های نرم در حل مسائل اجتماعی، «جایزه ملی نوآوری اجتماعی» توسط ستاد توسعه فناوری‌های نرم و صنایع خلاق معاونت علمی ریاست‌جمهوری برگزار می‌شود. «سید مهدی شریفی» دبیر این ستاد، با اشاره به اینکه تاکنون توجه کشور بیشتر معطوف به فناوری‌های سخت بوده، در حالی‌ که قدرت نرم نیازمند خلاقیت فرهنگی است، افزود: «با تمرکز بر حوزه‌هایی چون انیمیشن، اسباب‌بازی و بازی‌های رایانه‌ای، تلاش می‌کنیم معضلات اجتماعی را با راه‌حل‌های خلاقانه رفع کنیم.»«علی‌اصغر سعدآبادی» دبیر کمیته علمی این جایزه نیز گفت: «هدف ما، رشد نوآوران اجتماعی و اتصال آن‌ها به بدنه حاکمیت برای حل مسائل واقعی جامعه است». به گفته وی، نظام ارزیابی چهارسطحی شامل افراد، شرکت‌ها، نهادهای دولتی و شبکه‌های جمعی طراحی شده و ارزیابی‌ها بر اساس خوداظهاری، دگرارزیابی، داوری دانشگاهی و نهایی‌سازی صورت می‌گیرد.گفتنی است جایزه ۲۰۰ میلیون تومانی برای برگزیدگان و تسهیلات ۵ میلیاردی برای ایده‌های برتر در نظر گرفته شده است. 

 

اخبار کوتاه

«مهدی فضایلی» عضو دفتر حفظ و نشر دفتر رهبر معظم انقلاب در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:« راهبرد رهبر انقلاب؛ حرکت از موقعیت ایران قوی به سوی ایران قوی‌تر (است)، باذن‌الله.»

«محمدرضا عارف» معاون اول رئیس‌جمهور، در دیدار با اعضای اتاق بازرگانی ایران و چین تأکید کرد: «روابط راهبردی ایران و چین می‌تواند با تکیه بر اشتراکات فرهنگی، تاریخی و اقتصادی دو کشور گسترش یابد.» وی با اشاره به اهمیت نقش‌آفرینی بخش خصوصی در اقتصاد کشور گفت: «هیچ مانعی برای حضور بخش خصوصی در توسعه روابط با چین وجود ندارد و باید با ایجاد کارگروه‌های عملیاتی، موانع همکاری‌ها را برطرف کرد.»

«آیت‌الله موحدی کرمانی»رئیس مجلس خبرگان رهبری با اشاره به لزوم ولایت پذیری همه گروه ها، در سخنانی تصریح کرد: «محور وحدت ملت ایران، ولایت‌فقیه است. اگر جوانان گوش‌به‌فرمان رهبری باشند، هیچ قدرتی نمی‌تواند در برابر این ملت ایستادگی کند.» وی افزود: «باید از تفرقه پرهیز کنیم و با اطاعت از ولی‌فقیه، مسیر عزت و سربلندی کشور را ادامه دهیم. رمز پیروزی ما، تبعیت از رهبری و حفظ یکپارچگی ملی است.»

«سیدمحمود رضا آقامیری» رئیس دانشگاه شهید بهشتی از تشکیل کمیته‌ای ویژه برای پیگیری حقوقی و بین‌المللی ترور اساتید این دانشگاه خبر داد. آقامیری اعلام کرد: «در پی شهادت پنج استاد توسط رژیم صهیونیستی، کمیته‌ای با مأموریت مستندسازی، تحلیل حقوقی و تعامل بین‌المللی آغاز به کار کرده است.» وی تأکید کرد: «دانشگاه با قاطعیت از حقوق جامعه علمی دفاع خواهد کرد و جزئیات فعالیت‌های این کمیته به‌زودی اعلام می‌شود.»

«مهران قربانی» معاون حمل‌ونقل وزیر راه از زائران اربعین خواست بازگشت به کشور را به روزهای اوج ازدحام (۲۱ تا ۲۷ مرداد) موکول نکنند تا ناوگان حمل‌ونقل عمومی امکان خدمات‌رسانی مطلوب‌تری داشته باشد. قربانی با اشاره به گرمای هوا و حجم بالای سفرها، از اجرای طرح سفرهای دومرحله‌ای از مهران به شهرهای دیگر خبر داد. او همچنین بر اهمیت اطلاع‌رسانی رسانه‌ها و اجرای پویش «نذر سفر» برای کاهش فشار بر ناوگان عمومی تأکید کرد.

«فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان در سخنانی تأکید کرد: «رژیم صهیونیستی نمی‌تواند اقداماتش را با زور دیکته کند. صلح پایدار تنها با شناسایی حقوق ملت فلسطین ممکن است.» بن فرحان همچنین گفت: « صلح پایدار زمانی محقق می‌شود که ملت فلسطین از نظر اقتصادی و توسعه توانمند شود و حقوق اساسی‌اش به رسمیت شناخته شود.»

به نقل از شبکه «الجزیره قطر»، روزنامه «فایننشال تایمز» فاش کرد که دولت ایالات متحده ، به دلیل اعتراض پکن، اجازه توقف رئیس‌جمهور تایوان در نیویورک را در مسیر سفرش به پاراگوئه صادر نکرده است.

«یائیر لاپید» رهبر اپوزیسیون رژیم صهیونی با انتقاد از کابینه «نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم افزود:« اسرائیل با شکستی راهبردی مواجه شده است که به شکست نظامی و سیاسی منجر خواهد شد.»