امید میرود بانک مرکزی بتواند سیاستها و مصوباتی داشته باشد تا نظام بانکی را به سمت اعطای تسهیلات و وام ارزان قیمت به بخش تولید واقعی کند، زیرا به صورت اصولی باید از بخش واقعی تولید حمایت کنیم تا شاهد رشد تولید و آثار مثبت این روند در جریان اقتصادی کشور باشیم.
«حجتاله فرزانی» کارشناس اقتصادی و بانکی در گفتوگو با «بصیرت» در خصوص بازی با نرخ بهره بانکی در شرایط تورمی در راستای حمایت از تولید به اینکه این منظور تا چه حد میتواند کمککننده باشد اشاره کرد و گفت: در بحث مدیریت نرخ بهره در بازار بارها درخصوص مدیریت نرخ بهره مسائلی عنوان شده است و از سیاستهای مستقیم و غیر مستقیم پردهبرداری شده است، اما در خصوص سیاست مستقیم باید به روند معمول بانک مرکزی در این حوزه اشاره کرد مثل روندی که بانک مرکزی و هیئت عالی بانک مرکزی به طور سالیانه نرخ مصوب بهره بانکی را در شورای پول و اعتبار به تصویب میرسانند یعنی نرخ تسهیلات و سپردهها به صورت مستقیم تعیین میشود در حالی که این شیوه در دنیای امروز دیگر آنچنان مرسوم نیست.
وی در ادامه بحث خاطر نشان کرد: در روش غیر مستقیم که اصولا دنیا از آن استفاده میکند باید به روش بانکهای مرکزی یا فدرال رزروها در دنیا اشاره داشت که از طریق اثرگذاری در بازار غیر بانکی و عملیات بازار باز با تاثیرگذاری را در اوراق بدهی به دنبال نشان دادن آثار این سیاستها در نرخ بهره هستند.
کارشناس و تحلیلگر بانکی و اقتصادی معتقد است: در این روش که شیوه غیر مستقیم تعیین نرخ بهره است اصولا نرخ بهره به صورت غیر مستقیم مدیریت میشود، هر چند روش غیر مستقیمی که کشورهای مختلف دنیا از جمله کشورهای توسعه یافته از آن استفاده میکنند مرتبط با دوران رونق اقتصادی است یعنی اقتصاد آن کشور در شرایط عادی و غیر تحریمی قرار دارد.
حجتاله فرزانی کارشناس و تحلیلگر بانکی و ارزی معتقد است: در صورتی که دوران رونق اقتصادی حاکم باشد و از رکود عبور شده باشد مبنای سیاستگذاری در راستای تعیین نرخ بهره که تولیدیها نیز از آن استفاده کنند باید به صورت غیر مستقیم با دخالتهای دیگری باشد، لذا مبنای سیاستگذاریها بر اساس چرخههای رکود و رونق در اقتصاد هر کشور است یعنی اگر جایی لازم است که رونق اتفاق بیفتد قاعدتاً اوراق توسط بانک مرکزی جمعآوری میشود و سیاست انبساطی در پیش گرفته میشود تا پول در اقتصاد جریان پیدا کند و گسترش بیابد این سیاست منجر به رونق اقتصادی میشود.
وی در خصوص شرایط غیر رونق و تحریم اقتصادی و اثراتی که در تعیین سیاستهای مرتبط با نرخ بهره به جا میگذارد نیز گفت: در شرایط غیر رونق که اصولا به واسطه فشارها و تحریمها ایجاد میشود و شرایطی که اقتصاد درگیر تورمهای دورقمی معمولا بالاست مثل شرایط کنونی ما که اقتصاد کشور نزدیک ۴۰ درصد است لازم است بانک مرکزی اوراق را عرضه کند و کنترل داشته باشد تا به واسطه جمعآوری نقدینگی از دست مردم با عرضه اوراق مانع گسترش پول و نقدینگی در جامعه شود، زیرا نقدینگی یکی از عوامل اثرگذار در افزایش نرخ تورم است.
فرزانی کارشناس بانکی و اقتصادی تصریح نمود: در این شرایط بانک مرکزی با عرضه اوراق میتواند پول و نقدینگی کف جامعه را تا حدی جمعآوری کند و مانع تورمهای بالاتر شود، زیرا تورمهای بالاتر به نفع تولید نیست و موجب کوچک شدن و عدم رشد تولید کشور میشود.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی و بانکی معتقد است: بیشک باید راهکار درستی برای حمایت از تولید یا به عبارت بهتر تامین مالی تولید در دستور کار دولت و بانک مرکزی قرار بگیرد. امید میرود بانک مرکزی بتواند سیاستها و مصوباتی داشته باشد تا نظام بانکی را به سمت اعطای تسهیلات و وام ارزان قیمت به بخش تولید واقعی کند، زیرا به صورت اصولی باید از بخش واقعی تولید حمایت کنیم تا شاهد رشد تولید و آثار مثبت این روند در جریان اقتصادی کشور باشیم.
حجتاله فرزانی کارشناس و تحلیلگر اقتصادی معتقد است: بحث تامین مالی تولید مولفه مهمی در رشد و رونق تولید است. تولیدکننده دارای ایده و طرحهایی که میتوانند بهرهوری اقتصادی با خود به ارمغان بیاورد حتما باید تحت حمایت تامین مالی نظام بانکی و دولت قرار بگیرد، زیرا همه تولیدکنندگان از نظر تامین مالی بیمه شده نیستند بنابراین بخشی از تولیدکنندگان کشور حتما باید تحت حمایت تسهیلاتی با نرخهای ارزان برای پیشبرد امر مقدس تولید قرار بگیرند.