صبح صادق >>  دیدگاه >> یادداشت
تاریخ انتشار : ۰۸ آبان ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۳  ، 
شناسه خبر : ۳۶۷۵۴۱
مروری بر زندگی شهید سیدهاشم صفی‌الدین رئیس شورای اجرایی حزب‌الله
پایگاه بصیرت / احسان بهاری

اگر تا چند وقت پیش عکس «شهید سیدحسن نصرالله» و «شهید سیدهاشم صفی‌الدین» را نشان‌مان می‌دادند، بی‌شک می‌گفتیم این دو برادر هستند. اگر هم از نزدیک شهید صفی‌الدین را می‌دیدیم، لحن و صدای او نظر ما را درباره موضوع برادری این دو شهید بیشتر تأیید می‌کرد. راستی، سیدهاشم صفی‌الدین که بود و در تمام سال‌های حزب‌الله چه نقشی داشت؟
 
مردی از تبار سیدحسن نصرالله
سیدصفی‌الدین از نیرو‌های گمنام، ولی پای کار حزب‌الله بود. او از زمان تأسیس گروه حزب‌الله لبنان در سال ۱۹۸۲ م، به عضویت این جنبش درآمد و از سال ۱۹۹۴م، ریاست شورای اجرایی حزب‌الله را برعهده داشت. صفی‌الدین در مقام رئیس شورای اجرایی حزب‌الله لبنان بر فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی این گروه نظارت داشت. فعالیت‌های مؤثر او چشم نیرو‌های آمریکایی را گرفت و همین موضوع سبب شد تا در سال ۲۰۱۷م در فهرست تحریم‌های ایالات متحده آمریکا قرار بگیرد. در سال ۲۰۱۸ م، تحریم‌های اقتصادی متعددی، ازجمله مصادره اموال و مسدود شدن حساب‌ها و جلوگیری از معاملات مالی، درخصوص وی اعمال شد. سیدهاشم در شهر «دیر قانون النهر» در جنوب لبنان در یک خانواده سرشناس شیعه به دنیا آمد. او پسرخاله سیدحسن نصرالله، دبیرکل شهید حزب‌الله است. چهره او تا مدت‌های زیادی در محافل سیاسی پنهان بود تا اینکه به دلیل تدابیر امنیتی برای سیدحسن نصرالله، به‌عنوان نماینده دبیرکل در مراسم‌های حزب‌الله و به‌ویژه در تشییع پیکر شهدای مقاومت ظاهر می‌شد. از اینجا بود که سیدهاشم صفی‌الدین مورد رصد نیرو‌های صهیونیستی و آمریکایی قرار گرفت.
مسافر شهر علم و انقلاب
سیدهاشم صفی‌الدین در دهه ۱۹۸۰ م به همراه شهید سیدحسن نصرالله در حوزه‌های علمیه شیعه در عراق و ایران تحصیل کرد. سه سال از تحصیلش نگذشته بود که با دختر «محمدعلی الامین»، عضو شورای قانونگذاری شورای اسلامی شیعیان لبنان ازدواج کرد.
او در دوره تحصیل در قم، از تفکر سیاسی در زمینه نظریه ولایت‌فقیه که امام خمینی (ره) مطرح کرده بودند، تأثیر گرفت. وی در یکی از کتاب‌های خود به این نظریه اشاره کرده است. برادر او «عبدالله صفی‌الدین» نماینده حزب‌الله در ایران است. سال ۱۹۹۴ م بود و سیدهاشم شبیه هر طلبه درس‌خوانی، تمام اهتمامش به درس بود؛ اما انگار تقدیر برای او میدان دیگری را درنظر گرفته بود. میدانی که می‌خواست خواب را از چشمان صهیونیست‌ها بگیرد و به مردم ستم‌دیده و مظلوم غزه و لبنان برگرداند؛ از این رو در همان سال جنبش حزب‌الله از سیدهاشم صفی‌الدین خواست تا فعالیت‌های خود را در حوزه علمیه قم به پایان رسانده و برای برعهده گرفتن مسئولیت‌های مهم در مقاومت لبنان به این کشور برگردد.
گوش به فرمان مقتدا
او شبیه هر سرباز مسلمان گوش به فرمان رهبرش بود و تکلیف را همانی می‌دانست که مقتدایش به او می‌گوید؛ بنابراین راهی لبنان شد. او درس‌های انقلاب و امام خمینی (ره) را از بر کرده بود که وارد لبنان شد. به محض ورود به لبنان، ریاست شورای اجرایی حزب‌الله را برعهده گرفت. این سِمَت بعد از دبیرکلی، عالی‌ترین منصب حزب‌الله به شمار می‌رود. سیدهاشم مسئول اجرای سیاست‌های داخلی و توسعه ساختار اداری حزب‌الله و نظارت بر مؤسسه‌ها، اموال و سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی به‌ویژه در جهان عرب شد. سیدهاشم صفی‌الدین را مرد دوم حزب‌الله می‌شناختند. او علاوه‌بر مسئولیت سیاسی، در شاخه نظامی نیز فعالیت داشت و در کنار سیدحسن نصرالله و «شیخ نعیم قاسم» سه نفر اصلی حزب‌الله لبنان را تشکیل می‌داد.
 عالمان ملزم به دفاع از غزه هستند.
خواندن نظر‌های این شهید محور مقاومت که در تمام سال‌های زندگی‌اش برای آرامش منطقه، لباس جهاد بر تن کرده و مردانه جنگیده بود، خالی از لطف نیست. سیدهاشم صفی‌الدین درباره محاصره غزه معتقد است مسلمانان به‌صورت عام و عالمان به صورت خاص مسئول دفاع از مستضعفان هستند. از دیدگاه او، اگر عالمان و فقیهان در داشته‌های خود مطلبی که آنها را ملزم به دفاع از مردم غزه کند، پیدا نکردند، باید بدانند که علم آنها ارتباطی با اسلام ندارد. وی در مراسم چهلمین روز شهادت «سپهبد حاج قاسم سلیمانی» بیان کرده بود خون حاج‌قاسم سبب اخراج آمریکا از منطقه و همچنین آزادی ملت‌های منطقه خواهد شد. سیدهاشم در انتقاد از سیاست واشنگتن همواره صریح بود. او در سال ۲۰۱۷م در پاسخ به فشار‌های آمریکا بر حزب‌الله، اعلام کرد: «این دولت دیوانه و نابسامان ایالات متحده به ریاست ترامپ نمی‌تواند به مقاومت آسیب برساند.» او تأکید کرد چنین اقداماتی تنها عزم حزب‌الله را تقویت می‌کند. صفی‌الدین در ماه ژوئن، پس از شهادت یکی از فرماندهان حزب‌الله، رژیم صهیونیستی را به افزایش تنش تهدید کرد و در مراسم تشییع پیکر آن فرمانده اعلام کرد: «بگذار (دشمن) خود را برای گریه و زاری آماده کند.»
خلاصه کلام اینکه سخنرانی‌های علنی شهید صفی‌الدین اغلب بیان‌کننده موضع حزب‌الله و همسویی آن با آرمان فلسطین بود و او سر انجام پای همین عقیده به مذبح عشق رفت و جام شهادت را سر کشید. حزب‌الله لبنان روز چهارشنبه دوم آبان‌ماه با صدور بیانیه‌ای از شهادت سیدهاشم صفی‌الدین خبر داد و اعلام کرد: «ما در سوگ رئیس شورای اجرایی حزب‌الله، رهبر بزرگ و شهید بزرگ راه بیت‌المقدس نشسته‌ایم.» در بیانیه حزب‌الله آمده است: «شهید هاشم صفی‌الدین با بهترین برادران مجاهد خود در یک حمله تجاوزکارانه رژیم جنایتکار صهیونیست به سوی پروردگار سفر کرد.»