تاریخ انتشار : ۰۸ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۷:۳۹  ، 
کد خبر : ۳۰۹۹۵۶

سوریه و معادلات جدید منطقه‌ای

پایگاه بصیرت / حسن هانی‌زاده / کارشناس خاورمیانه

(روزنامه آسمان آبي – 1396/11/24 – شماره 571 – صفحه 11)

سرنگونی یک فروند هواپیمای پیشرفته اف 16 ارتش رژیم صهیونیستی در ارتفاعات جولان اشغالی قواعد جدیدی در معادلات منطقه‌ای ایجاد کرد که این قواعد می‌تواند در تغییر رویکرد بازیگران بحران سوریه مؤثر باشد. این هواپیما اخیرا با تجاوز به حریم هوایی سوریه اقدام به بمباران بخشی از تأسیسات نظامی کرده بود که پدافند هوایی مشترک سوریه و محور مقاومت با شلیک به موقع، این هواپیما را سرنگون و یکی از دو خلبان آن کشته شد. در استراتژی جنگی رژیم‌صهیونیستی دو گزینه به‌عنوان قدرت برتر این رژیم در حوزه نظامی مورد توجه قرار دارد. نخستین گزینه، برتری نیروی هوایی و استفاده از پیشرفته‌ترین هواپیماهای جنگی همراه با تقویت سیستم‌های دفاع هوایی است و گزینه دیگر تقویت زرادخانه اتمی.

در حال حاضر و با توجه به امکان استفاده ارتش رژیم صهیونیستی از بمب هسته‌ای بنابراین تکیه این رژیم در تجاوز به کشورهای اطراف به‌ویژه محور مقاومت استفاده از نیروی هوایی است. سرنگونی این هواپیما پیام مهمی از سوی سوریه و محور مقاومت برای آمریکا و رژیم‌صهیونیستی به همراه دارد که این رژیم از این پیام به خوبی رمزگشایی کرد. نخست این‌که ارتش سوریه و محور مقاومت اخیرا با تشکیل یک اتاق جنگ مشترک توانستند بخش‌های مهمی از شرق و اطراف شهرهای ادلب، حماء و حلب را از وجود گروهک‌های تروریستی پاکسازی کنند.

این امر به مفهوم شکست گروهک‌های تروریستی تلقی می‌شود از این‌رو آمریکا و رژیم‌صهیونیستی به‌صورتی مستقیم به عرصه‌های میدانی سوریه ورود پیدا کردند. رژیم‌صهیونیستی بلافاصله پس از سرنگونی هواپیمای اف 16 خود اعلام کرد به تجاوزات خود علیه سوریه ادامه خواهد داد و ایران را به ارسال یک پهپاد پیشرفته حامل موشک ضدهوایی به فلسطین اشغالی متهم کرد، اما اندکی بعد کابینه رژیم صهیونیستی با تشکیل یک جلسه امنیتی فوق‌العاده با حضور بنیامین نتانیاهو اعلام کرد ماموریت هوایی ارتش در حمله به پایگاه‌های نظامی و انبارهای مهمات سوریه و محور مقاومت به پایان رسیده است.

پیش از این نیز بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه تهدید کرده بود اگر ارتش رژیم‌صهیونیستی به تجاوزات خود علیه سوریه ادامه دهد ارتش سوریه تل‌آویو را هدف موشک‌های دور برد خود قرار خواهد داد. کارشناسان نظامی معتقدند سوریه و حزب‌الله طی سال‌های اخیر به‌رغم درگیر بودن با گروهک‌های تروریستی در داخل سوریه به باز‌سازی و تقویت سیستم دفاع هوایی خود مبادرت کرده‌اند. این سیستم دفاعی تکیه کمتری بر امکانات فنی روسیه به‌عنوان هم‌پیمان استراتژیک سوریه دارد و نوعی سیستم بومی‌سازی شده سامانه ضدهوایی سام 7 روسیه تلقی می‌شود. بنابراین اتفاقات اخیر سوریه می‌تواند در تغییر معادلات منطقه به سود محور مقاومت مؤثر باشد و شرایط بهتری برای تقویت حزب‌الله و دولت بشار اسد ایجاد کند. از سوی دیگر همزمان با سرنگونی هواپیمای اف 16 رژیم صهیونیستی جنبش‌های جهادی فلسطین از جمله حماس، جهاد اسلامی و جبهه خلق برای آزادی فلسطین یک اتاق عملیات مشترک میدانی تشکیل دادند و نیروهای خود را به حالت آماده‌باش درآوردند.

این آماده باش نشان می‌دهد حوزه جغرافیایی محور مقاومت تا عمق اراضی اشغالی گسترش یافته و اگر رژیم صهیونیستی به ماجراجویی‌های خود ادامه دهد با یک جبهه گسترده داخلی و منطقه‌ای مواجه خواهد بود. این جبهه از مارون الراس در جنوب لبنان آغاز و تا قنیطره در اطراف جولان اشغالی و درعا در جنوب سوریه تا غزه و کرانه غربی ادامه خواهد یافت. در چنین فرایندی اگر ارتش رژیم صهیونیستی به ماجراجویی‌های خود علیه محور مقاومت ادامه دهد با یک اتاق عملیات مشترک که از یک فرماندهی واحد دستور می‌گیرد، روبه‌رو خواهد بود و قطعا ارتش رژیم صهیونیستی نخواهد توانست در چند جبهه مختلف بجنگد. بنابراین قواعد بازی در حوزه خاورمیانه و به‌ویژه در سوریه تغییر یافته و اکنون ابتکار عمل زمینی و هوایی در اختیار محور مقاومت قرار گرفته است.

https://asemandaily.ir/post/13668

ش.د9604958

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات