«یبوست» یکی از مشکلات شایع و بیماریهای دستگاه گوارش است که در آن حرکت روده سختتر میشود. هر چه مواد هضم شده مدت زمان طولانیتری در روده بزرگ بمانند، به دلیل جذب آب از طریق روده، مدفوع سفتتر میشود و یبوست به وجود میآید. میزان دفع با توجه به تعداد دفعات غذا خوردن در افراد تفاوت دارد؛ اما با توجه به سه وعدهای بودن فرهنگ تغذیه ایرانیها باید به طور میانگین یک تا سه بار در روز دفع داشت. عوامل اصلی ایجاد یبوست، شامل نبود میزان کافی آب و فیبر در مواد غذایی مصرفی، نداشتن فعالیت فیزیکی و تحرک مانند ورزش، استرس و استفاده بیش از حد داروهای ملین است. یکی از مهمترین راههای پیشگیری از یبوست مصرف نان و غلات کامل است. با توجه به اینکه این گروه غذایی پایه اصلی غذا در فرهنگ ایرانیهاست و همه اقشار جامعه با هر سطح از درآمد این گروه را مصرف میکنند، اصلاح سبک غذایی در این گروه کمک شایانی به مرتفع شدن مشکل یبوست میکند. باید توجه داشت هزینه تهیه غلات کامل، از هزینههای درمان یبوست بسیار کمتر خواهد بود. پس از گروه نان و غلات، مصرف منظم گروه سبزی و پس از آن میوه کمک شایانی به رفع یبوست خواهد کرد. یکی از مؤثرترین ماده غذایی که به بهبود یبوست کمک میکند زیتون و روغن زیتون است؛ به گونهای که اگر در طول روز به طور میانگین ۱۰ عدد زیتون همراه با ناهار و شام یا یک قاشق غذاخوری روغن زیتون روی برنج یا سالاد ریخته شود، دیگر نیازی به دارو برای یبوست نخواهد بود. همچنین میتوان روغن زیتون را به صورت موضعی روی شکم مالید و از جذب پوستی این روغن برای بهبود یبوست استفاده کرد. داشتن فعالیت روزانه، مانند پیادهروی یا دویدن آرام به علت انقباض و انبساطهای مکرر عضلات شکم یکی دیگر از راههای مؤثر در درمان یبوست است.