تاریخ انتشار : ۱۷ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۵  ، 
کد خبر : ۲۹۴۲۲۱
اعتراض رسمی ایران به آژانس درباره نشت اطلاعات محرمانه ارائه شد

نگرانی درباره اسناد مهم‌تر!

(روزنامه وطن امروز ـ 1395/05/05 ـ شماره 1940 ـ صفحه 2)

گروه سیاسی: اعتراض ایران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به خاطر نشت اطلاعات محرمانه مربوط به نقشه راه، دیروز رسما به این نهاد بین‌المللی هسته‌ای اعلام شد. بهروز کمالوندی، معاون علی‌اکبر صالحی و سخنگوی سازمان انرژی اتمی دیروز گفت ایران بیشتر نگران اسناد مهم‌تری درباره برنامه هسته‌ای خود است که در اختیار آژانس قرار دارد. به گزارش «وطن امروز»، اعتراض ایران به آژانس به خاطر انتشار یک سند محرمانه مربوط به برنامه هسته‌ای ایران است که به گفته مسؤولان سازمان انرژی اتمی، مربوط به نقشه راه توافق شده میان صالحی و آمانو است. برخی می‌گویند این سند محرمانه، بخشی از توافق مخفیانه میان صالحی و مونیز است و نقشه راه براساس این توافق مخفیانه، رونمایی شده است با این حال اما آنچه به صورت رسمی موجود است و براساس آن می‌توان اظهارنظر کرد و در اولویت نیز قرار دارد؛ نشت اطلاعات مربوط به برنامه هسته‌ای ایران از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است و اینکه ایران دیروز رسما اعتراض خود به نشت اطلاعات محرمانه برنامه هسته‌ای‌اش توسط آژانس را به این نهاد بین‌المللی ارائه کرده است. این خبر را دیروز بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی اعلام کرد.

کمالوندی درباره افشای پرونده هسته‌ای ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزود: چند روز پیش آسوشیتدپرس مطلبی ارائه کرد که نشان داد بخش‌هایی از برنامه بلندمدت غنی‌سازی و طرح و توسعه کشورمان که قبلا در اختیار آژانس قرار گرفته بود در آن گزارش آمده است.وی گفت: البته کل سند بیرون نیامده اما بخش‌هایی از آن منتشر شده که در این موضوع 2 مطلب حایز اهمیت است؛ نخست حفاظت از اسناد محرمانه کشورهای مختلف است که در اختیار آژانس قرار می‌گیرد و انتظار می‌رود بخوبی از آن نگهداری کند. سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: نامه رسمی اعتراض به درز اطلاعات محرمانه کشورمان، دیروز دوشنبه به آژانس انرژی اتمی ارائه شد. کمالوندی افزود: البته این یکی از اسناد ماست که در اختیار آژانس قرار داده‌ایم، ما اسناد بسیار مهم‌تری هم در اختیار این نهاد بین‌المللی قرار داده‌ایم که مرتبط با فعالیت‌های کشورمان است البته این فقط منحصر به ایران نیست بلکه کشورهای دیگر عضو را نیز شامل می‌شود.معاون حقوقی و امور بین‌الملل سازمان انرژی اتمی گفت: ما وقتی پروتکل الحاقی را امضا می‌کنیم حتی اگر برجام هم در میان نباشد این اطلاعات باید به آژانس داده شود و آژانس نیز متقابلا موظف به حفاظت از این اطلاعات است. وی افزود: وقتی بخشی از این اسناد و اطلاعات درز می‌کند پرسش مطرح این است که چه کسی و برای چه این کار را کرده است. فعلا ظن‌مان به آژانس و افرادی است که در آژانس به این مدارک دسترسی دارند.

معاون علی‌اکبر صالحی تاکید کرد: بر این اساس علی‌القاعده آژانس باید از این مدارک محرمانه مراقبت کند.او درباره جزئیات سند فاش شده در آسوشیتدپرس گفت: البته کلیات این موضوع به نحوی است که از ابتدا قرار بود ما در برنامه بلندمدتی به سطح صنعتی برسیم اما در جزئیات اطلاعاتی هست که نباید افشا شود، اطلاعاتی که ما در اختیار آژانس قرار دادیم و درز آن با این اهداف خاص بوده است که باید بیشتر آن را بررسی کرد. کمالوندی گفت: باید ببینیم آژانس در این باره چه می‌گوید اما علی‌القاعده باید در این باره توضیح دهد. کمالوندی تاکید کرد: اصل محرمانه ماندن اسناد برای ما مهم است زیرا اگر افشای اطلاعات و اسناد محرمانه باب شود سندهای محرمانه دیگری نیز وجود دارد که انتشار آن از نظر فنی و امنیتی به مصلحت نیست و باید جلوی این رویه گرفته شود، به همین علت به آژانس اعتراض می‌کنیم. کمالوندی در ادامه درباره اینکه چه تضمینی وجود دارد که اسناد و اطلاعات محرمانه کشورمان در آژانس بار دیگر افشا نشود، گفت: ما در پادمان، پروتکل و توافقاتی مانند بیانیه مشترک آقایان صالحی و آمانو بر اهمیت محرمانه ماندن اسناد خود نزد آژانس تاکید کرده‌ایم.

وی افزود: به هر حال وقتی با آژانس ارتباط داریم باید برخی اسناد را به آنان ارائه کنیم اما آژانس نیز از نظر منشور وظایفی دارد و طبق قرارداد پادمانی که با کشورها امضا می‌کند درباره حفظ اسناد و اطلاعات محرمانه آنان متعهد می‌شود.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: این اسناد ارزش صنعتی، تجاری و امنیتی دارد و نباید در اختیار غیر قرار گیرد؛ به نظر می‌رسد ما و کشورهایی که پروتکل الحاقی را اجرا می‌کنیم اطلاعات بیشتری در اختیار آژانس قرار می‌دهیم به همین علت باید حتما سازوکارهایی برای حفاظت از اسناد ایجاد شود. وی افزود: باید از آژانس بخواهیم در روش‌هایش برای دسترسی کارشناسان مختلف به اطلاعات محرمانه و کارشناسانی که بعضا ممکن است با موضوعات مرتبط نباشند بازنگری کند و تذکرات لازم را به کارشناسانش بدهد. معاون سازمان انرژی اتمی گفت: البته وقتی در این موضوعات به آژانس تذکر داده‌ایم همواره بیان می‌کنند دوره‌های آموزشی برای کارمندان‌شان برگزار می‌کنند اما به هر حال وقتی آژانس به اطلاعات سطح بالا دسترسی دارد باید بتواند سازوکارهایی داشته باشد تا از این اسناد و اطلاعات محرمانه نگهداری کند. کمالوندی تاکید کرد: ما باید حساسیت خودمان را نشان دهیم و به این رویه اعتراض کنیم به همین علت دیروز نامه اعتراضی به آژانس تحویل دادیم و باید دید آژانس چه توضیحی درباره درز اطلاعات محرمانه ما دارد، ما نیز باید فکر کنیم چه سازوکارهایی برای صیانت از اسناد و اطلاعات محرمانه خود داشته باشیم.

شاید هم کار 1+5 باشد!

اما غیر از آژانس، اطلاعات محرمانه مربوط به برنامه بلندمدت هسته‌ای ایران در کمیسیون مشترک برجام نیز مطرح شده است و این شائبه را مطرح می‌کند که شاید سند محرمانه آسوشیتدپرس از این طریق لو رفته باشد!

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره ارائه اطلاعات محرمانه مربوط به برنامه بلندمدت هسته‌ای کشورمان به کمیسیون مشترک مرتبط با برجام و احتمال پیگیری درز اطلاعات از طریق این کمیسیون، گفت: حتما آقای عراقچی در جلسه کمیسیون مشترک می‌تواند این موضوع را مطرح کند و آنجا نیز باید تذکر داده شود.

وی افزود: البته در روز اجرای برجام وقتی درباره این برنامه صحبت می‌شد ما مطلبی را به طور کتبی در کمیسیون مشترک نداده‌ایم بلکه اطلاعات را برای آنان اصطلاحا شیر کردیم یعنی مشارکت در اطلاعات بود و یادم نمی‌آید اصلا این کمیسیون دبیرخانه‌ای داشته باشد که بخواهد اسناد را نگهداری کند. کمالوندی گفت: آنان در جریان اطلاعات و برنامه کلی ما بودند و طبعا ممکن است یادداشت‌هایی برداشته باشند و یکی از کشورها یا یکی از افراد به هر دلیل بخواهد بخشی از اطلاعات را بیرون داده باشد البته مهم این است که کل اطلاعات و اسناد افشا نشده است.

اظهارات مرکل بی‌اساس است

معاون علی‌اکبر صالحی درباره اظهارات آنجلا مرکل که ادعا کرده بود ایران همچنان فعالیت‌های مشکوکی در حوزه هسته‌ای خود انجام می‌دهد نیز معتقد است اظهارات صدراعظم آلمان بی‌اساس است. بهروز کمالوندی در گفت‌وگو با نسیم، با رد اظهارات آنجلا مرکل درباره تلاش ایران برای خرید اقلام غیرمتعارف هسته‌ای گفت: به‌ هیچ‌ عنوان قرار نبوده ما اقلامی را از خارج تهیه کنیم لذا هیچ‌گونه اقدامی هم در این باره انجام نداده بودیم، این مطلب را آقای دکتر صالحی هم بیان کردند، بر همین اساس گزارشی که خانم مرکل به نقل از سیستم امنیتی‌ آلمان ارائه کرد هیچ پایه و اساسی ندارد، یعنی ما قصد یا اقدامی برای تهیه اقلام مورد نیاز خود به روش غیرمتداول و غیرمتعارف از آلمان نداشته‌ایم لذا ممکن است این سخنان تنها حدس و گمان‌های غلط خودشان باشد.

معاون بین‌الملل رئیس سازمان انرژی اتمی در پایان با تأکید بر اینکه فشارهای غربی بر برجام حد و اندازه‌ای خواهد داشت، گفت: تشکیل جبهه‌ای برای فشار بر ایران و بر برجام در هر زمانی می‌تواند از سوی غرب تشکیل شود، به این شکل هم نیست که آنها تمایلی برای ایجاد فشار بر ایران نداشته باشند اما در این بین باید ببینیم طرف مقابل تا کجا توانایی ادامه این راه را دارد، چراکه در گذشته آنها تلاش می‌کردند هر نوع فشاری را بر ایران تحمیل کنند حتی فشار نظامی را هم ایجاد کنند اما زمانی از این نوع اقدامات خود دست کشیدند که دیدند نمی‌توانند به خواسته‌های حداکثری‌شان برسند.

http://www.vatanemrooz.ir/newspaper/page/1940/2/161110/0

ش.د9501492

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات