انسان موجودی اجتماعی است و تلاش میکند همه چیز را در استخدام خود درآورد و حتی به استعمار همنوع خود هم دست میزند. تنها دین است که از راه تشریع قوانین، در جهت کنترل انسانی تلاش دارد. یک سنت همیشگی تاریخ این است که همه امتهای گذشته آمدهاند و منقرض شدهاند. آنچه سبب سقوط تمدنها شده است، زیادهطلبی و استخدامطلبی انسانها بوده است. امپریالیسم تلاش میکند بشر را به سوی انحصارطلبی و فرهنگ خود بکشاند.
امپریالیسم خبری در خدمت تحکیم پایههای قدرت جهان سرمایهداری عمل میکند. در این راستا، بدون نیاز به لشکرکشی نظامی، با تجزیه و تحلیل رخدادهای سیاسی به طور دلخواه و تحمیل ارزشهای غربی و دروغپراکنی و بازنمایی غیرواقعی در استحکام اقتدار خود میکوشد. امپریالیسم خبری با تغییر نظام ارزشی جوامع افکار را در جهت منافع خود شکل میدهد.
از سوی دیگر، امپریالیسم خبری به منزله خرده سیستم مکمل دیگر اجزای نظم امپریالیستی است. به این معنا که در خدمت سوداگری اقتصادی و فرهنگ نظام سلطه است. امپریالیسم خبری در اعمال سیاستهای خود همه ویژگیهای یک سیستم واقعی را دارد؛ اگر چه شخصیت حقوقی مستقلی ندارد. انحصارطلبی وسایل ارتباط جمعی جزء جوهره امپریالیسم خبری است. در تحقق این انحصار، غرب با وجود شعار جریان آزاد اطلاعات، در سیستم اطلاعرسانی جوامع جهان سوم اختلال ایجاد میکند.
درباره ماهیت امپریالیسم خبری، اهداف و شیوههای اجرایی آن در کشورهای جهان سوم دیدگاهها و نظریههای متعددی وجود دارد. «تئودر آدرنو» معتقد است، تولیدات وسایل ارتباط جمعی نقشی تجارتی یافته است و وسایل ارتباط جمعی به منزله کالاهای صنعتی هستند و مصرفکنندگان عمده آن توده مردم بوده و نقشی تخدیرکننده بر آنها دارد. طبق این نظر روشن است، آنچه تخدیر میشود، حقیقت و وقایع خبری است که به فضای مجازی و دروغین در ذهن مخاطب منجر میشود.
مکتب گلاسکو که یکی از دیدگاههای مهم درباره امپریالیسم خبری است، ضمن موهوم شمردن بیطرفی امپریالیسم خبری معتقد است، خبر به طرز اجتماعی ساخته میشود و یک پدیده طبیعی نیست، بلکه محصول ایدئولوژی است.
امپریالیسم خبری با ایجاد انحصار خبررسانی در سطح جهان، که امروزه یکی از پایههای قدرت غرب به شمار میآید، اهدافی را تعقیب میکند. مهمترین اهداف امپریالیسم خبری را میتوان در محورهای ذیل خلاصه کرد:
تحمیل و حاکمیت ارزشهای غربی
یکی از کارکردهای وسایل ارتباط جمعی، «فرهنگسازی» است. امپریالیسم خبری این نقش را در قالب تبلیغات و القای ارزشهای غربی از طریق کتمان حقایق و بازنمایی غیرواقعی پیگیری میکند. یکی از اهداف امپریالیسم خبری اثبات برتری جهانبینی غربی و تلاش در جهت تسخیر اذهان انسانها برای پذیرش آن است. آنها درصددند کشورهای جهان سوم را با طرز جهانبینی، شیوه زندگی غربی و فلسفه غربی آشنا کرده و به آن رهنمون کنند تا از آنها در جهت منافع غیرمشروع خود بهرهبرداری کند.
مشروعیتبخشی به نظام سیاسی و فرهنگی حاکم بر غرب
یکی دیگر از اهداف امپریالیسم خبری حق جلوه دادن سیستم باطل و دروغین سیاسی و فرهنگی غرب است. چنانکه «دیوید بارات» میگوید: «مهمترین هدف شیوههای خبررسانی غرب حرکت در جهت تثبیت منافع حاکم بر غرب است.» عدهای نیز معتقدند، وسایل ارتباط جمعی بازوی فرهنگی نظم صنعتی در غرب هستند؛ به همین دلیل اخباری که امپریالیسم خبری ارائه میدهد، ناظر بر منافع کارفرمایان صنایع غرب است و سرشار از جانبداری و فقدان بیطرفی است.
مخدوش کردن چهره فرهنگی ملل محروم و جهان سوم
امپریالیسم خبری در جهت حاکمیت بخشیدن و تحمیل فرهنگ خود، فرهنگ جهان سوم را به منزله راهبردی برای دستیابی به هدف کلان مزبور مخدوش جلوه میدهد. این امر ناشی از جوهره و خوی استکبار است که همواره خود را از دیگران برتر میبیند و ارزشها و فرهنگ جوامع دیگر را هیچ میانگارد.