تاریخ انتشار : ۱۱ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۳:۴۹  ، 
کد خبر : ۳۰۳۳۷۵
سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرد:

در مورد برجام نگرانی نداریم

(روزنامه جمهوري اسلامي - 1396/04/20 - شماره 10916 - صفحه 2)

سخنگوی وزارت خارجه در رابطه با صحبتهای آقای عراقچی مبنی بر اینکه وزارت امور خارجه کشورمان نسبت به سیاست‌های آمریکا در قبال برجام نگران است، خاطر نشان کرد: از جلسه آقای عراقچی و صحبتهای ایشان گفتید که من بی‌اطلاع هستم. بعید می‌دانم که ایشان نگرانی در مورد چیزی داشته باشند.

بهرام قاسمی در نشست خبری با خبرنگاران ادامه داد: ماخیلی نگران چیزی نیستیم و در رابطه با برجام قبلا صحبت کردیم. فکر میکنم خیلی جای توضیح نداشته باشد.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: فکر می‌کنم ابعاد برجام و اینکه چه نوع توافقی است برهمه مشخص است. به نظر می‌رسید و امروز هم بیشتر به نظر میرسد که آقای ترامپ و هیئت حاکمه ایالات متحده آمریکا نمی‌توانند به تنهایی در نقض برجام و از بین بردن آن تلاش کنند.

وی ادامه داد: اقداماتی که در دوران هفته‌های اخیر اتفاق افتاده همین را نشان می‌دهد و به همین دلیل به جای برخورد با برجام آمریکا اقدامات سیاسی، روانی و اقتصادی خود را که اقدامات منفی و ضد ایرانی هستند را در لوایح دیگر متمرکز کرده است.

قاسمی ادامه داد: اقدامات دیگری هم در حال پیگیری است و علاقه‌مند هستند که از این طریق آثار مثبت برجام را خنثی کنند، چه از نظر مباحث تحریمی که مطرح می‌کنند و چه از نظر آثار روانی که می‌تواند بر موسسات مالی و بنگاه‌های اقتصادی، صنعتی و تجاری جهان بگذارد. آنها می‌خواهند از این طریق آثار مثبت و ثمربخشی که می‌توانست برجام در حوزه اقتصادی برای ایران داشته باشد را کمرنگ یا بی‌اثر کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تاکیدکرد: در حوادث هفته‌های گذشته و اتفاقاتی که رخ داده ‌است علائم جدی و مثبتی وجود دارد که باید با تامل بیشتری با آن برخورد کرد و در رابطه با قضاوت در مورد آینده با صبر برخورد کرد و دید که آمریکا از چه روشها و سیاست‌هایی پیروی خواهد کرد. ما منتظر خواهیم ماند و قطعا همانطور که قبلا هم گفته شده است برای هرگونه اقدامی آمادگی لازم را داریم. خوشبختانه کشور امروز بیش از گذشته و سالیان قبل در حوزه‌های مختلف آمادگی لازم را برای برخورد با هرگونه اقدام ناپسند و نابه‌جا خواهد داشت.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به برخی اظهار نظرها مبنی بر اینکه روابط ایران و عراق در دولت یازدهم به پایین‌ترین سطح خود رسیده است با رد اینگونه تحلیل‌ها تصریح کرد: روابط ایران با عراق تنگاتنگ و همه جانبه است.

وی با بیان اینکه چند روز پیش شاهد سفر آقای حیدر عبادی نخست‌وزیر عراق و همچنین عمار حکیم به تهران بودیم، افزود: هیات‌های مختلفی بین دو کشور در زمینه‌های گوناگون در حال تبادل است و این روابط در جریان است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین به کمک‌های مستشاری ایران به عراق جهت مبارزه با تروریسم اشاره کرد و گفت: ایران در زمینه ارائه کمک‌های مستشاری به این کشور حرف نخست را می‌زند.

قاسمی همچنین در ارتباط با آخرین پیگیری‌های وزارت امور خارجه در مورد چهار دیپلمات ربوده شده ایرانی در لبنان اظهار کرد: پرونده‌های دیپلمات‌های ربوده شده ایرانی در لبنان همچنان مفتوح می‌باشد،‌ پیگیری آن همچنان در دستور کار وزارت امور خارجه است و این پرونده باز است و فراموش نشده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در ارتباط با ادعاهای اخیر سازمان امنیت داخلی آلمان مبنی بر اینکه ایران اقدام به جاسوسی در ‌آلمان می‌کند، تصریح کرد: هر گزارشی که منتشر می‌شود الزاماً گزارش درستی نیست. روابط ما با آلمان روابط خوبی است. به تازگی وزیر امور خارجه کشورمان به آلمان سفر کرد و با تعدادی از مقامات این کشور رایزنی و گفت‌وگو کرد.

وی تصریح کرد: نگاه و تعامل ما با همه کشورها در چارچوب عدم مداخله دیگری در امور داخلی کشورها است و این یک سیاست مشخص است.

قاسمی افزود: در مورد صحت این گزارش تردید دارم و به نظرم ادعای نابجایی مطرح شده و قابل اعتنا نیست.

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ادامه نشست خبری خود با رسانه‌ها در پاسخ به سئوالی مبنی بر این‌که شما چندی پیش در مصاحبه‌ای اعلام کردید، قرار است هیات کنسولی از سوی ایران در ایام حج در عربستان مستقر شود، تعداد این افراد مشخص شده است؟ گفت: ایران و عربستان در حال حاضر دارای روابط دیپلماتیکی نیستند. سال گذشته شهروندان ایرانی در مراسم حج شرکت نکردند ولی امسال تصمیم گرفته شده که شهروندان ایرانی به عربستان برای شرکت در این فریضه به عربستان سفر کنند. در همین چارچوب سازمان حج و زیارت با وزارت حج عربستان گفت‌وگوها و رایزنی‌هایی را داشت و وارد مذاکره با آنها شد و شروط خاصی را ایران مطرح کرد. این شروط با طرف سعودی در میان گذاشته شد و دو طرف به تفاهم‌های لازم رسیدند.

این دیپلمات کشورمان تصریح کرد: تا این لحظه تصمیم بر اعزام حجاج ایرانی به عربستان است. مقدمات کار فراهم شده و تیم‌های مقدماتی اعزام شده‌اند.

قاسمی همچنین با اشاره به نیازهای مختلف حجاج در زمان شرکت در این فریضه افزود: یکی از این نیازها ارائه خدمات کنسولی به آنها است. در همین چارچوب رایزنی‌هایی بین سازمان حج و زیارت ایران و وزارت حج عربستان صورت گرفت و قرار شد که ده نفر از همکاران کنسولی ما در وزارت خارجه برای ارائه خدمات کنسولی به شهروندان ایرانی در زمان حج در چند شهر عربستان مستقر شوند.

خبرنگار دیگری در این نشست در ارتباط با امضای معاهده منع سلاح‌های اتمی و استقبال ایران از امضای این معاهده و همچنین تاکید آن بر خلع سلاح اتمی در خاورمیانه پرسید که وی در پاسخ گفت: ما از نشستی که در این ارتباط برگزار شد و تفاهمی که امضا شد استقبال می‌کنیم.

وی با بیان این‌که همه باید برای ایجاد جهانی عاری از سلاح‌های اتمی و کشتار جمعی که جان انسان‌ها را تهدید می‌کند تلاش کند، تصریح کرد: اقدام صورت گرفته اقدام رو به جلویی بود و امیدواریم به زودی شاهد خاورمیانه‌ای عاری از سلاح و کشتار جمعی باشیم.

قاسمی تاکید کرد: ما با رقابت تسلیحاتی در حوزه هسته‌ای به شدت مخالف هستیم.

در ادامه این نشست مطبوعاتی سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سئوالی در ارتباط با توافق آمریکا و روسیه در مورد ایجاد آتش بس در جنوب غربی سوریه و این که چقدر این توافق می‌تواند ضمانت اجرایی داشته باشد، با توجه به اینکه این توافق خارج از روند آستانه صورت گرفته است و در هفته گذشته پنجمین نشست این دور از مذاکرات در قزاقستان برگزار شد، گفت: در مورد ضمانت اجرایی تفاهمات صورت گرفته بین آمریکا و روسیه من نمی‌توانم جای مقامات آن دو کشور به شما تضمینی بدهم.

وی با اشاره به روند نشست آستانه و همکاری‌های ایران، ترکیه و روسیه برای حل بحران سوریه، گفت: ایران و روسیه به صورت مکرر با یکدیگر در تماس هستند و از کانال‌های مرسوم دیپلماتیک این تماس‌ها و رایزنی‌ها برقرار است. دو کشور به طور دائم در حال تبادل نظر هستند. اطلاعات لازم در حوزه سوریه را دریافت می‌کنیم و در این ارتباط مشورت و رایزنی‌های لازم را نیز داریم.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: اگر تفاهم آمریکا و روسیه در ارتباط با ایجاد آتش بس در سوریه به کل سوریه تسری پیدا کند و بتواند مناطق کاهش تنش که در نشست آستانه در مورد آن صحبت شده و همچنین دیگر نقاط سوریه را در بر بگیرد و زمینه برای تثبیت آتش بس و ثبات در این منطقه را فراهم کند، قطعا می‌تواند تفاهم مفیدی باشد.

قاسمی ادامه داد: شناختی که از اقدامات آمریکا در سوریه داریم، از جمله بمباران سوریه از سوی آمریکایی‌ها و تهاجم آنها به نیروهای سوری، این موضوع (تفاهم) را با ابهام و تردید مواجه می‌کند و اگر قرار است چنین آتش بسی به نتیجه برسد، باید این نوع اقدامات آمریکا در سوریه متوقف شود.

خبرنگاری در مورد زمان برگزاری نشست کمیسیون برجام پرسید که بهرام قاسمی در پاسخ تصریح کرد: تاریخ برگزاری کمیسیون برجام معمولا مشخص است و در زمان مقرر خود برگزار می‌شود.

وی اظهارداشت: در نشست‌های این کمیسیون مباحثی که از جلسات قبل باقی مانده و یا مشکلاتی که در راه روند برجام وجود دارد، مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

خبرنگاری در ارتباط با آخرین روند گفت‌وگوهای ایران و کانادا جهت برقراری روابط دو جانبه از سخنگوی وزارت خارجه پرسید که قاسمی در پاسخ اظهار کرد: پیش از برگزاری انتخابات آقای ظریف به صورت تلفنی با وزیر خارجه کانادا صحبت کرد و در همان ایام هیاتی کانادایی در سطح مدیرکل برای گفت‌وگو به تهران آمد.

وی افزود: در نتیجه این گفت‌وگوها قرار شد مذاکرات دو طرف ادامه پیدا کند و تاریخ جدیدی برای دور بعدی از مذاکرت بین ایران و کانادا مشخص شود.

قاسمی با بیان اینکه فکر می‌کنم دور بعدی این مذاکرات در اوتاوای کانادا برگزار می‌شود، افزود: خوش‌بین هستیم که این مذاکرات ادامه و به نتایج مطلوبی دست پیدا کند.

سخنگوی وزارت خارجه در این نشست در پاسخ به سئوالی در ارتباط با امنیت زائران ایرانی در عربستان و چگونگی تامین این موضوع از سوی دولت ریاض،‌ خاطرنشان کرد: تامین امنیت حجاج بر عهده طرف عربستانی است. این مساله مهمی است و در نشست‌ها و گفت‌وگوهایی که با دولت عربستان در ارتباط با موضوع حج صورت گرفته، در مورد امنیت حجاج ایرانی و تضمین این موضوع صحبت‌های زیادی شده و اطمینان‌های لازم داده شده است.

قاسمی با بیان اینکه تا این لحظه که صحبت می‌کنیم حجاج ما نباید نگرانی عمده‌ای داشته باشند، افزود: در فضای مجازی با نیت‌های مختلف صحبت‌هایی مطرح می‌شود که می‌تواند باعث نگرانی حجاج و خانواده‌های آنها شود. توصیه ما این است که مردم اخبار حج را از کانال‌های سازمان حج و زیارت دریافت کنند. مذاکره‌کننده اصلی در مورد حج این سازمان است و تا آنجا که من می‌دانم آنها نسبت به روند اعزام حجاج و تفاهم‌های صورت گرفته خوشبین هستند. در مورد امنیت حجاج گفت‌وگوهای زیادی بین دو کشور صورت گرفته و ما امیدواریم مشکلی ایجاد نشود.

خبرنگاری خطاب به سخنگوی وزارت خارجه گفت که 29 تیر ماه زمان امضای ترامپ برای لغو تحریم‌ها به مدت 6 ماه است. آیا به نظر شما ترامپ این اقدام را انجام خواهد داد یا نه که وی گفت: در مورد چگونگی اقدام ترامپ نمی‌شود الان صحبت کرد و تحلیلی ارائه داد،‌ اما جمهوری اسلامی ایران با توجه به روند تحولات، سناریوهای خود را دارد و براساس نگاه و اقدام طرف مقابل برخوردهای لازم را خواهد داشت و برنامه‌های خود را اجرا می‌کند.

در ادامه این نشست، خبرنگاری خطاب به سخنگوی وزارت خارجه گفت، در پی توافق اخیر روسیه و آمریکا،‌ گویی اسرائیل از دولت روسیه خواسته است که ایران و نیروهای حامی ایران از جنوب و جنوب غربی سوریه دور نگه داشته شوند و در این منطقه حضور نداشته باشند و طبق برخی از اخبار به نظر می‌رسد که دولت روسیه با این موضوع موافقت کرده است که قاسمی در پاسخ گفت: اظهارات مقامات رژیم صهیونیستی در مورد ایران و نگاه آنها به موضوع سوریه و جریان مقاومت چیز جدیدی نیست. مذاکرات اخیر در ارتباط با ایجاد آتش بس در سوریه را دو طرف روس و آمریکایی‌ها انجام دادند و ریز مذاکرات خیلی مشخص نیست و باید منتظر ماند.

وی افزود: بسیاری از این‌گونه نشست‌ها برگزار شده ولی چون در توافقات حاصله واقعیت‌های منطقه در نظر گرفته نشده، این تفاهمات عملی نشده است و ما امیدواریم که در نشست‌ها و گفت‌وگوهای اخیر این واقعیت‌ها در نظر گرفته شده باشد تا به شکست منجر نشود.

وی با بیان این‌که تجربه آستانه نشان می‌دهد که این نوع تفاهمات در کلام ساده است ولی در عمل سخت و پیچیده است،‌ در پاسخ به این سئوال که با توجه به صحبت‌های شما می‌توان این نتیجه را گرفت که روس‌ها قسمتی از مذاکرات خود با آمریکایی‌ها در مورد سوریه را به ایران منتقل نکرده‌اند؟ تصریح کرد: قرار نیست من اینجا هر صحبتی را مطرح کنم، حوزه دیپلماسی ملاحظات خاص خود را دارد.

http://jomhourieslami.net/?newsid=140375

ش.د9601418

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات