(روزنامه اعتماد ـ 1395/09/24 ـ شماره 3694 ـ صفحه 5)
صبح روز گذشته مراسم صبحانهخوري بخش خصوصي با معاون اجرايي در حالي برگزار شد كه رويكرد دولت در قبال مسائلي چون نرخ ارز، مقرراتزدايي و رفتار نهادهاي دولتي با كسبوكارها تيغ انتقادات بخش خصوصي از دولت را تيزتراز هميشه كرده بود و موجب شد تا معاون رييسجمهور با هجمه زيادي از انتقادات مواجه شود.
در اين نشست معاون اجرايي رييسجمهور با شنيدن انتقادات نمايندگان بخش خصوصي از تلاش دولت براي تعامل با فعالان كسب و كار در جهت بهبود اقتصاد كشور گفت. محمد شريعتمداري با تاييد مشكلات پيش روي بخش خصوصي، از نهادهايي چون اتاق تهران خواست كه در مجامع تصميمگير محكمتر حاضر شوند و مطالبات خود را جديتر پيگيري كنند. سخني كه فعالان اقتصادي معتقدند به آن عمل كرده اما با بيتوجهي دولت مواجه شدهاند. به رسم هميشه مسعود خوانساري، رييس اتاق تهران به عنوان سخنران نخست، اول از همه به موضوع ارز اشاره كرد و گفت: نخستين نكتهاي كه بايد به آن بپردازم بحث جهش ناگهاني قيمت ارز بود كه ناگهان افزايش پيدا كرد و به رقم چهار هزار تومان نزديك شد. براي اين جهش قيمتي، تحليلهاي مختلفي ارايه شد از جمله سفرهاي اربعين، انتخابات امريكا، افزايش تقاضا، رونق اقتصادي و پارامترهاي ديگر... البته متاسفانه از مسوولان دولتي تاكنون هيچ كسي صحبتي در اين ارتباط نكرده است و بيشتر گمانهزني كارشناسان و تحليلگران اقتصادي در رسانهها منتشر شد. از ديد فعالان بخش خصوصي اين جهش كاملا طبيعي و قابل پيشبيني بود. وي ادامه داد: انتظار بخش خصوصي از دولت اين است كه واقعيت قيمت ارز را بپذيرد و بدون اينكه بخواهد قيمت را سركوب كند، اجازه دهد كه قيمت ارز روند طبيعي خود را طي كند زيرا اين جهشها ضربههاي بسياري به اقتصاد كشور و بخشهاي صنعت و تجارت وارد ميكند. در لايحه بودجه سال ٩٦ كه توسط دولت ارايه شده قيمت دلار ٣٣٠٠ تومان در نظر گرفته شده است كه با قيمت دلار ٣٩٧٠ تومان در بازار آزاد ٦٧٠ تومان اختلاف زيادي دارد. از دولت محترم انتظار داريم در اين مساله اقتصادي، واقعيتها را ببيند و بر اساس واقعيت عمل كند.
درخواست براي لغو معافيت مالياتي مواد اوليه
در اين نشست عليرضا كلاهي صمدي، عضو هيات نمايندگان اتاق تهران از صدور بيانيهاي با موضوع چالش بنگاههاي اين بخش در تامين مواد اوليه خام، خبر داد كه جمعي از بنگاههاي فعال در صنعت برق پاي آن را امضا كردهاندو به عنوان يكي از مطالبات جدي بخش خصوصي از دولت مورد مطالبه قرار گيرد. وي افزود: انحصاري كه برخي شركتهاي دولتي در تامين مواد اوليه صنعت برق ايجاد كردهاند منجر به بروز مشكلات زيادي براي صنايع بخش خصوصي شده است. بهطور نمونه، شركت فولاد مباركه در سال ١٣٩٢، مبلغ 1/2 ميليارد دلار در قالب مابهالتفاوت نرخ گاز دريافت كرده است اما اين واحد توليدي مواد اوليه، كوچكترين امتيازي براي صنايع پاييندستي و واحدهاي كوچك و متوسط قايل نيست.
مهدي پورقاضي، رييس كميسيون صنعت و معدن اتاق تهران هم به مشكل تامين مواد اوليه مورد نياز بنگاههاي كوچك و متوسط اشاره كرد و گفت: عمده مواد اوليه صنايع پاييندستي، از واحدهاي بزرگ كه بيشتر آنها دولتي يا شبهدولتي است تامين ميشود. اما اين شركتها ترجيح ميدهند مواد اوليه توليدي خود را به جاي فروش در داخل، صادر كنند. صادرات مواد اوليه مورد نياز واحدهاي كوچك و متوسط نيز با نرخ پايينتر از قيمت جهاني صورت ميگيرد، اين در حالي است كه مواد اوليهاي كه براي توليد به دست واحدهاي كوچك و متوسط ميرسد به مراتب گرانتر از آن است كه رقباي اين واحدها در كشورهاي ديگر با آن توليد و كسبوكار ميكنند. وي همچنين دخالت واحدهاي بزرگ و دولتي در تعيين تعرفهها و افزايش آن را يكي ديگر از مشكلات واحدهاي كوچك و متوسط در كشور عنوان كرد و خواسته جدي بخش خصوصي از دولت را لغو معافيت مالياتي صادرات مواد خام و اوليه در صنايع بالادستي دانست.
بخش خصوصي فعالتر شود
با همه اين اوصاف محمد شريعتمداري، معاون اجرايي رييسجمهور پس از استماع نظرات و سخنان نمايندگان بخش خصوصي در اتاق تهران، ابتدا به انتقاد از آنچه حضور كمرنگ بخش خصوصي و اتاق بازرگاني در محافل تصميمگيري عنوان شد، پرداخت و گفت: اگرچه اتاق بازرگاني به عنوان نماينده بخش خصوصي كشور، در برخي مراجع تصميمگيري ازجمله شوراي پول و اعتبار و نيز ستاد اقتصادي حضور دارد اما شاهد آن هستيم كه مداخله اتاق در تببين سياستهاي اقتصادي محدود است. اين در حالي است كه فشار اتاق بازرگاني به دولت در خصوص اتخاذ تصميمهاي عاقلانه بايد به مراتب بيشتر و محكمتر باشد. براي نجات اقتصاد كشور، دولت به تنهايي توانايي و قدرت لازم را ندارد، بخش خصوصي بايد به كمك دولت بيايد و در گام نخست، بايد حضور خود را در برنامهريزيها و تصميمگيريهاي دولت پررنگتر كند.
شريعتمداري در ادامه گفت: از ساز و كار تصميمات دولتي، راضي نيستم اما من هم يك فرد هستم. اصل تفكيك قوا به فراموشي سپرده شده است، خوب يا بد، يك تصميم در دولت اتخاذ نميشود، مگر آنكه كنترل قبل و بعد روي آن اعمال شود. به بيان ديگر، دولت امور را با مشاركت ساير قوا به پيش ميراند. چنانكه گاهي پيش از تصميمگيري ميگويند اگر اين تصميم را بگيريد، چنان ميكنيم. در واقع نظارت را در مرحله قبل از تصميمگيري اعمال كرده و نيتخواني ميكنند. اين رويه امور كشور را قفل ميكند. ميخواهم بگويم مسووليت اجتماعي بخش خصوصي فراتر از مصاديقي است كه تاكنون مشاهده شده است و اتاق بايد پايان يافتن اين رويهها را مطالبه كند.
دولت به صورت ملوكالطوايفي اداره ميشود
سخنان محمد شريعتمداري، معاون اجرايي رييسجمهور در نقد فعال نبودن بخش خصوصي، واكنش خوانساري را در پي داشت و رييس اتاق تهران را به دفاع تمامقد از بخش خصوصي واداشت و گفت: مسووليت خودمان را به گردن ديگران نيندازيم. در طول يك سال گذشته، جلسات متعددي را با وزير اقتصاد و رييسكل بانك مركزي داشته و اين درخواست را مطرح كردهايم كه قيمت ارز را سركوب نكنند. در حالي كه اكنون به كاغذ ديواري و ماكاروني نيز ارز مبادلهاي اختصاص مييابد. ارز در روزهاي گذشته به بيش از ٣٩٠٠ تومان رسيده اما دولت در لايحه بودجه ١٣٩٦، قيمت ارز را ٣٣٠٠ تومان در نظر گرفته است. اين همان اشتباه دولتهاي نهم و دهم است كه اين دولت نيز مرتكب ميشود. آيا مجلس يا قوه قضاييه در اين تصميمگيري دخيل است؟
خوانساري افزود: سه سال است كه همه فرياد ميزنند، سازمان تامين اجتماعي، صنعت را به سوي تعطيلي سوق ميدهد. معاون اول محترم رييسجمهور، وزير مربوطه، مشاوران دولت و رييس سازمان تامين اجتماعي پذيرفتهاند كه بازرسيهاي١٠ ساله دفاتر را حداكثر تا شش ماه كاهش دهند اما تصميمي قاطع و اجرايي در اين باره اتخاذ نميشود و فساد بيداد ميكند. يا در بخش ماليات، اين درخواست را مطرح كرديم كه با توجه به رشد منفي سال ١٣٩٤، اظهارنامه مالياتي موديان در بخش صنعت، پذيرفته شود و فعالان اقتصادي ديگر با مميزان طرف نشوند، رييس سازمان امور مالياتي و وزير اقتصاد و دارايي اين پيشنهاد را پذيرفتند اما باز هم تصميم قاطعي در اين باره اتخاذ نشده است.
او با بيان اينكه دولت به صورت ملوكالطوايفي اداره ميشود، گفت: فروردين ماه نسبت به اصلاح صدور كارت بازرگاني اقدام كرديم؛ هشت ماه به طول انجاميد تا اين درخواست در دستوركار دولت قرار گيرد. اكنون دولت اينگونه تصميم گرفته است كه در كميته صدور كارت بازرگاني دو نفر نماينده دولت در بخش صنعت و يك نفر از بخش بازرگاني در تصميمگيري صدور كارتها حضور داشته باشند. شما از توجه ماهاتير محمد به بخش خصوصي سخن گفتيد اما مسوولان دولت حاضر نيستند با بخش خصوصي همنشين شوند. مسوولان دولت حتي ميترسند با فعالان اقتصادي عكس بگيرند. در سفرهاي خارجي دولتيها و فعالان اقتصادي در دو هواپيماي جداگانه عازم مقصد ميشوند.
http://etemadnewspaper.ir/?News_Id=62522
ش.د9502859