اقتصادی >>  بازار سرمایه >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۱۳ تير ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۴  ، 
کد خبر : ۳۰۲۵۴۶

قاچاق کالا، چالش ها و راه کارها

مدیر کل برنامه ریزی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز : نرخ حجم قاچاق کالا با 50 درصد کاهش نسبت به برآورد سال 92 به 12/6 میلیارد دلار رسیده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، زارعی در استودیو گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما ادامه داد: طبق قانون مصوب مجلس متولی برآورد حجم قاچاق در کشور، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز است و متولی باید نسبت به عملکرد و برآوردها پاسخگو باشد.
او افزود: از 24 روشی که در دنیا برای برآورد حجم اقتصاد پنهان وجود دارد 4 روش برای کشورمان قابلیت الگوگیری را داشت از جمله روش میدانی، روش درصد کشفیات، روش تجارت بین کشوری و روش تحلیل شکاف عرضه و تقاضاست که در کشورمان مورد استفاده قرار می گیرد از این میان تحلیل شکاف عرضه و تقاضا بعنوان بهترین روش برآورد حجم قاچاق شناخته شده است.
در سوی دیگر این گفتگو زارع سخنگوی کمیسیون اقتصاد مجلس گفت: از آنجا که قانون قبلی قاچاق به سال 1312 بر می گردد این قانون در سال 92 مورد اصلاح مجلس قرار گرفت در حال حاضر بنده موافق کاهش نرخ قاچاق هستم اما دولت ها وزن سبد کالاها را تغییر می دهند برای مثال بانک مرکزی قیمت سبد کالایی را یک طور و دولت دیگر طور دیگری تعریف می کند.
او افزود: در حال حاضر 70 درصد پوشاک کشور قاچاق است و دیگر محصولات هم به همین تناسب و اگر 12/6 میلیارد دلار حجم قاچاق را با نرخ آزاد حساب کنیم می شود 45 هزار میلیارد تومان و با نرخ مصوب دلار 3300 تومان برای سال 96 معادل 40 هزار میلیارد تومان است.
سخنگوی کمیسیون اقتصاد مجلس گفت: نرخ اشتغال بانوان در کشور 23 درصد است نباید نادیده گرفت که وضعیت اشتغال ما از درآمد نفت و کشاورزی است و صنعت و خدمات فقط یک درصد را پوشش می دهد به این دلیل فرمول کاهش نرخ قاچاق برای ما مشخص نیست که چگونه 25 میلیارد دلار در 4 سال به نصف کاهش یافته است.
زارع افزود: روی هم رفته در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز هم افزایش وجود ندارد.
زارعی پاسخ داد: نباید موضوعاتی که ماهیتاً پنهان هستند با شاخص های معین و رسمی سنجید کالاهای وارداتی به ایران عمدتاً با سه مرحله گردش در ایران وارد می شود یعنی از طریق دبی به ایران وارد می شود.
زارع گفت: از سال 91 تاکنون حجم تجارت ایران 67 صدم درصد از حجم کل تجارت دنیا بوده که این رقم به 37 صدم درصد رسیده درست است که تراز تجاری ما مثبت شده اما امروز واردات ما به دو دسته واقعی و مخرب تقسیم می شود زمانی سال 93 حجم تجارت ما 102 میلیارد دلار بود الان 86 میلیارد دلار شده که این را هم باید در پدیده قاچاق محاسبه و بررسی کنیم، که البته بخشی از این اتفاق سیستماتیک بوده است.
زارعی حجم واردات کشور در سال 95 را 43 میلیارد دلار و 18 هزار و صد میلیارد تومان حجم درآمد های گمرکی کشور عنوان کرد.
زارع با طرح سوالی گفت: چگونه درآمد گمرکی کشور با واردات 50 هزار میلیاردی در سال 93، 8 هزار میلیارد تومان و حالا واردات 43 میلیاردی این رقم به 18 رسیده است؟
محمد جواد صدق آمیز رئیس مرکز پژوهش های اتحادیه پوشاک تهران در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: کاهش حجم قاچاق در بخش پوشاک کشور ملموس است البته فشار رکود بر روی تولید کنندگان داخی مشکلی جدی محسوب می شود و قاچاق با هر رقمی بعنوان یک خطر بسیار مخرب خواهد بود.
در بحث پوشاک یک نرخ تجاری وجود دارد و یک نرخ که از سوی مصرف کننده پرداخت می شود یعنی رقم کالا پولی است که مردم پرداخت می کنند که این رقم سالانه حدود 15 میلیارد دلار برآورد شده است اما قیمت خرید مردم با قیمت تجاری تفاوت زیادی دارد در حوزه واردات قیمت تجاری شاید حدود 35 درصد قیمتی باشد که مردم پرداخت می کنند اگر در بخش پوشاک 2/5 میلیارد دلار قاچاق داشته باشیم تولید کنندگان داخلی از 7/5 میلیارد دلار محروم شده اند.
در دیگر ارتباط تلفنی با این برنامه علی رضایی کارشناس اقتصادی گفت: نرخ قاچاق پوشاک از سال 93 تاکنون تقریباً یک میلیارد دلار کاهش داشته است.
مدیر کل برنامه ریزی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: در مورد قانون پنجره واحد یا همان سینگل ویندو 3 قانون مغایر وجود دارد که جمع کردن آنها کنار هم کار جالبی است، در جایی آمده که مسئولیت این پنجره واحد با وزارت صنعت است.
او افزود: در جایی گفته شده متولی آن گمرک است و در جایی دیگر گفته شده که متولی اجرای این قانون سازمان برنامه ریزی بودجه است.
زارع گفت: ساختار نیروی انسانی و زیر ساخت های ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با ماموریتش هم خوانی ندارد مثل برخی دستگاه های نظارتی کشور
نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات