طبق اصل ۱۵۰ قانون اساسی، نقش سپاه «نگهبانی از انقلاب و دستاوردهای آن» است؛ برای ورود به بحث درباره این اصل مهم قانون اساسی بفرمایید که تا چه میزان محقق شده است و ارزیابی شما از آن چیست؟
انقلاب اسلامی طی چهار دهه گذشته فراز و نشیب بسیاری داشته؛ ولی هرگز متوقف نشده است و سنگرهای کلیدی جهان را که امام(ره) وعده داده بودند، یکی پس از دیگری در حال فتح کردن است. قلوب ملتها مهمترین سنگری است که ایران در حال فتح آن است و دشمنان هم به عقبنشینیهایشان در این چهار دهه اذعان دارند. فراز و نشیب و سختی داشتیم، ولی به برکت استقامت و بالاتر از آن ولایتمداری ملت ایران، انقلاب اسلامی در این مدت توقف نداشته است.
یکی از ساحتهای حضور سپاه که ملموس و عینی است، تأمین امنیت و تولید ابزارهای تضمین تأمین امنیت است. لطفاً درباره اقتدار دفاعی کشور و نقش سپاه در این حوزه بفرمایید.
برای پاسخ به این پرسش ذکر چند نکته ضروری است؛ اولاً ما قدرت را مطلوب به ذات نمیدانیم، اما بدون قدرت که مورد تأکید قرآن است به امنیت نمیرسیم. آیه مبارکۀ «وَأَعِدُّوا لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ وَمِن رِّبَاطِ الْخَیْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَعَدُوَّکُمْ» که آرم سپاه منقش به آن است، مایه افتخار سپاه است، به این معنا که قدرت نه برای حمله و تجاوز بوده، بلکه برای ایجاد امنیت است و اگر قوی نباشید، مقابل دشمن شکست میخورید. قرآن میفرماید: اگر میخواهید دشمن جرئت نکند و متعرض شما نشود باید قوی باشید. اگر امروز انقلاب اسلامی با همه وضعیتهای جریانسازی دنیا، محکم در مقابل استکبار ایستاده است، از آن روست که قدرت دارد. رهبر معظم انقلاب بر «قوی باشیم» در تمام عرصههای علمی، نظامی، سیاسی و دیگر عرصهها تأکید دارند. امروز ضعف دشمن را با قوی شدن در مسائل نظامی میبینیم. آنها تا گوشهای از اقتدار ما را میبینند، فریاد میزنند ما قصدی نداریم و کاری نمیخواهیم انجام دهیم؛ چرا میگوییم دشمن جرئت حمله نظامی ندارد، چون حجم قوت ما را میداند. ما در اقتصاد هم باید همین کار را میکردیم. ما قدرت را شرط امنیت میدانیم.
سپاه آماده است هر کجایی که لازم است برای قوی شدن نظام جمهوری اسلامی ورود پیدا کند. ما به همه دولتها با گرایشهای گوناگون سیاسی اعلام کردیم که آماده کمک هستیم. به دولت فعلی نسبت به دولتهای قبل کمک بیشتری کردیم، با اینکه در برخی موارد نامهربانیها دیده شد، اما به این دولت بیشتر کمک شده است. سپاه خدمت به مردم را یکی از مؤلفههای قوی کردن انقلاب میداند. رهبر معظم انقلاب در سخنرانی راهبردی ۱۴ خرداد با این مضمون فرمودند: «امروز بزرگترین مبارزه با استکبار خدمت به مردم است»؛ این سؤال پیش آمد که این دو موضوع چه نسبتی با هم دارند؟ اما سپاه این پیام را گرفت و گفت آن چیزی که استکبار را میشکند و انقلاب را نگه میدارد، کمک به این مردم است و با خدمت به مردم انگیزه آنها برای مبارزه با دشمن با یک روحیه جهادی بیشتر است.
تبعیت و به عبارتی لبیک گفتن به فرمان رهبر حکیم انقلاب در همه برههها و هر زمینهای است، به نظر شما تلاش به دولتها در حوزه اقتصادی هم در همین راستا قابل ارزیابی است؟
با توجه به فلسفه وجودی سپاه و تکلیف دفاع از انقلاب و حفظ و نگهداری از انقلاب و دستاوردهای آن، هرکجا انقلاب تهدید شود، ما حضور داریم و از نظام جمهوری اسلامی دفاع میکنیم. هدف سپاه از ورود به صحنه اقتصاد کاسبی نیست، کار اقتصادی نمیخواهیم بکنیم، این تعبیر و معنای غلطی است، سپاه در عرصه سازندگی، محرومیتزدایی و کمک به توسعه زیرساختهای کشور ورود کرده است و این به معنای کار اقتصادی متعارف نیست. میخواهیم با استکبار در میدان جنگ اقتصادی که علیه ما به راه انداخته است، بجنگیم. در مسائل فرهنگی نیز با استکبار نبرد میکنیم، زیرا کار سپاه، جنگیدن با استکبار در عرصه نرم، نیمهَ سخت و سخت است و ما این افتخار را داریم که بعد از۴۰ سال وقتی به محضر رهبر معظم انقلاب میرسیم، محور صحبتهای ایشان این است که «از سپاه راضی هستم؛ صددرصد هم راضی هستم، اما قانع نیستم»؛ هرگز سپاه متوقف نمیشود. اگر کسی از وضع موجودش راضی بود سقوط میکند، ما راضی نیستیم. سپاه باشخصیتی آمیخته با اخلاص، معنویت، روحیه جهادی، انقلابی و ولایتمداری همواره سنگرنشین خط مقدم انقلاب است. دنیا بداند هر کجا تهدیدی را برای انقلاب ببینیم، ما آنجا خواهیم بود.
شاهدیم که با شیوع ویروس کرونا، نیروهای مسلح و به تبع آن سپاه برای خدماترسانی به هموطنان وارد عرصه شدند، همچنان هم در تلاش هستند، ارزیابی حضرتعالی از این رویه چگونه است؟
کمکرسانی در حوادثی مانند کرونا، سیل و زلزله در باور ما ریشه دارد. سپاه مؤثرترین ابزار تقرب الیالله را در خدمت به مردم میداند؛ یعنی خداوند و مردم را در مقابل هم نمیبیند. سپاه، بر اصل «هر چه انسان الهیتر شود، نسبت به مردم خادمتر است» اعتقاد دارد و با فعال بودن قرارگاه امام رضا(ع) و زیرمجموعه آن، یعنی قرارگاه سلامت و معنویت در حوزه نمایندگی ولیفقیه در سپاه در بحث خدماترسانی به بیماران کرونایی با بسیج تمام امکانات و ظرفیت خود، کارهایی را انجام میدهد که کسی تمایلی به انجام آن ندارد. سپاه همه چیز خود را در خدمت به مردم قرار داده است، هر جایی که مردم درد بکشند، ما هم در سپاه این درد را احساس میکنیم و در میدان حضور مؤثر خواهیم داشت. شکلگیری قرارگاه «هفدهم ربیع» هم از تازهترین ابتکارات سپاه است. در موضوع معیشت مردم نیز در کنار مردم قرار گرفتیم، تشکیل قرارگاه «هفدهم ربیع» یک اقدام بسیار عالی و عرصه جدیدی از پاسداری از انقلاب است و امیدوارم ثمرات آن را مردم ما در صحنههای مختلف ببینند. بر روی این نکته که «سپاه در دفاع از انقلاب و مردم همه چیزش را فدا میکند» خیلی تکیه داریم؛ زیرا سپاه در دفاع از انقلاب و مردم همه چیزش را فدا میکند و خود را برای انقلاب و مردم میداند.
۱۳ آبان امسال مصادف با انتخابات ریاستجمهوری آمریکا شد؛ آمریکایی که نماد اصلی استکبار است. مایل هستیم درباره این روز و این تصادف بفرمایید؛ آیا اساساً میتوان امیدوار به تغییر رویکرد جریان استکبار به سر دستگی رژیم آمریکا در قبال کشورهای مستقل، همچون جمهوری اسلامی ایران بود؟
تلاقی روز انتخابات ریاستجمهوری آمریکا با ۱۳ آبان روز ملی مبارزه با استکبار جهانی جالب و معنادار بود. اولین بار است که همزمان با مناسبت ۱۳ آبان، پرچم آمریکا به عنوان نماد استکبار در این کشور(آمریکا) به آتش کشیده شد. ما به لحاظ مکتبی دلمان برای مردم این کشور میسوزد و مردم آمریکا زیر ظلم هیئت حاکمه این رژیم هستند و اذیت میشوند. درگیری انقلاب اسلامی با هیئت حاکمه آمریکا با برخورداری از شاخصههایی مانند روحیه استکباری، سلطهطلبی، ادعای کدخدایی، استعمارگری و استثمارگری پایان نخواهد یافت و هرگز آشتی برقرار نمیشود. اینکه دستکشها عوض شود و در کاخنشین کاخ سفید اوباما، ترامپ، بایدن یا کس دیگر باشدريال مهم نیست، زیرا دولتمردان رژیم آمریکا تا این روحیه و خوی استکباری را دارند، تغییر نخواهند کرد.
برخی میگویند ارز و یک سری اقلام به امید بایدن ارزان شد، اما مگر الان که ترامپ رئیسجمهور است، تحریمها برداشته شد؟! اساس تحریمها در زمان اوباما گذاشته شد و ترامپ میوه کار اوباما را چید. اسلام ناب، ضد ظلم و ضد استکباری است و انقلاب اسلامی به ما یاد داده است، همان قدر که طرفدار مظلومیم، نمیتوانیم ظالم را تحمل کنیم. مردم عزیز ایران بدانند «مرگ بر آمریکا» که مرگ بر جبهه استکبار بود، نتیجه داده است. مرگ از این بالاتر که به جان هم بیفتند و دنیا به آنها بخندد که این چه بازی بود که شما درآوردید.
سیدالشهدای مقاومت ما؛ حاج قاسم عزیز آمریکا را خوب شناخته بود.
بله، حاج قاسم آمریکا را خوب شناخت، اقدامات حاج قاسم مبتنی بر معرفتهای بالایی بود. پنج یا شش سال قبل حاج قاسم یک سخنرانی در رابطه با آمریکا کرد که خیلی زیباست. این شهید بزرگوار گفت امروز آمریکا به برکت انقلاب اسلامی شاخصههای ابرقدرتی را از دست داده است. آمریکا میخواست تنها ابرقدرت باشد، علاوه بر نرسیدن به این هدف، حتی شاخصههای یکی از ابرقدرتها بودن را هم از دست داد، حاج قاسم در بخش دیگری در صحبتهایش با بیان ویژگیهای ابرقدرتی، پایان دادن به منازعات جهانی و حل این مشکلات با داوری و کد خدایی را یکی از این مؤلفهها برشمرد. هیچکس در دنیا برای آمریکا کد خدایی قائل نیست. قدرت فیصله دادن به مسائل جهانی که هیچ، این کشور قدرت حل مشکلات مسائل داخلی خود را هم ندارد. حاج قاسم کنترل ابرقدرتهای مقابل خود را دیگر مؤلفه یک ابرقدرت برشمرد و گفت، ابرقدرت کسی است که قدرتهای مقابل خود را کنترل کند و نگذارد حرکتی انجام دهند، امروز آمریکا کجا توانسته این کار را انجام دهد. همراهی کشورهای دیگر و قرار دادن آنها زیر چتر خود سومین مؤلفه یک ابرقدرت در دیدگاه حاج قاسم در معرفی یک ابرقدرت است. باید به این نکته هم اشاره کنم که ارزیابی نیکسون این است که امروز خیلی از کشورها میگویند اگرچه دشمنی با آمریکا ممکن است خطر ناک باشد، اما دوستی با آمریکا قطعاً کشنده است، امروز رابطه با آمریکا امتیاز و ارزش نشده، بلکه به یک ضد ارزش تبدیل شده است. انقلاب اسلامی در طول ۴۰ سال عمر با برکت همواره استکبار را به عقبنشینی واداشته است. آمریکاییها درست تحلیل کردهاند. آنها میگویند انقلاب اسلامی ایران مرگ تدریجی ما را رقم زده است، سقوط سیاستهای استکباری سرعت عجیبی پیدا کرده است و با بیداری کشورها این جریان قویتر هم میشود.
شاهد نوعی آدرس غلط دادن هستیم که چون فلان نامزد آمده است، پس مشکلات ما حل میشود. ارزیابی شما از مسئله چیست؟
تفکری دنبال این است که بگوید با آمریکای ترامپ نمیتوان کنار آمد و مسائل را حل کرد، اما با آمریکای بایدن میشود؛ یعنی این تفکر درصدد تمایز قائل شدن بین دموکراتها و جمهوریخواهان است؛ ولی ما معتقدیم رنگ استکبار عوض میشود، ولی ذات استبکار عوض نمیشود، دستکشها عوض میشود؛ یک بار دستکش فولادی به دست میکنند، ولی یک زمان دستکش مخملی دستشان میکنند که باید ترسید. بنا ندارم وقتی یقین ندارم اظهار نظر کنم، اما قرینهها نشان میدهد بعضی از کارها جهتدار شده است و کارشناسان و مشاوران در حال جهت دادن هستند و مدیران را بازی دادند، والّا این گرانیها توجیه ندارد. خیلی از این مشکلات با ورود به مسائل مدیریتی خیلی ساده قابل حل است، برخی معتقدند «مدیران نمیدانند و یا نمیتوانند نه اینکه نخواهند»، ولی یک جاهایی دم خروس خیلی پیداست. باور بنده این نیست که مدیران نمیدانند یا نمیتوانند، معتقدم مسائل سیاسی بر اقتصادی تأثیر دارد و میخواهند گفتمان مذاکره و نشستن با آمریکاییها را مطرح کنند. میگویند دنیا دهکدهای است که یک کدخدا دارد و شما باید با این کدخدا کنار بیایید، در حالی که ما میگوییم کدخدایی آمریکا را قبول نداریم، بر اساس همین اعتقاد انقلاب اسلامی ایران کدخدایی را از آمریکا گرفت.
به زندگی ائمه اطهار (ع) اشاره شد. به نظر شما چرا عدهای در حال وارونه نشان دادن موضوع صلح هستند؟ واقعاً برداشتشان از صلح امام حسن(ع) این است یا به دنبال مستمسکی برای مشروع جلوه دادن تصمیمات سیاسی، اما غلط خودشان هستند؟
این روش یکی از توطئههاست، در تشریح این مدل باید روند صلح امام حسنمجتبی(ع) با معاویه را بررسی کنیم. امام حسن (ع) با رأی مردم صلح نکرد، امام حسن(ع) کمر معاویه را شکست. ایشان برای حفظ دین خدا و کمک به مردم با معاویه صلح کرد، نه به خاطر رأی. اگر اینطور بود امام حسین(ع) باید به رأی مردم عمل میکرد. رأی مردم نبود که امام حسن(ع) صلح کن! تاریخ را تحریف نکنند، اتفاقاً وارونه جلوه دادن صلح امام حسن(ع)، توهین به مردم ایران اسلامی است؛ امام حسن(ع) در شرایطی صلح کردند که یارانشان به ایشان حمله کردند و آن حضرت را زخمی کردند و فرماندهان امام با فریب دشمن شبانه از خیمه امام(ره) فرار کردند، اما مردم ما ۴۰ سال مقابل دشمن با ولایتمداری و دفاع از رهبری و ارزشهای نظام جمهوری اسلامی ایستادهاند. قیاس ملت ایران با مردم زمان معاویه کار پستی است، ملت ایران به هیچ عنوان به مردم زمان معاویه که امام علی(ع) خطاب به آنها فرمودند: «خدا مرگتان بدهد، نامردها» یا مردم زمان امام حسن(ع) شبیه نیستند. ملت ایران جایگاهی دارند که رهبر معظم انقلاب در توصیف این جایگاه در خطبههای نماز جمعه فرمودند: «شما اینقدر خوب عمل کردید که اگر تملق شما را هم بکنیم، زیاد نگفتیم.» امام راحل در وصیتنامه خود فرمودهاند: «با تمام وجود میگویم مردم ما از مردم مدینه زمان پیغمبر(ص)، مردم عراق زمان امیرالمؤمنین(ع) و مردم زمان امام حسین(ع) بالاترند». امام حسن(ع) اگر ملت ما را داشت با معاویه صلح میکرد؟ علی بن ابیطالب(ع) اگر مردم ما را داشت برای معاویه چیزی باقی میگذاشت؟! با این مقایسهها به مردم ما خیلی ظلم شد.
این اقدامات در حالی است که برجام به هدف اصلی انعقاد آن، یعنی لغو بالمره تحریمها هرگز نرسید، اما عدهای به جای توضیح درباره چرایی شکست اهداف برجام در حال دستاورد تراشی برای برجام هستند؛ برای نمونه میگویند انزوای آمریکا محصول برجام بود؟!
انزوای آمریکا محصول عملکرد شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی و مقاومت و هوشمندی ملت است. این مهم را حاج قاسم و ملت انجام داده است نه شما. حاج قاسم و همرزمان ایشان در نیروهای مسلح پوزه رژیم آمریکا را در سوریه و عراق به خاک مالیدند، نه برجام. البته بیاخلاقی، انحطاط فکری و فرهنگی آمریکا هم در انزوای این رژیم نقش دارد. لبخند باعث انزوای آمریکا نشد، رژیم آمریکا با این لبخند و دست چدنی، خودش را بزرگ کرد.