
پیوند با مردم
سپاه پاسداران در درجه اول بستری مردمی و مردمنهاد دارد به گونهای که با گذشت بیش از 30 سال از تأسیس این نهاد، این نیرو در دل مردم جای داشته و اقشار مختلف صمیمیت و محبتی خاص نسبت به پاسداران از خود نشان میدهند.
مردم ما هنوز یاد و خاطره گشتهای ثارالله که با برخورد شایستهشان، خاطرات دلنشینی را در دل مردم بر جای گذاشتهاند، فراموش نکردهاند بنابراین مردمگرایی، مردمدوستی و مردمنهادی از جمله ویژگیهای نهادینه شده سپاه پاسداران به شمار میرود که با ترکیب شدن با مؤلفههایی چون صمیمیت، محبت و عطوفت نیروهای سپاه و بالطبع بسیجیان که بدنه جامعه و پیکره اجتماع به شمار میروند استحکام و پیوند وثیق سپاه را با جامعه حفظ و تقویت کرده است.
ولایتمداری و ولایتپذیری
ویژگی دیگری که سپاه را نهادی شاخص، تأثیرگذار و کارآمد ساخته تبعیت از ولایت و پیروی از فرامین امام راحل و رهبر معظم انقلاب و فرماندهی کل قواست که سپاه در همه عرصهها با فرارو قرار دادن اوامر و نواهی ولی امر و نهادینهسازی استراتژیهای راهبردی فرماندهی معظم کل قوا در ساختار این نهاد و جاری و ساری ساختن خواستههای رهبری در متون و مباحث آموزشی و تدوین آن در قالب اصول راهبردی و تزریق به بدنه سپاه توانسته گامهای بلندی را در این زمینه بردارد.
بیتردید پرورش و تربیت شخصیتهایی چون شهید همتها، خرازیها، کاظمیها، جهانآراها، باکریها، شهبازیها، باقریها و... ،در سایهسار مکتب ولایت فقیه و ولایتمداری امکانپذیر است و محال است که سپاه بتواند در چارچوبی غیر از مکتب، مرام و منش ولی فقیه چنین چهرههای بزرگی را تحویل نظام و اجتماع دهد.
خلاقیت و خودباوری
یکی دیگر از مؤلفههای قدرت و تأثیرگذاری سپاه در استراتژی نظامی جمهوری اسلامی و موفقیتهای حاصله در دوران دفاع مقدس عنصر خلاقیت و خودباوری و اتکا به پتانسیل جوانان و نیروهای زبده و تازهنفس و بازگذاشتن فضا برای پرورش خلاقیتها و بروز استعدادها و آزادسازی انرژیهای ذخیره شده است.
دوران جنگ تحمیلی که سپاه دومین آزمون خطیر خود را پس از غائله کردستان پیشرو داشت، عنصر خلاقیت، خودباوری و جوانگرایی نقش اصلی را در تغییر سرنوشت جنگ و دفع تهاجم عظیم دشمن از خود به جای گذاشت. به گونهای که جوانترین فرماندهان جنگ مثل حسن باقری افشردی، احمد متوسلیان، رضا چراغی، محمدابراهیم همت و... جزو خلاقترین و خوشفکرترین چهرهها و عناصر جنگ شناخته میشوند که با طراحی عملیاتهای بزرگ و در افکندن طرحهای ابتکاری و عملیاتی و فریب متجاوزان، دشمن را در مناطق عملیاتی زمینگیر میسا ختند.
این فرآیند در سالهای جنگ و پس از جنگ تداوم مییابد و امروز در عرصههای مختلف تجهیز ساختار، تقویت یگانهای نظامی، تولید تجهیزات و ورود به عرصههای فناوری نوین نظامی هرچه جلوتر میرویم شاهد شکوفاییهای بیشتر و بروز خلاقیتهای نسلهای اول و دوم پاسداران هستیم.
دینباوری و دینمداری
تقویت انگیزههای دینی و ایمانی و باورمندی به اصول دینی و اعتقادی و اعتقاد عمیق به عنصر قدرت الهی در میادین عملیاتی و صحنههای عمل باعث شده تا این نیرو به منبع قدرتی عظیم و پایانناپذیر متصل شود. تکیه بر قدرت عظیم الهی که همه در ید قدرت اوست باعث شده تا در بسیاری از صحنههای خطیر و سخت نیروهای پاسدار بتوانند فرازهای دشوار و مقاطع سخت را پشت سر بنهند. بیتردید عبور از رودخانه عظیمی چون کارون و اروندرود، تسخیر فاو، جنگ در هور، نبردهای سنگین در ارتفاعات و شکستن دژهای پدافندی دشمن در عملیاتها خود حاصل تکیه بر این قدرت لایزال است.
سپاه در دوره جدید
پس از پایان جنگ تحمیلی دولت به کمک سپاه در عرصههای مورد نیاز کشور به ویژه بازسازی و سازندگی نیاز پیدا کرد تا از این نیروی عظیم و توان گستردهای که در قالب نیروهای مردمی و تجهیزات در اختیارش بود بهره ببرد و سپاه با هدف محرومیتزدایی ازمناطق محروم با توسعه یگانها و ایجاد قرارگاههای سازندگی خاتمالانبیا(ص)و قرب و تأسیس بسیج سازندگی در سال 79 به فرمان رهبر فرزانه انقلاب و توسعه بسیج اقشار به رویکردهای تازهای دست یازید تا با توسعه و تقویت ابعاد مردمی و خدماترسانی در قالبهای مختلف به نیازهای اساسی کشور در سازندگی، پاسخ دهد.
قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا(ص) توانسته در بخشهایی از پروژهها و طرحهای عمرانی ضمن بر عهده گرفتن پروژههای عظیم که از توان بخشهای دیگر کشور خارج بود ضمن ایجاد استقلال و خودباوری در میان نسل جوان، زمینه شکوفایی و خلاقیت نیروهای مؤمن و متخصص داخلی را فراهم کند و دستهای بیگانه را از شریانهای اقتصادی کوتاه سازد.
همچنین این قرارگاه امروز در عرصههایی چون سدسازی، پلسازی، راهسازی، صنایع نفت و عملیاتهای دریایی و... حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
انتصاب فرمانده جدید، آغاز تحولات تازه سپاه
تغییرات صورت گرفته در سپاه پاسداران بعد از انتصاب سردار جعفری به سمت فرماندهی کل چشمگیر و راهبردی است. برخی تغییرات ساختاری در سپاههای استانی ایجاد و تقویت چشمگیر بخش سایبری سپاه که در فضای اینترنت به فرماندهی پدافند سایبری مشهور شده مشهود بوده، ورود بسیج به بحث تهدیدات نرم، گسترش و تقویت نیروی هوافضای سپاه، برخی تغییرات در راستای گسترش اشراف اطلاعاتی سپاه و... از جمله این تغییرات بنیادین است. بیشک یکی از مهمترین شواهد موفقیت سپاه، رضایت رهبر معظم انقلاب از عملکرد آن در حوادث پس از انتخابات است چراکه چشم امید تمام بدخواهان و مخالفان نظام و انقلاب اسلامی ایران به این اغتشاشات دوخته شده بود که سپاه با حضور قاطع خود نظام اسلامی را استوار نگاه داشت.
سردار جعفری در مراسم تودیع و معارفه فرمانده سپاه محمد رسولالله(ص) تهران بزرگ با اشاره به تغییر و تحول اخیر ساختاری در سپاه پاسداران گفت: این تحولات اراده شخص مقام معظم رهبری بود که در راستای حفظ قویتر و مطلوبتر انقلاب و نظام اسلامی صورت گرفته است.
مقابله با تهدید نرم، مأموریت تازه
فرمانده کل سپاه مقابله با تهدیدات نرم را مهمترین مأموریت سپاههای استانی عنوان کرد و گفت: تیپهای عملیاتی بسیج نیز در ذیل این سپاهها قرار میگیرند، چراکه محور اصلی آمادگی و مؤلفه اصلی قدرت در سپاه همین یگانهای مردمی بسیج است. فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با بیان اینکه جدا بودن یگانهای زمینی سپاه از بسیج آنها را تقویت نمیکرد، افزود: اینکه نیروی مقاومت بسیج هم کار نظامی بکند، اشتباه بود بلکه باید تمرکز اصلی این نیرو روی تهدیدات فرهنگی و اجتماعی قرار بگیرد.
سردار جعفری تأکید کرد: سازمانی پویاست که بتواند تغییرات شرایط محیطی را در خود اعمال کند و در سپاه نیز وقتی ماهیت تهدید عوض میشود، باید اثر خود را در درون سازمان بگذارد.
