صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۳۱ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۱۴  ، 
کد خبر : ۲۴۱۶۰۱
گزارش صبح صادق از نخستین همایش امنیت پایدار

ضرورت تدوین راهبرد امنیت پایدار

رحیم محمدى مقدمه: همایش دو روزه ای تحت عنوان «امنیت پایدار» در تالار همایش های وزارت کشور برگزار شد که سخنرانان درباره اهمیت این موضوع به ایراد سخن پرداختند. نظر به اهمیت مباحث مطرح شده، بخش هایی از آن را در ذیل آورده ایم.

برگزاری همایش امنیت پایدار با ابعادی روشن‌تر
سردار حسین ظریف منش، فرمانده دانشگاه جامع امام حسین(ع) با اشاره به برگزاری همایش امنیت پایدار برای سال آینده با ابعاد روشن تر و بیان دقیق تر، گفت: امنیت بر اصطکاک با تهدیدات مختلف کاهش پیدا می‌کند، لذا ما باید به دنبال تولید ادبیات بومی مبتنی بر تجربه موفق نظام، اندیشه ورزی پیرامون مبانی و اصول امنیت پایدار، تعریف عینی از امنیت پایدار و تلاش علمی برای تبدیل شاخص به امنیت باشیم.
 مطالعه امنیت پایدار در دو بعد نرم و سخت
رئیس ستادکل نیروهای مسلح در همایش امنیت پایدار طی سخنانی اظهار داشت: امنیت را می توان تأمین آسایش و راحتی خیال و نبودن شرایط خوف و ترس در زندگی فردی و اجتماعی یا وجود مجموعه شرایطی دانست که به انسان توانایی حرکت و برنامه ریزی برای تغییر وضعیت فعلی به وضعیتی بهتر را می دهد. این موضوع در هر کشوری انجام می شود، اما مهم، برقرارکنندگان آن هستند.
وی با اشاره به اینکه ما امنیت ایران را از منطقه جدا و امنیت ایران و منطقه را از امنیت دنیا جدا نمی دانیم، ادامه داد: امنیت پایدار در دو بعد نرم و سخت بایستی مورد مطالعه قرار گیرد که در عرصه نرم عناصری چون اصل ولایت فقیه، اسلامیت نظام، مردم سالاری دینی، هویت دینی، صلح و آزادی، استقلال و قانونگرایی و حرکت بر اساس احکام اسلامی و توجه به محرومان و مستضعفان است.
وی تصریح کرد: در عرصه سخت و نیمه سخت، بسیج و نیروهای مسلح و دفاع و بازدارندگی نظامی متغیرهای موثر بر بحث ما یعنی امنیت پایدار به بعضی از حوزه های پایدارسازی امور در کشور از قبیل توسعه عدالت و اخلاق عمومی، تأمین آسایش عمومی و رفاه ارتباط دارد. به عبارت دیگر، در بعد سخت باید به پیگیری سیاست نه شرقی نه غربی و طرد دخالت در امور داخلی کشور و نفی ظلم و ظلم پذیری پرداخت.
 مردم شرط اساسی امنیت هستند
معاون اول رئیس قوه قضائیه هم با بیان اینکه یکی از چهارحق نام برده شده در اعلامیه جهانی حقوق بشر برای انسان، امنیت است، اما تعریف ما در این مقوله با آنها کاملاً متفاوت است، اظهار داشت: آنچه در اعلامیه حقوق بشر برای انسان تعریف شده است، مبتنی بر طبیعت انسانی و نه فطرت انسان است که اگر برای فطرت انسان تعریف می کردند، نگاه متفاوت بود.
حجت الاسلام «رئیسی» با تأکید بر اینکه مردم شرط اساسی امنیت هستند، افزود: تعریفی که امروز غرب از امنیت دارد، امنیت پلیس محور و تهدید محور است، ولی تعریف ما این است که جامعه ما متشکل از افراد است و افراد امن، جامعه امن را به وجود می آورند. بنابراین، جامعه امن جامعه ای مبتنی بر معنویت، اخلاق، عدالت و عقلانیت بوده که سنگ زیر بنای آن توحید است.
نمی‌توانیم بی‌تفاوت باشیم
حجت الاسلام والمسلمین حیدر مصلحی نیز با بیان اینکه سران کشورهای منطقه پیش از وقوع جنبش ها و بیداری اسلامی مطیع غرب بودند، افزود: همه سرویس های بزرگ اطلاعاتی مانند سیا و سرویس اطلاعاتی انگلیس MI6 به این مطلب اذعان دارند که حوادث و حرکت های انجام شده در منطقه برای آنان غیرقابل پیش بینی بوده است، پس چرا گفته می شود که این حرکت ها اقدام آمریکایی ها است؟
وزیر اطلاعات با اظهار این که نمی توانیم درباره مباحث مختلفی که پیرامون ما اتفاق می افتد بی تفاوت باشیم، بیان داشت: وحدت کلمه میان خواص با خواص، خواص با جامعه و مردم با مردم از جمله عوامل موثر در امنیت پایدار در بعد داخلی است و از سوی دیگر، تعارض های بعضاً خودی، بی توجهی به خطوط اصلی نظام و فراموشی ارزش های اسلامی را می توان از جمله چالش های ایجاد امنیت پایدار در داخل دانست.
«امنیت» مفهومی ذهنی است
سردار «اسماعیل احمدی مقدم» فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران هم با بیان اینکه در ادبیات علمی- امنیتی دنیا کمتر با واژه «امنیت پایدار» مواجه می شویم، گفت: «امنیت» مفهومی ذهنی است که آثارش می تواند عینیت پیدا کند. وی افزود: ترس از نیاز و کمبود، جاه طلبی و افزون خواهی و شهوت جویی به عنوان مصادیق ایجاد ناامنی است و این طور نیست که فقرا مجرم باشند و بی نیازان مشکلی نداشته باشند. امروز شاهدیم که بی نیازان با لشکرکشی بساط ظلم به راه می اندازند.
تدوین راهبرد امنیت پایدار ضروری است
سردار سرلشکر سیدیحیی صفوی نیز در روز دوم همایش طی سخنانی بیان کرد: امنیت پایدار عبارت است از دستیابی به شرایط مطلوب که یک دولت ملت و حکومت فارغ از تهدیدات داخلی و خارجی اعم از نظامی، امنیتی و نفوذ سیاسی و اقتصادی بیگانه بتواند به اهداف راهبرد ملی خود دسترسی پیدا کند.
دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا، تصریح کرد: در بحث تدوین امنیت پایدار باید ملاحظاتی را در سطح ملی مدنظر داشت که اولین ملاحظه، ملاحظات در سیاست خارجی است و باید بدانیم که در سیاست خارجی در محیط امنیت جهانی و مناطق پیرامون ایران چه مسائلی در حال وقوع است.
وی افزود: شناخت تغییر و تحولات مناطق پیرامون ایران از جمله تغییر و تحولات سیاسی، جهت گیری های اقتصادی و جهت گیری های پیوستن به کنوانسیون ها و سازمان های بین المللی مانند تغییر مواضع و رویکرد سیاسی دولت ترکیه به سوریه که باید مورد توجه باشد، از جمله این موارد است.
وی با ضروری دانستن تدوین راهبرد امنیت پایدار تا سال 1400 طی سه برنامه پنج ساله پنجم، ششم و هفتم، تأکید کرد: یکی از شاخص های اصلی امنیت پایدار، امنیت مردمی است و امنیت مردمی عبارت است از رضایتمندی مردم از حاکمان و دولتمردان.
دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا از جمله مولفه های امنیت را، تشویق سرمایه گذاران داخلی و خارجی در بخش های مختلف اقتصادی عنوان کرد و افزود: به عنوان مثال پروژه خط لوله انتقال نفت از نکا به جاسک در حال تصویب شدن است که میلیاردها دلار بابت انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت از کشورهای حوزه دریای خزر به جاسک صورت می گیرد و سرمایه گذاران خارجی این قرار داد را بسته اند. این موضوع بر ایجاد امنیت ملی و پایدار ایران تأثیر گذار است.
وی سپس خواستار تقویت سازمان ها و نهادهایی که به طور خاص مسئولیت ایجاد امنیت پایدار را در کشور دارند، توسط دولتمردان شد و ادامه داد: برخی از کشورهای پیرامونی ما در حوزه های نظامی و امنیتی سرمایه گذاری کلانی می کنند و دولتمردان ما نباید از توجه به تقویت نیروها و سازمان هایی که مسئولیت ایجاد امنیت پایدار را دارند، غفلت کنند، در این صورت، امنیت پایدار تبدیل به امنیت ناپایدار خواهد شد.
دشمن می‌خواهد اقتصاد ما را شرطی کند
سیدعزت الله ضرغامی نیز اظهار داشت: یکی از بهترین پایلوت های بررسی موضوع امنیت پایدار، فتنه 88 است. حادثه ای که در اوج قدرتمندی نظام و مشارکت بالای مردم ناگهان اتفاق می افتد و خیلی ها را غافلگیر می کند، زیرا نیروهایی پیش از وقوع فتنه در جامعه وارد می شود که دیده نمی شد و از دید خواص مغفول مانده بود، اما اثر خود را گذاشت.
رئیس سازمان صدا و سیما، گفت: من شخصاً در آن روزها با سران فتنه گفت وگو کردم و به آنها گفتم شما هم بیایید و گفت وگو کنید، اما آنها می خواستند یک طرفه بیایند و بیانیه بخوانند، از طرفی، برخی از آقایان هم نیامدند و می خواستند ببینند در آینده چه می شود و بخشی هم که مخالف فتنه بودند، برای صحبت کردن شرط می گذاشتند و می خواستند بسیار تند صحبت کنند.
وی با تأکید بر اینکه امروز ما جنگ اقتصادی داریم و دشمن می خواهد اقتصاد ما را شرطی کند، تصریح کرد: در جلسه ای که با رئیس جمهور و برخی وزرا و نهادهای امنیتی داشتیم، مطلبی را گفتم و آن، این بود که چند هفته پیش در حال پیاده روی نزدیک سبزه میدان بودم که دیدم انگار چند نفر در حال دعوا هستند و مردم جمع شده اند، جلوتر رفتم و دیدم که دعوا نیست و آقایی وسط جمع ایستاده و با موبایل قیمت دلار و اجناس را می گیرد و بلند می گوید و بقیه در گوشه ای قیمت اجناس را در سراسر کشور اعلام می کردند؛ حال آدمی که معلوم نیست با کجا ارتباط دارد، قیمت را در کشور تعیین می کند.
وی با اشاره به نقش شبکه های ماهواره ای در داخل کشور گفت: در دوره فتنه برخی فیلم ها برای مردم از طریق صداوسیما پخش می شد که در این زمان کمپانی یونیورسال به ما گفت شما از فیلم ما استفاده سیاسی کردید و از ما شکایت کرد و مدعی شد مردم در خیابان ها در حال دفاع بودند و شما با پخش فیلم «ارباب حلقه ها» باعث شدید جوان ها به خیابان ها نروند. یعنی ببینید آنها تا چه حد می خواهند در امور ما دخالت کنند.
در ترازهای بالای امنیت جهانی قرار داریم
جانشین فرمانده کل سپاه هم در این همایش گفت: چون ریشه تحولات کشورهای اسلامی با محوریت اسلام آغاز شده، نشان از فرسایش ژئوپلیتیک قدرت های غربی به نفع ژئوپلیتیک انقلاب اسلامی دارد.
سردار حسین سلامی در بخش دیگری از سخنانش به تنزل سطح فضای میدان راهبردی آمریکا و غرب به میدان های عملیاتی، اظهار داشت: در گذشته دیگران هزینه می کردند و آمریکا منافع را می برد، اما الان آمریکایی ها هزینه می کنند و دیگران منافع را می برند. در واقع آمریکایی ها برای حفظ وضعیت موجود و جلوگیری از زوال زودرس مجبور هستند به پاتک های سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، امنیتی و نظامی دست بزنند.
وی با بیان این که با وجود تهدیدات بسیار علیه ایران، کشورمان در ترازهای بالای امنیت جهانی قرار دارد، یادآور شد: آنچه باعث شده تا توازن را به دست بگیریم و بازی موثری بر اساس آرمان های خود انجام دهیم، امتدادبخشی ژئوپلیتیکی است که انجام می دهیم، لذا می بینیم که اساس تحولات شرق مدیترانه الهام گرفته از تحولات ایران است.
وی افزود: ما ظرفیت های اثرگذاری بر روی ذهن دشمنان داریم و این شیوه بازدارندگی جدید است، به همین دلیل هر وقت سخنی از ظرفیت های ژئوپلیتیک خود به میان می آوریم، جهان به هم می ریزد.
باید بر روی امنیت هوشمند کار کنیم
معاون ستاد کل نیروهای مسلح و رئیس همایش امنیت پایدار با اشاره به اینکه در تئوری موضوع امنیت پایدار اساساً مطالب تازه ای داریم و مطالب ما برای بشریت قابل عرضه است، گفت: مراحلی که راجع به امنیت کار شده و مورد تجزیه و تحلیل قرا گرفته چهار مرحله است، اما مرحله پنجمی را اعلام می کنیم و آن، این است که انسان ها به دنبال گمشده ای هستند که آن گمشده توحید و عدالت مبتنی بر ارزش های اسلامی است.
سردار سرلشکر «مصطفی ایزدی» با بیان اینکه حدود 340 مقاله به همایش امنیت پایدار واصل شده است، گفت: باید بر روی امنیت هوشمند یا امنیت پایدار هوشمند کار کنیم و با نگاه به آینده و اینکه امنیت در آینده چه سازوکارهایی دارد، تلاش کنیم که آن را به بشریت عرضه داریم.

برچسب ها: امنیت پایدار
نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات