(روزنامه آفتاب يزد ـ 1395/08/08 ـ شماره 4744 ـ صفحه 1)
لاوروف وزیر خارجه روسیه از توجه به مبارزه بی امان با تروریسم سخن گفته و ظریف همتای ایرانی اواز ضرورتی مشابه و اتخاد تصمیمات مشترک.اما وزیر امور خارجه ایران هنگام ورود به مسکو به نکته دیگری هم اشاره کرد که توجه محافل دیپلماتیک را به سوی خود جلب و یکی از مهمترین اهداف نشست مسکورا علنی کرد. ظریف گفت: «متاسفانه گروهی از کشورها همواره بهدنبال جنگ و راه حل نظامیدر سوریه بوده اند، در حالی که راه حل این بحران سیاسی، همچنین مبارزه با گروههای تکفیری است». وزیر خارجه ایران هرچند از کشوری نام نبرد اما ناظران سیاسی مقیم مسکو میگویند اشاره غیر مستقیم وزیر خارجه ایران ترکیه بوده که این کشور موجب نگرانی ایران شده، به نحوی که مراودات دوجانبه و محرمانه مقامات دو کشور نتوانسته حداقل از دید تهران،ترکها را به در پیش گرفتن راه دوم متقاعد کند.از موضعی ایرانی، این نگرانی قابل درک است.
به خصوص که رویکرد آنکارا از حمایت کشورهای محافظه کار عرب خلیج فارس برخورداراست که اگر مهار نشود تهران مجبور به حضور در ردیف دوم ارکستر در منطقه خواهد شد.اما روسها چه میتوانند بکنند؟ فعلا معلوم نیست. احتمالا مواضع اردوغان در قبال روسیه مقامات ایران را متقاعد کرده شاید کرملین بتواند ترکها را به اتخاذ مواضع متعادل تری راضی کند. اردوغان قبلا گفته بود. «ولادیمیر دوست نزدیک اوست!! وکشورش از این به بعد همکاری و رایزنی نزدیکی با روسیه در قبال تحولات سوریه خواهد داشت».من به درستی نمیدانم روسها(ازموضع ایرانی بحران) چنین کاری خواهند کرد یانه؟ولی نتایج اجلاس مسکو دیر یا زود این را آشکار خواهدکرد. تا آنجا که به جنگ جاری سوریه مربوط میشود باید خود را برای تشدید نبردهای دیپلماتیک و خشن،گسترش حضور داعش در سوریه و نهایتا در گیر شدن بیشتر روسیه در صحنه جنگ آماده کنیم.اما در آنچه به نقش ترکیه مربوط میشود، ارزیابی دیپلماسی پیچیده روسیه و قضاوت درباره آن بسیار مشکل است. مشخص نیست روسها قادر و یا خواهان اعمال فشار به ترکیه و توجه به نکات وزیر خارجه ایران هستند یا خیر!؟منطقا آنطور که از سخنان ظریف استنباط میشود تهران چنین انتظاری از متحد خود در سوریه دارد. اما از آنجا که مشخص نیست کرملین، ترکیه را بخشی از مشکل میداند یا قسمتی از راه حل ؟
یافتن پاسخ نه فقط برای ایرانیها که برای بسیاری تحلیلگران مشکل است.هر گزینه پاسخی، تعیین کننده کیفیت روابط این دو و تاثیرش بر منطقه و مشخصا سوریه خواهد بود. باید دید بر گرفته از کدام نگاه به ترکیه، مسئولان روس با مقامات ایران سخن گفته اند.
http://aftabeyazd.ir/?newsid=54096
ش.د9504987