هر روز که به نوامبر سال ۲۰۲۴ میلادی (ابان ماه ۱۴۰۳) زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نزدیکتر میشویم، شاهد افت محسوستر موقعیت بایدن رئیس جمهور آمریکا در نظرسنجیهای عمومی و ایالتی هستیم. رویکرد مجرمانه و وقیحانه بایدن در جریان جنگ غزه از یک سو و ناتوانی وی در حوزههای اقتصادی و سیاست خارجی، این روند راتقویت کرده است. خبرگزاری رویترز اخیرا در گزارشی تحلیلی به این موضوع پرداخت که چرا با وجود تشکیل پروندههای قضایی علیه دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق ایالات متحده، او همچنان برای پیروزی در انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا از شانس بالایی برخوردار است و میتواند به کاخ سفید بازگردد. رویترز برای توضیح بخت بالاتر ترامپ برای پیروزی در انتخابات نوامبر ۲۰۲۴ در برابر رقیب اصلیاش جو بایدن، رئیسجمهوری فعلی ایالات متحده آمریکا، چهار دلیل عمده زیر را برشمرده است.
رایدهندگان ناراضی
کاخ سفید استدلال میکند که اقتصاد در وضعیت خوبی قرار دارد. مقامهای دولت فعلی هم میگویند که نرخ بیکاری از ۶.۳ درصد در زمان خروج ترامپ از کاخ سفید به پایینترین رکورد تاریخی یعنی ۳.۹ درصد رسیده و تورم از بیش از ۹ درصد در ژوئن ۲۰۲۲ به ۳.۲ درصد در اکتبر کاهش یافته است. این ادعاها در حالی مطرح میشوند که بخش بزرگی از شهروندان آمریکا از جمله بسیاری از رایدهندگان رنگینپوست و جوانها، نظری غیر از این دارند. آنها اشاره میکنند که دستمزدها با هزینه کالاهایی مانند خواربار، خودرو و خانه و بهای خدمات ضروری مثل مراقبت از کودکان و سالمندان همخوانی ندارد. به عبارت بهتر، توزیع درآمدها و خدمات در آمریکا، خصوصا در ایالاتی که نقش مهمی در پیروزی یا شکست بایدن در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده دارند به خوبی انجام نگرفته است. در واقع اینطور به نظر میرسد که وقتی بایدن در مورد اقتصاد صحبت میکند، آمریکاییها به توان مالی و قدرت خریدشان فکر میکنند، نه رشد شاخصهای اقتصادی. از این رو نظرسنجیها نشان میدهد که رایدهندگان با اختلاف زیادی جمهوریخواهان را تصمیمگیرندگان بهتری در اوضاع اقتصادی میدانند تا دموکراتها؛ حتی اگر ترامپ درباره بهبود وضعیت فقط پیشنهادهای مبهمی ارائه داده باشد. بهتر است بگوییم اقتصاد آمریکا، به جای آنکه به نقطه قوت بایدن و دموکراتها تبدیل شود میتواند مبدل به پاشنه آشیل آنها در انتخابات پیش رو گردد.
مانور ترامپ بر روی ترس آمریکاییها
یکی دیگر از عواملی که منجر به کاهش شدید محبوبیت بایدن در نظرسنجیها شده، مربوط به قدرت عملیات روانی ترامپ و بخشی از جمهوریخواهان همراه وی میباشد. رایدهندگان آمریکایی به دلایلی که بسیار فراتر از اقتصاد است، ناآراماند. ترامپ نیز در چنین شرایطی به نگرانیهایی اشاره میکند که بسیاری از آمریکاییهای سفیدپوست در حال حاضر با آن مواجهاند. او از کشوری متنوعتر و از نظر فرهنگی مترقیتر سخن میگوید و در سخنرانیهایش بر ترسهای فراگیر شهروندان ایالات متحده انگشت میگذارد؛ ترس از دست دادن مالکیت خانه، دستمزد ناکافی در برابر افزایش تورم و دشوارتر شدن تحصیلات دانشگاهی.
نظرسنجیها هم نشان میدهد که رایدهندگان از آمار بالای جرم و جنایت نگران و از عبور غیرقانونی مهاجران از مرز ایالات متحده و مکزیک ناراضیاند. ترامپ در بیان بیپرده این ترسها ماهر است و میداند چطور اعلام کند کشور در هرجومرج است و سپس خود را به عنوان یک ناجی معرفی کند. در مقابل، بایدن خود را طی سالهای اخیر به سیاستمداری سردرگم و بحران زده تبدیل ساخته که حتی قدرت هضم بحرانهای جاری در آمریکا را ندارد.
کارکرد معکوس پروندههای حقوقی
پس از تشکیل پروندههای قضایی متعدد برای دونالد ترامپ، اگرچه منتقدان درون حزبی، دموکراتها و برخی رسانهها او را فردی ناشایست برای ریاستجمهوری نامیدند، میلیونها رایدهنده با این نظر موافق نیستند. در عوض، بسیاری از حامیان او متقاعد شدهاند که ترامپ قربانی یک «مجازات جادوگر» [استعاره از محاکمه مخالفان بدون دلیل کافی/ تهمت بیاساس]سیاسی شده است.
دستکم نیمی از جمهوریخواهانی که اوایل سال جاری در نظرسنجی رویترز/ایپسوس شرکت کردند، گفتند که حتی اگر ترامپ محکوم شود، هم برای رای دادن به او اشکالی نمیبینند. در این میان بایدن معتقد است که باید سناتورهای دموکرات (که اکثریت سنا را در اختیار دارند)، نهایت تلاش خود را برای تبدیل پرونده قضایی ششم ژانویه ۲۰۲۱ (حمله طرفداران ترامپ به کنگره) را تبدیل به دستمایه و محوری برای جلوگیری دیوان عالی آمریکا از نامزدی مجدد ترامپ در انتخابات سال ۲۰۲۴ کنند. با این حال تحقق چنین ایدهای چندان آسان به نظر نمیرسد!
سیاستهای غلط بایدن
ترامپ برگ برنده دیگری هم در دست دارد. او میتواند به این اشاره کند که کاخ سفید تاکنون نتوانسته بسیاری از مردم را متقاعد کند که سیاستهای اشتغالزایی جو بایدن در زندگی آنها تغییری ایجاد کرده است. در عین حال، در کنار مشکلات داخلی که رئیسجمهوری کنونی ایالات متحده با آن مواجه است، سیاستهای او در مواجهه با دو جنگ خارجی نیز آمریکاییها را دچار اختلاف کرده است. واقعیت امر این است که بایدن در هر دو جنگ غزه و اوکراین نماد شکست و ناکامی آمریکا بوده و حتی مورد سرزنش برخی هم حزبیهای خود قرار گرفته است. در شرایطی که بایدن سیاست خارجی سنتی و مداخلهجویانه آمریکا را حفظ میکند، پیام دونالد ترامپ مبنی بر اولویت دادن به آمریکا (اول آمریکا)، ممکن است نظر رایدهندگانی را که از دخالت بیشتر ایالات متحده در اوکراین یا اسرائیل ناراضیاند، جلب کند. هر چند این شعار ترامپ نیز دروغین بوده و تفاوتی میان جمهوریخواهان و دموکراتها در این معادله وجود ندارد، اما در هر حال، در شکست خورده بودن سیاستها و رفتارهای وقیحانه بایدن در نوار غزه و همچنین سیاستهای پرهزینه و ناکام وی در جنگ اوکراین کمترین شبههای وجود ندارد. باید در نظر داشت که هیچ کدام از این موارد به این معنی نیست که ترامپ حتما و قطعا در انتخابات پیروز خواهد شد. دونالد ترامپ همچنان در بسیاری از نقاط ایالات متحده و در میان بسیاری از شهروندان این کشور محبوبیتی ندارد؛ اما در این لحظه، ۱۱ ماه مانده تا روز انتخابات، نسبت به هر زمان دیگری از زمان ترک قدرت، برای بازگشت به کاخ سفید شانس بیشتری دارد. نظرسنجیهای صورت گرفته در ایالاتی مانند ویسیکانسین، پنسیلوانیا، میشیگان، جورجیا و آریزونا نشان دهنده همین حقیقت است. ایالاتی که در آنها بایدن مسیر سختی برای تکرار پیروزی خود پیش روخواهد داشت.