شعر بسیار زیبا، خوب و پر معنای «کربلا در کربلا میماند اگر زینب نبود»، از اهمیت و نقش راهبردی «جهاد تبیین» حضرت زینب(س)، در به کمال رساندن، اثربخش کردن و جهانی شدن پیام عاشورای حضرت امام حسین(ع) حکایت میکند. رهبر حکیم انقلاب اسلامی در روز اربعین سال جاری، در خصوص نقش مجاهدتهای حضرت زینب(س) با تمرکز راهبردی بر «تبیین و روشنگری» فرمودند:«این چهل روزی که از عاشورا تا اربعین اتفاق افتاده، یکی از مقاطع بسیار مهم تاریخ اسلام است. روز عاشورا در اوج اهمیت است و این چهل روزی هم که بین عاشورا و اربعین هست، تالی تلو روز عاشوراست. اگر روز عاشورا اوج مجاهدت همراه با فداکاری- فدا کردن جان، فدا کردن عزیزان، فرزندان و یاران- است، این چهل روز اوج مجاهدت همراه با تبیین، همراه با افشاگری، همراه با توضیح است. اگر این چهل روز نمیبود، اگر حرکت عظیم زینب کبری(س) و جناب ام کلثوم و حضرت سجاد(ع) نمیبود، شاید آن فقره «لیستنقذ عبادک من الجهاله و حیره الضلاله» اتفاق نمیافتاد. این حرکت عظیم، این صبر فوقالعاده خاندان پیغمبر به پیشوایی زینب کبری (س) و امام سجاد(ع) بود که توانست حادثه کربلا را ماندگار کند و به معنای واقعی کلمه این تبیین مکمل آن فداکاری بود.»
تبیین یعنی نورافشانی بر تاریکیها و جنگ با دروغپردازیها و کنار زدن پردهها و آشکارکردن حقایق و واقعیتها، و این مهم به مجاهدتی بس عظیم نیاز دارد. حضرت زینب(س) با چنین مجاهدتی، تمام نقشههای شیطانی دستگاه نفاق یزیدی را خنثی و حقایق و واقعیتهای قیام خونین کربلا را نه تنها آشکار کرد؛ بلکه پیام این حرکت عظیم و بینظیر تاریخی را برای تمام انسانها تا روز قیامت، ابدی و ماندگار کرد. امروز نظام سلطه و دستگاه استکبار جهانی با بهکارگیری تمام ظرفیتها و از جمله ظرفیتهای منافقین در جهان اسلام، با تمرکز راهبردی بر جنگ شناختی در بستر جنگ نرم و جنگ تبلیغاتی، تلاش میکند برای گمراهکردن مردم و به ویژه جوانان، با روایت غلط و مخدوش از اصل انقلاب اسلامی و قیام لله حضرت امام خمینی(قدس الله نفسه الزکیه)، از نظام ولایی و جمهوری اسلامی، از دفاع مقدس هشت ساله، از سیاستها و رویکردهای استکبارستیزی ملت ایران، از سیاستها و رویکردهای دفاع و حمایت از مستضعفین در جمهوری اسلامی، از سیاستها و رویکردهای نظام اسلامی و ملت ایران در قبال موضوع فلسطین و رژیم صهیونیستی و دهها موضوع دیگر مرتبط با انقلاب اسلامی، یک ذهنیت منفی فراگیر عمومی را با هدف جداسازی مردم از انقلاب و نظام اسلامی شکل دهد. در چنین شرایطی که دشمن با تصویرسازی غلط و منفی از حقایق و واقعیتهای انقلاب اسلامی، به دنبال ناامیدسازی مردم نسبت به آینده و بدبینسازی و بیاعتمادسازی نسبت به نظام اسلامی است، تنها با یک جهاد عظیم تبیینی و روشنگری میتوان به این توطئه پیچیده غلبه کرد و نقشههای شوم دشمن و بدخواهان را خلاصه کرد. بر همین اساس، رهبر حکیم انقلاب اسلامی در بیانیه گام دوم، ضمن تشریح جنگ تبلیغاتی دشمن و محاصره تبلیغاتی ملت ایران در مقطع فعلی، جهاد اصلی جوانان را امیدآفرینی اعلام فرمودند. از منظر معظم له اساس امیدآفرینی، با «تبیین»، «روشنگری» و «افشاگری» است. اهمیت موضوع به گونهای است که رهبر حکیم انقلاب اسلامی در بیانات روز اربعین حسینی، ضمن تشریح حرکت مجاهدانه و روشنگرانه حضرت زینب(س) و تأکید بر این نکته که جهاد تبیین آن بانوی بزرگوار مکمل فداکاریهای روز عاشورا بود، خطاب به دانشجویان فرمودند: «به مسئله تبیین اهمیت بدهید. خیلی از حقایق هست که باید تبیین بشود. در قبال این حرکت گمراهکنندهای که از صد طرف به سمت ملت ایران سرازیر است و تأثیرگذاری بر افکار عمومی که یکی از هدفهای بزرگ دشمنان ایران و اسلام و انقلاب اسلامی است و دچار ابهام نگهداشتن افکار و رها کردن اذهان مردم و بخصوص جوانها «حرکت تبیین»خنثیکننده این توطئه دشمن و این حرکت دشمن است.»
بر همگان در شرایط کنونی واجب است که این «فرمان جهاد تبیین» را جدی گرفته و در برپایی یک نهضت عظیم تبیین تلاش کنند. برای تحقق یک جهاد تبیین اثربخش، همانند مجاهدتهای روشنگرانه حضرت زینب(س)، باید به الزامات این جهاد مقدس توجه داشت. الزاماتی از قبیل :
1- معنویت، اخلاص و توکل
2- عقلانیت و مدبرانه بودن حرکت
3- مجاهدت مبتنی بر شجاعت
4- رعایت اخلاق و انصاف
5- داشتن ذهنی فعال و نگاهی تیزبین
6- داشتن زبانی گویا و روان
7- داشتن همت والا و خستگیناپذیری
8- به میدانآوردن آبرو و معامله با خدا
9- برخورداری از شرح صدر
10- شاخص قراردادن ولایت در همه امور