وی با بیان اینکه اولویت امروز مقابله با تهدیدات نرم و تهدیدات فیزیکی است که به دنبال آن صورت میگیرد، خاطرنشان کرد: امروز زمینه برای کار فراهم شده و سپاههای استانی در اولویت هستند چراکه مقابله با تهدیدات نرم بر عهده این سپاههاست. فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با تأکید بر اهمیت توجه به حوزهها و پایگاههای بسیج اظهار داشت: باید با اجرای طرحهای مختلف از جمله آیههای تمدن و صالحین تحول در نشاط را در این حوزهها شاهد باشیم.
سردار جعفری اظهار داشت: ما از طرف مقام معظم رهبری مأموریم تا انسانهایی همتراز امام و انقلاب تربیت کرده و اشراف اطلاعاتی در مأموریتها و تشکیل بسیج دهها میلیونی را در اولویت کاری خود قرار دهیم.
تغییر دیگر؛ تمرکززدایی
همانگونه که در متن حکم انتصاب سرلشکر جعفری به سمت فرماندهی کل سپاه از جانب فرمانده کل قوا آمده بود، تغییرات گستردهای در این نیرو با حضور وی آغاز شد. اولین تغییر مربوط به ساختار نظامی و سیاسی سپاهیان مستقر در هر استان است.
در همین راستا حتی سپاه استان تهران از مجموعه سپاه تهران بزرگ جدا شد و سپاهی مستقل به نام سپاه سیدالشهدای استان تهران که فقط شهرستان «ری» از تهران بزرگ زیرمجموعه آن بود، تقسیم شد و به عنوان سی و یکمین مجموعه سپاه معرفی شد.
سپاه محمد رسول الله(ص) تهران بزرگ نیز مناطق شمالی و مرکزی تهران بزرگ را پوشش داد.
سردار جعفری در روز معارفه فرمانده سپاه تهران بزرگ گفت: «انتصابها در سپاه در راستای طرح تحول و تعالی صورت میگیرد و این طرح با هدف ایجاد انسجام و وحدت رویه و ارتباط بیشتر بسیجیان با سپاه برگزار میشود».
این طرح باعث شد نیروهای بسیجی که از اقشار مختلفی بودند ارتباط نزدیکتری با فرماندهی سپاه استانی خود برقرار کنند و در زیر مجموعه یک سازمان واحد به فعالیت متمرکز در محل اقامت خود بپردازند.
ارتش سایبری
با توجه به حمله گسترده و تغییر استراتژی دشمن در هجوم به کشورهای مختلف از جمله از طریق فضای مجازی و سایبر به نظر میرسید که به مرکزی برای دفاع از حملات در این خصوص احتیاج مبرم باشد.
در این راستا در سال 86 مرکز بررسی جرایم سازمان یافته فرماندهی پدافند سایبری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (Revolution Guard Cyber Defense Command) (RGCDC که وظیفه نظارت و بررسی جرایم سازمان یافته تروریستی، جاسوسی، اقتصادی و اجتماعی در فضای مجازی را بر عهده دارد با همکاری و هماهنگی سایر حوزههای اطلاعاتی و قضایی درجهت بررسی تهدیدات و آسیبهای شبکه جهانی اینترنت و سایر فناوریهای نوین از توان فنی و اطلاعاتی کارشناسان سپاه پاسداران و سایر متخصصان بهره گرفته تشکیل شد.
جلوگیری از رشد قارچگونه جرایم سازمان یافته بینالمللی و سوءاستفاده از بستر اینترنت و سایر سامانههای ارتباطی در جهت انجام اقدامات تروریستی، جاسوسی اینترنتی، پولشویی، تخریب نظام فرهنگی و اجتماعی جامعه و هتک حرمت و توهین به مقدسات دینی و ارزشهای انقلابی از دلایل راهاندازی مرکز بررسی جرایم سازمان یافته بوده که به منظور شناسایی و برخورد با جرایم مذکور با هماهنگی قوه قضائیه جمهوری اسلامی عمل میکند. در همین راستا اولین اعلام موجودیت و بیانیه در شب 29 اسفند ماه سال 87 این سازمان با دستگیری اعضای بزرگترین سایت ترویج و گسترش فساد و فحشا، به عنوان عیدی سال نو صادر شد. پس از آن چندین گروه دیگر که در جهت تخریب ارزشهای نظام اسلامی، ترویج بیبندوباری و القای تفکرات انحرافی در مسیر انقلاب فعالیت داشتند، دستگیر و برای محاکمه روانه دادگاه شدند.