باران رحمت الهی است و کشاورزان به ویژه در استانهای خشک جنوبی کشور همواره دست به سوی آسمان دارند تا خداوند رحمت الهی را بر سرآنان بباراند؛ اما این بار باران بارید و بارید و بند نیامد تا جایی که رحمت الهی به زحمتی برای اهالی شهرها و روستاهای سیستان و بلوچستان مبدل شد؛ استانی که اگر چه آوازهای به قدمت شاهنامه فردوسی داشته و یَلانی همچون رستم در بطن خود پرورش داده؛ اما در برابر چنین آسیبی بیدفاع و تنهاست و اکنون 13 هزار خانوار درگیر پیامدهای ناشی از سیلاب هستند. باران سیلآسا بارید، رودخانههای فصلی طغیان کردند و با جاری شدن سیلاب، جادهها و منازل ویران و تخریب شدند و نزدیک به 2 هزار میلیارد تومان به بخشهای راه، کشاورزی، برق، حملونقل، ارتباطات، آب و فاضلاب، شیلات، زیرساختها و ساختمانهای اداری این استان خسارت وارد شد.
از خسارتها تا دلنگرانیها
حسین مدرس خیابانی، استاندار سیستان و بلوچستان گفته است: «در ۱۶ شهرستان خساراتی از جمله مسدود شدن ۳۰۰ راه مواصلاتی روستایی و قطعی برق در ۳۰۰ روستا اتفاق افتاد، ۱۰۰ روستا در جنوب استان در محاصره سیل قرار گرفت و خسارتهای عمدهای نیز به کشاورزی شهرستانهای زرآباد و دشتیاری وارد شد.» وی تأکید کرده است: «بخش عمدهای از منازل مسکونی و لوازم خانگی مردم در شهر کنارک از بین رفته، ۲ هزار و ۱۰۰ خانه در کنارک نیاز به احداث مجدد و بیش از ۲ هزار خانه نیاز به بازسازی دارد، اما با دست خالی بدون امکانات، تجهیزات و منابع مالی کاری از پیش نمیرود.» نگرانی استاندار سیستان در حالی مطرح شد که تاریخ انقلاب اسلامی ثابت کرده است همانطور که از ابتدای انقلاب و در همه برهههای تاریخی گروههای جهادی، سپاه و بسیج در عرصه خدمترسانی به مردم پا گذاشتهاند، این بار هم وضع به همین منوال پیش میرود؛ چنانچه در اولین ساعات تثبیت وضعیت استان بعد از سیلاب، ۲۱۰ تیم عملیاتی متشکل از گروههای جهادی، خیّران، نهادها، دستگاههای اجرایی و تیمهای امدادگر سپاه و بسیج و ارتش عملیات تخلیه آب منازل را بر عهده گرفتند و توانستند ظرف 72 ساعت آب معابر اصلی و فرعی و منازل را تخلیه کنند و این خود شاهدی بر این مدعا بود.
سپاه همیشه درمیدان
سردار سلامی، فرمانده کل سپاه هم 19دی ماه خود برای بازدید از مناطق سیلزده و برآورد خسارت و نحوه امدادرسانی به اهالی سیلزده جنوب سیستان و بلوچستان عازم این مناطق شد تا از نزدیک در جریان مسائل و مشکلات مردم در مناطق سیلزده قرار بگیرد و بر تداوم کمکرسانی تا عادی شدن کامل اوضاع تأکید کند. در این بازدید بر بسیج همه امکانات سپاه برای بازسازی، ترمیم، مرمت و تجهیز ضروریات خانههای سیلزدگان تأکید شد. همچنین با تأکید بر همراهی و همیاری سپاه با مردم عنوان شد تا رفع کامل خسارتهای سیل در کنار مردم سیلزده خواهد ماند و تا بهبود شرایط و رفع مشکلات ناشی از سیل، این مناطق را ترک نخواهد کرد.
بازسازی و مرمت خانهها
باید گفت به جز آنچه برای بازسازی و مرمت خانه و کاشانه ویران شده مردم سیلزده سیستان به عنوان دستورکاری برای سپاه از سوی فرمانده کل تعیین شده است، این نیروی جهادی و امدادی هم اکنون هم در حال خدمترسانیهای بیبدیلی است. چنانچه با بارشهای مجدد و سردی هوا به ویژه در شبهای سیستان، مردم دوباره با مشکلاتی مواجه میشوند و به سرپناهی برای آرامش و به دور از استرسهای ناشی از سیل و بیسرپناهی و سرما نیاز دارند. بنابراین، سپاه با تشکیل قرارگاههایی و فراهم آوردن وسایل گرمایشی از مشکلات و آسیبهای بیشتر مردم جلوگیری و آرامش نسبی را برای آنها فراهم کرده است. امدادرسانی در مناطق سیلزده جنوبی ادامه دارد و دستگاههای مختلف بسیج شدهاند تا پای کار باشند و دغدغه مردم را از بابت مشکلات عدیده و ویرانیها و خسارتهای سیل کاهش داده و ضمن تأمین مایحتاج روزانه و غذای گرم و سرپناه و... در کنار سایر نهادهای امدادرسان، همانند هلال احمر همچون همیشه آستینی برای آرامش مردم بالا بزند و بعد از تخصیص اعتبارات دولتی برای بازسازی، بهسازی و ساخت خانههای جدید در کنار سایر دستگاهها با تمام توان امکاناتش را برای مشارکت در ساخت خانههای جدید یا ترمیم و مرمت خانههای آسیب دیده و تجهیز خانههایی که اسباب و اثاثیهشان دچار آسیب شده، بسیج کند. بنابراین، باید گفت سپاه در کنار سایر نهادهای امدادرسان پای کار است تا ضمن پر کردن خلأهای موجود، مردم دیار زال و رستم تنها نمانند.