صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۱۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۰  ، 
کد خبر : ۳۷۲۲۰۷

آمادگی ایران برای گسترش همکاری تحقیقاتی با سایر کشورها

وزیر علوم تحقیقات و فناوری گفت: ایران آمادگی کامل خود را برای گسترش همکاری‌ها در طرح‌های تحقیقاتی با کشورهای دیگر و مشارکت در ابتکارات جهانی یونسکو اعلام می‌کند.

 دکتر حسین سیمایی صراف در نشست هم‌اندیشی کرسی‌های یونسکو در ایران که امروز (چهارشنبه ۱۷ بهمن‌ماه) با حضور ینگ سرانگ؛ رئیس دفتر یونسکو در تهران، حسن فرطوسی، دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو، احمدرضا خضری مشاور وزیر علوم، وحید شالچی؛ معاون فرهنگی وزارت علوم و جمعی از رؤسای دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها در کمیسیون ملی یونسکو برگزار شد، با طرح یک سوال گفت: چه مسائلی سبب می‌شود یک کشور به سمت پیشرفت و توسعه پایدار حرکت کند؟ این پیشرفت صرفاً وابسته به منابع مالی و اقتصادی است یا اینکه آنچه ما نیاز داریم یک بنیان علمی و فرهنگی قوی‌تر است؟

وی با اشاره به جایگاه یونسکو ادامه داد: یونسکو به عنوان یک نهاد فرهنگی بین‌المللی سعی کرده با برگزاری کرسی‌های مختلف، با معرفی و تأسیس کرسی‌های مختلف زمینه را برای تبادل دانش و تجربه علمی فراهم آورد.

وزیر علوم در مورد نقش کرسی‌های یونسکو اظهار کرد: این کرسی‌ها نه تنها به ارتقای آموزش و پژوهش کمک می‌کنند بلکه به ایجاد تفکر نقاد و روحیه پژوهشگری در جامعه می‌انجامد.

وی با اشاره به نقش مهم کرسی‌ها در تبادل فرهنگی و علمی گفت: کرسی‌های یونسکو فضایی را فراهم می‌کنند که پژوهشگران و دانشمندان از کشورهای مختلف می‌توانند تبادل اطلاعات داشته باشند، تجربیات خود را به اشتراک بگذارنند و از یکدیگر بیاموزند و راه‌حل‌های موثرتری برای مسائل و چالش‌های جهانی ارائه کنند.

وزیر علوم با بیان اینکه کرسی‌های یونسکو روحیه نوآوری و خلاقیت را در بین پژوهشگران ترویج می‌کنند، ادامه داد: همچنین با حمایت از پروژه‌های تحقیقاتی و نوآورانه می‌توانیم به پیشرفت‌های عظیم علمی و فناوری دست یابیم که تأثیرات مثبت آن‌ها بر جامعه ما بی‌نظیر خواهد بود.

وی با اشاره به اهمیت توجه به نیازهای محلی و برنامه‌ریزی برای توسعه پایدار، گفت: کرسی‌های یونسکو با تاکید بر پژوهش‌های مبتنی بر نیازهای محلی می‌توانند به ما کمک کند تا برنامه‌های علمی و آموزشی را طراحی کنیم که در راستای توسعه پایدار جامعه ما باشد این می‌تواند موجب کاهش فقر و نابرابری اجتماعی و در نهایت به بهبود کیفیت زندگی شهروندان منجر شود.

سیمایی صراف با بیان اینکه نباید نقش نهادهای میزبان کرسی‌ها را نادیده گرفت، گفت: رؤسای دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌های میزبان کرسی‌ها و به تبع آن وزارت علوم، باید متوجه مسئولیت‌های خود در حمایت و تأمین منابع مالی برای تقویت عملکرد و توسعه کرسی‌ها باشند؛ هرچند می‌دانیم که در این زمینه مشکلات فراوان وجود دارد.

وزیر علوم گفت: مساله مهم دیگری که باید به آن توجه کرد نقش کرسی‌های یونسکو در دیپلماسی علمی است، در دنیای امروز دیپلماسی به معنای تبادل افکار و فرهنگ‌ها ضروری است و کرسی‌ها می‌توانند فضای همکاری بین‌المللی کشورها را با یکدیگر را هماهنگ کنند و روابط تجاری قوی‌تری برقرار سازند.

وی ادامه داد: این روابط فقط محدود به همکاری‌های دانشگاهی نمی‌شود بلکه می‌تواند به کاهش تنش‌ها و افزایش صلح میان کشورها منجر شود.

سیمایی صراف با بیان اینکه دانش، اساسی‌ترین نیاز بشر برای پیشرفت و توسعه پایدار جامعه است، ادامه داد: متأسفانه در دنیای امروز ما با موانع متعددی در حوزه ارتباطات علمی بین‌المللی روبه‌رو هستیم از جمله تحریم‌های علمی که همچنان بر روابط علمی ما تأثیر می‌گذارد.

وی با اشاره به نقش کرسی‌های یونسکو در دیپلماسی علمی گفت: در دنیای امروز دیپلماسی علمی ضروری است. لازم است کشورها و سازمان‌های بین‌المللی به همکاری‌های علمی تشویق شوند و با ایجاد زمینه‌های مناسب پل‌های ارتباطی میان کشورها را مستحکم کرده و از تجربیات یکدیگر بهره‌مند شوند.

وی خاطر نشان کرد: این روابط محدود به همکاری‌های دانشگاهی نیست بلکه باید به کاهش تنش‌ها و افزایش همکاری‌ها منجر شود.

به گفته وزیر علوم؛ جمهوری اسلامی ایران در دهه‌های اخیر با به کارگیری منابع علمی و انسانی خود در عرصه تولید علم و فناوری پیشرفت‌های چشمگیری داشته است و بر اساس گزارش‌های بین‌المللی، ایران اکنون یکی از کشورهای پیشرو در تولید علم در منطقه خاورمیانه است.

دستاوردهای ایران در مجامع بین‌المللی

وی ادامه داد: ایران در برخی از حوزه‌های نوآورانه مانند فناوری نانو، بیوتکنولوژی، هوافضا و هوش مصنوعی گام‌های بزرگی برداشته و دستاوردهای علمی کشور در مجامع بین‌المللی شناخته شده است.

چالش‌هایی از جمله تحریم و محدودیت‌های مالی همچنان وجود دارد

وزیر علوم با اشاره به چالش‌های موجود در ایران اظهار کرد: با توجه با وجود دستاوردهای چشمگیر، چالش‌هایی چون تحریم‌ها، محدودیت‌های مالی و مشکلات ارتباطات علمی هنوز وجود دارد که مانع از گسترش کامل همکاری‌ها می‌شود به همین دلیل ایران بر این باور است که همکاری‌های پژوهشی می‌تواند و باید از مرزهای سیاسی عبور کرده و با تبادل آزادانه اطلاعات علمی تسهیل شود.

وی افزود: باید برای محققان و پشتیبانی از طرح‌های مشترک روند جهانی شدن علم، سرعت گیرد و در این راستا ایران آمادگی کامل خود را برای گسترش همکاری‌ها در طرح‌های تحقیقاتی با کشورهای دیگر و مشارکت در ابتکارات جهانی یونسکو اعلام می‌کند.

سیمایی صراف خطاب به مسئولان کرسی‌های یونسکو گفت: آن دسته از طرح‌های تحقیقاتی چند جانبه را توسعه دهند که می‌تواند به حل چالش‌های جهانی و مفهوم‌سازی جهانی مانند مفهوم‌سازی در حوزه اخلاق زیستی، تغییرات اقلیمی، آموزش سبز، هوش مصنوعی و تنوع فرهنگی کمک کند.

وی خاطر نشان کرد: ما بر این باوریم که علم و دانش، بهترین وسیله برای حل مشکلات جهانی و تقویت صلح است ایران به عنوان کشوری با ظرفیت‌های عظیم علمی آماده است تا در این مسیر مشارکت فعال داشته باشد.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات