تاریخ انتشار : ۰۳ تير ۱۳۹۱ - ۱۰:۲۹  ، 
کد خبر : ۲۴۰۶۷۹
صالحی در نشست استانبول تشریح کرد؛

تلاش آمریکا برای تداوم حضور نظامی در افغانستان

اشاره: وزیر خارجه کشورمان در نشست استانبول گفت که آمریکا برای تحقق اهداف فرامنطقه‌ای، قصد طولانی کردن حضور نظامی خود در افغانستان را دارد و ریشه کنی تروریسم تنها بهانه‌ای برای این حضور است.

به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری فارس به استانبول، علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه کشورمان امروز (چهارشنبه) با حضور در نشست استانبول که به موضوع افغانستان می‌پردازد، طی سخنانی ضمن قدردانی از دولت ترکیه برای برگزاری این اجلاس، همدردی خود و دولت ایران را نسبت به زلزله اخیر در شرق این کشور اعلام کرد.
صالحی گفت: امید است نشست استانبول ضمن توجه به واقعیات جدید افغانستان، مکمل ابتکارات گذشته بوده و زمینه همکاری‌های موثر بین کشورهای منطقه و دولت افغانستان را در جهت منافع و مصالح مردم بزرگ این کشور فراهم سازد.
وی ادامه داد: طبعاً هر گامی که در جهت ثبات و امنیت در افغانستان برداشته شده نه تنها یک پیشرفت برای دولت و مردم افغانستان محسوب می‌شود بلکه حرکتی در جهت صلح و امنیت منطقه‌ای و جهانی است.
صالحی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران همواره از ناامنی و بی ثباتی در افغانستان در رنج بوده و هر تحول مثبتی در این راه را پیشرفتی برای امنیت منطقه‌ای و امنیت ملی خود تلقی می‌کند.
رئیس دستگاه دیپلماسی با ذکر این نکته که ایران از هر اقدامی برای استقرار آرامش در افغانستان استقبال می‌کند، خاطرنشان کرد: معتقدیم برای اتخاذ تدابیر امنیتی و کمک به صلح و ثبات در افغانستان، نقش کشورهای منطقه و به خصوص کشورهای همسایه کلیدی و مهم است. در این ارتباط ایران تاکنون بانی نشست سه‌ جانبه سران و دیگر مقامات ایران، پاکستان و افغانستان بوده است و در نشست‌های بین‌المللی و منطقه‌ای در مورد افغانستان مشارکت کرده است.
صالحی در ادامه مراتب نگرانی جمهوری اسلامی ایران را در مورد رشد فزاینده ناامنی، خشونت، کشته شدن انسان‌های بی‌گناه و نقض حقوق بشر توسط نیروهای خارجی در افغانستان اعلام کرد.
تهدیدات امنیتی منطقه و جهان
وی رشد و نهادینه شدن تروریسم، افزایش تولید و قاچاق مواد مخدر، جرائم فزاینده سازمان یافته، کشتار وسیع غیرنظامیان و تخریب شهرها و روستاها را از نتایج برنامه‌های نسنجیده و غیرسازنده ناتو در این کشور خواند و افزود: همه اینها تهدیدات امنیتی جدی برای منطقه و جهان محسوب می‌شوند.
صالحی در ادامه با بیان اینکه خطرات گسترده ناشی از تولید و قاچاق مواد مخدر و مصرف آن، ایده‌های ارزشمند بشر برای صلح جهانی را به طور جدی تهدید می‌کند، اظهار داشت: تجربه ایران برای مقابله همه جانبه با این بلای خانمانسوز به درستی اثبات می‌کند که یک کشور به تنهایی قادر به مقابله با ابعاد گسترده این فاجعه نیست.
وی مبارزه با قاچاق مواد مخدر را نیازمند اهتمام کامل بین‌المللی دانست و گفت: جمهوری اسلامی در مبارزه با مواد مخدر طی سال‌های اخیر هزینه‌های بسیاری را متحمل شده است.
مبارزه با تروریسم نیازمند مشارکت تمامی اعضای جامعه بین‌المللی
صالحی تروریسم را یک چالش جهانی برشمرد و گفت: ایران از ناحیه آثار و تبعات مستقیم و غیرمستقیم تروریسم لطمات فراوانی دیده و مبارزه با آن نیازمند مشارکت تمامی اعضای جامعه بین‌المللی و اتخاذ یک رهیافت جهانی است.
رئیس دستگاه دیپلماسی به برگزاری اجلاس بین‌المللی مبارزه با تروریسم در سال گذشته در کشورمان اشاره کرد و افزود: تداوم این اجلاس می‌تواند نقش قابل توجهی در این مبارزه ایفا کند.
وی افراط‌گرایی، تروریسم و خشونت را با هیچ فرهنگ،‌ مذهب یا ملیتی مرتبط ندانست و گفت: برخورد با تروریسم تنها با راهکار نظامی چاره‌ساز نیست و ضروری است که ریشه‌های آن شناسایی و محو شود.
صالحی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران که پذیرنده بیش از سه میلیون تبعه افغان است، علاوه بر اجرای طرح ساماندهی این افراد در پروژه‌های مربوط به قاچاق مواد مخدر، تروریسم و قاچاق انسان و کالا و طرح‌هایی که منجر به ساماندهی امور مرزی و امنیتی افغانستان شود، مشارکت فعال داشته است. بدون شک تنها در پرتو همکاری سازنده کشورهای علاقمند به استقرار صلح و امنیت در افغانستان، باز شدن برخی از گره‌های کور این منطقه از جهان امکانپذیر خواهد بود.
وی در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: بر اساس توافق ناتو و افغانستان در اجلاس ناتو در لیسبون مقرر شد که نیروهای خارجی از سال 2014 از افغانستان خارج شده و برقراری امنیت در این کشور را به دست مردم افغانستان بسپارند. جمهوری اسلامی ایران و اکثر کشورهای صلح‌طلب از دخیل شدن مردم افغانستان در تامین امنیت این کشور و خروج نیروهای خارجی خرسند بوده و این اقدام را در جهت کاهش تهدیدات امنیتی در منطقه می‌داند.
تلاش آمریکا برای تداوم حضور نظامی در افغانستان
وی یادآور شد: متاسفانه شواهد نشانگر آن است که آمریکا برای تحقق اهداف فرامنطقه‌ای، قصد طولانی کردن حضور نظامی خود در افغانستان را داشته و موضوع ریشه‌کنی تروریسم تنها بهانه‌ای برای حضور نظامی آن در افغانستان و منطقه بوده است.
صالحی ادامه داد: قانونمندسازی پایگاه‌های نظامی خارجی با جهت‌گیری کلی افغانستان و جامعه جهانی در مسیر تمرکز بر راه حل‌های صلح‌آمیز مغایرت دارد و موجب پایداری افراط‌گرایی و تروریسم در منطقه خواهد بود.
سیاست‌هایی که به دنبال تجزیه افغانستان هستند
رئیس دستگاه دیپلماسی ضمن محکوم کردن اقدامات تروریستی در به شهادت رساندن شخصیت‌های برجسته و تاثیرگذار افغانستان از جمله برهان‌الدین ربانی تأکید کرد که این قبیل ترورها در جهت منافع سیاست‌هایی است ‌که خواهان پیشرفت مذاکرات صلح در افغانستان نیستند و ایده‌های خطرناکی چون تجزیه افغانستان را در سر می‌پروراند.
تداوم گفت‌وگوهای گروه‌های افغان
صالحی ادامه داد: بر این اساس ایران استقرار صلح و آشتی در افغانستان از طریق تداوم گفت‌وگوهای گروه‌های افغان با یکدیگر را ممکن می‌داند و ادامه فعالیت شورای عالی صلح افغانستان که مورد حمایت کرزی می‌باشد را در تحقق صلح فراگیر موثر تلقی می‌کند و نسبت به طرح‌هایی که وحدت ملی افغانستان را خدشه‌دار کند، هشدار می‌دهد.
صالحی در ادامه سخنان خود با اشاره به واقعیت‌های سیاسی و اقتصادی منطقه و ظرفیت‌های آن اظهار داشت: در جهان امروز مفاهیم امنیت، اقتصاد و توسعه جدا از یکدیگر نبوده و با هم پیوند عمیق دارند. امنیت پایدار هنگامی شکل واقعی به خود می‌گیرد که توسعه را به همراه داشته باشد و زیربنای توسعه نیز امنیت است.
وی گفت: ‌در هم تنیدن اقتصادهای منطقه و ایجاد پیوند ناگسستنی بین آنها، خود امنیت پایدار را برای منطقه به ارمغان می‌آورد و جمهوری اسلامی از گسترش همکاری‌های منطقه‌ای برای کمک به توسعه پایدار در افغانستان استقبال می‌کند.
رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: با کمال افتخار اعلام می‌کنم که دولت ایران در چارچوب روابط حسن همجواری بر اساس تعهدات اجلاس‌های توکیو و لندن مشارکت فعالی را در ابعاد گوناگون بازسازی افغانستان بر عهده گرفته و به تعهدات خود در بازسازی کشور عمل کرده است.
صالحی اضافه کرد: ایران علاوه بر کمک‌های بلاعوض به دولت افغانستان با اختصاص بخش بیشتری از بودجه جاری کشور برای توسعه شبکه راه‌های منتهی به مرزهای مشترک با افغانستان، امتداد شبکه‌های آب، برق و مخابرات تا مرز افغانستان، افزایش ظرفیت بندر چابهار به عنوان نزدیک‌ترین بندر دریایی به خاک افغانستان، احداث پایانه‌ها، گمرکات و بهسازی تاسیسات در مرز مشترک، ارائه تسهیلات در عوارض و تعرفه‌های گمرکی و همچنین برقراری پرواز هوایی اقدام کرده است.
رئیس دستگاه دیپلماسی در پایان با تأکید بر اینکه اراده جدی مردم و مسئولان افغانستان برای رفع مشکلات و دستیابی به پیشرفت و امکانات پتانسیل‌های مادی و معنوی موجود در این کشور خواهد توانست آینده باثبات، امن و توسعه یافته‌ای را برای آن کشور تدارک ببیند، مخالفت شدید کشورمان را نسبت به پیمان استراتژیکی آمریکا و افغانستان اعلام کرد.
این نشست صبح امروز (چهارشنبه) به مدت یک روز در کاخ چراغان استانبول و با حضور وزرای خارجه، معاونان وزرای خارجه و مقاماتی از بیش از 17 کشور و همچنین مقاماتی از سازمان های بین المللی با سخنرانی حامد کرزی و عبدالله گل روسای جمهور افغانستان و ترکیه آغاز به کار کرد.

نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات