
باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا روز پنج شنبه تلاش کرد حمایت فراوانی را از توافق هستهای ایران کسب کند. او از مردم خواست که کنگره این کشور را ترغیب به تصویب توافق نامه هستهای ایران کنند.
اوباما در کنفرانسی که کاخ سفید آن را ترتیب داده بود، گفت: «شما باید فعالیت خود را افزایش دهید و در این روند مشارکت داشته و حرفی برای گفتن داشته باشید.» رئیسجمهور آمریکا همچنین گفت: «ایران تحت این توافق هرگز نمیتواند به سلاح هستهای دست یابد. این درخواست از اعضای سازمانهایی انجام شد که پیشتر در موضوعات دیگر با کاخ سفید همکاری کرده بودند.
جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید هم اعلام کرد: «از هزاران تن از مردم که در شمار زیادی از گروهها عضویت دارند» دعوت شد به این کمپین بپیوندند از جمله «گروههایی که پیشتر با کاخ سفید همکاری کردهاند یا میتوانند درباره این موضوع با کاخ سفید همکاری کنند.»
اوباما و مشاورانش همچنین در تلاش برای کسب حمایت اعضای کنگره آمریکا از توافق هستهای ایران هستند، توافقی که به اعتقاد آنها، ایران از ابزارها برای ساخت بمب هستهای دست بر میدارد.
اوباما اعلام کرد بسیاری از منتقدان این توافقنامه «افرادی هستند که با هر گونه توافقی با ایران مخالفند.» رئیسجمهور آمریکا خاطرنشان کرد بیشتر رهبران جهان از این توافقنامه حمایت میکنند زیرا این توافق شامل رژیم «سخت گیرانه» بازرسی هاست که در صورت نقض مفاد توافق نامه هستهای از سوی ایران، میتوان به فریبکاری تهران پی برد.
اوباما گفت اما مخالفان توافق نامه هستهای ایران قاطع و از منابع مالی خوبی برخوردارند و برخی از حامیان این توافق در کنگره ممکن است تحت چنین فشارهایی «دچار تردید» شوند.
وی گفت کاملا مطمئن است این توافقی بسیار خوب است که باید به آن افتخار کرد. این توافق چهار راه اصلی را برای دستیابی ایران به سلاح هستهای مسدود میکند. ایران تحت این توافق هرگز نمیتواند به سلاح هستهای دست یابد.
اوباما با اشاره خاص به آیپک که یک گروه لابی معاف از مالیات را برای مخالفت با توافق هستهای ایران تشکیل داده است گفت: «بیست میلیون دلاری که صرف تبلیغات در تلویزیون میشود آنها را در همان طبقه بندی قرار میدهد که کسانیکه مسئول کشاندن پای ما به جنگ عراق هستند، قرار دارند.» وی به صف بندی موافقان و مخالفان در کنگره هم پرداخت و گفت: «مخالفان توافق علاوه بر هزینه کردن 20 میلیارد دلار، به سمت کنگره هم سرازیر شدهاند و به لابیگری روی آوردهاند؛ موافقان در حال دلسرد شدن هستند.»
کاخسفید: شکست توافق آمریکا را منزوی میکند
در همین حال سخنگوی کاخ سفید با بیان اینکه برخی از جمهوریخوهان سعی دارند نتایج 2 سال تلاش دیپلماتیک برای رسیدن به توافق با ایران را به سطل زباله بریزند تاکید کرد که هرگونه شکستی در این توافقنامه به انزوای آمریکا در جهان منجر خواهد شد.
«جاش ارنست» با بیان اینکه اوباما از ابتدای ورود به کاخ سفید حل مساله هستهای ایران را در صدر برنامههای خود قرار داده بود، افزود: جمهوریخواهان خیال دارند حاصل 2 سال تلاش برای رسیدن به این توافق را به سطل زباله بریزند.
سخنگوی اوباما، جمهوریخواهان کنگره آمریکا را متهم ساخت در شرایطی که این کشور با مسائل و تصمیم گیریهای مهمی روبروست و این موضوعات از حساسیت زمانی نیز برخوردارند، آنها تصمیم گرفتهاند تعطیلات تابستانی خود را شروع کنند.
وی هشدار داد که این تصمیم علاوه بر خسارتهای اقتصادی دیگر، ممکن است دولت آمریکا را به فاصله 2 سال، بار دیگر با خطر تعطیلی و ورشکستگی روبرو کند.
