تاریخ انتشار : ۰۸ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۶  ، 
کد خبر : ۳۰۹۹۷۷

سیدعلی خمینی: نبايد به مردم بگوييم نخوريد، ارزش ندارد

(روزنامه شرق ـ 1396/11/18 ـ شماره 3081 ـ صفحه 15)

جماران: سیدعلی خمینی در جمع اساتید و دانشجویان دانشگاه امام صادق‌(ع) با اشاره به جامعه‌ای که پیامبر بنا نهاد، گفت: ما بعضی اوقات عزت را با مفهوم «اتصال به قدرت» اشتباه می‌گیریم. قبل از انقلاب می‌گفتیم اگر به شرق یا غرب، شوروی یا آمریکا، متصل نباشیم عزیز نیستیم. این مفهوم، عزت نیست بلکه اتصال به قدرت است.

نوه امام خمینی با تأکید بر اینکه «استکبار، توی‌سر‌زن است»، گفت: یعنی اگر شما به آن نزدیک شوید، عزت پیدا نمی‌کنید؛ یعنی اگر شما با همه دنیا هم دوست شوید، عزت پیدا نمی‌کنید. عزت در دوستی و دشمنی با دنیا نیست. از منظر پیامبر(ص) عزت به آن مفاهیم انسانی است که تو دنبالش هستی. عزت به نگاه افراطی و تفریطی نیست. نگاه افراطی می‌گوید که ما هیچ دشمنی در دنیا نداریم و باید با تمام دنیا ارتباط داشته باشیم و هر کاری خواستند، بکنند؛ فلسطین و یمن را با خاک یکسان کردند، بکنند. نگاه تفریطی هم این است که دور خودمان دیوار می‌کشیم و با هیچ‌کس مذاکره، معامله و تعامل نمی‌کنیم. افراط و تفریط هر دو غلط است.

او افزود: پیامبر به ما می‌گوید اگر عزت می‌خواهید به سراغ ارزش‌های انسانی بروید. هر وقت ما پای ارزش‌های انسانی و اسلامی خود ایستاده‌ایم، عزت پیدا کرده‌ایم. زمان شاه خود سردمداران می‌گفتند هرچه به آنها می‌دهیم یک قدم جلوتر می‌آیند. در همین انقلاب‌های اخیر اطراف، کشورهایی که فکر کردند اتکای به آمریکا و اتکای به غرب و شرق آنها را نگه می‌دارد، خیلی سریع‌تر از بین رفتند.

سیدعلی خمینی گفت: فقر جاهلی منحصر در این معناست که نان و آب و مسکن ندارم. پیامبر(ص) گفتند من فقر را قبول دارم؛ ولی فقر، فقر ظاهری نیست و قلب است که فقیر می‌شود. از حیث روانشناسی هم امروز ثابت است که نداشتن آدم را ناراحت نمی‌کند بلکه «حس نداشتن» است که آدم را ناراحت می‌کند. این جمله را زیاد می‌شنوید که بسیاری می‌گویند خیلی وقت‌ها پول نداشتیم و شاد بودیم؛ الان داریم اما ناراحتیم. امروز ثابت شده است که رضایت‌مندی و نارضایتی هیچ ربطی به داشتن و نداشتن ندارد و پیامبر(ص) به ما فرمود که این امر به قلب برمی‌گردد. با ساختن ساختمان‌ها، تشریفات و عظمت کسی عزیز نمی‌شود.

او تأکید کرد: البته به این معنا نیست که حکومت وظیفه ندارد و حکومت پیامبر(ص) هیچ کاری برای مردم نمی‌کند. هر حکومتی باید زندگی مردمش را تأمین و نسبت به نیازهای اساسی مردم تلاش کند و ربطی به جمهوری اسلامی ندارد. این به این معنا نیست که اگر مردم ندارند ما پشت تریبون بیاییم و به آنها بگوییم نخورید، دنیا ارزش ندارد، نه! اما ما به‌عنوان کسی که باید ارزش‌های جاهلی فرهنگی را عوض کنیم باید بدانیم که پیامبر(ص) این کار را کرد. پیامبر(ص) فرهنگی را ارائه داد که مسلمانان در شعب ابی‌طالب با سختی، مشقت و فقر زندگی می‌کردند و بیرون نمی‌آمدند.

عضو بیت امام خمینی ادامه داد: امروز هم نگاه ما همین است. ممکن است در مقام بیان به مردم مراعات کنیم اما باید عقیده ما این باشد. باید بدانیم که اگر صد‌هزار‌میلیارد هم سرمایه داشته باشی آخرش می‌گذاری و می‌روی. لذا بعضی از روانشناسان غربی می‌گویند احساس مقدم بر تفکر است و سیکل «احساس، تفکر، رفتار» را مطرح کرده‌اند!

او با بیان اینکه امروز مظاهر جامعه جاهلی زمان پیامبر(ص) به روز شده‌اند، گفت: اگر واقعا دغدغه شما این باشد که ماشینت بهتر و خانه‌ات بزرگ‌تر شود، پیامبر اسلام(ص) فرمود بدان که داری در جامعه جاهلی زندگی می‌کنی؛ ولو خیال کنی که داری در جامعه مدنی قرن بیست‌ویک و در تهران زندگی می‌کنی.

سیدعلی خمینی گفت: در دوره حاضر کار بزرگ امام و بلکه بزرگ‌ترین کار امام این بود که ارزش‌ها را دگرگون کرد. این‌طور توانست با شاه مقابله کند؛ هرچه آنها کاخ درست کردند، امام گفت من در جماران می‌نشینم. از حیث عقلی محال است در فرهنگ غربی زندگی کنی و در مواجهه با تمدن غربی پیروز شوی. تا فرهنگتان را قوی نکنید و زمین بازی را خودتان تعبیه نکنید، محال است که پیروز شوید و همیشه از پیش شکست خورده‌اید. تا زمانی که ما در زمین فرهنگ غربی زندگی کنیم، ما شکست خورده‌های همیشه تاریخ خواهیم بود. چون همه‌چیز دست اوست.

او با بیان اینکه حقوق‌بشر خیلی چیز خوبی است، تأکید کرد: حقوق‌بشری که امروز غرب به آن رسیده، چیز بسیار خوب و برای خودشان پیشرفتی بسیار عالی است. اما تا وقتی که ما در زمین حقوق‌بشر آنها قدم برداریم همیشه محکوم هستیم. شما نمی‌توانید در زمین حقوق‌بشر غربی حرکت و آمریکا را محکوم کنید. اگر لیبرالیسم را به‌عنوان دین غرب بدانیم، حقوق‌بشر به‌عنوان احکام و فقه آنهاست. البته دستاوردهای آنها حتی از منظر خود غربی‌ها اشکالاتی دارد که خودشان دارند به مرور اصلاح می‌کنند. البته ما معتقدیم یا باید اصلاحات اساسی انجام دهند یا در نهایت به زمین خواهند خورد و باید به جایی برگردند که آماده ظهور ولی‌عصر(عج) شوند.

نوه امام خمینی گفت: اگر ما خیال می‌کنیم که مسئولان باید تشریفات داشته باشند؛ از عقب‌افتادگی ماست چون سال‌ها قبل غربی‌ها این کار را انجام می‌دادند. ولی شما امروز به برخی کشورهای غربی بروید و ببینید وزیرشان چطور به خیابان می‌رود. آنها دارند خودشان را اصلاح می‌کنند. غربی‌ها در طول تاریخ جلو آمده‌اند؛ ولو انحرافاتی دارند که یا باید اصلاحش کنند یا آنها را مضمحل خواهد کرد. نکته این است، اگر ما با آنها مبارزه داریم اشتباه استراتژیک این است که بخواهیم در زمین آنها به جنگ‌شان برویم. در این صورت شکست ما قطعی است.

او با تأکید بر اینکه تغییر پارادایم فرهنگ غربی با گفتن نتیجه‌های نهایی برآمده از فرهنگ اسلامی جواب نمی‌دهد، گفت: اگر به کسی که در فرهنگ غربی زندگی می‌کند نتایج نهایی گزاره‌های اسلامی را بدهید پس می‌زند و مسخره می‌کند. اگر در فضایی که آمادگی ذهنی ندارد کرامت اهل بیت(ع) را گفتید، مسخره می‌کنند. لذا اسلام به‌تدریج و قدم‌به‌قدم جلو می‌رود و اهل بیت از ما خواسته‌اند که در نقل کرامت‌ها جانب احتیاط و فهم مخاطب را رعایت کنیم.

سیدعلی خمینی افزود: برای اینکه فردی را یا جامعه‌ای را درست کنیم، لازم نیست در تریبون‌های عمومی گزینه آخر را بگوییم؛ به تندترین روش برخورد کنیم و بگوییم اسلام همین است. وقتی امروز این را می‌گویی جامعه‌ای که با پارادایم غرب زندگی می‌کند، تند می‌بیند و تو را پس می‌زند. تمام هنر امام این بود که توانست فرهنگ و ارزش را عوض کند؛ شاه این هنر را نداشت و هرچه تندتر می‌رفت داشت به سراشیبی می‌رفت. وقتی چیزی در جامعه ارزش نیست، دادزدن در مسجد و نماز جمعه فایده ندارد؛ اما وقتی ارزش را عوض کردیم همه خودشان جلو می‌روند.

http://www.sharghdaily.ir/News/162005

ش.د9604971

نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات