تاریخ انتشار : ۱۲ مهر ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۰  ، 
کد خبر : ۳۰۴۹۴۳
استراتژي اصلاح‌طلبان براي انتخابات شوراها در گفت‌وگوي «اعتماد» با عبدالله ناصري

بايد اهمال ٩٢ را جبران كنيم

اشاره: انتخابات شوراهاي شهر و روستا در حالي از راه مي‌رسد كه شوراي عالي سياستگذاري اصلاح‌طلبان طي تجربه‌اي كه از انتخابات دهمين دوره مجلس شوراي اسلامي به دست آورده است، سياست‌ها و راهبردهاي لازم را براي اين انتخابات را تعيين كرده است. در همين راستا روز گذشته شاخص‌هاي اين شورا اعلام شد. عبدالله ناصري، فعال سياسي اصلاح‌طلب معتقد است كه جوانگرايي مهم‌ترين شاخصي است كه بايد مورد توجه جريان اصلاحات در انتخابات شوراها قرار بگيرد. او معتقد است كه جريان اصولگرا زودتر از اصلاح‌طلبان به سمت جوانگرايي رفته‌اند و بر اصلاح‌طلبان لازم و واجب است كه نيروي جوان را براي حضور در عرصه مديريت كشور پرورش دهند. اين عضو بنياد باران همچنين بيان مي‌كند كه جوان‌گرايي در پايتخت نيز بايد مورد توجه قرار گيرد.
پایگاه بصیرت / مريم وحيديان
(روزنامه اعتماد - 1395/12/24 - شماره 3769 - صفحه 6)

*‌ انتخابات شوراهاي شهر و روستا براي نخستين بار پس از انقلاب در دولت اصلاحات برگزار شد. چرا اصلاح‌طلبان وجود اين نهاد را ضروري مي‌دانستند؟

** شوراهاي اسلامي شهر و روستا يكي از شاخص‌ترين نهادهاي مدني در عرصه مديريت كشور است. به همين دليل نيز در دوران اصلاحات يكي از مهم‌ترين دغدغه‌هاي دستگاه متولي توسعه سياسي يعني وزارت كشور همين مساله بود. قبل از دولت اصلاحات نيز اين مساله مدام مطرح شد اما در دولت سازندگي خيلي نگاه مثبتي به احياي اصل شوراها در قانون اساسي نبود. اين عزم در دولت اصلاحات جزم شد و اينجا بايد ياد كنم از تلاش خيلي جدي و پيگيرانه‌اي كه شخص آقاي تاجزاده به عنوان معاون سياسي وزارت كشور داشت و با تمام توان آمد و انتخابات شوراها را در سراسر كشور برگزار كرد.

چون اين انتخابات گستردگي و وسعت زيادي در سراسر جغرافياي ايران داشت و انتخابات عظيمي بود، به انجام رساندن اين كار بسيار سخت بود و بالاخره وزارت كشور دولت اصلاحات پاي آن ايستاد و آن را برگزار كرد. استدلال هم اين بود كه بزرگ‌ترين شعار آقاي خاتمي توسعه سياسي كشور است كه در عرصه مديريت كشور و توزيع قدرت شوراهاي شهر و روستا شاخص‌ترين نهادي هستند كه مي‌توانند تشكيل شوند.

* مهم‌ترين پيشنهادتان براي چينش ليست انتخاباتي شوراها چيست؟

** شوراهاي شهر و روستا بهترين كانون براي تربيت نسل مدير كشور براي آينده است. بنابراين بايد از اين منظر نيز به اين نهاد انتخابي نگاه كرد؛ البته معتقد هستم كه لااقل در شهرهاي بزرگ كار سخت است. به هر حال بعد از قريب به ٤٠ سال از عمر جمهوري اسلامي و پرورش نسل‌هاي سوم و چهارم با تحصيلات عالي بايد پاسخگو باشيم. ضمن اينكه جامعه ايران جوان است.

* برخي فعالان اصلاح‌طلب اعلام كرده‌اند كه بايد تخصص‌گرايي در انتخاب ليست شورها لحاظ شود؟ اين امر چگونه مي‌تواند محقق شود؟

** مي توان افرادي را پيدا كرد كه تحصيلات و تخصص عاليه‌اي در حوزه مديريت شهري داشته باشند. توجه كنيد كه فقط يك رشته خاص تحصيلي نيست كه در حوزه مديريت شهري ضروري است. امروز در حوزه مديريت شهري تمام عرصه‌هاي علمي درگير هستند. از حوزه زيست محيطي گرفته تا حوزه شهرسازي و برنامه‌ريزي شهر و جغرافياي سياسي و جغرافياي جمعيت و حتي حوزه‌هاي فرهنگي و تاريخي و روانشناسي و جامعه‌شناسي با اين موضوع مرتبط است. نمي‌توان بحث كارتن‌خواب‌ها را بدون ديدگاه‌هاي جامعه‌شناسي و روانشناسي حل كنيد. بحث مهاجرنشينان حاشيه شهرهاي بزرگ جزو دغدغه‌هايي است كه الزما مهندس فني نمي‌تواند از عهده آن بر بيايد. گسترش شهرسازي در شهرهاي بزرگ از تجربه‌اي كه از حادثه پلاسكو داريم بايد متاثر شود و بايد در اين حوزه تجديد نظر كرد.

تخصص‌گرايي در حوزه مديريت شهري امري است كه كشورهاي توسعه يافته به آن توجه كرده‌اند و اين اشكال از ما است كه از تجربه‌هاي بشري براي پيشرفت و توسعه كشور استفاده نمي‌كنيم. به اين نكته نيز بايد توجه شود كه در كشورهاي توسعه‌يافته بسياري از وظايفي كه امروزه ما درون وزارتخانه‌ها و دستگاه‌هاي ديگر مي‌بينيم، در كشورهاي توسعه يافته و حتي در برخي از كشورهاي در حال توسعه از اختيارات شهرداري‌ها است. شهرداري در كشورهاي توسعه‌يافته متولي امري سينماداري و تئاتر و نمايش‌هاي خياباني هستند. اين كار امروز در ايران صورت نمي‌گيرد. بعد از چهار دهه از عمر جمهوري اسلامي بايد به ضرورت‌هايي توجه داشت.

* پيروزي اصلاح‌طلبان در انتخابات شوراها چقدر براي اصلاح‌طلبان اهميت دارد؟

** شهرداري محلي است كه به جهت گردش مالي گسترده در شهرهاي بزرگ لااقل مي‌تواند كانون اتفاقات و رخدادهاي خاصي و فساد تلقي شود. مي‌توانيم با همان شاخص‌هاي بسيار خوبي كه كارگروهي در شوراي عالي سياستگذاري تعيين كرده است، حداقل در شوراي جديد گام موثري را‌ برداريم. در اين دوره از شوراهاي اسلامي و شهر و روستا بايد از نسل جوان نه به اعتبار و به صرف اينكه فردي فرزند شهيد يا شخصيت سياسي است، استفاده كنيم. حداقل اينكه شوراي شهر بعدي بايد زمينه‌اي باشد تا نسل با تجربه و متخصص و شجاع بتواند مسووليت‌ها را به عهده بگيرد. شجاع بودن فرد از اين جهت با اهميت است كه شوراي شهر نقش نظارتي نيز دارد. شهرداري يكي از نهادهاي پر مساله است و فساد‌خيز است. از جهت نظارتي شوراي شهر بايد به‌طور جدي وظيفه خود را دنبال كند. شهرداري پايتخت هر كسي باشد فرد قدرتمندي مي‌شود. ١٨ تا ٢٠ هزار ميليارد تومان بودجه سالانه‌اي كه شهرداري مي‌گيرد رقم قابل توجهي است.

اصلاح‌طلبان بايد به اين نكته توجه داشته باشند و تلاش كنند نسل جديد و البته با تخصص به شوراهاي شهر و روستا وارد شوند. كارگروه شوراي عالي سياستگذاري توانست شاخص‌هاي بسيار خوبي را تعيين كند كه با استفاده از همان مي‌توان يك ليست قوي بست. مشكلات محيط‌زيستي اخير به حد بحراني ممكن است برسد؛ مساله حاشيه‌نشين‌ها و كارتن‌خواب‌ها بايد به صورت ريشه‌اي حل شود. اينها نكاتي است كه بايد در بستن ليست اصلاح‌طلبان و انتخاب افراد مورد توجه قرار بگيرد. وظيفه اصلي اين مسائل به دوش شوراي شهر است. شوراي شهر بايد سياستگذاري و برنامه‌ريزي كند و هم نظارت كند كه اين مشكلات حل شود. به يك نكته آسيب شناسانه نيز بايد توجه كرد.

شوراهاي شهر طبق قانون انتخابات چون با انتخابات رياست‌جمهوري در سال ٩٦ تلفيق شده است ممكن است كه در حاشيه قرار بگيرد. از آنجا كه انتخابات رياست‌جمهوري خود به خود براي افكار عمومي و سياستگذاران امر انتخابات در دو جناح مهم‌تر است، ممكن است به اين انتخابات بي‌توجهي شود. در اين دوره كه كانديداي رياست‌جمهوري اصلاح‌طلبان مشخص است و آن فرد آقاي روحاني است، شوراي عالي سياستگذاري بايد دغدغه انتخابات شوراهاي اسلامي شهر و روستا را داشته باشد. بسترسازي براي حضور نسل جوان در شوراي شهر بايد مورد توجه قرار گيرد چرا كه از بهترين كانون‌هاي بازپروري نيروها است. نبايد قشر عظيم جوان كشور را از اين حوزه تخصصي جدا كرد.

* جوانگرايي در پايتخت نيز بايد مورد توجه قرار گيرد؟

** بله. در مورد پايتخت حتما بايد نظر ويژه‌اي داشت. در سال ٩٢ اصلاح‌طلبان در انتخابات شوراي شهر اهمال كردند. رد صلاحيت آقاي هاشمي در سال ٩٢ مساله مهمي بود كه توجه‌ها را به انتخابات رياست‌جمهوري جلب كرد و اصلاح‌طلبان نتوانستند به خوبي در انتخابات شوراها برنامه‌ريزي كنند. جريان اصولگرا مدت‌ها است كه سعي مي‌كند تا قشر جوانش را در عرصه مديريت كشور دخيل كند و اصلاح‌طلبان بايد بكوشند تا به اين امر توجهي ويژه داشته باشند. يكي از بهترين پيام‌ها و وفاداري به اصول دموكراسي از سوي اعضاي فعلي شوراي شهر اين است كه هيچ كدام در انتخابات شوراها ثبت نام نكنند و فضا را براي نيروهاي جوان كشور باز كنند. اين امر سبب مي‌شود تا به‌طور جدي اصلاح‌طلبان بتوانند نيروهاي جوان را در مديريت كشور دخيل كنند. كاري كه اصولگرايان پيش از ما آغاز كرده‌اند.

http://etemadnewspaper.ir/?News_Id=70681

ش.د9504735

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات