سرمقاله
فهم ایرانی از سخنان مقامات آمریکا در نشست سابان
نشست مجمع سالانه «سابان» در دو سهروز گذشته تشکیل شد تا رئیسجمهور و وزیر امور خارجه آمریکا با ارائه گزارش و دفاع از توافقنامه هستهای با ایران در این مجمع صهیونیستی، صهیونیستهای نگران و خشمگین از این توافقنامه را آسودهخاطر کنند. فهم ایرانی از سخنان اوباما و کری به شکل پیامی قابل ارزیابی و بررسی است. از آنجایی که پیشتر به سخنان اوباما در این نشست پرداخته شد، در این یادداشت بهاختصار فرازهایی از سخنان کری که با موضوع فوق ارتباط دارد، پردازش میشود. برخی از این فرازها عبارتند از:
1- ما از دیپلماسی بهره میگیریم تا به صورت کامل و قابل راستیآزمایی به تهدیدی که از برنامه اتمی ایران ایجاد میشود، رسیدگی کنیم. این تهدیدی واقعی است و ما نیز همواره به همین چشم به آن نگاه کردهایم.
2- آمریکا و اسرائیل همواره یک هدف مشترک و راهبردی را دنبال میکنند. در حالی که ما در این مذاکرات پیش میرویم، همچنان به صورت خیلی نزدیک با اسرائیل و دیگر متحدان و دوستانمان در منطقه و سراسر دنیا رایزنی میکنیم.
3- فقط دیپلماسی میتوانست ما را به جایی که اکنون قرار داریم، برساند.
4- من بدون هیچ تردیدی اطمینان دارم که اسرائیل از لحظهای که این توافق به اجرا گذاشته شد، امنتر خواهد بود.
5- ما در کنار گروه1+5، متحدان و شرکای متحد و ایران مینشینیم و بحثهای جامع را که نخستوزیر نتانیاهو همواره گفته است که طرفدارش است، انجام میدهیم و ما این کار را با یک امتیاز و احترام ویژه انجام میدهیم.
6- آمریکا با قاطعیت در کنار دوستان اسرائیل و متحدان منطقهای و جهانی است.
7- ما گام نخست محکمی را برای امنتر کردن دنیا و اسرائیل برداشتهایم.
لحن و محتوای کلام کری سرشار از التماس و دریوزگی رضایت و اعتماد صهیونیستها است. چیزی که نشانههای آن در سخنان اوباما نیز مشهود بود، اما بار اصلی آن بر دوشکری گذاشته شد تا رئیسجمهور اوباما بیش از این تحقیرشده و وابسته نمود نیابد. فهم ایرانی از اظهارات عاجزانه کری در برابر صهیونیستها این است که آمریکاییها در دوره بعدی مذاکرات تلاش میکنند با اتخاذ مواضع سرسختانه و ارائه مطالبات فراتر از چانهزنی در یک دیپلماسی منطقی و متوازن، با برآورده ساختن وعدههایی که به صهیونیستها دادهاند و در برخی از فرازهای فوق نیز لحاظ شده، رضایت صهیونیستها را کسب کنند. با این فهم، لازم است گروه مذاکرهکننده هستهای ایران، برنامهای درخور آن تدارک ببیند که چنانچه مبنای آن، نادیده گرفتن توافقنامه ژنو3 باشد، گام محکم و با اعتمادبهنفس بیشتر برای شروع مجدد تلقی میشود. به یاد داشته باشیم که برای ادامه مذاکرات در راستای توافقنامه ژنو 3 هیچ الزامی وجود ندارد و این توافقنامه موقت و با کارکرد اعتمادسازی پذیرفته شده است؛ افزون بر آنکه آمریکاییها باید ایران را طرف خود در مذاکرات هستهای ببینند و مواضع خود را در ارتباط با دیدگاههای ایران تنظیم کنند نه رژیم صهیونیستی. دریافت چنین پیامی از سخنان اوباما و کری در نشست سابان، تأثیر جدی به روند مذاکرات بعدی خواهد داشت؛ البته اگر رفتار دولتمردان آمریکا اجازه بدهد، عمر این توافق ششماهه در زمان تعیین شده به سر آید نه زودتر!
ترجمه
توافقنامه امنیتی آمریکا و افغانستان؛ اثرگذاریهای ایران
گروه ترجمه - روزنامه نیویورکتایمز 10 دسامبر 2013 (19 آذر) در مقالهای به توافقنامه امنیتی آمریکا و افغانستان و نیز روابط ایران و افغانستان پرداخت و نوشت: در میانه تنشهای علنی حامد کرزای، رئیسجمهور افغانستان، با آمریکا بر سر توافق امنیتی طولانیمدت، شاهد هستیم که رئیسجمهور افغانستان بهدنبال روابط نزدیکتر با همسایهاش، ایران است. مطابق گفته مقامات افغان، تلاش اساساً بهمنظور آغاز گفتوگو در مورد تنظیم و تدوین «بسته دوستی اقتصادی و امنیتی» صورت میگیرد. حامد کرزای طی سفر یکروزه خود برای دیدار با حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، نهتنها شانس نزدیکی به همسایه افغانستان را یافت، بلکه اقدامی معنادار برای متحدان غربی افغانستان بود که در هفتههای اخیر با آنها تنشهایی داشته است. در حالی که آقای کرزای و گروه وی بارها نیت خود را امضای نهایی توافقنامه امنیتی با آمریکا اعلام کردهاند؛ اما در عین حال، آقای کرزای شروطی را پیش از امضای این توافقنامه تعیین کرده است. مطابق این توافقنامه نیروهای آمریکایی اجازه مییابند پس از ضربالاجل خروج در سال 2014 به حضور خود در افغانستان ادامه دهند.
در ادامه مقاله آمده است: با وجود آنکه بهتازگی مجمع رهبران افغانستان (لویی جرگه) به امضای این توافقنامه از سوی آقای کرزای رأی مثبت داد، مقامات آمریکایی و افغان، شانس رسیدن به توافق کامل را تا پیش از پایان سال اساساً منتفی میدانند. در حال حاضر، با ادامه بنبست، آقای کرزای علناً بر تقویت روابط متمرکز شده است. آقای کرزای علاوه بر سفر به ایران، بهتازگی با نواز شریف، نخستوزیر پاکستان نیز دیدار کرده است. اگرچه آقای کرزای بهدنبال اعلام علنی عدم امضای توافقنامه امنیتی نبوده؛ اما حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، روز یکشنبه بهصراحت اعلام کرد که از نظر وی، تداوم حضور نیروهای خارجی در منطقه، خطر است. آقای روحانی گفت: «ما نگران تنشهای ناشی از حضور نیروهای خارجی در منطقه هستیم و معتقدیم تمام نیروهای خارجی باید از منطقه خارج شوند و امنیت افغانستان باید به مردم آن کشور واگذار شود.» بهطور کلی، مقامات ایرانی در عین حال که نارضایتی خود را از حضور نیروهای آمریکایی در همسایگی خود اعلام میکنند؛ اما علناً و بارها اعلام کردهاند که افغانستان کشوری مستقل است که میتواند با سایر کشورها توافقنامه امضا کند. در واقع، موضعگیری اخیر حسن روحانی در مورد توافقنامه امنیتی با خطمشی رسمی ایران که به آن اشاره شد، تا حدی تفاوت دارد.
در پایان مقاله آمده است: سخنگوی آقای کرزای در توصیف توافق دوجانبه میان ایران و افغانستان تشریح کرد که این «توافقنامه دوستی و همکاری» است؛ شبیه تفاهمنامههایی که افغانستان با هند، فرانسه و ایتالیا امضا کرده است. در حالی که چنین توافقنامههایی تا حدی نمادین هستند؛ اما پایهای برای دخالتی گسترده فراهم میکنند... اگرچه تجارت افغانستان با ایران به دلیل تحریمهای بینالمللی علیه ایران با چالش جدی روبهرو شده؛ اما مشخص نیست که چند نوع همکاری اقتصادی ممکن خواهد بود. به هر حال، افغانستان به این امر واقف است که آمریکا و کشورهای اروپایی دورتر از مرزهای افغانستان هستند؛ اما ایران در همسایگی است و افغانستان باید با همسایه قدرتمند خود، ایران، تعامل کند.
اخبار و تحلیلها: دولت کرزای با اعلام شرط و شروط برای امضای توافقنامه امنیتی با آمریکا و از سویی سفر اخیرش به ایران که برای ارتقای سطح روابط انجام شد، نشان داده که از هوش سیاسی بالایی برخوردار است و میداند که آمریکاییها و غربیها دیر یا زود از منطقه رفتنی هستند؛ اما ایران، همسایه قدرتمندی است که با افغانستان مرز دارد. از سوی دیگر، وی ضعف و افول آمریکاییها را در جهان مشاهده میکند و چون از روحیه بیگانهستیزی ملت افغانستان نیز آگاه است، نمیخواهد در آینده و با امضای توافقنامه با آمریکا، مهر خیانت و وطنفروشی بر پیشانیاش بخورد. پس به دنبال امضای توافقنامهای است که بعدها، هم از سوی ملت افغان متهم نشود و هم کمترین تنش با همسایگانش بهویژه ایران را در پی داشته باشد.
اخبار
بودجه نیروهای مسلح در لایحه بودجه سال 93
بررسی بخشهایی از لایحه پیشنهادی دولت برای بودجه سال 1393 کل کشور نشان میدهد بودجه وزارت خارجه 60 درصد و بودجه شورای نگهبان 45 درصد افزایش یافته است. در بین نیروهای مسلح هم پیشنهاد دولت برای بودجه ارتش در سال 1393 رقمی معادل 51 هزار و 85 میلیارد و 584 میلیون ریال است در حالی که میزان بودجه ارتش در قانون بودجه سال جاری، 34 هزار و 446 میلیارد و 164 میلیون ریال پیشبینی شده است؛ از این رو، بودجه ارتش حدود پنجاه درصد نسبت به رقم پیشنهادی دولت در سال گذشته افزایش یافته است.
دولت همچنین بودجه 36 هزار و 896 میلیارد و 523 میلیون ریالی سپاه در قانون بودجه سال 1392 را حدود 30 درصد افزایش داده و آن را به میزان 44 هزار و 566 میلیارد و 686 میلیون ریال به مجلس پیشنهاد کرده است. از سویی، بودجه نیروی انتظامی در لایحه بودجه 93 حدود 9 هزار میلیارد تومان افزایش داشته است. نکته مهم این است که رقم پیشنهادی دولت برای بودجه سازمان بسیج مستضعفین در سال 93 در مقایسه با میزان بودجه این نهاد در قانون بودجه 1392 بیش از 2 هزار میلیارد ریال کاهش داشته است.
اخبار کوتاه
* گفته میشود با توجه به فوت حجتالاسلام «یحییزاده» نماینده مردم «تفت و میبد» و نظر به اینکه عارف هم اهل استان یزد است، احتمال اینکه وی در انتخابات میاندورهای از حوزه انتخابیه تفتومیبد شرکت کند، بسیار زیاد است. برخی میگویند انصراف عارف از بنیاد باران به نوعی، مقدمهچینی وی برای حضور در دوره انتخابات بعدی مجلس شورای اسلامی تلقی میشود.
* آیتالله «سیدحسن عاملی» نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل، در پاسخ به پرسش یکی از دانشجویان در مورد سران فتنه اظهار داشت: «برخلاف تصور عامیانه، سران فتنه آزادند و تنها از فعالیت رسانهای محروم هستند. وی افزود: هر سال تابستان، آبدرمانی «سرعین» پذیرای جناب آقای کروبی و خانواده و اطرافیان ایشان است!»
*سیانان در گزارشی به نقل از رادیو «صدای اسرائیل» اعلام کرد: «هیئتی نظامی از عربستان برای بررسی پیشرفتهای پرونده هستهای ایران به صورت مخفیانه از اسرائیل دیدن کردهاند.» رادیو صدای اسرائیل به نقل از منابع این رژیم افزود: «شاهزاده «سلمان بنسلطان بنعبد العزیز» معاون وزیر دفاع عربستان و برادر «بندر بنسلطان» رئیس دستگاه اطلاعاتی این کشور به همراه دو افسر عربستانی بهتازگی به اسرائیل سفر کردهاند.»
|