بصیرت: نگاهی به دستاورد های متخصصان وجوانان ایرانی در عرصه نظامی :
● قبل از انقلاب
قبل از انقلاب برنامه های نظامی شاه موجب شده بود هزینه های نظامی ایران به ناگاه سیر صعودی پیدا کند. بودجه نظامی کشور بسیار بالا رفته بود و پیش خریده های شاه ، فروشندگان را هم به تعجب وا میداشت . خرید تجهیزات توسط رژیم شاهنشاهی نیازمند آموزش فنی نیروها و آشنایی و بهره گیری بهینه از این تسلیحات بود ، لذا شمار زیادی از متخصصان ، تکنسین ها ، مستشاران نظامی و فروشندگان تسلیحاتی به ایران گسیل می شدند و افسرانی از ایران به کشورهای خارجی فرستاده می شد . در اواسط سال ۱۹۷۷ بالغ بر ۳۱ هزار مستشار آمریکایی در ایران به سر می بردند که این تعداد در سال ۱۹۷۸ به ۴۵ هزار نفر رسید . حضور این افراد باعث گردید که آمریکاییها حق هرگونه ابتکار و خلاقیت را از نیروهای داخلی سلب کرده و اداره امور ارتش را راسا بر عهده گیرند ...
از لحاظ صنایع دفاعی آنچه قبل از انقلاب تولید می شد ، صرفا تولید سلاحها و مهمات سبک بود که نهایتا تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به تولید فشنگهای سبک و نیمه سنگین تیربار ژ۳ ، اسلحه ژ۳ ، و فشنگ سلاح های کمری محدود می شد . در امور خدماتی و تعمیر و نگهداری نیز ما حق هیچ گونه دخالتی نداشتیم و با توجه به زیر ساختهای موجود فقط آمریکایی ها حق فعالیت در این امور را داشتند طوری که برای تعویض حتی یک پیچ ساده باید آمریکایی ها را صدا می کردیم.
یکی از شعار های محوری انقلاب اسلامی استقلال بود ، استقلال ،که نقطه مقابل وابستگی است . لذا به هر میزان که وابستگی کشور کم شود میزان استقلال بیشتر می شود.
● بعد از انقلاب
همانطور که بیان شد قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به نیروی نظامی ما حتی اجازه نمی دادند به قطعات دست بزند و کل سیستم در اختیار آمریکا بود.
بعد از پیروزی انقلاب شرایط متحول شد و تحولات چشمگیری خصوصا در مقطع دفاع مقدس پدید آمد، جنگ تحمیلی واقعیتهایی را تحمیل میکرد که نتیجه آن شکل گیری صنایع دفاعی بود. تولید بسیاری از سلاحهایی را که قبل از انقلاب نه تولید می شد و نه اجازه تولید آن را می دادند از رهگذر جنگ و تحریم اقتصادی و با طراحی مهندسی معکوس در داخل شکل گرفت . هر قدر فشار ها بیشتر شد خودباوری صنعت دفاعی بیشتر متبلور گردید .هم اکنون جمهوری اسلامی از بزرگترین توان و قدرت بازدارندگی موشکی برخوردار است که از یک طرف تماما بومی است و از سوی دیگر تحت اختیار نیروهای داخلی قرار دارد و با هزینه اندک این همه امکان فراهم شده است.
● پیدایش توان موشکی
صنایع و توان موشکی ایران در شرایطی شکل گرفت و تکامل یافت که امنیت ملی نظام جمهوری اسلامی در معرض تهدید جنگ تحمیلی قرار گرفته بود. در واقع از همان زمانی که موشکهایی از سوی رژیم مخلوع بعثی به سوی شهرهای کشورمان سرازیر شد و مردم ایران جواب دادند “ موشک جواب موشک “ این حس در متخصصان صنایع دفاعی کشور پدید آمد که باید به این خواسته به حق مردم پاسخ گویند که با عنایات خداوند متعال این صنعت بسیار پیچیده به همت متخصصان داخلی شکل گرفت . نکته جالب اینکه متخصصین شاغل در صنایع موشکی ، صنایع موشکی ایران را به علت کاملا بومی بودن “Made in SHIA” می گویند.
▪ معرفی برخی از تولیدات صنایع موشکی
۱) موشک شهاب ۳ : ( برد ۲۵۰۰ کیلومتر / درصد خطا ۲ در ۱۰۰۰۰ )
۲) موشک فاتح ۱۱۰: ( یکی از دقیق ترین موشکهای موجود در داخل کشور با سوخت جامد)
۳) موشک توفان : ( یکی از پیشرفته ترین موشکهای ضد زره با عمق نفوذ ۷۶۰ میلیمتر و برد ۳۸۵۰ متر و دارای سیستم “ ضد جمینگ “ تا دشمن نتواند آن را منحرف سازد و و مجهز به سیستم دید در شب و قابل شلیک از بالگرد های کبرا)
۴) موشک تندر : ( طراحی شده جهت مقابله با زره های واکنشگر)
۵) راکت صاعقه : ( طراحی شده جهت نابودی نفرات دشمن و دارای ۴۰ میلیمتر طول می باشد و اهمیت آن به جهت برد ، مقدار ترکشها و قدرت انفجاری آن بوده و پرواز آن در هوا بدون صدا می باشد )
۶ ) موشک صیاد۱و ۲: ( که جهت نابودی بمب افکنها و هواپیماهای شناسایی دشمن طراحی شده و زمین به هوا می باشد که به تولید انبوه رسیده است )
۷) موشک شهاب ثاقب : ( موشک سطح به هوای شهاب ثاقب موشکی کوتاه برد جهت دفاع ضد هوایی در ارتفاع پایین و بسیار پایین است و دارای ردیاب و سیستم هدایت فرماندهی و کنترل بیسیمی است .و دارای سرجنگی ۱۴ کیلوگرمی و دارای ماسوره زمانی “ ایر “ می باشد که درصد خطای آن ۴ درصد می باشد .
۸) موشک میثاق۱و ۲: ( این موشک نمونه ارتقا یافته استینگر می باشد که از روی شانه پرتاب می شود که دارای سیستم هومینگ غیر عامل مادون قرمز با قابلیت تهاجم در تمامی جهات است )
۹) موشک کروز: ( طراحی شده جهت استفاده در هواپیما و شناور . که برروی شناور های ذوالفقار ۱۴۰۰ و ذوالجناح نصب شده و این شناور ها با سرعت ۹۰ کیلومتر حرکت کرده و همزمان اقدام به شلیک این موشک می کنند.
● تحولات دفاعی در بخش زمینی
۱) در بخش زمینی انواع و اقسام مهمات سبک و سنگین در کشور تولید می شود در واقع مهماتی نیست که نیاز داشته باشیم و نتوانیم در داخل تولید کنیم .
۲ ) اور هال کلیه تانکهای غربی و شرقی و تولید انواع تانک و نفربر که نمونه بارز آن تانک های “ ذوالفقار ۱و۲ و۳” که بسیار پیشرفته بوده و در داخل تولید می شود و دارای زره واکنشگر می باشد.
۳ ) نفر بر آبی - خاکی “ براق “ نمونه دیگری این تولیدات می باشد که با حفاظ زرهی مناسب و تحرک بسیار خوب و استفاده از پدافند “ ش.م.ه “ آن را از دیگر نفربر ها متمایز می کند.
۴ ) تولید انواع و اقسام توپهای کششی و توپهای خودکششی ( هویتزر. )
۵ ) تولید مین کوب “ تفتان “ که با خرج گود تا ۱۰ کیلوگرم تی ان تی را پاکسازی میکند و تا عمق ۲/۵ متر پایین می رود و عرض معبر پاکسازی آن ۳ متر می باشد.و دارای سیستم کنترل از راه دور می باشد .
۶) تولید انواع و اقسام خودرو های تاکتیکی دودیفرانسیل و خودروهای تجاری ( زرین خودرو . )
۷ ) تولید سلاح ملی انفرادی “خیبر” با طراحی کاملا جدید که خشاب آن در عقب قرار دارد که سلاح را سبک تر می کند و جزو مدرنترین سلاحهای انفرادی می باشد. و ...
● بخش الکترونیک
سیاست کلی وزارت دفاع این است که تمام تجهیزات و ملزومات موجود با الکترونیک آمیخته شود . از این طریق دقت ، سرعت و قابلیت های سلاحها ارتقای کیفی پیدا می کند .
خود کفایی در تولید بی سیمهای رایج نیروهای مسلح و بی سیمهای جهش فرکانسی و سیستمهای اپتیکی و شنود زیر آبی ، تلفنهای زیر آبی و سونار ( دستگاهی برای شناسایی سلاحهای زیر آب) نیز از این نوع خود کفایی ها می باشد.
صنعت میکرو الکترونیک و آبتو الکترونیک در صنایع دفاع پایه گذاری شده و در خدمت صنایع هوایی قرار دارد و در صورت نیاز صنایع به میکروچیپ تبدیل می شود.
تولید قطعات مورد نیاز در انواع شاخه های الکترونیک نیز نمونه خوبی از یک پیشرفت بسیار زیاد می باشد.
ساخت سیستم راداری b-M-D۳ که قادر به ردیابی و هدایت موشک های مهاجم است.
● پیشرفتهای بخش دریایی
ما در این بخش استراتژی قایق های تند رو را دنبال کرده ایم. شناور های موشک انداز طراحی شده باعث تحولی چشمگیر در این بخش شده است . شناور ها اعم از سطحی و زیر سطحی و شناورهای لجستیکی در مدلهای مختلف طراحی و ساخته شده است .
صنایع دریایی ما ترکیبی است یعنی شناور ، سیستمهای الکترونیکی و سلاحهایی مثل تیربار و موشک هرکدام در جای جداگانه ساخته و در یک جا مونتاژ می شود .
زیر دریایی های” السابحات “ یک نمونه از این اقدامات است .
تولید قطعات ساختاری ، پنلهای ساندویچی ، انواع لوله های مختلف هیدرولیکی و هواناوهای” یونس ۶ “ و “ یونس ۲۲” طراحی شده است.
قابل توجه است که اولین “ لندین گرافت “ سنگین برای سازمان بنادر و کشتیرانی در وزارت دفاع ساخته شد.
● پیشرفت در صنایع هوایی
۱ ) قطعه سازی در صنایع هوایی حرف اول را می زند . قبل از انقلاب اسلامی هیچ کاری در این زمینه انجام نشده بود . کارخانه “ بل “ ایجاد شده بود و تنها در حد چکهای اولیه بر روی بالگرد ها انجام می شد . هم اکنون شرکت “پنها” هم هلیکوپتر های “شباویز” و “۲۰۹۱” و هلیکوپتر های “شاهد” را تولید می کند و هم تعمیرات اساسی سنگین را انجام می دهد .
۲ ) در طراحی هواپیماهای بدون سرنشین پیشرفته صنایع هوایی ایران موفق شده است هواپیماهای “ابابیل” “مهاجر ۱و ۲ و ۳ و ۴” ، “هدهد” و “صاعقه ۱ و ۲ “ را تولید کند. این هواپیماها با هزینه بسیار پایین و تکنولوژی روز ساخته شده است.
هواپیمای بدون سرنشین مهاجر “۱ و ۲ و۳ و۴ “ با کاربرد مراقبت هوایی ، شناسایی ، جنگ الکترونیکی رله ارتباطی ، دیده بانی ، هدف یابی ، هدایت آتش توپخانه ، کنترل نوار مرزی جهت مبارزه با قاچاقچیان کنترل ترافیک شهری و عکسبرداری جهت تهیه نقشه های جغرافیایی است که می توانند سلاحهای کوچک را حمل و پرتاب کنند.
۳ ) در زمینه هواپیماهای جنگی هواپیمای جت پیشرفته اینتگرال طراحی شده و در زمینه بالگردهای هجومی و ترابری نیز ۹ مورد در داخل تولید می شود.
۴ ) هواپیمای ایران ۱۴۰ که در نوع خود پیشرفته ترین است در انواع کاربری ساخته می شود.
۵ ) یکی دیگر از تولیدات ساخت شیشه و لاستیک هواپیما می باشد که ما را در زمره ۸ کشور تولید کننده آن قرار می دهد .