ارنست در ادامه موضوع توافق هستهای با ایران و بررسی متن این توافقنامه در کنگره آمریکا را از دیگر مسائلی بیان کرد که رسیدگی و تصمیم گیری در مورد آن از حساسیت زمانی برخودارست.
وی افزود: اعضای کنگره ابتدا گفته بودند برای بررسی متن توافقنامه به 30 روز مهلت نیاز دارند و ناگهان فقط برای آن که بتوانند از تعطیلات تابستانی خود لذت ببرند این مهلت را به 60 روزافزایش دادند.
سخنگوی اوباما با بیان اینکه واکنش جمهوریخواهان درمورد این توافقنامه از قبل قابل پیشبینی بود، افزود: بسیاری از جمهوریخواهان حتی پیش از به پایان رسیدن مذاکرات، هرگونه توافقی با ایران را یک توافق بد میدانستند.
وی به عنوان نمونه به واکنش رهبران جمهوریخواه مجلس و سنای آمریکا اشاره کرد که حتی 2 روز پیش از امضای توافقنامه وین، در شبکههای تلویزونی این کشور توافق هستهای را یک توافق بد توصیف کرده و با آن مخالفت کرده بودند.
ارنست با بیان اینکه در این مرحله مسئولان دولت سعی خواهند کرد تا حتی الامکان اطلاعات ضروری در مورد این توافقنامه را در اختیار اعضای کنگره بگذارند، تصریح کرد که کاخ سفید با توجه به موضع از پیش مشخص شده برخی از جمهوریخواهان، حاضر نخواهد شد وقت زیادی را برای متقاعد کردن آنها صرف کند و ترجیح میدهد این زمان را صرف توضیح به آن دسته از قانونگذارانی کند که تمایل خود به برخورد مسئولانه با این توافقنامه را نشان دادهاند.
سخنگوی کاخ سفید در ادامه با یادآوری اینکه تاکنون 86 کشور جهان با صدور بیانیههایی حمایت خود را از این توافقنامه اعلام کرده اند، به صراحت گفت که هرگونه شکستی در این توافقنامه به انزوای آمریکا در جهان منجر خواهد شد.
به گفته وی، بسیاری از کشورها زمانی که آمریکا تصمیم به اعمال تحریمهایی علیه ایران گرفت نسبت به این تصمیم ابراز ناخرسندی کرده بودند... اما اکنون به دلیل اینکه کنگره آمریکا با این توافقنامه مخالف است، حاضر به همراهی با آمریکا و قبول تحریمهای تازه نخواهند شد.
وی خاطرنشان کرد: «از نظر گردانندگان کاخ سفید، در غیاب چنین توافقی امکان برخورد نظامی با ایران افزایش میباید... اوباما بارها به اعضای کنگره این کشور گفته است در صورتی که خواهان شروع یک جنگ دیگر نیستند باید از این توافق حمایت کنند.» سخنگوی اوباما در نهایت گفت که کنگره آمریکا 2 راه بیشتر پیش رو ندارد، یا اینکه از رویکرد رئیس جمهوری آمریکا و این توافقنامه حمایت کنند و یا بدون داشتن طرح و چاره مشخصی در ذهن، آمریکا را به سمت انزوا در مقابل جامعه بینالمللی وهمراهی با اسرائیل سوق دهند.
حمایت رئیسجمهور روسیه از توافق هستهای
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه هم در گفتگوی تلفنی با بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی، از توافق وین در مورد برنامه هستهای ایران حمایت کرد.
رئیس جمهور روسیه گفت که توافق بدست آمده که در قطعنامه 2231 شورای امنیت تایید شده است تضمینهای مطمئن برای ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای ایران را پیشبینی کرده است.
پوتین ابرازامیدواری کرد اجرای موفق برنامه جامع اقدامات مشترک نظام منع انتشارسلاح هستهای را تحکیم میبخشدو بر امنیت و ثبات منطقه خاورمیانه تاثیر مثبت میگذارد. مقامهای روس بارها از توافق وین میان ایران و گروه 1+5 حمایت کرده و خواستار اجرای کامل آن شدهاند.
رئیس جمهوری روسیه روز 23 تیرماه بلافاصله پس از کسب توافق در وین در بیانیهای ویژه خاطرنشان کرد: با توافق هستهای جهان نفس راحتی کشید و روسیه تمام تلاشهای ممکن را برای اجرای توافق جامع به عمل خواهد آورد.
پوتین تاکید کرد: روسیه از توافق به دست آمده در وین برای حل و فصل وضعیت پیرامون برنامه هستهای ایران و طرح اقدامات مشترک که به تایید ایران و گروه 1+5 رسیده است، استقبال میکند.
در بیانیه رئیس جمهوری روسیه آمده است:'اطمینان دارم که جهان نفس راحت کشید. برای دستیابی به این توافق ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 و اتحادیه اروپا سالها در چارچوب مورد حمایت شورای امنیت به مذاکره پرداختند.'
وی افزود: از این که پایه و اساس راهکار مورد توافق در مورد برنامه هستهای ایران را طرح گام به گام و اقدام متقابل تشکیل میدهد خرسند هستیم و روسیه بطور مستمر در تمام مراحل این مذاکرات حضور داشت.
رئیس جمهوری روسیه خاطرنشان کرد: توافق جامع در مورد شاخصهای برنامه هستهای ایران بر پایه محکم قوانین بینالمللی و در وهله اول نظام منع گسترش سلاحهای هستهای و توافقنامه پادمانهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی ازجمله پروتکل الحاقی قرار گرفته است.
پوتین در پیام خود خاطرنشان کرد: شرکت کنندگان در مذاکرات هستهای به رغم تلاشها برای موجه جلوه دادن اجرای سناریوی نظامی در مورد ایران، انتخاب خود را به نفع ثبات و همکاری کرده که در پیش نویس قطعنامه شورای امنیت در مورد ایران منعکس شده است.
جان کری: توافق ایران وآژانس محرمانه است
در همین حال جان کری وزیر خارجه آمریکا هم درمورد ابهامات بوجود آمده در مورد توافق میان آژانس وایران گفت: برخی مقامات آمریکایی درمورد کلیات توافق توجیه شدهاند وکنگره هم توجیه خواهد شد.
وی درنشست کمیته نیروهای مسلح کنگره آمریکا گفت: متن توافق آژانس با کشورها محرمانه است واین اطلاعات در دسترس سایر کشورها قرار نخواهد گرفت.
وی ادامه داد: این رویه استانداردی درآژانس است، 189 کشور "ان پی تی" را امضا کرده اند، البته تعداد زیادی توافقنامه امضا شده ندارند ولی این اطلاعات در دسترس کسی قرار نخواهد گرفت.
وی درادامه اذعان کرد: وندی شرمن معاون وزارت خارجه آمریکا و ارنست مونیز ازطرف هیات مذاکرهکننده آمریکایی در مورد کلیات توافق توجیه شدهاند.
وزیر خارجه آمریکا، در واکنش به سوال و نقل قول مستقیمی از سوزان رایس، که توسط جیمز اینهاف این چنین خوانده شد « رایس گفته است که توافقنامه با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را دیده است واو آن را در اختیار کنگره قرار خواهد داد» آیا شما هم خوانده اید، گفت: من نخوانده ام، سوزان رایس مشاور امینت ملی آمریکا هم نخوانده است.
جان کری در ادامه تصریح کرد: شما نقل قول یک سناتور دیگر را که از زبان سوزان رایس گفته است بجای نقل قول مستقیم سوزان رایس جا میزنید، نقل قول صحیح سوزان رایس این است « در مورد توافقنامه توجیه شده ام، اصل توافق را ندیده ام».
جان کری اظهارکرد: به هر حال کنگره آمریکا طی یک نشست غیرعلنی در مورد مفاد توافق آژانس توجیه خواهد شد.
جیمز اینهاف گفت: ما پیش از این نیز نشست غیر علنی برگزار کردیم ولی شما مطلبی در توجیه توافق نامه به ما ارائه نکردید.
جان کری گفت: تنها چیزی که ما در دسترس داریم نقشه کاری منتشر شده توسط خود آژانس در مورد خواستههای این نهاد بینالمللی است.
سناتور جمهوریخواه: بازگشت دوباره تحریمها یک توهم است
سناتور جمهوریخواه ایالت ایندیانای آمریکا هم با بیان اینکه «با خواندن توافقنامه هستهای 159 صفحهای ایران و دیدگاههای کارشناسان درباره آن نگرانیام بیشتر شده است»، اعمال دوباره تحریمها علیه ایران را یک توهم دانست و خواستار رد این توافقنامه از سوی کنگره شد.
«دان کاتز» افزود: «قرار بود این توافقنامه باعث کاهش روند دستیابی ایران به توانمندی تسلیحات هستهای شود اما همانگونه که کاخ سفید اعتراف کرد، این توافقنامه موجب توقف همیشگی جاه طلبیهای هستهای این کشور نخواهد شد و این خود مایه نگرانی است.»
