نتایج جدیدترین نظرسنجی انجام شده توسط «مرکز مطالعات دموکراسی اسرائیل» منتشره در ماه دسامبر نشان میدهد، «بدبینی» صبغه حاکم بر افکار عمومی اسرائیل است و این بیانگر از بین رفتن افقهای روشن درباره «آینده امنیت قومی» و «آینده دموکراسی» در این رژیم است.
این روند که از تابستان ۲۰۲۳ آغاز شده بود، همچنان ادامه دارد و هر ماه نسبت به ماه قبل، افزایش بیشتری مییابد، طوری که نظرسنجی اخیر نشان میدهد، میزان خوشبینی اسرائیلیها به «آینده امنیت قومی» اسرائیل از ۵۳ درصد در ماه اکتبر به ۴۴ درصد در ماه نوامبر و همچنین «آینده دموکراسی در این رژیم» از ۴۳ درصد در ماه اکتبر به ۳۸ درصد در ماه نوامبر کاهش یافته است.
نتایج نظرسنجی «دادههای صدای اسرائیل» در ماه اخیر نشان میدهد که ۵۵.۹ درصد اسرائیلیها، ۵۲.۳ درصد یهودیان و ۷۳.۶ درصد عربهای شرکتکننده در این نظرسنجی اعلام کردند که نسبت به «وضعیت امنیتی اسرائیل در آینده نزدیک» بدبین هستند.
این درحالی است که ۴۰.۸ درصد شرکتکنندگان نسبت به آینده امنیتی اسرائیل ابراز خوشبینی کرده بودند (۴۴ درصد در میان یهود، ۲۴.۸ در میان عربهای ۴۸).
اما درباره وضعیت «دموکراسی» در اسرائیل، ۵۱.۶ درصد شرکتکنندگان در نظرسنجی نسبت به آینده دموکراسی در سایه کابینه حاکم بر این رژیم ابراز بدبینی کردهاند، این نسبت در میان یهودیان ۵۷.۷ درصد و در میان اعراب ۵۴.۳ درصد بود.
در این میان، ۳۶.۲ درصد مجموع شرکتکنندگان در نظرسنجی به آینده دموکراسی در اسرائیل خوشبین بودند، این نسبت در میان یهود به ۳۸.۵ درصد و در میان اعراب به ۲۴.۶ درصد رسید.
«دادههای صدای اسرائیل» نظرسنجی ماهیانهای است که «مرکز فیطربی» وابسته به «مرکز مطالعات دموکراسی اسرائیل» روی افکار عمومی اسرائیل انجام میشود و از آوریل سال ۲۰۱۹ آغاز شده است.
نظرسنجی اخیر، از ۲۵ تا ۲۸ ماه نوامبر جاری و با مشارکت ۷۵۰ نفر زن و مرد انجام شده که ۶۰۰ نفر آنها را یهود و ۱۵۰ نفر آنها را اعراب در گروه سنی بالاتر از ۱۸ سال تشکیل میدادند.
اما شرکتکنندگان در نظرسنجی در پاسخ به این سؤال که به نظر شما امنترین جا برای شما کجاست؟ ۵۲ درصد شرکتکنندگان یهودی اعلام کردند که اسرائیل را جای امنی برای ادامه زندگی نمیبینند و ترجیح میدهند، خارج از اسرائیل به زندگی خود ادامه دهند.
در این میان فقط ۳۸ درصد از شرکتکنندگان عرب خواهان ادامه زندگی خارج از فلسطین اشغالی شدند.
در پاسخ به این سؤال که آیا حکومت اسرائیل برای بازسازی خسارات ناشی از حملات حزبالله، باید به شهرکهای یهودی و عربی نگاه یکسانی داشته باشد و به یک اندازه برای بازسازی آنها اقدام کند، ۶۲.۱ درصد شرکتکنندگان یهودی مخالفت نگاه برابر به شهرکها و ۸۸.۲ درصد شرکتکنندگان عرب خواهان توجه برابر شده بودند.
اما درباره حکم بازداشت صادر شده از سوی دادگاه بینالمللی برای «نتانیاهو» و «گالانت» به اتهام ارتکاب جنایات ضد بشری و نسلکشی در غزه، این سؤال مطرح شده که به نظر شما چه چیز باعث شد، دادگاه این حکم را صادر کند، پاسخها به شرح ذیل بودند:
- نادرست بودن شیوه مدیریت جنگ در غزه توسط حکومت و ارتش ۱۶.۴ درصد مجموع شرکتکنندگان، ۹.۶ درصد شرکتکنندگان یهود و ۴۹.۷ درصد شرکتکنندگان عرب
- عملکرد نامناسب و ناموفق اسرائیل در توجیه اقدامات خود برای جهانیان ۲۳.۳ درصد مجموع شرکتکنندگان، ۲۴.۴ درصد شرکتکنندگان یهود و ۱۷.۹ درصد شرکتکنندگان عرب
- جانبداری دادگاه بینالمللی کیفری و خصومت آن با اسرائیل ۵۲.۹ درصد مجموع شرکتکنندگان، ۶۱.۲ درصد شرکتکنندگان یهود و ۱۲.۱ درصد شرکتکنندگان عرب
- دلایل دیگر ۶.۱ درصد و نمیدانم ۱.۳ درصد مجموع شرکتکنندگان.
اما در پاسخ به این سؤال که به نظر شما ورود ترامپ به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا به کاخ سفید پایان جنگ در نوار غزه را تسریع خواهد کرد، ۵۲ درصد شرکتکنندگان، ۵۴.۹ درصد یهود و ۳۷.۷ عربها به این سؤال پاسخ مثبت دادند.
در مقابل ۱۶.۹ درصد شرکتکنندگان، ۱۳.۷ درصد یهود و ۳۲.۵ درصد عربها به این سؤال پاسخ منفی دادند و گفتند که روی کار آمدن ترامپ تأثیری روی پایان جنگ نخواهد داشت.
شرکتکنندگان در پاسخ این سؤال که آیا به نظر شما «امنیت اسرائیل» یکی از مهمترین ملاحظات ترامپ است و روی شکلگیری سیاست خارجی دولتش تأثیر میگذارد یا خیر؟ ۶۲.۶ درصد مجموع شرکتکنندگان در نظرسنجی با این گفته موافق (۶۳.۴ درصد یهود و ۵۸.۶ درصد اعراب) بودند.
این درحالی است که ۲۷.۹ درصد مجموع شرکتکنندگان در نظرسنجی (۲۷ درصد یهود و ۳۱.۸ درصد عربها) بر این باور بودند، موضوع امنیت اسرائیل تأثیر کمی روی ماهیت سیاست خارجی ترامپ خواهد داشت.
اما درباره زمزمههای بسیاری که در اسرائیل در خصوص بازگشت شهرکسازی و شهرکنشینی در نوار غزه وجود دارد، این سؤال از شرکتکنندگان در نظرسنجی انجام شد که آیا موافق این امر هستند یا خیر؟ در این میان ۵۸.۴ درصد مجموع شرکتکنندگان (۵۲.۲ درصد یهود و ۸۸.۶ درصد عربها) اعلام کردند که مخالف بازگشت شهرکسازی و شهرکنشینی در نوار غزه هستند.
در مقابل ۳۶.۱ درصد مجموع شرکتکنندگان (۴۱.۹ درصد یهود و ۷.۷ درصد عربها) موافقت خود را با این طرح اعلام کردند.
همچنین، ۴۸.۹ درصد مجموع شرکتکنندگان در نظرسنجی مخالفت خود را با انتصاب حاکم نظامی بر نوار غزه اعلام کردند.