
سرمقاله
آنچه ارباب رسانههای آمریکا از روحانی فهم کردند
دکتر روحانی روز گذشته در نشست مدیران رسانههای آمریکا در نیویورک، ادعای رهبری آمریکا در مبارزه با تروریسم را به چالش کشید و گفت: «آن کشوری که با کمک مردم عراق و روحانیان و مرجعیت شیعه نگذاشت حکومت قانونی بغداد سقوط کند، ایران بود. این در حالی بود که تروریستها در پشت دروازههای بغداد حضور داشتند و آمریکاییها گفتند ما اقدامی انجام نخواهیم داد و تنها از کنسولگری خودمان دفاع خواهیم کرد.» دکتر روحانی با بیان این نکته مهم در جمع مهمترین اصحاب رسانههای آمریکا به آنها تفهیم کرد ایران و بسیاری از دولتها و ملتها و حتی مردم کشورهایی که دولتمردانشان نوکرمآبانه در «ائتلاف ضد داعش» کنار آمریکا قرار گرفته و فرمانبری میکنند، گذشته نزدیک آمریکا را که سرشار از حمایت آمریکا از داعش و گروههای تروریستی در سوریه است و دکتر روحانی به نمونهای از آن در عراق اشاره کرد، مانع بزرگ صادقانه بودن ادعای آمریکا در مبارزه با تروریسم میدانند. دکتر روحانی به ارباب رسانههای آمریکا فهماند که مردم دنیا میدانند رویکرد و رویگردانی آمریکا در قضیه تروریسم، مذموم و ممدوح بودن آن نیست، بلکه تأمین منافع آمریکا است؛ از این رو با سلب استحقاق رهبری مبارزه با تروریسم از آمریکا گفت: «اگر آمریکا راجع به نقش ایران ادعایی میکند، بهخوبی میداند که نقش ایران در مبارزه با تروریسم، غیرقابل انکار است و اما اگر در مورد رهبری مبارزه با تروریسم صحبت میشود، باید تأکید داشت که کشورهای منطقه بیش از دیگران استحقاق رهبری این ائتلاف را دارند.» دکتر روحانی با برجسته کردن نقش آمریکا و کشورهای همراه در ایجاد گروههای تروریستی و حمایت مالی و تسلیحاتی از آنها و سپس ادعای مبارزه با تروریسم، با بیان اینکه: «این موضوع (خلق تروریسم و ادعای مبارزه با آن) در ذهن ما نمیگنجد و نمیدانیم مردم آمریکا چگونه این رفتار عجیب و غریب را باور میکنند»، ضربه آخر را بر پیکر این ادعای پوچ وارد کرد.
ترجمه
رشد اقتصادی ایران در صورت توافق دائم هستهای
گروه ترجمه - پایگاه اینترنتی المانیتور 24 سپتامبر 2014 (2 مهر) در مقالهای به آینده اقتصاد ایران پس از گفتوگوهای هستهای پرداخت و نوشت: همچنان که جهان چشم به نتیجه گفتوگوهای هستهای ایران و گروه 1+5 دوخته، تحلیلگران و بازرگانان بر این نکته توجه میکنند که چگونه لغو تحریمهای کنونی سبب تحولات اقتصادی در ایران خواهد شد. بیتردید لغو تدریجی تحریمها، راه را برای روابط تجاری و سرمایهگذاری گستردهتر میان ایران و سایر کشورهای جهان بهویژه کشورهای غربی میگشاید و هموار میکند. با وجود این، ما دقیقاً فراتر از توافقی جامع چه وضعیتی را پیشبینی میکنیم؟ این تحلیل بر تحولات اقتصادی متمرکز است و به تحلیل سناریوی مربوط به پیامدهای سیاسی توجه نمیکند؛ بهویژه آنکه در فضای سیاسی، پیچیدگیهای مهم داخلی، منطقهای و خارجی وجود دارد.
در ادامه مقاله آمده است: به لحاظ اقتصادی در صورتی که تا 24 نوامبر توافقی حاصل شود، باید به تأثیرات کوتاهمدت و میانمدت و بلندمدت آن بر اقتصاد ایران توجه کرد. در کوتاهمدت تأثیرات روانی و سپس در میانمدت تأثیرات عملی آشکار خواهد داشت. تأثیر کوتاهمدت با نتیجهای مثبت سبب تقویت روحیه بازیگران اقتصادی کلیدی در ایران خواهد شد. این موضوع باعث شتابگیری اقتصاد ایران و تقویت مسیر رشدی است که حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، در آن گام نهاده است. به طور بالقوه این وضعیت میتواند به رشد اقتصادی پنج درصدی ایران در سال 2015 منجر شود. بهعلاوه، بر حجم واردات کالاها و خدمات غربی بهمنظور پر شدن خلأهای ناشی از تحریمها افزوده خواهد شد. به طور مشهود، واردات عظیم مستلزم راهحلهای جدی برای تجارت از طریق آزادسازی منابع اقتصادی ایران در خارج است. در میانمدت (سه تا پنج سال) توازنی جدید به وجود خواهد آمد و ایران بهتدریج به سوی واردات مواد خام و کالاهای واسطه بهمنظور تقویت و رونق تولید داخلی خواهد رفت. در عین حال، رشد صنعت داخلی ایران به رونق صادرات ایران کمک خواهد کرد که در واقع بخشی از راهبرد رشد صادرات در دولت روحانی است. در چنین فضایی، میتوان انتظار داشت که در میانمدت، اقتصاد کشور شش تا هفت درصد رشد کند؛ بهویژه آنکه درآمدهای بالقوه نفتی و گازی نیز بر آن افزوده خواهد شد.
در پایان مقاله آمده است: حال با وجود این ظرفیتها باید متذکر شد که این تحولات با اقتصاد مقاومتی ایران که مطابق آن، جمهوری اسلامی نقشه راهی خاص برای توسعه اقتصادی دارد، در تضاد است. اگرچه دولت روحانی تمایل دارد در مسیری مشابه سناریوهای پیشگفته گام بردارد؛ اما برخی مراکز قدرت با پیوستن بیشتر ایران به اقتصاد جهانی مخالف هستند. تحلیلگران خارجی معتقدند که منافع سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مهمترین مرکز قدرتی است که میتواند مشکلساز و چالشساز باشد. با وجود این، چنین تحلیلگرانی به تحولات به وجود آمده در شرکتهای وابسته به سپاه پاسداران توجه نمیکنند؛ بسیاری از این شرکتها در سطح منطقه فعال هستند و درک میکنند که گشایش اقتصاد ایران به نفع توسعه آنها بهویژه در بازارهای صادراتی خواهد بود. همچنین دولت روحانی تلاش میکند از تنش با سپاه پاسداران و شرکتهای وابسته به آن پرهیز کند. در واقع، مصاحبه 17 سپتامبر محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران، گواه بر این مدعاست: «در حال حاضر، همکاری و تعامل خوبی میان سپاه و دولت وجود دارد.»
اخبار و تحلیلها: این یادداشت با استفاده از مذاکرات هستهای در حال انجام و حضور دکتر روحانی در نیویورک، سه موضوع اساسی را دنبال میکند: 1- افزایش اشتیاق مسئولان ایرانی برای رسیدن به چنین چشمانداز رویایی از طریق سازش هستهای. 2- مانع نشان دادن اقتصاد مقاومتی برای رسیدن به این چشمانداز. 3- حساسیتافزایی علیه سپاه.
اخبار
فعال فتنه در معاونت قرآنی ارشاد چه میکند؟!
اواخر پاییز سال گذشته بود که پس از چند ماه سرانجام علی جنتی معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد، را انتخاب کرد. حجت الاسلام محمدرضا حشمتی، معاون فرهنگی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، گزینه انتخابی سکاندار فرهنگ کشور برای معاونتی تازه، نوپا و مهم به نام قرآن و عترت بود. زمزمه انتخاب حشمتی به دلیل حاشیههای پررنگ سیاسی وی، باعث ایجاد سؤالاتی در بین اهالی رسانه و دلسوزان جامعه قرآنی کشور و حتی باعث برخی اعتراضات و ابراز نگرانی نسبت به سیاسیکاری و حتی حمایت از فتنهگران در این معاونت شد. با نفوذ برخی چهرههای سابقهدار امنیتی و فعالان فتنه 88 در این معاونت که امر مقدس ترویج کلامالله را بر عهده دارد، نگرانیها را تشدید کرده است. یکی از افرادی که حضورش در معاونت قرآن و عترت تعجب همگان را برانگیخت، «داود دشتبانی» است؛ عضو سابق شورای مرکزی دانشگاه تهران که اکنون بدون هیچ سابقهای در فعالیتهای قرآنی، با چراغ خاموش، سمت مسئول دفتری معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را بر عهده گرفته است. دشتبانی، یکی از اعضای رسمی ستاد یکی از سران فتنه و نیز عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشگاه تهران در جریان فتنه بود. البته پیش از سال 88 و در سال 84 که مرحوم آیتالله عمید زنجانی به ریاست دانشگاه تهران منصوب شد، مسئول دفتر فعلی و دست راست معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد از جمله عوامل اصلی توهین و هتاکی به وی بود که به همین دلیل دادسرای کارکنان دولت به دلیل «توهین به روحانیت» وی را فراخواند. او بهمنماه سال 88، در پی فعالیتهای شدید ضدانقلابی و ملتهب کردن فضای این دانشگاه در حمایت از فتنه، با حکم کمیته انضباطی دانشگاه تهران، از این دانشگاه اخراج شد.
اخبار و تحلیلها: یکی از نگرانیها و انتقادات اصلی نیروهای ارزشی به بخشهایی از دولت، بهکارگیری اصحاب فتنه در مراکز دولتی و دادن برخی مسئولیتهای مهم به آنها است که ظاهراً بدون عزل آنها روند انتصاب افراد جدید نیز ادامه دارد.
اخبار کوتاه
* روزنامه واشنگتنتایمز در گزارشی باعنوان «سپاه قدس ایران در حال کمک کردن به شیعیان عراق است در حالی که دعای خیر دولت اوباما پشت سر آنهاست» نوشت: نیروهای ایران روزبهروز در عراق فعالتر میشوند و در کنار سربازان این کشور به مبارزه با داعش میپردازند. این در حالی است که دولت اوباما سیگنالهایی مبنی بر استقبال از مبارزه تهران علیه داعش میفرستد!»
* شبکه وایبر که بر روی گوشیهای تلفن همراه بیشترین فعالیت را دارد، اخبار شبکه العالم را فیلتر کرده و اجازه انتشار آنها را نمیدهد. پیش از این هم برخی ماهوارههای غربی، رسانههای ایرانی را فیلتر کرده بودند. شبکه فیسبوک هم برخی صفحات رسانههای انقلابی را فیلتر کرده است. این درحالی است که وایبر همچنان در ایران فعال است و طبق اعلام برخی رسانهها، بیشترین درصد مخاطب را هم در ایران دارد. گفته میشود 11 درصد استفادهکنندگان از وایبر، ایرانی هستند!
* درحالی بهتازگی برخی پایگاههای خبری ارزشی به بهانه نداشتن مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مسدود شدهاند که بسیاری از پایگاههای خبری منتسب به دولت و جریان اصلاحطلبی مانند آفتاب نیوز، تدبیر و امید، سلام نو، جمهوریت، خرداد نیوز، پویش، نواندیش، جماران، امیدنامه و...همچنان و بدون مجوز به کار خود ادامه میدهند. ظاهراً وزارت ارشاد دست روی پایگاههایی گذاشته که قدری سطح انتقادشان از دولت بالاست و به عبارتی، از فیلترینگ(پالایه) بهعنوان چماقی علیه منتقدان استفاده میکند!
*روزنامه دولتی شهروند که وابسته به هلال احمر است و از بیتالمال بودجه دریافت میکند، بهتازگی در مطلبی با عنوان «دستانی که چوب به هنر کیمیا کنند» و در مصاحبه با فردی که در منطقه کردستان، شغلش خراطی سنتی و ساخت وسایل چوبی دستساز است، درباره این هنر و محصولات چوبی، مطالبی را به رشته تحریر درآورده است؛ اما نکته شگفتآور و قابلتأمل، چاپ عکس این فرد در حالی است که وی در مقابل تعداد زیادی از ادوات استعمال مواد مخدر مانند وافور، حضور دارد!
* قرار است اجلاس اتحادیه تشکلهای سیاسی دانشگاه آزاد سراسر کشور با حضور تمامی اعضا و زیرمجموعههای آن برگزار شود. اعضای این تشکلها که اکثراً دارای گرایشهای تند اصلاحطلبی هستند، از دوم تا ششم مهرماه با حضور تمامی اعضای خود در محل دبیرخانه دانشگاه آزاد گرد هم میآیند تا درباره مسائل مختلف گفتوگو و تبادلنظر کنند.
گفتنی است این اجلاس که در آن به تبیین مواضع هاشمی و سیدحسن خمینی درباره مسائل مختلف سیاسی و اجتماعی میپردازند، هرساله برگزار میشود. باید دید که حضور تندروهای اصلاحطلب در همایشی به این گستردگی چه حواشی بهوجود خواهد آورد و به چه میزان از احزاب و تشکلهای مستقل و اصولگرا و ... نیز حمایت خواهد شد!
* معاون تحقیقات و جهاد خودکفایی قرارگاه پدافند هوایی خاتمالانبیا(ص) گفت: نمونه داخلی موشک «اس 300» که اکنون در حال تکمیل است، رونمایی خواهد شد. امیر سرتیپ دوم «محمدحسین شمخانی» روز سهشنبه در نشست خبری افزود: کارشناسان داخلی پس از تحریم تحویل موشکهای «اس 300»، (از سوی روسیه) برای ساخت نمونه داخلی آن وارد عمل شدند. وی ادامه داد: سامانه پدافندی «اس 300» متشکل از بخشهای متعددی است که اکنون کارشناسان ما برای ساخت آن به پیشرفتهای خوبی رسیدهاند و انشاءالله این موشک بعد از برگزاری دو رژه دیگر، رونمایی خواهد شد.