صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۲۵ آبان ۱۴۰۳ - ۰۸:۲۱  ، 
شناسه خبر : ۳۶۸۴۴۰
رئیس سازمان انرژی اتمی امشب با بیان اینکه به هر تهدیدی علیه تأسیسات هسته‌ای ایران قاطعانه پاسخ می‌دهیم، درباره صدور قطعنامه علیه ایران در نشست آتی شورای حکام گفت:‌ همین که قطعنامه را قرائت کرده و بخواهند رای گیری کنند، تا رای آنها نخشکیده، اقدام خود را به صورت قاطع انجام می‌دهیم.
محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی امشب (پنجشنبه) 24 آبان‌ماه در گفت‌وگویی تلویزیونی درباره سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: محدودسازی برنامه هسته‌ای معنا و مفهوم ندارد. چارچوب ارتباط ما با آژانس، پادمان و معاهده ان.پی.تی است که هر دو در ایران به قانون تبدیل شده و به آن پایبند هستیم و رعایت می‌کنیم و آژانس هم در چارچوب این مقررات بر ما نظارت مستمر دارد. وی افزود: تعاملات و رفت و آمدها در این خصوص بدون هیچگونه مانع و محدودیتی برقرار است و آژانس نظارت خود را اعمال می‌کند.

* آنهایی که به صورت ترکیبی برای ایران پرونده سازی کردند

رئیس سازمان انرژی اتمی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری افزود: هدف سفر گروسی دیدار و آشنایی با دیدگاه‌های رئیس‌جمهور جدید و دولت جدید بود که با این اهتمام، ایشان متقاضی این سفر بود و ما به این جمع‌بندی رسیدیم که ایشان در این مقطع زمانی به ایران سفر کند.معاون رئیس‌جمهور درباره موارد ادعایی که بین ایران و آژانس حل و فصل نشده؟ گفت: ادعایی واژه دقیقی است که این موارد ادعایی است. بهانه‌هایی که علیه ایران اقامه و آنها را با توطئه‌ها و شیوه‌های گوناگون از طریق فشار حداکثری با اعمال تحریم‌ها روا داشته‌اند، ریشه در جریاناتی چون منافقان و ضد انقلاب و سرویس‌هایی مثل موساد دارد که به صورت ترکیبی برای ایران پرونده سازی کردند و این مکا‌ن‌های ادعایی موجب 20 سال مذاکره شد که ایران برای رفع این اتهامات مذاکره کند و در نهایت منجر به سند برجام شد.اسلامی اضافه کرد: در قالب برجام این مکان‌های ادعایی در قالب پی.ام.دی بسته شد و با بازرسی‌ها و جمع‌بندی‌ها یکی از آوردهای سند برجام کنار گذاشتن این مکان‌ها و موارد ادعایی بود.
رئیس سازمان انرژی اتمی بیان کرد: وقتی ترامپ از برجام خارج شد، در فرآیند مذاکراتی که بعد از آن آغاز شد، مطرح کردند که ما چند مکان است که باید بازدید کنیم. دولت ایران گفته بوده اینها بسته شده است و فقط اصرار کردند که باید بازدید انجام شود و شروع کردند به جنجال آفرینی که منجر به موضوع چهار مکان و تبدیل به بهانه فشار سیاسی بر کشور شد که با این اهرم فشار از ایران بیشتر امتیاز بگیرند.وی گفت: در بیانیه 1401 با گروسی تفاهم کردیم که رابطه ما با آژانس براساس ان.پی.دی و پادمان است و تلاش می‌کنیم برای رفع ابهام درباره این مکان‌ها اقدام کنیم. دو مکان بسته شد و دو مکان باقیمانده به دلیل موضع خصمانه اروپا و آمریکا به گونه‌ای شد که آژانس این اجازه را پیدا نکرد دفاعیه و پاسخ‌هایی که داده شده را بپذیرد.

* ما اهداف پنهانی نداشتیم

وی گفت: ما هر سه ما یک بار به صورت دائمی شاهد انتشار گزارش پادمانی آژانس و همچنین گزارش برجامی هستیم. ما یک و نیم سال به صورت یک طرفه در برجام باقی ماندیم و بعد به استناد ماده 36 برجام کاهش تعهدات دادیم که طرف مقابل به تعهداتش برگردد.اسلامی درباره غنی‌سازی نیز اضافه کرد: در حال حاضر در آمریکا و کانادا در راکتورهای تحقیقاتی از سوخت 90 درصد استفاده می‌کنند. اینها با عوام فریبی و دامن زدن به موضوع درصد غنی سازی این گونه القا می‌کنند که وقتی ایران غنی سازی 60 درصد انجام می‌دهد، حتما اهداف پنهانی دارد. خیر ما اهداف پنهانی نداشتیم. بحث‌هایی که درباره درصد غنی سازی مطرح می‌کنند عوام فریبی است که برای غوغا راه انداختن علیه کشور ما صورت می‌گیرد و بیشتر هم با جریان صهیونیستی تحریک می‌شود.

* مذاکراتی که تا آستانه توافق رفت

معاون رئیس‌جمهور در پاسخ به سؤالی گفت: مذاکرات 1+5 با خروج آمریکا از برجام به صورت طبیعی کارایی نداشت و بعد از آن کسی همکاری نکرد و موضوع در کما فرورفت. آنچه برای ما حائز اهمیت بود این بود که ما چون متعهد بودیم با حسن نیت در برجام باقی ماندیم. اسلامی با بیان اینکه سند برجام و پذیرش محدودیت‌ها توسط ایران در راستای اعتمادسازی بود ادامه داد: ایران اعتمادسازی کرد که ابهامات رفع شود. اگر اراده باشد ابهامات رفع شود. ایران حسن نیت داشته است. اینکه اراده سیاسی وجود نداشته و فشار حداکثری را می‌پسندد که بر ما تحمیل کند، این مشکلی است که بین ما و این نظام استکباری و به ویژه آمریکا وجود دارد.وی گفت: در زمان مرحوم آیت‌الله رئیسی مذاکرات برجام به بهانه مسائل داخلی و بعد جنگ اوکراین، مذاکرات را متوقف کردند. ایران تا آستانه توافق برای مرتبه دوم پیشرفت کرده بود. در مرحله اول در ابتدای دوران بایدن و در دولت روحانی مذاکرات صورت گرفت و تا آستانه توافق پیشرفت حاصل شد. بعد از تغییرات دولت وقفه‌ای ایجاد شد مجدد تا آستانه توافق پیشرفت حاصل شد، ولی با بهانه‌هایی که سر مسائل داخلی ما و مسائل منطقه و اوکراین مطرح کردند، باز آن را به هم زدند و ادامه ندادند.اسلامی بیان کرد: در مرحله سوم در اواخر دولت آقای رئیسی مذاکراتی که صورت گرفت و رفت و آمدهایی بود و توافقاتی که شد در این جهت بود که فشار سیاسی برداشته شود و آژانس اجازه یابد که این موارد و پرونده‌ها را ببند.

* آژانس را به حال خودش رها کنند

معاون رئیس‌جمهور ادامه داد: مادامی که این فشار سیاسی در حداکثر تراز خود قرار داشته باشد به آژانس اجازه بستن اینها را نمی‌دهند. یک مقدار این فشار سیاسی را بردارند و آژانس را به حال خودش رها کنند، آژانس هم خودش ابراز کرده که این ها چیزی نیست و اینها بهانه است و به ما فشار می‌آورند که ما سخت‌گیری کنیم.اسلامی بیان کرد: ما نباید اجازه دهیم که جریان بیرونی که پرنفوذ بر آژانس فشار وارد می‌کند ایران و آژانس را در مقابل هم قرار بدهند. همواره سعی کردیم در چارچوب مقررات با آژانس رفتار کنیم و تاکنون آژانس نه هیچ دلیلی توانسته پیدا یا ابراز کند که ایران انحراف یا عدم انطباق دارد و همواره به این شهادت داده است.معاون رئیس‌جمهور بیان کرد: ایران هم اعلام کرده هیچ برنامه غیر صلح‌آمیز و هیچ اهداف نظامی ندارم و در سیاست هسته‌ای ما با توجه به رویکردی که داریم گسترش فناوری برای اثرگذاری در زندگی مردم و اقتصاد ملی بوده است و همین خط مشی را دنبال می‌کنیم.وی گفت: امیدواریم با توجه به گفت‌وگوهای صورت گرفته در نیویورک و در سایر تماس‌ها و ارتباطات مقامات آن کشورها با رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه، این گفت‌وگوها مجدد به آغاز شدن مذاکرات تبدیل شود. خوشبین هستم که این انجام خواهد شد و بتواند این فشار را تعدیل کند و اجازه دهند آژانس کار حرفه‌ای خودش را انجام دهد و به این موضوع بیش از این نپردازد.

* امیدواری به برداشتن گامی رو به جلو

اسلامی در پاسخ به این سؤال که سفر جاری گروسی را چقدر برای بستن پرونده‌ها و برداشته شدن فشارها مساعد می‌بینید؟ گفت: امیدواریم با توجه به نقشی که مدیرکل آژانس می‌تواند ایفا کند و امشب هم در ایران هست و فردا هم خواهد بود، تا زمان بازگشت او به وین و با تداوم گفت‌وگوها، بتوانیم روزنه‌ای را باز کنیم در جهت اینکه گامی رو به جلو برداریم برای تسهیل کردن حل و فصل موضوعاتی که بهانه فشار حداکثری است.وی افزود: امیدواریم این بهانه بی ربطی که از آن برای فشار بر ایران و تشدید تحریم‌ها استفاده کردند، از دست آنها خارج کنیم. اسلامی با اشاره به سیاست دولت چهاردهم مبنی بر تعامل حداکثری و سیاست حل و فصل مسائل و سرعت بخشیدن به پیشرفت کشور، اظهار داشت: در چارچوب این سیاست این کار را دنبال می‌کنیم و امید دارم با نقش ارزنده وزیر امور خارجه و گفت‌وگوهایی که از سر گرفته خواهد شد، می‌توانیم این وضعیت را به زودی تغییر دهیم.

* مکان‌های ادعایی ساخته و پرداخته جریان تروریستی

اسلامی بیان کرد: چهار تا مکان یکی از آنها معدن متروکه بوده که 60 و خرده‌ای سال پیش شوروی کار می‌کرد، منافقین خبرسازی کرده بودند که ایران روی بمب اتم کار می‌کند وقتی نمونه برداری از خاک آن نقطه کردند آثار اورانیوم 236 درآوردند که اصلا ما نداریم. یک رفت و آمد چندین ماهه در این خصوص داشتیم و با تلاش گسترده مشخص شد که این ادعا به عنوان یک اتهام نمی‌تواند باشد.وی افزود: جای دیگری که مطرح می‌کنند ضایعات فروشی بوده است. نمونه برداری کردند و گفتند آثار اورانیوم پیدا کردند. تأسیسات هسته‌ای نیاز به زیرساخت دارد. یک جا گاوداری بوده و اینها نکاتی است که پرونده سازی شده است. این مکان‌ها ساخته و پرداخته جریان تروریستی است.اسلامی بیان کرد: در خصوص دو مکان باقیمانده در تلاشیم فضا آرام بشود و تعاملات برقرار شود و این دو نیز حل شود.رئیس سازمان انرژی اتمی درباره تلاش در نشست شورای حکام برای صدور قطعنامه علیه ایران، گفت: قاطع اعلام کردیم و به آقای گروسی هم گفتیم که اگر قرار باشد علیه ما قطعنامه مداخله جویانه بدهند که این بار پیش نویس آن را دیده‌ام و سه صفحه است، اقدام متقابل بلادرنگ خواهیم داشت و به آنها یاد می‌دهیم که بیش از این، از ابزار و شیوه مندرس و نخ نما شده استفاده نکنند و دنبال این نباشند که با فشار و زور بخواهند ما را وادار کنند که از برنامه خود رویگردان شویم. ما به هیچ‌وجه از این مسیر برنمی‌گردیم. پرونده ما کاملاً شفاف و روشن و برنامه ما کاملا واضح است.وی گفت: عمده فعالیت ما تولید برق 20 هزارمگاوات و توسعه پرتودهی و ... است. شنبه اولین کارخانه سم زدایی پسته که یکی از معضلات کشور است را با حضور وزیر جهاد و سایر مسئولان افتتاح خواهیم کرد.

* تا رای نخشکیده اقدام می‌کنیم

معاون رئیس‌جمهور درباره واکنش ایران به قطعنامه احتمالی شورای حکام که پیش‌نویس آن بین اعضا توزیع شده و پاسخ فنی ایران، اظهار داشت: قاطع و به سرعت و همین که قطعنامه را قرائت کنند و بخواهند رای گیری کنند، تا رای آنها نخشکیده، اقدام خود را به صورت قاطع انجام می‌دهیم.وی درباره تمهیدات برای حفاظت از تأسیسات هسته‌ای کشور گفت:‌ سردمدار فشار حداکثری صهیونیست‌ها بودند که بیش از همیشه چهره و ماهیت آنها افشا شده است. برای ما مهم است که تقابل و اقدامات غیرحقوقی و غیرقانونی با پاسخ قاطع ایران همراه خواهد بود و پاسخ می‌دهیم. با حسن نیت نشان دادیم به هر قول و قراری پایبند هستیم. اسلامی خاطرنشان کرد: کسی که باید به اینها بی اعتماد باشد، ایران است. ماهیت آنها برای ما روشن است. امیدواریم به خطاهای گذشته و عملیات تکراری گذشته خاتمه دهند.