تاریخ انتشار : ۲۰ تير ۱۳۹۵ - ۱۳:۲۳  ، 
کد خبر : ۲۹۳۳۰۳

دغدغه روسیه از تهدید حضور نظامی آمریکا در کره جنوبی موضوع مذاکرات مسکو

(روزنامه جمهوري اسلامي ـ 1395/04/03 ـ شماره 10623 ـ صفحه 6)

وزیر خارجه کره جنوبی در حالی روز دوشنبه با اولویت پرونده کره شمالی برای مذاکره با مقام‌های روسی وارد مسکو شده است که روسیه پیش از این در بالاترین سطح سیاسی نسبت به حضور گسترده نظامی آمریکا در کره جنوبی هشدار داده و آنرا بدون تناسب با اقدام‌های پیونگ یانگ خوانده است.

به گزارش ایرنا، «یون بیونگ سه» وزیرخارجه کره جنوبی پس از مذاکره با سرگئی لاوروف همتای روسی خود در باره کره شمالی، مذاکرات را در این زمینه با دانیل میتو همتای بلغارستانی خود در صوفیه ادامه خواهد داد.

برای سئول، کسب همراهی روسیه دارای امتیاز وتو در شورای امنیت و عضو گروه شش جانبه مذاکرات کره شمالی بسیار مهم است و یون نیز اعلام کرده، مسکو شریکی ارزشمند و همچنین یکی از فاکتورهای مهم در خلع سلاح هسته‌ای پیونگ یانگ و ایجاد صلح در شبه جزیره کره است که امیدواریم به روش‌های همکاری برسیم.

از سوی دیگر، انتظار می‌رود، استقرار سامانه دفاع موشکی ارتفاع بالای آمریکا (تاد) در مرزهای کره جنوبی که با مخالفت شدید روسیه و چین همراه شده نیز در مذاکرات مسکو بررسی شود.

یون در حالی با انتظارها و خواسته‌های فراوان برای مذاکره با لاوروف وارد مسکو شده که پیش از این ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در باره گسترش روز افزون نظامیگری آمریکا در کره جنوبی آشکارا هشدار داده است.

لاوروف ماه گذشته پس از دیدار پوتین و شینزوآبه نخست‌وزیر ژاپن در شهر سوچی گفت: رئیس جمهوری روسیه واکنش نامتناسب آمریکا به تهدید کره شمالی با استقرار سامانه پدافند موشکی خود در کره جنوبی را نمی‌پذیرد.

وی در جمع خبرنگاران افزود: نباید از اقدام‌های کره شمالی به عنوان بهانه گسترش نامتناسب نیروی نظامی در منطقه آسیا و اقیانوس آرام استفاده کرد و منظور تدارکات نظامی آمریکا است که گام‌های نامتناسبی با ریسک ناشی از اقدام‌های پیونگ یانگ بر می‌دارد.

وزیر خارجه روسیه ادامه داد: مسکو در این زمینه نیاز به تعهدهای حقوقی دارد که سامانه موشکی آمریکا علیه روسیه هدف گیری نمی‌شود.

بنا به اعلام لاوروف، پوتین در دیدار با نخست‌وزیر ژاپن خاطر نشان کرد که آمریکا همانند برنامه استقرار سامانه موشکی در شرق اروپا، به مسکو اعلام می‌کند که این تسلیحات (در کره جنوبی) علیه روسیه هدف گیری نشده است، ولی ما ارزیابی دیگری داریم و اگر تهدیدی نیست، باید تعهدهای حقوقی لازم داده شود.

این هشدار صریح پوتین، اشاره‌ای به حضور پرشمار نظامیان آمریکایی با پیشرفته‌ترین جنگ افزارها و سامانه‌های موشکی در کره جنوبی نزدیک مرزهای ساحلی آسیایی روسیه در پوشش مقابله با کره شمالی است.

بر پایه اطلاعات انتشار یافته،یگان‌های زمینی، دریایی و هوایی، پشتیبانی و کارمندان غیرنظامی آمریکا شامل نزدیک به 35 هزار نفر در چندین مرکز اصلی و فرعی به عنوان پایگاه مستقل یا مشترک با نظامیان کره جنوبی در این کشور مستقر هستند که توجیه پنتاگون برای این حضور گسترده نظامی خطر توسعه برنامه‌های موشکی و توان نظامی کره شمالی اعلام شده است.

از سوی دیگر، کره جنوبی میزبان حرفه ای‌ترین نظامیان آمریکایی است که به صورت زمان بندی نیز رزمایش‌های مشترک و گسترده‌ای را برگزار می‌کنند.

پیونگ یانگ سال 1384 خود را به عنوان یک قدرت هسته‌ای معرفی کرد و سال 1385 دست به اولین آزمایش اتمی زد که سرآغاز جدی‌تری برای تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد، آمریکا و دیگر کشورها علیه کره شمالی بود.

قطع مذاکرات شش جانبه برای حل مسائل کره شمالی از سال 1387 تاکنون از هر دو سو به عنوان بهانه افزایش قدرت نظامی و تجهیز ارتش‌ها مورد استفاده قرار گرفته است و پیونگ یانگ با اصرار بر اتمی شناخته شدن خود، تاکنون چندین آزمایش موشکی برگزار کرده که سبب شده است حلقه تحریم‌های سخت و گسترده، تنگ‌تر شود.

تشدید این روند همزمان با افزایش التهاب نظامی در منطقه سبب شده است، اکنون بیش از گذشته توجه روسیه به تجمع و فعالیت نیروهای آمریکایی در کره جنوبی جلب شود.

سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز در تازه‌ترین اظهارات خود در باره وضعیت شبه جزیره کره گفت: مسکو تحولات منطقه را به دقت زیر نظر دارد.

ماریا زاخارووا افزوده است: مساله شبه جزیره کره از مشکلات حاد و کانون بی‌ثباتی در منطقه آسیا و اقیانوس آرام است و با توجه به نزدیکی به مرزهای شرقی روسیه، برای مسکو اهمیت فراوانی دارد.

زاخارووا تاکید کرده است: کاهش تحرکات نظامی در شبه جزیره کره یک ضرورت می‌باشد و لازم است کشورهای منطقه خواستار حرکت در چنین مسیری باشند.

سخنگوی وزارت خارجه روسیه همچنین با انتقاد ضمنی از کره جنوبی و آمریکا که درخواست اخیر کره شمالی را برای مذاکره مستقیم با هدف کاهش اختلاف‌ها نپذیرفته اند، تاکید کرد که امیدواریم این پیشنهاد مورد بررسی قرار گیرد.

از دیگر سو، کره شمالی که تقریبا سخت‌ترین و طولانی‌ترین تحریم‌هایی را که تاکنون وضع شده، تجربه می‌کند و به عنوان بسته‌ترین کشور جهان شناخته می‌شود، اعلام کرده است، مذاکره باید بدون پیش شرط آغاز شود تا در جریان آن توافق‌ها تعیین گردد.

این کشور هر گونه تصمیم گیری در باره برنامه‌های اتمی و موشکی خود را تا زمان امضای قرار داد ترک مخاصمه با آمریکا و کره جنوبی و پیمان صلح رد می‌کند که این مواضع تاکنون از جانب واشنگتن پذیرفته نشده است.

با توجه به اینکه هنوز هیچ افقی برای حل این پرونده پدیدار نشده است، به نظر می‌رسد پنتاگون به بهانه اقدام‌های کره شمالی، حضور بزرگ نظامی خود در کره جنوبی نزدیک روسیه و چین دو رقیب اصلی و سنتی خود را تقریبا همیشگی کرده و نمی‌خواهد از دست بدهد.

در همین چارچوب، نقشه حضور نظامی خارجی آمریکا نشان می‌دهد، استقرار نیروهای این کشور در کره جنوبی بخش مهم راهبرد جهانی جنگی واشنگتن می‌باشد که اقیانوس آرام، دریای چین، استقرار نظامیان آمریکایی در ژاپن، آب‌های ساحلی و بین‌المللی نزدیک این کشور، شرق اروپا و جمهوری‌های بالتیکی شوروی سابق را در بر می‌گیرد، بنا بر این انتظار نمی‌رود تنش بین دو کره در آینده‌ای نزدیک حل شود یا حداقل کاهش یابد، زیرا دیگر توجیه حضور نظامیان آمریکایی در منطقه کمرنگ می‌شود.

با توجه به این حقایق، روسیه و چین اکنون براساس دریافت‌های جدید خود از معادلات تنش آمیز در شبه جزیره کره که منجر به افزایش نگران‌کننده حضور نظامی آمریکا در منطقه شده است، خواستار از سرگیری مذاکرات شش جانبه شده‌اند.

وو داو یه نماینده ویژه دولت چین در امور شبه جزیره کره و ایگور مورگولوف معاون وزیر امور خارجه روسیه چهارشنبه گذشته در باره آخرین اوضاع این شبه جزیره در مسکو گفت وگو کرده و خواستار ازسرگیری مذاکرات شش جانبه شدند.

وزارت امورخارجه روسیه در این باره اعلام کرد: دو طرف بر ضرورت تشریک مساعی و همکاری برای کاهش تنش‌ها در باره مسائل شبه جزیره کره و حرکت در مسیر حل و فصل سیاسی دیپلماتیک مشکلات و اختلاف نظرها تاکید کردند.

پایان یا حداقل کاهش تنش بین دو کره برای پکن و مسکو اهمیت بسیاری دارد، زیرا با توجه به نزدیکی روسیه و چین با محل استقرار نظامیان، سامانه‌های موشکی و انبارهای پر تسلیحات آمریکا در کره جنوبی و همچنین تداوم اقدام‌های کره شمالی به عنوان بهانه توسعه برنامه‌های نظامی پنتاگون، می‌خواهند مانع التهاب بیشتر اوضاع شوند.

از سوی دیگر با توجه به اینکه کره شمالی تقریبا هم مرز دریایی با روسیه و همچنین دارای مرز خاکی با چین است، هر گونه درگیری احتمالی حتی در ابعاد کم نیز می‌تواند امنیت مرزی و خاکی دو کشور را تحت تاثیر قرار دهد و آمریکا نیز بهانه‌ای می‌یابد تا بر دامنه حضور نظامی و همچنین انباشت تسلیحات بیشتر در کره جنوبی بیافزاید که این موضوع برای امنیت ملی روسیه و چین خطرسازتر خواهد شد.

براساس این دیدگاه، هر گونه تحریک درگیری در شبه جزیره کره از هر طرف که باشد و هر نتیجه‌ای را رقم بزند، روسیه و چین را هم در خطر قرار خواهد داد، زیرا همسایه کره شمالی است و به عنوان حامی سنتی پیونگ یانگ شناخته می‌شود، بنا بر این مسکو و پکن خواستار از سرگیری مذاکرات شش جانبه هستند، ولی آمریکا که بیشتر می‌خواهد نقش نمایندگی کره جنوبی و ژاپن را هم ایفا می‌کند، پیش شرط انصراف پیونگ یانگ را از ادامه برنامه‌های موشکی و هسته‌ای دارد که توسط کره شمالی رد شده است و بنا بر این التهاب‌ها و نگرانی‌ها تا آینده نامعلوم ادامه خواهد یافت.

http://jomhourieslami.net/?newsid=95760

ش.د9500999

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات