سرمقاله
هذیانگویی نتانیاهو و اوباما
پس از پایان آتشبس چند ساعته در غزه و آغاز دوباره درگیریها، جنگ وارد مرحله حساسی شده است؛ از این رو صهیونیستها با استقبال از آتشبس، خود را منطقی و برای ادامه درگیری مصمم نشان میدهند و این در حالی است که وضعیت پشت صحنه آنها بسیار آشفته و در هم ریخته است و به سبب آشکار شدن نشانههای فروپاشی اجتماعی در روند ادامه جنگ در حال نزدیک شدن به نقطه بنبست هستند؛ از آنجایی که آنها میدانند پایان جنگ در وضعیت کنونی برای آنها شکست تلقی میشود و باید در انتظار هجوم انتقادات جدی باشند و به سبب جنایات جنگی که مرتکب شدهاند، باید به افکار جهانی پاسخگو باشند، تلاش میکنند دستهای خالی از دستاورد و مملو از جرم و جنایت خود را با امتیاز قابل قبولی پر کنند؛ از این رو بحث تکراری، مربوط به گذشته خلع سلاح مقاومت را پیش کشیدهاند. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر جنونزده رژیم صهیونیستی، در اینباره به شبکه سیانان گفت: باید منطقه غزه را خلع سلاح کنیم. اوباما نیز در تماس تلفنی با وی، ضمن تکرار حمایت از جنایت گرگصفتانه صهیونیستها، در تبعیت خفتبار از دیدگاه نخستوزیر سفاک رژیم صهیونیستی، ادعا کرد: خلع سلاح گروههای مقاومت و غیرنظامی شدن غزه، تنها راهحل پایدار برای پایان دادن به درگیری فلسطینیان با رژیم جعلی صهیونیستی است. نتانیاهوی جلاد، وقاحت را به جایی رساند که گفت: کمکهای بشردوستانه به مردم غزه نیز باید مشروط به خلع سلاح حماس از سلاحهای سنگین از جمله موشک و راکت شود. اینهمه در حالی است که رمضان عبدالله، دبیر کل جنبش جهاد اسلامی فلسطین، در پاسخ به ادعاهای سبکسرانه نتانیاهو و اوباما اعلام کرد: مقاومت به هیچوجه سلاح را بر زمین نمیگذارد و به مقاومت در برابر رژیم غاصب صهیونیستی ادامه میدهد. وضعیت شکننده رژیم صهیونیستی که نشانههای آن آشکار شده، حاکی از آن است که چنانچه نیروهای مقاومت به ایستادگی و حمله موشکی به سرزمینهای اشغالی ادامه دهند، مجبور به تسلیم و پذیرش شرایط مقاومت خواهد شد.
ترجمه
آیا ایران میتواند از تهدید دشمنان منطقهای خود بکاهد؟
گروه ترجمه - پایگاه اینترنتی کریستینساینسمانیتور 28 ژوئیه 2014 (6 مرداد) در مقالهای به چالشهای منطقهای ایران در مقابله با دشمنان خود پرداخت و نوشت: افراطگرایان داعش در عراق دشمنی مشترک در منطقه پدید آوردهاند. اما ایران باید بر بیاعتمادیهای جامعه بینالملل به خود فائق آید و مسیر گفتوگوهای هستهای را با موفقیت طی کند و سپس روابط تازهای با همسایگان عربی خود برقرار کند. حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، بهمنظور امضای توافقی هستهای باید به قدرتهای جهانی اطمینان مجدد دهد. اما وی بهمنظور رسیدن به ثبات منطقهای بلندمدت باید بر تردید و رقابتهای همسایگان خود در خلیجفارس چیره شود؛ بهویژه آنکه منطقه دستخوش تنشها و کشمکشهای فرقهای قرار گرفته است.
در ادامه مقاله آمده است: رقابت میان این وزنههای سنگین منطقهای، سیاست قدرت در خلیجفارس را طی چند دهه تعریف کرده است. اما امروز آقای روحانی، عربستان سعودی را «دوست و برادر» میخواند. وی ماه مارس به عمان سفر کرد و در ماه ژوئن میزبان امیر کویت بود. رویکرد وی، به کاهش تأثیرگذاری تندروها در کشورهای سنی کمک کرده است. کیهان برزگر، رئیس مؤسسه مطالعات راهبردی خاورمیانه در تهران، میگوید: «گفتمان میانهروی آقای روحانی صداهای افراطگرا درون این کشورها (خلیجفارس) را به انزوا میکشاند... عربستان سعودی برای پذیرش واقعیت جدید ایران تحت فشار است و تلاش میکند روابط خود با ایران را مدیریت کند. آنها نمیتوانند تحول تازهای را که درون ایران با آمدن دولتی میانهرو روی داده، نادیده بگیرند.» اگرچه ایران پس از انقلاب اسلامی همواره روابط خود را بر پایه اصول پاناسلامیستی بنا نهاده، اما اکثریت قومیتی فارس این کشور بهطور تاریخی نگاهی تحقیرآمیز به همسایگان عرب خود داشتهاند. در جنگ هشتساله ایران و عراق، تمام کشورهای عربی بهجز سوریه در حمایت از رژیم صدام صفآرایی کردند. داود هرمیداس باوند، تحلیلگر سیاسی و استاد دانشگاه، میگوید: «در صورتی که ایران کشوری قدرتمند باشد، تجربه گذشته نشان میدهد در این صورت، کشورهای عربی تلاش میکنند به ما نزدیکتر شوند... هرگاه ما در موقعیت بسیار ضعیفی بودهایم، آنها تلاش کردهاند حس دشمنی را در قبال ما تشدید کنند. این یک واقعیت است.»
در پایان مقاله آمده است: جنگ سوریه بیش از پیش میان ایران و کشورهای خلیجفارس شکاف ایجاد کرد. حمایتهای کشورهای خلیجفارس که دربرگیرنده درخواست برخی روحانیان تندروی سنی برای جنگ علیه شیعیان در سوریه بوده، سبب تقویت گروه داعش در عراق و سوریه شده است. اما تهدید داعش، کشورهای سنی را نیز که با غرب همکاری میکنند، دربرمیگیرد. احساس مشترک از خطر میتواند به ترمیم روابط کمک کند. در عین حال، تهدید داعش، زمینههای مشترک همکاری میان ایران و آمریکا پدید آورده است. عبدالخالق عبدالله، تحلیلگر سیاسی در امارات متحده عربی، میگوید: «ایران هرگز همسایه آسانی نبوده است... بهعنوان یک جامعه، نظامی سیاسی و همسایه چالشبرانگیز است. گاهی این چالشبرانگیزی جدیتر و گاهی کمتر میشود، اما پایان نمییابد.» ایران مدتها به مداخله در بسیاری از کشورها از جمله عراق متهم شده است.
اخبار و تحلیلها: برخی از کشورهای منطقه که در ایجاد آشوب و ناامنی در منطقه، نقش محوری داشتند، امروزه خود را در معرض این ناامنیها میبینند. یکی از راههای کاهش این ناامنیها و یافتن نقطه امید در روز حادثه که ممکن است نزدیک هم باشد، داشتن روابط حسنه با ایران و جلب نظر این کشور است که گویا زمینههای آن در حال فراهم شدن است که برای مدیریت آن باید تمام زوایای قضیه بهدقت بررسی و با آیندهنگری با آن برخورد شود.
اخبار
کاریکاتور عجیب روزنامه زنجیرهای!
روزنامه آرمان در شماره روز گذشته خود، کاریکاتور عجیبی به چاپ رسانده است که با کمی دقت، محتوا و مضمونی علیه جبهه مقاومت فلسطینی را القا میکند. در این کاریکاتور در یک سوی میز پینگپنگ فردی با پیراهن رژیم صهیونیستی (پیراهنی مرکب از رنگهای سفید و آبی پرچم رژیم اشغالگر قدس) و در سوی دیگر، فردی با پیراهن قرمز و سرآستینهای سفید به چشم میخورد که بمبی را با راکتهای تنیس به سمت یکدیگر پرتاب میکنند. در این میان نیز نمادی از مردم فلسطین (خانوادهای که مادر خانواده چفیه فلسطینی را بهعنوان روسری به سر دارد و کودکان خود را در آغوش کشیده) به جای تور میز پینگپنگ قرار دارد و در نهایت، بمبهای شلیک شده از سوی دو طرف نبرد در سرزمینهای اشغالی بر روی سر مردم مظلوم فلسطین فرود میآید و آنها را هدف قرار میدهد! آنچه در این کاریکاتور که با عنوان «بازی ناجوانمردانه» به چاپ رسیده، عجیب است و بدون در نظر گرفتن واقعیت امر در سرزمینهای اشغالی به خواننده القا میشود، این است که در حقیقت مردم مظلوم فلسطین هیچیک از طرفین دعوا نیستند، بلکه تنها بیطرفانی به شمار میروند که در شلیک بمبها میان دو طرف دعوا، قربانی میشوند. هرچند در نگاه اول و با تفسیر کاریکاتور میتوان طرف مقابل فردی با پیراهن رژیم غاصب صهیونیستی را نمادی از مقاومت فلسطین و بهخصوص «حماس» توصیف کرد، با این حال از سوی دیگر حتی از نگاهی دیگر میتوان طرف مقابل فرد صهیونیستی را «ایران» نیز برداشت کرد. چه آنکه پیراهنی که فرد مقابل دشمن صهیونیستی در این کاریکاتور به تن دارد، میتواند پیراهن تیم ملی جمهوری اسلامی ایران را هم به ذهن متبادر کند. مشخص نیست روزنامه آرمان بر چه اساسی در این کاریکاتور خود، طرف مقابل رژیم صهیونیستی در نبرد ناجوانمردانه و ظالمانه غزه را نیز جزو عاملان و مقصران کشتار مردم بیگناه غزه به حساب آورده است.
اخبار کوتاه
* اصلاحطلبان باوجود برخی اظهارنظرهای پراکنده همچنان اصرار دارند بگویند به شعار غیرانسانی «نه غزه نه لبنان» پایبندند. پس از شیطنتهای مستمر رسانههای وابسته به فتنه 88 در نحوه پوشش وحشیگریهای رژیم صهیونیستی در غزه، اینبار صادق زیباکلام بهصراحت گفت از نگاه او شعار «نه غزه نه لبنان» شعار بسیار درستی بوده است و او همچنان از این شعار دفاع میکند. زیباکلام درباره اظهارات برخی اصلاحطلبان برای اعلام برائت دیرهنگام از «نه غزه نه لبنان» گفت: بنده بهعنوان یک ایرانی مسلمان نمیدانم چرا باید از شعار «نه غزه نه لبنان» اعلام برائت کنم. من فکر میکنم هنوز هم برای من اول ایران میآید، دوم ایران میآید و مهم است و سوم هم ایران میآید و آخر هم ایران میآید. همچنانکه برای فلسطینیان هم اول فلسطین در اولویت قرار دارد، دوم فلسطین است و سوم هم فلسطین است. برای لبنان هم چنین است!
* کشیش سابق مسیحیان غزه از مسلمانان غزه خواست حالا که رژیم صهیونیستی مساجد آنها را نابود کرده، در کلیساها اذان بگویند. به گزارش پایگاه خبری «اخبار 21»، «پدر مانوئل مسلم» که مدیریت کلیسای مسیحیان غزه را برعهده داشت، با این سخن خود، با مسلمانان ابراز همدردی کرد. بعد از آنکه رژیم صهیونیستی با حمله به منطقه شجاعیه، این منطقه را ویران کرد، جمع زیادی از اهالی این منطقه از غزه که خانههای خود را ترک کرده بودند، در کلیسای «قدیس پرویروس» در مرکز غزه پناه گرفتهاند.
* از همان ابتدای حمله داعش به عراق، رسانههای ضد انقلاب و غربی بهدنبال بزرگنمایی حملات و اقدامات این گروه تروریستی بودند که هنوز هم بهعنوان یک حامی به تبلیغ اقدامات این گروهک تروریستی میپردازند. این رسانهها با تیتر کردن اقداماتی خلاف واقع از این گروهک، به دنبال ایجاد رعب و وحشت و همچنین در سایه قرار دادن جنایات رژیم غاصب صهیونیستی در غزه هستند. این در حالی است که در حال حاضر به غیر از چند محله کوچک در برخی از شهرها که وابسته به رژیم بعثی عراق است، اداره بیش از نود درصد عراق در دستان ارتش این کشور است.
* گفته میشود بهتازگی حجتالاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی از تحقق نیافتن شعارهای دولت بهویژه در بحث اقتصاد ابراز نگرانی کرده و گفته است که نگران کم شدن محبوبیت دولت جدید در جامعه است.
وی از برخی اقدامات صورت گرفته در دولت، ابراز نارضایتی کرده و گفته است با این روند، بدنه اجتماعی دولت از دست میرود!
* شبکه دولتی انگلیس در گزارشی با اذعان به حمایت دولت و مردم ایران از مردم فلسطین گفت: «گروهی از ایرانیان ناراضی تا چند سال قبل، چندان دل خوشی از فلسطینیها نداشتند. شعار «نه غزه، نه لبنان جانم فدای ایران» نمونهای بارز از ناخشنودی این گروه از ایرانیان از حمایتهای حکومت کشورشان از فلسطینیان به شمار میرفت، اما حالا موج همدردی ایرانیان با مردم غزه و ابراز انزجار از اسرائیل بیش از هر زمان در شبکههای اجتماعی خودنمایی میکند. فاصله احساسات افراد ناراضی در ایران و مقامات نظام در مورد جنگ غزه، امسال بیش از گذشته کاهش یافته است.» این تحلیل بیبیسی که با وجود سانسور کامل خبر و گزارشهای روز قدس صورت گرفته، شهادت تازهای بر شکست فتنه سبز است.