«ایرج بیات موحد» از دانشجویان ممتاز دانشگاه شریف در رشته الکترونیک بود که پس از پایان دوره لیسانس برای ادامه تحصیل به هلند رفت تا مدرک کارشناسی ارشدش را در این کشور اخذ کند. او در آنجا هم دانشجوی ممتاز شد و برای اولین بار ترمینال کامپیوتری دوزبانه فارسی و لاتین را ساخت و طراح و سازنده دستگاه مولتی پلکسرتلکس بود.
سال ۱۳۵۴ از هلند به ایران آمد و در مرکز «خواص» وابسته به دانشگاه شریف کارش را به عنوان مدیر بخش الکترونیک شروع کرد. خدمت سربازیاش را در حین کار گذراند و سال ۱۳۵۶ کارت پایان خدمت گرفت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در تحقیقات مخابرات مشغول به کار شد. صدام به مرزهای کشور حمله کرد و جنگ شروع شد. خبر رسید شورای عالی دفاع مصوب کرده است که برای پشتیبانی و تأمین نیروی انسانی مورد نیاز ارتش همه سربازان منقضی خدمت در سال ۱۳۵۶ خود را به نظام وظیفه معرفی کنند تا ترتیب حضور آنان در جبهه فراهم شود. ایرج نیز باید تصمیم میگرفت که بماند یا برود. او، اما با وجودی که از اطرافیان میشنید که تو آدم معمولی نیستی و سرباز برای ارتش زیاد است، رفتن را انتخاب کرد و بعد از گذراندن دوره یک ماهه آموزشی در منجیل، راهی اندیمشک شد و به لشکر ۱۶ زرهی قزوین رفت.
مدتی در دزفول ماندند. خبر رسیده بود که خرمشهر به دست بعثیها افتاده، اما کاری از دست ایرج و همرزمانش برنمیآمد. یکی از روزها او را به مقر لشکر خواندند و نامه رئیس مرکز تحقیقات مخابرات را به او ابلاغ کردند. دکتر قندی وزیر پست و تلگراف با شناختی که از ایرج داشت، نامهای به ارتش زده و او و چند نفر دیگر را فراخوانده بود که باید به سر کار خود برگردند.
او بار دیگر بر سر ماندن و رفتن حق انتخاب داشت. انتخابی سخت که همه او را از رفتن به جبهه منع میکردند، اما ایرج میدانست رفتن او که حالا سردسته گروهی از نیروهای رزمی شده بود، چه عواقب و اثراتی بر روحیه نیروها دارد.
بالاخره بعد از روزها درگیری با دشمن، عملیات نصر طرحریزی شد. صبح ۱۶ دی ۱۳۵۹ حمله آغاز شد و ایرج از جمله نیروهای لشکر ۱۶ زرهی قزوین در این مأموریت بزرگ شرکت داشت. در آن عملیات او با ترکشهایی که به بدنش اصابت کرد، شهید شد و دیگر خبری از او به دست خانواده نرسید. هرچند که پس از شهادت و تا زمان آزادی اسرا خانواده احتمال اسارت او را میدادند، اما هیچ خبری از ایرج نشد تا نام او در دفتر شهدای جاویدالاثر زنده بماند.
برگرفته از کتاب «قربانت ایرج»
شهید ایرج بیاتموحد سوم خرداد ۱۳۳۱ در زنجان به دنیا آمد. او با هوش و ذکاوتی که داشت، توانست در دانشگاه صنعتی شریف کارشناسی الکترونیک را اخذ کند. وی پس از این دوره موفق به اخذ مدرک فوق لیسانس الکترونیک از کشور هلند شد. فرمانده دسته بود. 18 دی ۱۳۵۹، در هویزه به شهادت رسید و تا کنون خبری از او به دست نیامده است و وی جاویدالاثر شده است.