تاریخ انتشار : ۲۸ دی ۱۳۹۵ - ۰۷:۲۲  ، 
شناسه خبر : ۲۹۸۴۷۸
«سیما» پس از 7 سال به خانواده هاشمی فرصت دفاع داد

(روزنامه ايران - 1395/10/23 - شماره 6406 - صفحه 2)

تلویزیون بعد از 7 سال به خانواده آیت‌الله هاشمی رفسنجانی فرصت دفاع داد. دیروز صبح برنامه «حالا خورشید» که از شبکه سه به صورت زنده روی آنتن می‌رود، میزبان محسن هاشمی رفسنجانی فرزند ارشد آیت‌الله هاشمی رفسنجانی بود. پسر بزرگ هاشمی، در این برنامه بخشی از وصیت پدرش را خواند که در آن اعلام شده بود بعد از انقلاب، به دارایی‌های آیت‌الله هاشمی رفسنجانی اضافه نشده است. اوهمچنین در این برنامه گفت منزلی که آیت‌الله هاشمی رفسنجانی تا واپسین روز حیاتش درآن زندگی می‌کرد استیجاری بوده است.

این توضیحات، 7 سال بعد از شبی پخش شد که محمود احمدی‌نژاد در مناظره انتخاباتی، آیت‌الله را به انواع ‌فسادها، از جمله فساد اقتصادی متهم کرد. 18 خرداد سال 88 یعنی فردای آن روز، دفتر آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با ارسال نامه‌ای به عزت‌الله ضرغامی رئیس وقت صدا و سیما سخنان رئیس دولت سابق را نقض سوگند رئیس جمهوری خواند و درخواست کرد پیش از اتمام زمان تبلیغات رئیس جمهوری به خانواده هاشمی فرصت دفاع دهد. درخواستی که البته هیچ گاه اجابت نشد. تا دیروز صبح که محسن هاشمی بعد از درگذشت آیت‌الله هاشمی این مجال را یافت تا از همان قابی که اتهام‌ها روانه شده بود، به بخشی از آنها جواب بدهد. هرچند که گاه بغض و گریه راه گفت‌ و‌گویش را می‌بست.

به گزارش ایسنا، محسن هاشمی با بیان اینکه «در سال 79 ایشان به‌ دلیل مشکل قلبی قرار بود آنژیو شوند و در همان مقطع وصیت‌نامه‌ای را نوشتند و در اختیار من قرار دادند»، گفت: ایشان در این وصیتنامه تأکید کردند که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی چیزی بر دارایی‌هایی که قبل از انقلاب داشتم، افزوده نشده است و مخارج خانه را از طریق فروش آن اموال و از حقوق و مزایایی که بابت مسئولیت‌هایم داشتم، تأمین کردم.او با بیان اینکه «ایشان از جهات مختلف مظلوم واقع شدند، از جمله درمورد مطالبی که در ارتباط با اشرافی‌گری و ثروت زیاد ایشان مطرح می‌شد»، ادامه داد: برخی فکر می‌کردند که ایشان دارای ثروت آن چنانی و افسانه‌ای هستند، در حالی که آن گونه نیست و دارایی هایشان بسیار کم است.

فرزند ارشد آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با اشاره به تصویری که از اتاق کار وی در خانه‌شان طی این روزها در شبکه‌های اجتماعی پخش شده است، افزود: ایشان در جماران و در منزلی در همسایگی امام(ره) زندگی می‌کردند. در مقطعی که امام به جماران رفتند، صاحبان منزلی که در کنار محل سکونت ایشان بود به دلیل رفت و آمدها و مسائل امنیتی دچار مشکلاتی شده بودند، درهمین راستا امام فرمودند که این خانه به قیمت خوب از صاحب خانه خریداری شود تا صاحب پیشین آن منزل بتواند منزل مناسبی را در جای دیگری تهیه کند. بعد از آنکه منزل مورد اشاره خریداری شد، امام فرمودند که آقای هاشمی بیاید و اینجا زندگی کند و ایشان از همان زمان تا کنون در آن منزل استیجاری زندگی می‌کردند.

او با بیان اینکه «در چند روز اخیر من در اسناد ایشان گشتم تا وصیت نامه جدیدی از ایشان پیدا کنم، ولی هنوز موفق به این امر نشده‌ایم»، گفت: فوت ایشان ناگهانی بود؛ 10 الی 20 دقیقه طول کشید که ما بی‌پدر شدیم. من در مسیر بازگشت از دانشگاه آزاد به سمت منزل بودم که به من اطلاع دادند حال ایشان خوب نیست. حدود 15 دقیقه طول کشید که من خود را به بیمارستان شهدای تجریش رساندم و هنگامی که در بیمارستان حضور پیدا کردم، ایشان دیگر نبض نداشت.

آیت‌الله هاشمی همواره بر اسلام، انقلاب و اعتدال تأکید داشت

محسن هاشمی در بخش دیگری از سخنانش با تشکر از حضور وصف‌ ناپذیر مردم در مراسم تشییع پیکر پدرش گفت: آیت‌الله هاشمی رفسنجانی همواره بر سه موضوع اسلام، انقلاب و اعتدال تأکید داشتند. تلاش ویژه‌ای برای اعتلای این سه موضوع داشتند و عامل تحقق این موضوع را وحدت می‌دانستند. به همین جهت ما تأکید داشتیم که تشییع ایشان نباید عامل نقض وحدت شود و مردم نیز مایه عجیبی در مراسم تشییع ایشان گذاشتند که ما متعجب شدیم؛ در واقع آنها با علاقه برای بدرقه یار امام، رهبری و مردم به صحنه آمدند.

وی افزود: به هر حال هر انقلابی می‌تواند دچار مشکلاتی شود، به نحوی که چهره‌اش مخدوش شود. آیت‌الله هاشمی همواره تلاش داشتند که انقلاب اسلامی دچار انحراف نشود، چهره واقعی اسلامی خارج از تحریف‌ها و افراط‌ ها نشان داده شود، به نحوی که مورد پذیرش جوانان قرار بگیرد. ایشان می‌گفتند مسائلی که در اسلام نیست و برخی از مستحبات را نباید به صورت واجبات مطرح کنیم. باید مطالب را به نحوی بگوییم تا جوانان بتوانند آن را درک کنند. نباید برای اینکه خودمان را موجه یا مسلمان دو آتشه جلوه دهیم، باعث شویم که با برخی از حرکات مردم و جوانان از اسلام دور شوند. محسن هاشمی با بیان اینکه «پدرم اعتدال را در تمام ابعاد از جمله زندگی خصوصی، اجتماعی، فرهنگی و... مورد توجه داشتند و با زهد فروشی مخالف بودند»، افزود: ایشان به صورت شفاف نگاه و دیدگاه‌ شان و همچنین زندگی‌شان را نوشته‌اند. مردم نیز در مراسم تشییع پیکر سنگ تمام گذاشتند و رهبر معظم انقلاب نیز ما را شرمنده کردند.

وی همچنین به نقش آیت‌الله هاشمی در پیروزی انقلاب اسلامی و تثبیت آن و علاقه وی به ایران، انقلاب اسلامی و وحدت مردم ایران اشاره کرد و گفت: ایشان همواره به این موضوع توجه داشتند که به انقلاب اسلامی صدمه‌ای وارد نشود. محسن هاشمی به فعالیت‌های پدرش بعد از مهاجرت به قم جهت تحصیل در حوزه علمیه اشاره کرد و افزود: آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به مسائل اجتماعی، فرهنگی و حتی مسائل اقتصادی و مدیریتی از همان زمان اهمیت وافری نشان می‌دادند. در هنگام ورود به قم در خانه‌ای زندگی می‌کردند که کنار منزل امام خمینی(ره) بود. با ایشان سریع آشنا شدند و اطلاعات این چنینی در مورد کشور را ایشان جمع‌آوری کرده و در اختیار امام قرار می‌دادند. در آن زمان خیلی از علما به داشتن رادیو در منزل حساسیت داشتند. حضرت امام(ره) به ایشان پولی می‌دهند تا رادیویی تهیه کنند و مطالبی که در رادیو گفته می‌شود را در اختیار ایشان قرار دهند. اکنون این رادیو در موزه رفسنجان قرار دارد. ایشان مطالبی را که از رادیو پخش می‌شد گوش می‌دادند و به اطلاع امام می‌رساندند.

وی با بیان اینکه «بعد از اینکه امام تبعید شدند، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی از طریق سفر به عراق یا نامه نگاری و ارسال پیام با ایشان در تماس بودند»، ادامه داد: زمانی که در تعقیب و گریز ساواک قرار داشتند یا برای سخنرانی دچار ممنوعیت بودند در کتابخانه‌ها حضور پیدا می‌کردند و تحقیقات می‌کردند. یکی از مردان اسوه برای ایشان امیرکبیر بود. مطالعات زیادی در مورد ایشان در همان موقع انجام دادند و علاقه‌مند بودند که ببینند امیرکبیر در زمان قاجار چگونه برای اعتدال کشور تلاش و فکر می‌کردند. در ادامه نتایج تحقیقات و اسنادی که به دست آورده بودند را با عنوان کتاب امیرکبیر، قهرمان مبارزه با استعمار منتشر کردند.

فرزند ارشد آیت‌الله هاشمی رفسنجانی ادامه داد: در یک دوره‌ای ایشان تحت تعقیب و گریز ساواک بودند، در همین راستا به روستای محل اقامت‌شان بهرمان پناه بردند و در آنجا مدتی پنهان بودند. در آن موقع کتابی در مورد مسأله فلسطین و حقانیت مردم این منطقه به دست شان رسید که این کتاب را ترجمه کردند و در همان مقطع مورد استقبال زیادی قرار گرفت. چندین بار چاپ شد یک نسخه آن برای مصدق ارسال شد. ایشان نیز متنی را در مورد این کتاب نوشتند، سپس پولی را فرستادند تا کتاب بار دیگر چاپ و به مقدار زیادی توزیع شود.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی مقدمه بسیار جامع و زیبایی را برای این کتاب نوشته بودند و وقتی که دستگیر شده بودند که یکی از دلایلش نیز انتشار این کتاب بود، ساواک به او گفته بود که شما با خارجی‌ها ارتباط دارید وگرنه خودت نمی‌توانی چنین مقدمه‌ای را بنویسی، که در همان مقطع ایشان بار دیگر همان مقدمه را نوشتند و ساواک متوجه شد ایشان خود این مقدمه را نوشتند. وی در همین راستا ادامه داد: به دلیل اینکه ایشان محاسن نداشتند، خیلی از افراد فکر و تصور نمی‌کردند که ایشان یکی از روحانیون برجسته هستند.

http://www.iran-newspaper.com/newspaper/page/6406/2/166556/0

ش.د9503448