تاریخ انتشار : ۰۸ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۸  ، 
کد خبر : ۲۹۱۴۵۸
سیدحسن خمینی در همایش نکوداشت آخوند خراسانی:

اگر می‌خواهید مردانه زندگی كنید باید هزینه بدهید

(روزنامه شرق - 1394/10/05 - شماره 2479 - صفحه 3)

حجت‌الاسلام سیدحسن خمینی در همایش نکوداشت آخوند ملامحمدکاظم خراسانی در دانشگاه مفید قم، مهم‌ترین بعد شخصیتی آخوند خراسانی را حضور وی در جریان انقلاب مشروطه دانست و گفت: نباید فراموش کنیم که بسیاری افراد، سلطنت رضاشاه را از آثار حرکت مشروطه دانسته‌‌اند و بخش زیادی از متدینین، به این حرکت در همان زمان به دیده تردید نگاه کردند. اما یادمان باشد از مشروطه تا کشف حجاب کمتر از ۳۰ سال فاصله است و بسیاری در همان دوران با این قضیه، معترضانه برخورد می‌کردند. بنابراین اینکه امروز هیچ شک و شبهه‌ای نسبت به صحیح‌بودن حرکت مشروطه نداریم؛ دلیل آن نیست که افراد آن روزگار هم چنین تصوری داشته‌اند.او با اشاره به نقش مرحوم آخوند خراسانی و آیت‌الله مازندرانی و سایر قضایای دوران مشروطه، تأکید کرد: درس‌گرفتن از مشروطه واجب است؛ زیرا نکات مثبت یا منفی آن دوران ممکن است امروز هم بر ملت ما عارض شود.

آخوند خراسانی در دوره خود با دشنام‌های زیادی روبه‌رو بود

یادگار امام سپس به استقامت رأی مرحوم آخوند خراسانی در مقابل موج‌های مخالف درونی اشاره کرد و یادآور شد: وقتی تاریخ مشروطه را ورق می‌زنیم می‌بینیم که مرحوم آخوند خراسانی در دوره خود با دشنام‌های زیادی، ازجمله تهمت بابی‌بودن و بهایی‌بودن مواجه بود، اما استقامت او در رأی، در مقابل دشنام افراد به ظاهر متدین، ایشان را از اقران خود متمایز می‌کرد.او با ذکر نمونه‌هایی تاریخی از اتهامات و تهمت‌های فراوانی که به این عالم بزرگ دینی وارد می‌شد، وجه تمایز و یکی از درس‌های شخصیت ایشان را ایستادگی در مقابل این موج‌ها ذکر کرد و با اشاره به اینکه همه ما شرایط مشابه آن وضعیت را درک کرده‌ایم، گفت: این‌گونه نیست که اگر سخن درستی بگوییم و راه درستی را برویم، بی‌هزینه باشد، بلکه قطعا این راه هزینه دارد.

همه‌چیز به ٦ متر پارچه روی سر نیست

او یادآور شد: امام وقتی حرکت خود را آغاز کردند مشکلات زیادی داشتند؛ همان‌گونه که به یاد داریم ایشان گفتند خون دلی که پدر پیرتان از این دسته متحجر خورده است، هرگز از فشارها و سختی‌های دیگران نخورده است؛ گویی تیغ آن جریان تا آخر در جگر ایشان مانده بود و در پایان عمر از آب‌کشیدن ظرف آبی که مرحوم حاج آقا مصطفی از آن آب خورده بودند شکوه کردند؛ زیرا این اتفاق برای ایشان گران آمده بود.او با اشاره به اینکه برخی افراد برای زیرسؤال‌بردن مبارزات از خون‌های ریخته‌شده در این راه سخن می‌گفتند، به ایستادگی‌های آخوند خراسانی اشاره کرد و یادآور شد: نزاع‌های حوزه علمیه نجف نزاع‌های کوچکی نبود، اما از دل آن نزاع‌ها، انسان فحل و بزرگی چون مرحوم آخوند بیرون آمد. یادگار امام گفت: درس مرحوم آخوند این است که اگر می‌خواهید مردانه زندگی کنید باید هزینه دهید و همه‌چیز به شش متر پارچه روی سر نیست! مسیر روزی پلو دارد و روزی ناسزا شنیدن.

امام گفت تا فحش نخوریم نهضت پیش نمی‌رود

او یادآور شد: آیت‌الله شیخ حسن صانعی نقل می‌کنند یک روز صبح هنگام رفتن به منزل امام، روی دیوار پشتی اعلامیه‌ای با امضای جمعی از طلاب و روحانیون حوزه علمیه قم دیدم، که یک صفحه دشنام‌های غیرتکراری روی آن نوشته شده بود. وقتی وارد منزل امام شدم موضوع را به ایشان گفتم؛ امام از زیر ابرو نگاهی کردند و گفتند آقای صانعی من هم صبح هنگام پیاده‌روی آن را دیدم اما نکندم و سپس گفتند آدم زنده فحش می‌خورد و ما تا فحش نخوریم این نهضت پیش نمی‌رود.سیدحسن خمینی یادآور شد: یکی از ویژگی‌های حوزه‌های علمیه این است که همواره درس اخلاق پیش از دروس اصلی وجود داشته است، اما این‌گونه رفتار‌ها هم هست و افراد باید برخوردها و رفتارها را از شخصیت‌هایی چون آخوند خراسانی و امام بیاموزند.

او گفت: مرحوم آخوند خراسانی صرفا از این جهت که ایران را از استبداد نجات دادند و در مقابل مشکلات ایستادند کار بزرگی نکردند، بلکه ایشان در مقابل منیّت درونی خویش ایستاد و همین عامل شخصیت او را ممتاز کرده است. یادگار امام با بیان اینکه لفظ آخوند واقعا شایسته شخصیت بزرگوار آخوند خراسانی است، راه شکل‌گیری چنین شخصیتی را بی‌توجهی به غیر خدا دانست و یادآور شد: امام یک نمونه بزرگ در این زمینه است و در این صورت است که خداوند به انسان کمک می‌کند؛ همان‌گونه که خداوند در قرآن می‌فرماید: «ان الذین آمنوا و عملوا الصالحات سیجعل لهم الرحمن ودا»(کسانى که ایمان آورده و کارهاى شایسته کرده‌‌اند خداى رحمان براى آنها محبتى قرار خواهد داد.)سیدحسن خمینی به ذکر خاطره‌ای دیگر از آیت‌الله شیخ حسن صانعی پرداخت و گفت: ایشان می‌گویند بعد از سال ١٣٤٢ یک‌بار خدمت امام آمدم و گفتم در تهران برای (مرجعیت) آقایی امضا جمع می‌کنند؛ امام فرمودند ایشان شأنیت دارد و این کار اشکالی ندارد.

من گفتم نه! این کار برای اثبات آن آقا نیست، برای سلب شماست؛ امام گفتند حال که مردم(مرا) اثبات کردند! آیت‌الله صانعی نقل می‌کنند که سال‌ها بعد، در تبعید نجف خدمت امام رفتم. ایشان گفتند در سال ٤٣ به محض اینکه مرا دستگیر کردند یاد تو افتادم؛ گفتم چرا؟ این نظر لطف شماست؛ اما پاسخ دادند من آن روز به تو گفتم مردم (مرا) ثابت کردند؛ اما خدا (در قضیه دستگیری و تبعید) نشان داد که در کجای کار قرار دارد.در این مراسم دکتر علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، حجت الاسلام سیدجواد شهرستانی، احمد مسجدجامعی، حجج اسلام سیدسراج‌الدین موسوی، رسول جعفریان و جمعی از علما، فضلا و شخصیت‌های دانشگاهی حضور داشتند. در پایان همچنین با حضور یادگار امام، از کتاب مجموعه آثار همایش نکوداشت آخوند خراسانی رونمایی شد.

http://www.sharghdaily.ir/News/81810

ش.د9405298

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات