عباس خسروانی
19 دی سالروز قیام خونین مردم قم است؛ همان روزی که در تاریکی استبداد و ستم، روزنه ها را به سوی روشنایی گشود و روند انقلاب را به گونه ای شکل داد که تومار دو هزار و پانصد ساله نظام شاهنشاهی در مدت زمان کوتاهی در هم پیچیده شود.روز نوزدهم دی ماه، یادآور حماسه بزرگ و با شکوهی است که برگ دیگری از کتاب زرین انقلاب اسلامی را رقم زد. قیام خونین مردم قم در 19 دی ماه 1356 نوری بود در ظلمت ستم، فریادی بود در سیاهچال سکوت و خفقان که کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا را در قم رقم زد و روزنه نهضت اسلامی ملت ایران را بار دیگر به عاشورا گشود. مردم غیور و وفادار شهر خون و قیام به رهبری روحانیت و مراجع و الهام گیری از رهنمودهای امام امت، پس از 15 خرداد بار دیگر به همه طاغوتها و فراعنه عصر فهماند که خون بر شمشیر پیروز است.مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت این روز فرموده اند: " در نهضت عظیم انقلاب اسلامی ما دو نقطه شروع وجود دارد که یکی 19دی ماه و دیگری شروع مبارزات در سال 1342 ، هر دو مربوط به قم است." (روزنامه جمهوری اسلامی، 18 دی 1369، شماره 3366)
قیام 19 دی نشان داد که خیمه انقلاب بر چهار پایه دین، مرجعیت، روحانیت و مردم استوار است و انقلاب نیز به واسطه آنها شکل گرفته است.رژیم طاغوت پس از شهادت مصطفی خمینی در مقالهای به امام خمینی(ره) اهانت کرد و مردم همراه با روحانیت علیه این مقاله و موضعگیری رژیم تظاهرات و قیام کردند و همین موضوع نشان دهنده علاقه مردم به مرجعیت است.زمانی که مردم در روز 19 دی قیام کردند جرقه نخستین سرنگونی بنیان طاغوت را زدند و هدف آنها تنها دفاع از مرجعیت بود و برای محقق شدن آن هرگونه تلاشی را انجام دادند.مردم میخواستند از مرجعیت دفاع کنند چون مقالهای که به چاپ رسید علیه مرجعیت بود و خط قرمزهای دینی در بین مردم ایران، خط قرمزهایی است که دشمنان همواره آن را مورد هدف و هجمه قرار دادهاند.
در واقعه 19 دی ماه 56 که با حرکت خود جوش و تاریخی حوزههای علمیه و روحانیت آغاز شد،ماهیت رژیم ضد مردمی شاه نمایانتر گردید و مردم بار دیگر ثابت کردند که همچنان پیرو روحانیت اصیل و مراجع گرانقدر خود بوده، و برای استقرار نظامی مبتنی بر آموزهها و تعالیم برگرفته از مکتب اسلام لحظه شماری میکنند و در این راه حاضرند از جان، مال و آبروی خود مایه بگذارند. واقعه 19 دی در حقیقت آغاز حرکت گسترده تودههای مذهبی و مردمی بود که حمایت خیل عظیمی از جوانان این مرز و بوم را به همراه داشت.
از 19 دی تا 9 دی
آنچه که به ماندگاری روز 9 دی ماه سال 88 در تاریخ انقلاب اسلامی منجر شد مفاهیم و پیام هایی بود که در 9 دی پدیدار شد و بعد از آن بیش از پیش مجال رخ نمایی پیدا کرد. رهبر انقلاب در دیدار سال گذشته مردم قم با ایشان فرمودند که 9 دی ماه برخاسته از همان عواملی است که 19 دی ماه سال 56 را تشکیل داد.رهبر فرزانه انقلاب در اجتماع عظیم مردم قم در 19 دی ماه 88 فرمودند:"این مردمند که ناگهان با یک حرکت- که آن حرکت برخاسته از همان عواملی است که نوزدهم دی قم را تشکیل داد. یعنی برخاسته از بصیرت است، از دشمن شناسی است، از وقت شناسی است، از حضور در عرصه مجاهدانه است- روز نهم دی را هم متمایز می کنند".
اکنون با گذشت بیش از سه دهه از این رویداد تاریخی شاهدیم که عدهای بازی خورده با همراهی چند آشوبگر و فرماندهی بیگانگان، قصد آن داشتند که بار دیگر ایمان مردم به باورهای دینی و انقلابی را به محک بکشند.هتاکی این فتنه جویان اگر چه با توهمات انتخاباتی و زیر سئوال بردن نظام مقدس جمهوری اسلامی آغاز شد اما در واقع این بار ولایت فقیه را هدف گرفت تا با همدستی اراذل و اوباش بتواند توفانی به راهانداخته و اندک اندک اصول انقلاب اسلامی را که با خون هزاران شهید پابرجا و استوار شده مخدوش سازد.شعارهای انحرافی " نه غزه نه لبنان" و " جمهوری ایرانی " و اهانت به تمثال حضرت امام(ره) و اصل ولایت فقیه، آن قدر با مماشات و گاه با توجیهات کودکانه سران فتنه مواجه شد که گستاخی را به رفتاری یزیدی در روز عاشورا رساند .انتشار کاغذپارههای شمارهدار که فریاد عدم تمکین در برابر خواست ملت است هیچگاه نخواهد توانست جرم بزرگ انکار صداقت نظام و برگزاری سالم انتخابات با شکوه چهلمیلیون نفری را در پس لفاظیها پنهان کند.
این جریان منحرف که رأفت رهبری و حکومت دینی را در غنیمت شمردن فرصتها برای درک واقعیتهای جامعه اسلامی و دشمنی استکبار درک ننمود، حماقتی بزرگ از خود نشان داد و با پرده دری و پاره کردن تمثال مبارک امام خمینی (ره) و اهانت به مقدسات مردم در روز عاشورای سال 88 هلهله کنان و کف و سوت زنان، مقاصد پلید و انتقام جویانه خود را بر ملا کرده و همانند اسلاف خویش در روز عاشورا شادی کردند و به عزاداران حسینی تعرضها نمودند.از مهمترین حوادث حماسی انقلاب قیام خودجوش 9 دی سال 88 بود .
حضور حماسی مردمی در 9 دی، در همه نقاط کشور بیعت مجدد و میثاق ملت مسلمان ایران با مقام معظم رهبری و ولایت بود.
مرعوب شدگان و مرتدین سیاسی به وضوح دیدند که هرگاه ملت دلداده مرجعیت و ولایت فقیه عادل و جامعالشرایط در عصر غیبت کبرای امام عصر (عج)، کوچکترین خطری را درمسیر انقلاب اسلامی که زمینه ساز حکومت حقیقی صالحان است حس نمایند، دست از پای نشناخته و برای ریشهکنی تمام فتنههای ضد دینی، مطیع محض اوامر رهبری معظم خود حضرت آیت الله العظمی خامنهای بوده و قیام خواهد کرد و به برکت همین اراده انقلابی و فضلالهی همه خوابهای دشمنان را برآشفته خواهد کرد.
بعد از آن شرایطی که در کشور به وجود آمد و نقشههایی که دشمنان، بیرون از مرزها با تبلیغات سنگین خبری طراحی کرده بودند و میخواستند مردم را از مسیر انقلاب جدا کنند و زمینه یک براندازی را در کشور فراهم کنند، مردم به خوبی از این امر آگاهی یافتند و به تعبیری احساس غیرت کردند که انقلابی را که با سه دهه جانفشانی و تقدیم شهیدان بسیاری همراه بوده است باید حفظ و حراست کرد.برای مردم سنگین بود که نظارهگر طراحی دشمن باشند و دست روی دست بگذارند و میدان را برای حضور بیشتر دشمن فراهم کنند.حماسه 19 دی از حرکتهای مردمی خودجوشی بود که همچون قیام 9 دی توسط روحانیت و حوزههای علمیه شکل گرفت و به یک مطالبه عمومی مردمی در سراسر کشور تبدیل شد که خاستگاه آن قم بود. 19 دی سابقهای زیبا بود که در پرونده مردم ما ثبت شد و این سابقه زمینهساز خلق یک حماسه و حرکت دیگر در 9 دی ماه شد. 19 دی ماه در حقیقت یک مبارزه علیه دستگاه طاغوت بود، ولی حماسه 9 دی مربوط به مردمی بود که خودشان به عنوان وارثان انقلاب و وارثان کسانی که انقلاب مربوط به خودشان است در راه دفاع از انقلاب و دستاوردهای انقلاب گام برداشتند.
وحدت و یکصدایی مردم در 9 دی، پیام های بسیاری داشت که البته تمام آنها زیرمجموعه همان هدف "دفاع از دین" می گنجد. بی شک دفاع از ولایت، دفاع از نظام و دفاع از ایران که از پیام های مهم 9 دی به شمار می آیند، همه از آن جهت است که اسلام پایدار بماند. زیرا اگر ولی فقیه در نظام جمهوری اسلامی تضعیف شود و ملت پشتیبان او نباشند، حاکمیت اسلام در ایران خدشه دار می شود. پس حاکمیت اسلام در گرو حکومت اسلامی است و آن طور که تاریخ ایران ثابت کرده است، حکومت اسلامی بلندترین گام ها را با نظام جمهوری اسلامی می تواند بردارد. نظام جمهوری اسلامی هم به فرمایش امام خمینی (ره) که بنیانگذار آن است، آسیب نخواهد دید به شرط پشتیبانی ملت از ولی فقیه. بنابراین طبیعی بود که وقتی عده ای در روز عاشورا آمدند و گستاخانه ضد اصل ولایت فقیه شعار دادند، مردم به طور خودجوش، خروشی را از خشم مقدس خود رقم زنند و در روز 9 دی از حریم ولایت و ولی فقیه زمان دفاع کنند تا نظام جمهوری اسلامی بماند؛ تا حکومت اسلامی بتواند به جلو حرکت کند؛ تا نهایتا اسلام پایدار بماند.حادثه 19 دی ماه سال 56 و 9دی ماه 88، از آن حماسه ها بود که خروش باشکوه و عظیم جمعیتی را نشان داد که به مخالفت با کسانی که ارزش های اسلامی را زیر پا گذاشتند و ولایت فقیه را هدف ضربات خود قرار دادند، و همچنین به نام دفاع از مظاهر اسلامی و نشان دادن نفرت از اهانت کنندگان به ساحت ارزشهای دینی، برخاسته بودند.اگر در روز 19دی ماه غیرت دینی مردم به خاطر اهانت به امام و مرجعیت مبارز و انقلابی شکل گرفت، 9دی ماه سال88 هم تجلی گاهی شد تا خروش انقلابی نسل های قدیم و جدید ایران را به اهانت کنندگان به مقدسات دینی مردم به تصویر بکشد.
مردم مسلمان و متدین ایران به دلیل پایبندی به دین و ارزشهای اسلامی، و تبعیت از مقام معظم رهبری هرگز اجازه عبور از گفتمان اسلام و انقلاب اسلامی را به افراد و گروههای سیاسی نخواهند داد، و فتنه سال 88 تا مدتها انقلاب را از گزند دشمنان بیمه کرد و جایگاه تابنده ولایت فقیه بیش از گذشته رخ نمایی و پرتوافکنی کرد.
امروز پرچمی که شهدای 19دی در میدان شهدای قم برافراشتهاند بر دوش همه مردم ایران و آزادگان جهان قرار داد، پرچمی که ریشه در قیام سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) دارد و بایستی نسل به نسل بالندهتر در جهان ستم دیده و ظلمتکده امروز تحت هدایت رهبری مقام معظم رهبری نور افشانی کند و چراغ هدایت عصر امروز به سوی نور و آزادی باشد.این روز بزرگ و به یاد ماندنی را گرامی می داریم و بر شهیدان و ایثار گران این حماسه جاوید درود می فرستیم .