وی افزود: «اشتیاق مذاکره کنندگان گروه پنج بعلاوه یک به امضای توافقنامه به قدری بود که باعث شد آنها به جای گفتگو از موضع قدرت، از موضع ضعف مذاکره کنند. این امر به توافقنامهای منتهی شد که فایده آن بسیار کم، دوره زمانی آن بسیار کوتاه و هزینه آن بسیار بالاست.»
کاتز خاطرنشان کرد: پس از پایان این دوره کوتاه چند ساله، ایران یکی از پیشرفتهترین زیرساختهای هستهای دنیا را در اختیار خواهد داشت؛ این توافقنامه حتی آمریکا را ملزم به ارایه کمکهای فنی هستهای به ایران میکند.
این سناتور جمهوریخواه، باناکافی و نامناسب دانستن سازوکارهای بازرسی تعیین شده در این توافقنامه، گفت: «فاصله 24 روزه بین تقاضای بازرسان بینالمللی برای بازدید از تاسیسات ایران تا اجرا شدن این تقاضا به منزله به سخره گرفتن موضع اصلی آمریکا در مذاکرات است.»
وی با بیان اینکه «مجازات در نظر گرفته شده در صورت فریبکاری ایران قابل قبول نیست»، افزود: «اعمال دوباره تحریمها برای مجازات فریبکاری ایران بسیار وقت گیر است و به لحاظ سیاسی واقع بینانه نیست؛ در واقع این یک توهم و خیال پردازی است؛ افزون بر این، لغو تحریمهای تسلیحات متعارف و موشکی از سوی سازمان ملل به منزله تسلیم محض و مغایر با بسیاری از اظهارات اخیر مقامات، از جمله رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکاست.»
کاتز خاطر نشان کرد: «این موارد تنها بخش کوچکی از ابعاد نگرانکننده این توافق است؛ اعضای کنگره اکنون وقت دارند که این توافقنامه را بررسی کنند. هر یک از اعضای کنگره باید فواید و هزینههایی که این توافقنامه برای ما دارد، مشخص کنند. ما باید کمپین روابط عمومی که از این توافقنامه به عنوان پیروزی دیپلماسی و انتخاب بین صلح و جنگ یاد میکند، نادیده بگیریم. کنگره باید این توافقنامه بد را رد کند.»
لوموند: انتقاد نتانیاهو از توافق هستهای باعث انزوای اسرائیل شده است
روزنامه «لوموند» هم در گزارشی با بیان اینکه انتقادهای مداوم نتانیاهو علیه توافق وین، رژیم صهیونیستی را منزوی کرده است، نوشت: در طول 20 سال گذشته اظهارات تکراری و دیدگاه «نتانیاهو» مبنی بر محکوم کردن ایران به دلیل احساس خطر، هیچ تغییری نکرده است. این نشریه فرانسوی در ادامه آورده است: «انتقادهای مختلف اسرائیل دیگر قابل شنیدن نیست زیرا هیچگاه یک راه حل واقعی در مورد مسائل مورد نظر ارائه نداده است. دولت یهودی میخواهد ایران از تمام برنامههای هستهای خود دست بردارد، حتی برنامههای هستهای صلح آمیز و همچنان در زیرفشار بحرانها بماند.»
براساس گزارش لوموند، تعدادی از مقامهای رژیم صهیونیستی، دیپلماتها و مقامهای ارتشی این رژیم ضمن مخالفت با اظهارات نتانیاهو، از اثرات درازمدت این کشمکشها اعلام نگرانی کردهاند.
لوموند در ادامه نوشته است که باوجود خواست نتانیاهو، توافق بین ایران و کشورهای 1+5 امضا شده و در حال حاظر تنها مساله مهم برای رژیم صهیونیستی این است که در این بازی چه چیزی به دست خواهد آورد.
این رسانه خاطرنشان کرد: این مخالفتها در حالی است که آمریکا با نشان دادن برگ سبزی به اسرائیل، براساس یک توافقنامه که تا سال 2017 میلادی به پایان خواهد رسید، سالانه سه میلیارد کمک نظامی به رژیم صهیونیستی خواهد کرد اما این رژیم سعی دارد میزان این کمک را به 4.5 میلیارد برساند.
این نشریه فرانسوی افزود: «این پیشنهادها به نتانیاهو هیچ تاثیری در اصل معادله نمیگذارد و اسرائیل در مورد ایران نیز مانند درگیری با فلسطین، همچنان بر نظراتش پافشاری میکند؛ چیزی که در نهایت او را به یک تنهایی نگرانکننده سوق خواهد داد.»